Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6852
| Am trecut prin mai multe momente grele dupa nastere, important este c-au trecut cu bine si ca suntem amandoua sanatoase. Eu am avut nevoie de epiziotomie desi m-am dilatat complet destul de repede...am stat 2 ore cu dilatatia 10 sa-l astept pe doctor sa iasa dintr-o cezariana, dar totusi nu am putut sa nasc fara epiziotomie...doctorul m-a lasat vreo 10-15 minute sa incerc fara si daca a vazut ca fata sta cu capul de iesire si eu nu reuseam s-o scot, la cat m-am scremut a hotarat ca taie perineul si imediat a iesit si Karina mea urland...pupa-o-ar mami pe ea de soprana, tot spitalul a auzit-o! |
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 13501
| Cateva exercitii ce pot fi facute la 24 de ore dupa nastere, nastere normala!
taki attached the following image(s):
|
|
Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17828
| Taki wrote:
Dupa noua luni de asteptare plina de emotie si temeri, minunea s-a infaptuit: iti tii in brate bebelusul, iti dau lacrimile de fericire - dar, in acelasi timp, te simti complet epuizata, ai unele dureri si incepi sa te intrebi cand vei putea purta din nou blugi si topuri stramte. Iata la ce ar trebui sa te astepti in primele saptamani de dupa nastere - este bine sa stii ca vor aparea schimbari de ordin fizic, dar si emotional.
Schimbari fizice
- Hipersensibilitate a sanilor - ca urmare a secretiei de lapte matern, sanii vor deveni mai sensibili, iar mameloanele ar putea fi dureroase la atingere. - Constipatie - de obicei, vei avea nevoie la toaleta cam la trei-patru zile dupa nastere, si, in unele cazuri, eliminarea resturilor alimentare poate fi dureroasa, daca s-au format hemoroizi. - Daca ti s-a facut episiotomie, este posibil sa ai dureri cand stai jos sau cand mergi, pana la cicatrizarea acesteia. - Hemoroizi. Acestia apar fie in timpul sarcinii, fie in momentul nasterii naturale, ca urmare a efortului de expulzare. - Frisoane - ca urmare a modificarilor hormonale si a presiunii sangvine, este posibil ca in primele zile dupa nastere sa ai "bufeuri" de caldura, urmate de senzatii de frig. Situatia se va reglementa de la sine dupa cel mult o saptamana. - Incontinenta urinara. Nu te speria daca vei observa acest lucru, este o consecinta a contractiilor musculare din timpul nasterii. Cu cat durata travaliului a fost mai mare, cu atat este mai mare probabilitatea aparitiei incontinentei urinare. - Asa numitele "dureri de dupa nastere" - in momentul expulziei copilului, tesutul vaginal este puternic dilatat prin intermediul hormonilor produsi in acele momente, si este nevoie de timp pentru a reveni la dimensiunile initiale - iar pentru aceasta revenire se ia in considerare un timp mediu de 9 luni. Chiar si dupa un an insa, nu toate femeile se simt ca inainte. Micile fisuri cicatrizate, care se gasesc la intrarea in vagin si in interiorul acestuia, produc dureri in timpul actului sexual. - Greutatea. In decursul celor noua luni de sarcina, ai acumulat cateva kilograme in plus, iar revenirea la silueta initiala este o problema de timp, rabdare, predispozitie genetica si stil de de viata.
Schimbari de ordin emotional
- Deprimarea. Se caracterizeaza prin sentimente de tristete, instabilitate nervoasa, episoade de plans si oboseala, simptome explicate de experienta nasterii - epuizanta atat din punct de vedere fizic, dar si psihic. Aproximativ 80 la suta dintre femeile aflate la prima nastere se confrunta cu aceasta problema. - Depresia post natala. Apare in primul an de viata al copilului, iar principalele simptome sunt: oboseala pronuntata, senzatii acute de tristete si descurajar, insomnie, tulburari ale apetitului, neliniste si temeri nejustificate. -De asemenea, pot aparea unele schimbari si in ceea ce priveste relatiile sexuale, in sensul ca libido-ul tau poate sa fie mai scazut decat cel al partenerului, mai ales in primele saptamani dupa nastere. Cu alte cuvinte, el si-ar dori o noapte romantica, in timp ce tu nu visezi decat la cateva ore de somn profund...
