Somnul copilului
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Kiki
Scris: Thursday, March 30, 2006 2:40 PM
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
In primele 6 luni

Nu exista nici un fel de formula a somnului pentru sugari, pentru ca ceasul lor intern nu este suficient dezvoltat. In general, ei dorm sau motaie de la 16 pana la 20 de ore pe zi, distribuite in mod inegal pe timpul zilei si noptii.

Nou-nascuti trebuie treziti din 3-4 ore pana in momentul in care li se stabilizeaza greutatea, lucru ce se intampla de obicei in primele saptamani de la nastere. Dupa ce trece aceasta perioada, este binevenit somnul copilului pentru o perioada mai mare de timp.

Aceste situatii sunt corelate si cu programul de alaptare/alimetatie artificiala (lapte praf) a copilului. Inca nu e timpul sa-ti faci sperante ca vei dormi mai mult - din cauza foamei, cei mai multi bebelusi nu vor motai pe perioade foarte mari de timp. In prezent se practica "alaptarea la cerere" (cand plange copilul), renuntandu-se la alaptarea dupa un orar fix.

Cel mai mare interval de somn cuprinde maxim 4-5 ore - acest lucru este conditionat de cat de mult poate rezista bebelusul de la o hranire la alta. Daca micutii dorm pentru o perioada, cand se trezesc sunt mai mult decat flamanzi si pot cere sa suga sau pot solicita biberonul mai frecvent decat o fac de obicei.

De regula, exact in momentele in care parintii isi pierd orice speranta privind somnul lor pe timpul noptii, programul de somn al bebelusului incepe sa se orienteze spre noapte. La 3 luni, media de somn a copilului inregistreaza 5 ore de somn pe perioada zilei si 10 ore pe timpul noptii, cu o intrerupere sau doua. Aproximativ 90% din sugarii de 3 luni dorm noaptea intre 6-8 ore.

Este foarte important sa recunosti diferenta intre sunetele pe care le scoate sugarul cand este treaz si cele pe care le face in timp ce doarme. Bebelusul poate scoate diferite sunete chiar in timpul somnului. El se poate trezi nopatea pentru cateva minute dupa care adoarme din nou.

Este bine ca bebelusii sa fie invatati sa adoarma singuri fara a li se face "controlul de rutina". Daca un bebelus sub 6 luni plange continuu pentru mai multe minute este cazul sa-i raspunzi. Poate ca este vorba de o situatie care nu necesita amanare: ii este foame, sete, este ud sau poate fi vorba chiar de manifestarea simptomelor unei afectiuni.

Rutina pe timpul noptii referitoare la schimbarea scutecului si hranit trebuie sa fie pe cat de rapida pe atat de silentioasa. Nu stimula copilul inutil prin vorba, joaca sau aprinderea luminii. Mergi pe ideea ca noaptea este destinata somnului. Trebuie sa induci lucrul acesta si sugarului; pentru el nu conteaza daca este zi sau noapte atat timp cat are anumite nevoi ce se cer indeplinite.

Nu te gandi ca este prea devreme pentru a-ti invata copilul cu somnul pe perioada noptii. Activitatile (precum schimbarea scutecului, alaptarea etc.) trebuie performate constant in aceeasi ordine noapte de noapte pentru a reusi sa induci bebelusului rutina somnului pe timpul noptii.

Copilasul tau va ajunge sa asocieze anumite activitati cu orele normale de somn si se va obisnui sa adoarma la aproximativ aceleasi ore din noapte. Ideal ar fi ca sa-ti asezi copilul in patut inainte sa adoarma. Rutina activitatilor are menirea de a relaxa bebelusul, dar trebuie sa-l obisnuiesti sa adoarma in patut si nu in bratele tale.

De la 6-12 luni

La varsta de sase luni, bebelusul poate sa doarma 3 ore ziua si 11 ore noaptea. In aceasta perioada este indicat sa incepi sa reactionezi diferit la plansetele si trezirile copilului in timpul noptii. Ii poti acorda 5 minute pentru a se linisti de unul singur si pentru a adormi din nou.

Daca plansetele nu inceteaza este bine sa-l calmezi fara sa-l iei in brate - vorbeste incetisor si tandru cu el, mangaie-i spatele sau burtica si apoi indeparteaza-te de patut. In cazul in care copilul nu pare sa fie bolnav dar continua sa planga, mai asteapta 5 minute si apoi repeta vizita scurta la patut.

Aceste sfaturi sunt valabile numai in cazul in care sugarul nu pare sa fie bolnav. Copilasii bolnavi trebuie luati in brate pentru a se simti ocrotiti si ingrijiti. Daca repeti acest program, copilului ii va fi usor sa adoarma singur chiar daca se trezeste in timpul noptii.

