Sisteme educationale alternative
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Sunnyday
Scris: Tuesday, April 9, 2013 4:17 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 2/28/2013
Mesaje: 51
Am vazut topicul despre educatia Montessori si am aflat cateva informatii pretioase din el. Mai stiu si despre Step by Step, insa foarte vag, doar in mare. Ce alte sisteme educationale mai stiti si, daca se poate, cu plusuri, cu minusuri, cu experiente si povesti, cu orase unde se pot urma... :)

Tocmai discutam cu verisoara mea, astazi, despre gradinita si eu i-am propus sa apeleze la un sistem educational alternativ. Parea deschisa, insa ii lipseau informatiile de decizie si eu nu am putut sa i le dau. Asa ca as aprecia ajutorul vostru.
kali
Scris: Tuesday, April 9, 2013 9:03 AM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 5/27/2006
Mesaje: 14390
Sunnyday, vad ca initiezi diverse subiecte dar tu nu participi cu nimic la dezvoltarea lor. Arunci pastila si pa!
Facem parte dintr-un experiment, ceva?
CasandraE
Scris: Tuesday, April 9, 2013 12:54 PM
Nivel
Nivel: Grupa mica

Inregistrat: 2/17/2012
Mesaje: 205
Si eu as fi interesata sa aflu mai multe despre acest subiect, in special de la mamici care chiar si-au inscris copiii in astfel de programe. Din ce am citit si din reclama pare super, dar ca e posibil sa fie doar o moda, cumn este si cea Bio, unde avantajele reale cred eu ca sunt mult mai mici decat cele promovate de producatori.
t-mihaela
Scris: Tuesday, April 9, 2013 4:14 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 6/20/2008
Mesaje: 5142
Iar suntem studiateBig Laugh
CasandraE
Scris: Tuesday, April 9, 2013 4:43 PM
Nivel
Nivel: Grupa mica

Inregistrat: 2/17/2012
Mesaje: 205
t-mihaela wrote:
Iar suntem studiateBig Laugh


Nu stiu daca sunteti studiate sau nu, dar raspunsul este cam "off topic". Daca aveti experiente cu acest sistem, nu vad care este problema sa le scrieti aici. Si eu a trebuit sa aleg intre un sistem clasic de gradi si unul bazat pe metoda "Step by step", si am ales sistemul clasic, tocmai pentru ca nu am gasit niste opinii obiective. Din descriile de pe net, am tras concluzia ca, cel putin la noi, in Romania, este un sistem "al parintilor de bani gata", un fel de "curent scientologic" balcanic.

Tocmai pentru ca este un sistem aparut in Americat (ma refer aici de metoda Step by Step), am retineri ca se poate aplica cu succes si la sistemul nostru social si de invatamant, si nu vreau sa fiu in situatia de a experimenteaza pe copilul meu. Cred ca nu sunt singura dintre mamicile care pote beneficia de experientele celor care au incercat aceste sisteme alternative de educatie.
kali
Scris: Tuesday, April 9, 2013 6:52 PM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 5/27/2006
Mesaje: 14390
CasandraE wrote:
Nu stiu daca sunteti studiate sau nu, dar raspunsul este cam "off topic". Daca aveti experiente cu acest sistem, nu vad care este problema sa le scrieti aici.


Aiurea e subiectul in sine pentru ca daca dai un simplu search pe forum, gasesti topic dedicat. La fel, daca te interesa si cautai, gaseai suficiente info pe net dar si printre cei care practica aceasta metoda, la fel cum am facut si eu cand am decis pentru copilul meu ( iti ofera acces la materiale didactice, nu e top-secret ).

Si ca sa fiu on-topic: http://forum.7p.ro/Step-by-step.aspx?g=posts&t=9806
http://forum.7p.ro/Sistemul-Waldorf-o-optiune-buna-sau-nu.aspx?g=posts&t=4762

AdrianaC
Scris: Tuesday, April 9, 2013 7:03 PM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17822
Subiectul este interesant, insa ar fi de preferat sa nu deschidem topicuri dublate, ci sa discutam acolo unde exista deja topicurile deschise.

