Tipuri de anestezie
Subiectul anterior · Subiectul urmator
AdrianaC
Scris: Sunday, February 12, 2006 10:41 AM
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Sunt mai multe tipuri de anestezii:

1. Anestezia locala - nu are nici un efect in cursul travaliului; se face inainte de expulzia fatului pentru practicarea epiziotomiei (o taietura a muschilor perineali care previne ruptura acestora). Se face cu xilina (lidocaina).

2. Anestezia paracervicala - este folosita pentru diminuarea durerii contractiilor uterine, pentru expulzie fiind necesara o analgezie suplimentara, intrucat nu blocheaza nervii rusinosi.

3. Anestezia (blocul) nervului rusinos - se face tot cu xilina si este probabil cea mai comuna forma de anestezie in nasterea naturala.

4. Anestezia epidurala (sau peridurala) consta in injectarea substantei analgezice la nivelul coloanei vertebrale lombare. Este un tip de anestezie care te mentine constienta, fara sa simti durerea provocata de contractii, uterul nefiind influentat de efectul anestezic. Daca totusi travaliul se prelungeste si contractiile devin ineficiente, el poate fi ajutat prin administrarea intravenoasa de oxitocina sau prin aplicatie de forceps. Este preferata de multe femei anesteziei generale pentru ca te mentine constienta pe tot parcursul nasterii. Implica plasarea unui cateter de plastic prin care medicatia este injectata repetat sau continuu. Are avantajul ca usureaza durerea si dupa operatie.

5. Anestezia spinala (subarahnoidiana) - se face tot in coloana vertebrala lombara si se foloseste atat pentru nasterea naturala cat si pentru cezariana. Necesita o singura injectie la nivelul spatelui.

Indicatiile si contraindicatiile difera de la caz la caz asa ca fiecare trebuie sa vorbeasca din timp cu medicul si sa decida ce anume anestezie va face.

6. Anestezia generala - este inhalatorie (cu gaze anestezice) sau intravenoasa. In ambele situatii substantele anestezice deprima sistemul nervos central al mamei si al fatului (trec prin placenta). Vei dormi pe tot parcursul intregii proceduri, iar copilul va fi si el mai somnoros. Se practica de obicei in urgente (cand fatul trebuie sa iasa repede)sau cand anestezia regionala este contraindicata. Implica riscul pneumoniei de aspiratie, deoarece substanta anestezica deprima centrii respiratori din sistemul nervos, iar mama va trebui intubata pentru a fi ajutata sa respire (un tub mic de plastic va fi plasat in plamani). Exista riscul ca mama sa "aspire" o anumita cantitate de suc gastric, care ajunge in plamani si ii provoaca astfel o pneumonie "de aspiratie".

Editare Ulterioara:

Despre nasterea cu anestezie epidurala se discuta aici.
Kiki
Scris: Tuesday, February 14, 2006 12:39 PM
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Eu am facut anestezie generala. Nu m-au intrebat, asta mi-au facut-o ei. Mai bine, pentru ca eu sunt foarte fricoasa si mi-e rau daca vad sange sau rani sau altceva...
Elia
Scris: Wednesday, February 15, 2006 1:39 PM
Nivel: Guest

Eu prima data am nascut cu anestezie generala, nu stiam nimic despre cezariana, nici nu-mi trecuse prin cap ca voi face asa ceva, asa ca nu am stiut ce sa intreb, la ce sa ma astept. M-am dus la control la 9 dimineata si la ora 1 deja eram taiata, nici nu am apucat sa ma dezmeticesc. Aici se face cezariana cu epidurala, dar sper sa nu mai am nevoie de cezariana...ca tare nu-mi place...
ira_tgr
Scris: Thursday, February 16, 2006 6:54 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 11/2/2007
intrucat voi avea nevoie sa nasc prin cezariana, cred ca voi opta pentru anestezia generala, sunt mai putine riscuri decat la anestezia peridurala, atat de "la moda" in ultimul timp... prefer sa nu mi se atinga coloana sub nici o forma....ca, nu se stie niciodata....
Elia
Scris: Sunday, February 19, 2006 1:51 AM