Ai mare atentie insa! Daca un copil continua sa se trezeasca de 5-6 ori pe noapte este recomandat sa anunti medicul. Intre 6-12 luni, "anxietatea separationala" poate deveni o problema majora a bebelusului, determinandu-i trezirea pe timpul noptii. Regulile in acest caz sunt indentice: nu lua copilul in brate, nu aprinde lumina, nu canta si nu te juca. Daca faci vreuna din actiunile de mai sus incurajezi bebelusul sa-si repete comportamentul.
Anaida
Scris: Thursday, March 30, 2006 2:47 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/12/2006
Alexandra acum doarme foarte bine. Uneori mi se pare ca doarme prea mult. Seara se culca pe la 9-9 jumate si se mai trezeste la 5-6 la prima masa. Se culca apoi la loc pana la 8-9. Se mai culca daca iesim afara cca o ora. Cand venim de-afara papa iar si doarme 2-3 ore. Spre seara, intre 6 si 7, mai trage un pui de somn, daca nu, e foarte miorlaita!
leut
Scris: Thursday, March 30, 2006 3:19 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/15/2006
Oooo, cu somnicul Alex e premianta. Doarme toata noaptea iar dupa fiecare masa mai doarme cate o ora. E cuminte...in schimb, pe la 17-18 trebuie sa stau dupa ea ca sa doarma macar jumatate de ora, o invelesc putin, ii dau o pernita rosie (preferata ei) si stau cam 5 minute cu mana pe ea dupa care adoarme.
In schimb, pozitiile de somn s-au mai imbunatatit nitel!hohot

leut attached the following image(s):
pozitie somn.jpgpoz somn 2.jpg

andreeafed
Scris: Thursday, March 30, 2006 5:19 PM
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 3/19/2006
ceau mamici, flowers
ce norocoase sunteti, fetita mea de cateva seri se trezeste din 2 in 2 ore, nu de foame deoarece mananca foarte bine pe la 10 seara. Nu stiu din ce cauza, se trezeste, se maraie putin, pana nu o iau in brate nu adoarme.Nu stiu ce sa ma mai fac cu ea, ma gandesc ca poate ii ies dintii, desi nu are gingiile umflate...de alta cauza nu imi pot da seama.
Voi ce ziceti?
pupici
stele_pe_cer
Scris: Thursday, March 30, 2006 8:44 PM
Nivel

Inregistrat: 2/13/2006
andreeafed wrote:
ceau mamici, flowers
ce norocoase sunteti, fetita mea de cateva seri se trezeste din 2 in 2 ore, nu de foame deoarece mananca foarte bine pe la 10 seara. Nu stiu din ce cauza, se trezeste, se maraie putin, pana nu o iau in brate nu adoarme.Nu stiu ce sa ma mai fac cu ea, ma gandesc ca poate ii ies dintii, desi nu are gingiile umflate...de alta cauza nu imi pot da seama.
Voi ce ziceti?
pupici

Eu zic asa: (desi sfatul meu poate nu va fi cel mai bun): la varsta asta (6 luni) nu poti avea decat rabdare.E greu, dar unii copii au un ritm biologic propriu.E ideal ca dupa 4-6 luni bebelul sa doarma toata noaptea, dar sunt si unii bebei care nici dupa 1 an si ceva nu dorm o noapte intreaga legata.E copilul tau, are nevoie de atentie, indif sub ce forma o cere...nu stiu cum ai putea remedia aceasta problema, dar tu, in calitate de mamica trebuie sa simti ce trebuie sa faci.E insistinctul matern care dicteaza ce trebuie sa faci si ce nu si functioneaza de cele mai multe ori la parametri maximi.

Este posibil, intr-adevar la varsta asta sa ii dea dintii.E posibil sa aiba o crestere brusca si are nevoie de mai multa atentie, poate de mai multa mancare.

Spui ca "se trezeste din 2 in 2 ore, nu de foame deoarece mananca foarte bine pe la 10 seara.".Afirmi un lucru care nu se adeverste la toti copiii.Indif.ce cat papa bebeii la o masa, daca sistemul nervos central nu este maturat corespunzator varstei, sugarul nu este pregatit a dormi intreaga noapte, in ciuda a ceea ce ii dai ca surplus la masa de searaCantitatea de mancare ingerata seara nu are nici o legatira cu faptul ca bebe se trezeste sau nu in timpul noptii.

Lasa copilul sa isi urmeze ritmul biologic, cu riscul de a te epuiza tu (ca alta alternativa nu prea ai) si gandeste-te ca nu va fi bebe forever....toate problemutele de acum, mai tarziu le vei uita si vei privi cu nostalgie in trecut si vei zamabi.