Acum putem tine acest topic pentru a face o comparatie intre sistemele educationale alternative, iar detaliat eventual sa discutam pe fiecare topic in parte.

computerlove
Sunnyday
Scris: Wednesday, April 10, 2013 7:04 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 2/28/2013
Mesaje: 51
Dupa cum am spus si in primul post, stiu de cele doua topicuri legate de Montessori si Step by Step. Ceea ce vroiam eu era o comparatie intre toate sistemele alternative, nu analize separate, ca, asa cum bine spunea cineva mai sus, se poate da search pe Google. As vrea sa stiu idei ale parintilor care le-au incercat, experiente ale copiilor, care este mai bun decat care, etc.

Kali, daca iti raneste cu ceva sentimentele faptul ca deschid subiecte, te rog sa ma scuzi. De aia si le deschid, pentru ca in ele pun intrebari, deci nu stiu despre ele. Imi pare rau ca nestiinta mea nu ti se pare constructiva si contribuitiva. Ce sa-i facem, nu le putem avea pe toate...

P.S: am facut si topicuri constructive. :)
alimami
Scris: Wednesday, April 10, 2013 8:48 AM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 11/2/2009
Mesaje: 1847
Nu cred ca putem face o comparatie intre toate aceste sisteme pt ca nu le putem incerca pe toate ca sa ne facem o parere de genul acesta.Experienta noastra nu are cum sa le acopere pe toate, oricum.Deci tot un fel de analiza partiala si subiectiva vei avea.Si sa revenim la astea, pot face o comparatie intre sistemul traditional si Step,dar tot din experientele parintilor,copiilor si profesorilor.Experienta parintilor pe care-i cunosc eu e multumitoare din mai multe puncte de vedere:
- copiii sunt supravegheati pana dupa-amiaza(sunt la scoala)
- copiii mananca acolo la scoala, au activitati
- copiii nu vin cu teme acas,cu caiete,cu note mici(nu au note)
- copiii au conditii bune de invatat, fac tot felul de proiecte,activitati pe grupe,centre
- legatura parintilor cu invatatoarele de la Step e de obicei mai "prietenoasa"
Experienta copiilor care sunt inglobati in sistemul Step by Step este de asemenea ff ok pana in clasa a 5-a,cand se produce ruptura.Copiii vin de la Step fara o idee prea clara despre competitie, evaluare, clasamente.Se considera toti foarte buni si fac shocuri(impreuna cu parintii) daca ia un 4 in clasa a 5-a si Gigel(colegul de banca)ia 10. Nu au nici o idee despre diferenta intre doamna profesoara(de mate,romana sau orice) si Andreea(invatatoarea de la Step,careia ii spuneau pe numele mic) si nu le "respecta" pe primele deloc (le trateaza ca pe Andreea).Nu prea sunt capabili sa lucreze individual si sa-si asume treaba facuta(sau nefacuta), ei fiind invatati sa fie cocolositi si sa lucreze in grup.
Sunt multe de spus..daca ajuta mai continui alta data,cu alta postare,daca nu..ziceti ca ma opresc.
kali
Scris: Wednesday, April 10, 2013 9:03 AM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 5/27/2006
Mesaje: 14390
alimami wrote:
Nu cred ca putem face o comparatie intre toate aceste sisteme pt ca nu le putem incerca pe toate ca sa ne facem o parere de genul acesta.Experienta noastra nu are cum sa le acopere pe toate, oricum..


Subscriu. E imposibil sa faci o pararalela intre aceste metode si, oricum, nu cred ca-si bate cineva capul cu asta. Ar semana cu o lucrare de dizertatie.

Apoi, in alegerea acestei metode - alternative, cum ai numit-o - intervin si alti factori subiectivi cum ar fi locatia gradinitei, conditii, pret, educatoare, etc. si nu cred ca exista o unitate de invatamant care sa le ofere pe toate ( in orasul meu, de altfel, exista numai step by step ).

De aceea nu vad rostul unui astfel de topic. Ai nelamuriri? Poti intreba la topicurile dedicate si ti se va raspunde dupa care poti trage singura concluzia, ca asa... daca astepti sa-ti faca cineva teoria chibritului despre toate odata, cred ca ai de asteptat. Sau, cine, stie, poate intra cineva care lucreaza in domeniu si face lumina.

alimami
Scris: Wednesday, April 10, 2013 11:22 AM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 11/2/2009
Mesaje: 1847
La noi mai exista si sistemul Waldorf,dar inca nu stiu mare lucru despre el.
CasandraE
Scris: Wednesday, April 10, 2013 12:07 PM
Nivel
Nivel: Grupa mica

Inregistrat: 2/17/2012
Mesaje: 205
alimami wrote:
..daca ajuta mai continui alta data,cu alta postare,daca nu..ziceti ca ma opresc.