Si pe mine ma ingrozeste ideea de intepatura in coloana...dar aici numai asa se face, se foloseste anestezie generala numai in cazurile de extrema urgenta. Si daca tot veni vorba despre inatepaturi in coloana, spuneti-mi si mie cale care stiti exact ce se simte, care e senzatia cand iti baga acum, doare, gadila, cat dureaza?
taki
Scris: Sunday, February 19, 2006 12:17 PM
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/13/2006
Aici, astia nu vor sa faca nici un fel de anestezie...bine doar epiziotomia.
Ce chinuri o sa am cand am sa nasc nici nu vreau sa ma gandesc...dar cum spune doctorul meu: " nimeni n-a murit din asta "nervi
Elia
Scris: Monday, February 20, 2006 11:30 AM

Bai, ce barbari japonezii astia, inca nu imi vine sa cred ca nu fac anestezie...adica te cred, dar...nu pot sa cred...
AdrianaC
Scris: Monday, February 20, 2006 12:22 PM

freedelia wrote:
Si pe mine ma ingrozeste ideea de intepatura in coloana...dar aici numai asa se face, se foloseste anestezie generala numai in cazurile de extrema urgenta. Si daca tot veni vorba despre inatepaturi in coloana, spuneti-mi si mie cale care stiti exact ce se simte, care e senzatia cand iti baga acum, doare, gadila, cat dureaza?

Freedelia,

Eu am nascut la a 2-a sarcina cu rahianestezie si a fost foarte bine. Nu am simtit nimic cand a bagat acul, a durat maxim 1 min cred, si apoi am inceput sa simt ca imi amortesc picioarele.
delfinasa
Scris: Wednesday, February 22, 2006 3:56 AM
Nivel
Nivel: Senior

eu mi-am facut epidurala cand deja aveam contractii nasoale la 1 minut si nu prea am simtit cand mi-a bagat acul decat ca pe o piscatura fata de ce dureri aveam...dupa aia, n-am mai simtit absolut nimic, nici contractii, nici nimic...si la safrsit cand ti-o scoate iti pune un bandaj steril pe care ti-l dai tu jos...eu l-am tinut cam 3 zile ca mi-era frica sa-l desfac, am facut baie cu el asa...mai nasol m-am simtit cu perfuzia la mana cu care-am stat pana a doua zi dupa-amiaza...m-a deranjat enorm, n-o suportam, trebuia sa am grija sa nu ma ating in locul ala desi era bandajata bine.
mihaela75
Scris: Wednesday, February 22, 2006 7:53 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/22/2006
Mie la prima nastere nu mi-au facut nici un fel de anestezie, doar local la epizotomie.Acuma nu stiu ce sa zic...ma dadeam eu mare si tare ca nici de data asta nu fac dar mi se cam apropie funia de par si incepe sa ma ia cu frica.Imi aduc aminte de urletele de atunci si parca-mi zboara curajul.Cred ca pana la urma o sa cer si eu epidurala. :ras:
AdrianaC
Scris: Wednesday, February 22, 2006 7:59 PM

Atata timp cat bebe nu e in pericol nu vad de ce ar trebui sa induram cu stoicism daca s-au inventat si metode pentru calmarea durerilor. Eu sunt o fricoasa si jumatate si nu as rezista fara anestezii si calmante colors
evelina27m
Scris: Thursday, February 23, 2006 8:23 AM
Nivel
Nivel: Grupa mijlocie

Inregistrat: 2/22/2006
Cand citesc povestile voastre despre cum ati nascut si mai imi amintesc si de la prima mea nastere ce dureri groaznice sunt de indurat, parca se risipesc toate gandurile mele despre nasterea normala fara anestezie.
Daca n-o sa le pot suporta, o sa cer anestezie, sa stiti! Epidurala scrie pe mine!
Kiki
Scris: Thursday, February 23, 2006 9:27 AM
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
evelina27m wrote:
Cand citesc povestile voastre despre cum ati nascut si mai imi amintesc si de la prima mea nastere ce dureri groaznice sunt de indurat, parca se risipesc toate gandurile mele despre nasterea normala fara anestezie.
Daca n-o sa le pot suporta, o sa cer anestezie, sa stiti! Epidurala scrie pe mine!

Daca te ajuta de ce nu? Daca esti mai fricoasa sau nu suporti de regula orice durere, mai bine ceri epidurala.
taki
Scris: Thursday, February 23, 2006 9:31 AM
Nivel
Nivel: SMARALD

As cere si eu, dar aici nu se procedeaza asa...aici gasesc numai raspunsuri negative pale .
Ce bine e de voi...
AdrianaC
Scris: Thursday, February 23, 2006 9:31 AM

Evelina, la prima nastere ai nascut normal sau cu cezariana, ca nu mai stiu ?
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.