Cand ar trebui sa ceri ajutorul medicului?
- Ai febra (38 de grade Celsius sau mai mare), in primele doua saptamani dupa nastere. - Cicatricea ramasa in urma episiotomiei sau operatiei de cezariana se inroseste, devine dureroasa sau supureaza. - Te dor picioarele sau acestea au devenit hipersensibile. - Secretia vaginala are un miros neplacut. - Resimti dureri la urinare sau urinezi prea des. - Ai senzatii de greata si stari de voma.
|
|
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 13501
| Dupa nastere - la ce sa te astepti
PRIMA LUNA Uterul largit revine destul de repede la dimensiunile initiale, mai ales daca alaptezi, muschi abdominali sunt intinsi, organele interne revin la pozitia normala.
Schimbari fizice Imediat dupa nastere: transpiri, iti e frig, ai crampe deoarece uterul revine la dimensiunile normale, esti foarte obosita. In prima saptamana dupa nastere: dureri in diferite parti ale corpului, sfarcuri crapate ca urmare a alaptatului. In timpul lunii: s-ar putea sa simti disconfort atunci cand mergi sau cand te asezi, constipatie si/sau hemoroizi, sensibilitate sporita a sanilor.
Schimbari emotionale Euforie, depresie, sau ambele alternativ, teama de a nu face fata noilor responsabilitati.
Schimbari ale apetitului Ti se face foame foarte des din cauza alaptatului.
Somnul Te simti obosita si nu dormi suficient, incercand sa clarifici noile responsabilitati si sa te obisnuiesti cu somnul neregulat al copilului. Incearca sa dormi si tu odata cu copilul tau si sa te relaxezi in timpul alaptatului.
Relaxare Ia parte la niste cursuri pentru tinerele mame care te vor ajuta sa te relaxezi si sa diminuezi durerile, petrece-ti foarte mult timp cu copilasul pentru a elimina nelinistea, dormi si lasa-te ajutata.
Riscuri Aparitia unor infectii in urma alaptatului si a unor carente de calciu si alte elemente nutritive.
Este cazul sa vezi un doctor daca: La patru zile dupa nastere daca apar sangerari abundente, in urmatoarele 6 saptamani daca ai febra, dureri in piept, infectii, imposibilitate de a urina sau urinare greoaie si dureroasa, depresie.
A DOUA LUNA Schimbari fizice Oboseala, constipatie, reducerea lenta a greutatii, cadere a parului, amortire a mainilor, a picioarelor si a spatelui.
Schimbari emotionale Euforie, dragoste si mandrie pentru copilul tau, ai mai multa incredere in tine, te simti presata sa revii la viata ta obisnuita, desi s-ar putea sa nu fii inca pregatita fizic si/sau emotional, iti percepi corpul mai mult ca pe o sursa de hrana pentru copilul tau, decat ca pe o sursa de placere sexuala; nu ai incredere sa-ti lasi copilul in grija altor persoane.
Schimbari ale apetitului Te intorci incet, incet la dieta de dinaintea sarcinii. Ai pofta de mancare mai mare daca alaptezi.
Somnul Ca si luna anterioara. Te vei simti mai odihnita pentru ca iti vei adapta programul de somn si odihna cu cel al copilului. (Unele mame se simt mai bine daca tin copilul langa ele noaptea).
Relaxare Vezi luna anterioara. Fa exercitii, relaxeaza-te, simplifica-ti modul de viata si stabileste-ti prioritati, revino la o viata sexuala activa, gaseste pe cineva care sa aiba grija de copil in timpul zilei si planuieste intoarcerea la locul de munca.