Ajuta, cum sa nu. Exact astfel de informatii sunt utile.

O comparatie (paralela sau cum vreti sa-i spuneti) trebuie facuta, atunci cand iei in calcul astfel de sisteme de educatie.
De exemplu o comparatie sumara intre Waldorf si Montessori am gasit aici : http://www.michaelolaf.net/MONTESSORI%20and%20WALDORF.html
Cred ca foarte important este pe langa sistemul educational in sine si ce fel de om este educatoarea respectiva. Presupun ca pana la urma toate sunt niste afaceri, si daca platesti pentru atestare primesti diploma fara ca acest lucru sa insemne neaparat ca persoana respectiva are si inclinatie spre a lucra cu copiii samd. Iar faptul ca ai un soc (parinte si copil) dupa ce termini un astfel de sistem si ajungi la scoala intr-o clasa normala, cred ca nu se poate considera un plus. Am inteles ca exista si scoli care continua metoda Step by Step, dar poate ca socul va fi si mai mare dupa aceea cand vrei sa dai la facultate :)

Acesta este articolul care explica de ce metoda Waldorf este similara "religiei scientologice", autorul acestei metode infiintand loja oculta Mysteria Mystica Aeterna, ramură a ordinului O.T.O. : http://bisericasecreta.wordpress.com/2007/03/27/un-esec-pedagogic-scoala-waldorf/

Dupa cum vedeti, informatiile de pe net sunt contradictorii si greu de verificat, de aceea informatiile din surse directe sunt de mult mai mare ajutor.
Sunnyday
Scris: Thursday, April 11, 2013 9:50 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 2/28/2013
Mesaje: 51
Da, Kali, pentru ca este mai usor sa fim Gigi Contra decat sa incercam sa facem ceva constructiv, impreuna. Iar "alternativ" vine de la o alternativa la sistemul educational clasic. Nu le-am denumit eu, asa se numesc ele.

Am cautat mai multe info si am schitat o mini-comparatie, din ceea ce am gasit pe net. Daca pot parintii care le-au incercat sa confirme sau sa infirme afirmatiile, ar fi superb.

Asta am gasit la o cautare scurta pe internet. Sunt copy/paste toate info-urile de mai sus. ? Mai exista si Freinet si Jena, ca sisteme de educatie alternativa, insa am sa revin cu date cand voi avea mai mult timp liber.

Din ce vad eu, cel mai popular e Waldorf, dar cred ca asta se datoreaza vechimii. Nu stiu, insa, nimic despre cum se procedeaza cu mediile de final. Ca de exemplu, daca urmeaza sa te inscrii la un liceu sau alta scoala unde e nevoie de medie, cum se face?
bulibuli
Scris: Thursday, April 11, 2013 6:17 PM
Avatar
Nivel: Maestru

Inregistrat: 3/17/2008
Mesaje: 9649
Pai asta trebuia sa postezi de la bun inceput. Daca tot ai studiat problema, zi-ne ce stii tu si mai adaugam si noi cate ceva pe unde si daca putem. Nimeni nu are timp sa stea sa faca tabele si sa adune informatii decat daca e direct interesat de problema. De ex. eu cu diversificarea. Nu am intrat pe forum si am cerut sa-mi faca cineva o schema de diversificare, ci am postat schema mea adunata de pe net si m-am inspirat din meniurile altor mamici care si-au dat cu parerea pe marginea ei. Nu ma astept sa se informeze altul pt mine..

Cat despre gradinite eu am citit mai mult despre Montessori si cate ceva despre Waldorf. Din cate stiu in Iasi nu exista gradinita Montessori desi mi-as fi dorit sa fie, incerc sa aplic eu acasa cat de cat niste principii, atat cat se poate..
t-mihaela
Scris: Thursday, April 11, 2013 8:41 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 6/20/2008
Mesaje: 5142
.Trebue sa alegi criteriile de comparatie si apoi pe skeletul asta sa construiesti.De exemplu 1,2,3 pe prima coloana ce sunt , ce reprezinta?Comparatia s-a facut in functie de ce?
Sistemele astea toate pornesc de la anumite idei mama, idei de baza de regula ideologia se gaseste in manualele fiecarui sistem.Deci trebe studiat sistemul din interior .Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.