Nu uita: "copii mici-probleme mici, copii mari-probleme mari"pupici
Kiki
Scris: Friday, March 31, 2006 7:05 AM
Nivel

David si-a revenit cu somnul, nu se mai trezeste noaptea. Se culca pe la 9-10 si se trezeste pe la 6-7, uneori chiar si 8.
andreeafed
Scris: Saturday, April 1, 2006 6:56 PM
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 3/19/2006
ceauflowers
multumesc stele pe cer, chiar mi-ai facut bine cu aceste explicatii, ma gandeam ca cine stie sa nu fie ceva probleme.
In legatura cu atentia, din partea noastra are cea mai mare atentie.....poate chiar pre multa deoarece nu o lasam nici macar sa scanceasca ca imediat o luam in brate.
Si de culcat tot in brate o culc de fiecare data, la inceput a fost o placere acum imi rupe mainile deoarece e destul de greuta.
Voi cum va culcati ingerasii?
Mersi de sfat!!!pupici
Kiki
Scris: Saturday, April 1, 2006 8:39 PM
Nivel

David nu adoarme in brate decat foarte rar, cand ii dau biberonul pe fotoliu.
e obicei, seara, mananca in pat, culcat langa mine si adoarme acolo. Cand ma cul si eu, il iau frumos de acolo si il pun in patutul lui. Daca e mancat si pus direct la el in patut, mai adoarme si singur, dar rar.
stele_pe_cer
Scris: Saturday, April 1, 2006 9:58 PM
Nivel

Noi ne luam masa de seara in semiintuneric, semn ca e timpul in curand de nani, apoi il tzuc de 4 ori pe frunte, il pun in patut, ies din camera, sting lumina pe hol si bebe in cateva minutele e deja adormit numai la el in patut.
delfinasa
Scris: Sunday, April 2, 2006 12:17 AM
Nivel

leut, ce scumpa e Alexandra cum doarme!ras ...sunt haiosi rau bebeii in pozitia ghem cu funduletul in susras

Ziua, Karina mea nu vrea sa doarma decat la tzitzi sau in carut afara, asta pentru ca eu am invatat-o asa si nu sunt prea mandra de asta...numai seara adoarme singura in patut...pe suzi n-o mai vrea deloc de peste 3 luni si daca e sa plec pe undeva cu ea la orele de somn ma bazaie pana adoarme banghead...nu stiu cum sa procedez sa n-o mai adorm la san ziua si macar s-o ia din nou pe suzi daca nu reusesc s-o culc fara nimic...as vrea s-o dezobisnuiesc, desi mi-e drag s-o tin la san.
taki
Scris: Sunday, April 2, 2006 1:12 AM
Nivel
Nivel: SMARALD

Ieri si alataieri am avut ceva de munca cu Sasha. In maternitate mi-au tinut-o fie ziua, fie seara cu lumina aprinsa, iar cand mi-au dat-o in camera in ultima seara de stat in spital, mi-a stat treaza aproape toata noaptea, dar cand am aprins lumina in 5 minute dormea.
Acasa la fel, aseara totusi am facut semiintuneric in camera si vad ca a fost cat de cat ok...ras .
Sasha a dormit aseara de la ora 2.30 noaptea pana azi dimineata la 7.20 cand si-a cerut portia de laptic. bottle

Sper sa fie un bb cuminte! mami de fetita
miraa
Scris: Sunday, April 2, 2006 4:22 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/16/2006
al meu doarme mai mult cu titi in gurita sau in brate in timpul zilei...rar adoarme singur..iar noapte se foieste si pana nu ma simte langa el nu se linistesteras ,mai miorlaie cate un pic dar ii schimb pozitia si gata...somnic usor bebicilorsic
taki
Scris: Wednesday, April 5, 2006 6:51 AM
Nivel
Nivel: SMARALD

Sasha doarme in continuu de la 10.30 cand a papat, s-a mai tezit inca o data la 12 si a papat si iarasi somn.

Este normal??? Pana sa-i dau san direct de la sursa mai facea si ea pauza si mai se juca in patut, dar acum tzitzi si somnic.

Adoarme la san, dar cand a pun la piept sa dea aerul afara se trezeste si mai vrea tzitzi, iar apoi chiar ca-mi adoarme. Este foarte greu sa scoata aerul afara cand adoarme si mi-e frica sa nu dea afara in timpul somnului.puker

Kiki
Scris: Wednesday, April 5, 2006 6:53 AM
Nivel

taki wrote:
Sasha doarme in continuu de la 10.30 cand a papat, s-a mai tezit inca o data la 12 si a papat si iarasi somn.

Este normal??? Pana sa-i dau san direct de la sursa mai facea si ea pauza si mai se juca in patut, dar acum tzitzi si somnic.

Adoarme la san, dar cand a pun la piept sa dea aerul afara se trezeste si mai vrea tzitzi, iar apoi chiar ca-mi adoarme. Este foarte greu sa scoata aerul afara cand adoarme si mi-e frica sa nu dea afara in timpul somnului.puker

E normal, nu te speria. Un nou nascut doarme cam 20h din 24h.
stele_pe_cer
Scris: Wednesday, April 5, 2006 7:59 AM
Nivel

taki wrote:
Este foarte greu sa scoata aerul afara cand adoarme si mi-e frica sa nu dea afara in timpul somnului.puker

Aseaza-o pe o parte, capul in special sa fie intr-o parte, iar sub cap ii poti pune un prosopel.Se va intampla sa regurgiteze dupa ce ai pus-o in patut.
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.