Riscuri Depresie
Este cazul sa vezi un doctor daca: La fel ca in luna anterioara. Consulta un psiholog daca apar semne ale unei depresii cronice: imposibilitate de a dormi, lipsa apetitului, dezinteres fata de tine insati si copil, te simti lipsita de speranta, ajutor sau daca iti este greu sa te controlezi. |
|
Inregistrat: 2/18/2006 Mesaje: 7688
| Taki, foarte bun articolul! Cred ca e cel mai aproape de starea prin care am trecut eu! Sper sa le foloseasca mamicilor care sunt acum in aceste situatii |
|
Inregistrat: 2/8/2007 Mesaje: 14165
| Eu am deja 10 zile de la nastere dar ma simt foarte slabita si lipsita de puteri.In plus,imi amorteste foarte des mana dreapta.Am cateodata si senzatia de lesin,desi iau calciu,fier si vitamine,iar noaptea transpir foarte mult.Cat dureaza oare refacerea? |
|
Inregistrat: 3/13/2006 Mesaje: 5519
| Carla, ai grija la alimentatie. Ca sa se asimileze Ca si Fe, trebuie sa le iei la distanta de cateva ore, si mereu impreuna cu Vitamina C, care este catalizotor. Consuma lapte, branza si iaurt la o masa, iar la urmatoarea ou, ficat de pasare, carne de pasare, peste. Refacere rapida si un bebe sanatos! |
|
Inregistrat: 3/23/2007 Mesaje: 12042
| carla wrote:Eu am deja 10 zile de la nastere dar ma simt foarte slabita si lipsita de puteri.In plus,imi amorteste foarte des mana dreapta.Am cateodata si senzatia de lesin,desi iau calciu,fier si vitamine,iar noaptea transpir foarte mult.Cat dureaza oare refacerea?
Asimilarea mineralelor si vitaminelor se face in timp, poate dura chiar si 3 luni. Alimeanteaza-te si odihneste-te! Starea ta are legatura cu sarcina, dar nu se datoreaza neaparat nasterii ci unor carente in organism. Forma injectabila a mineralelor si vitaminelor se asimileaza mai repede. Refacere rapida! |
|
| Multumesc de sfaturi.Adevarul este ca nu mai am pofta de mancare din sarcina desi ma stradui sa mananc ca sa am lapte.Poate sunt doar obosita. |
|
| Cand revine memoria dupa nastere ca eu uit aproape totul acuma? |
|
Inregistrat: 1/10/2007 Mesaje: 5597
| carla wrote:Multumesc de sfaturi.Adevarul este ca nu mai am pofta de mancare din sarcina desi ma stradui sa mananc ca sa am lapte.Poate sunt doar obosita.
Asa sunt si eu si asa am fost si la inceput,din cauza oboselii si a grijii pentru cea mica,adica sa fiu la dispozitia ei tot timpul,uit de faptul ca ar trebui sa mai si mananc totusi si sa stii ca asta a fost unul dintre motivele pentru care lapticul meu a plecat pa-pa,asa ca ai grija,ia in continuare si vitaminele prenatale pe care le-ai folosit in timpul sarcinii,Elevit-ul se ia si dupa nastere. |
|
| carla wrote:Cand revine memoria dupa nastere ca eu uit aproape totul acuma?
Asta nu stiu,ca si eu sunt cam uituca...de acasa pana la magazinul care e la 3 minute distanta ,am uitat pentru ce m-am dus de fapt si am cumparat alte chestii,intorcandu-ma acasa fara alimentul de care aveam nevoie... acum am mai inceput sa-mi revin putin,dar cred ca un carnetel sau o agenda e o solutie mult mai buna,ca sa nu te simti descurajata ca te lasa memoria... |
|
| Acuma vad,carla,ca intre copilasii nostri sunt 3 zile diferenta...super |
|
| Da,asa e.In privinta memoriei,prietenele m-au asigurat ca revine dar deocamdata eu sunt un pericol social.Azi mi-am dus hainele mele la gunoi in loc de pampersul copilului. |
|
| carla wrote:Da,asa e.In privinta memoriei,prietenele m-au asigurat ca revine dar deocamdata eu sunt un pericol social.Azi mi-am dus hainele mele la gunoi in loc de pampersul copilului.
Esti tareeeee.... |
|
|