Nivel: SMARALD
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 13501
| Explozia de carii ce poate aparea in timpul sarcinii nu e cauzata practic de necesitatile crescute de calciu ale viitorului bebelus! Cauza trebuie cautata in alta parte...
Este permisa sau nu efectuarea de tratamente stomatologice in timpul sarcinii? In trimestrul I nu este recomandat tratamentul stomatologic (exceptie fac igienizarea profesionala si controlul durerii), datorita riscului de avort. Trimestrul II este cel mai bun pentru efectuarea tratamentelor de rutina fara ca sanatatea fatului sa fie in pericol, in timp ce in ultimul trimestru este bine ca tratamentul stomatologic sa fie evitat (risc de nastere prematura). In cazul unui tratament de urgenta, stomatologul te va aseza pe fotoliu culcata la 45 de grade pe partea stanga, pentru ca uterul sa nu apese pe vena cava inferioara; sedinta va fi astfel condusa incit stresul si anxietatea sa fie minime.
Daca am dureri de dinti sau o infectie dentara, ce medicamente sunt interzise? In fuctie de nocivitatea pe care o au asupra embrionului (fatului) medicamentele se clasifica in 4 grupe A,B,C,D in ordinea cresterii "toxicitatii". Paracetamolul, ampicilina, eritromicina fac parte din grupul B, aspirina din grupul C, tetraciclina, valium din grupul D. Mentiune speciala pentru tetraciclina: poate modifica structura dintilor copilului, manifestata printr-o colorare in galben brun sau chiar negru gri a dintilor.
Pot face radiografii dentare in timpul sarcinii? Doza de radiatii pentru efectuarea a 16 radiografii dentare este 0,00001 cGy,iar radiatia cosmica la care fiecare dintre noi este supus zilnic este de 0,0004 cGy. Chiar daca doza este foarte mica, totusi se evita efectuarea de radiografii in timpul sarcinii, din cauza potentialului efect teratogen in T1 si carcinogenic in T2,T3. Cand medicul tau curant considera ca este absolut necesara efectuarea unei radiografii dentare, se vor lua masuri suplimentare de protectie: sort de plumb, folosirea de aparate performante care sa produca doar raze X nu si gamma.
Ce probleme dentare pot aparea din "cauza "sarcinii? Se stie ca secretia de hormoni estrogeni, progesteron si gonadotropi creste progresiv in timpul sarcinii. Rezultatul este aparitia gingivitei de sarcina: gingiile sunt umflate, rosii, sangereaza la periaj sau chiar la cea mai mica atingere. Sangerarea este motivul pentru care, in mod eronat se renunta la un periaj corect al dintilor, consecinta fiind acumularea de placa bacteriana si conditi favorabile aparitiei cariiilor. O alta cauza a posibilei "explozii de carii" este si consumul exagerat de dulciuri al gravidelor. Si uite asa sper ca am desfiintat mitul "copilul mi-a mancat tot calciul din dinti": dintii nu pierd calciu in timpul sarcinii! Aproximativ 1-2% din gravide pot prezenta si asa numita tumora de sarcina, o umflatura ce apare pe marginea gingiei de obicei in luna a 3-a sau a 4-a, care din fericire are caracter benign.
|
|
Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17828
| Este necesar sa constientizati necesitatea unei alimentatii corespunzatoare, plina de vitamine, minerale si alte elemente adiacente. Pentru ingrijirea dintilor medicul stomatolog va poate ajuta cu sfaturi privind igiena orala si realizarea unui program de profilaxie care sa previna complicatii ulterioare.
Mutatiile hormonale din timpul sarcinii conduc la modificarea vaselor de sange si a tesutului conjunctiv. Astfel, se poate ajunge la o predispozitie accentuata catre inflamarea gingiei, ce se manifesta, de exemplu, printr-o sangerare repetata a gingiei. O astfel de inflamatie cauzata de structura dintelui se poate intalni adeseori la o persoana insarcinata. Apetitul sporit si nevoia de dulciuri pot conduce la aparitia cariilor. De asemenea, dintii au de suferit sub actiunea vomei, prezenta in primele luni de sarcina. Asupra smaltului actioneaza si agresiva aciditate stomacala. Dumneavoastra nu trebuie, de aceea, sa va curatati dintii dupa vomat cu pasta si periuta, ci mai bine sa-l spalati cu o solutie bogata in fluor. Pentru a inlatura pericolul aparitiei cariilor si al inflamarii gingivale in timpul sarcinii trebuie sa intretinem o igiena stricta a cavitatii bucale.
Dintre actiunile recomandabile enumeram: - curatarea dintilor dupa fiecare masa sau dupa consumul de dulciuri. - folosirea unei solutii bogate in fluor pentru curatarea cavitatii bucale sau a unui gel pentru smaltul dintilor - o hranire sanatoasa si pentru dinti - foarte putin zahar si dioxid de carbon. - informatii, sfaturi si controale regulate la medicul stomatolog.
|
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6678
| Eu din fericire nu am avut probleme cu dintii nici inainte de sarcina,nici dupa.O singura masea bolnavioara am in gura si mi s-a cam dus lucrarea si trebuie refacuta.Cu siguranta o voi "lecui" inainte de o urmatoare sarcina, desi parca tot aman vizita la dentist .... |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 3/2/2006 Mesaje: 5605
| Aseara mi s-a crapat o masea cu plomba,asa ca azi am fost la stomatolog si mi-a scos sfertul de masea care se misca. Mi-a facut anestezie locala mi-a zis ca imi face foarte putina si c anu afecteaza pe bebe.Am o stare de nervi s-a spart tocmai acum cand nu se poate face mare lucru.Si nu au cum sa o reconstruiasca acum ci dupa ce nasc,pana atunci chinuiala sa vad cum am sa pap. . |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 6/19/2009 Mesaje: 2349
| AdrianaC wrote:Este necesar sa constientizati necesitatea unei alimentatii corespunzatoare, plina de vitamine, minerale si alte elemente adiacente. Pentru ingrijirea dintilor medicul stomatolog va poate ajuta cu sfaturi privind igiena orala si realizarea unui program de profilaxie care sa previna complicatii ulterioare.
Mutatiile hormonale din timpul sarcinii conduc la modificarea vaselor de sange si a tesutului conjunctiv. Astfel, se poate ajunge la o predispozitie accentuata catre inflamarea gingiei, ce se manifesta, de exemplu, printr-o sangerare repetata a gingiei. O astfel de inflamatie cauzata de structura dintelui se poate intalni adeseori la o persoana insarcinata. Apetitul sporit si nevoia de dulciuri pot conduce la aparitia cariilor. De asemenea, dintii au de suferit sub actiunea vomei, prezenta in primele luni de sarcina. Asupra smaltului actioneaza si agresiva aciditate stomacala. Dumneavoastra nu trebuie, de aceea, sa va curatati dintii dupa vomat cu pasta si periuta, ci mai bine sa-l spalati cu o solutie bogata in fluor. Pentru a inlatura pericolul aparitiei cariilor si al inflamarii gingivale in timpul sarcinii trebuie sa intretinem o igiena stricta a cavitatii bucale.
Dintre actiunile recomandabile enumeram: - curatarea dintilor dupa fiecare masa sau dupa consumul de dulciuri. - folosirea unei solutii bogate in fluor pentru curatarea cavitatii bucale sau a unui gel pentru smaltul dintilor - o hranire sanatoasa si pentru dinti - foarte putin zahar si dioxid de carbon. - informatii, sfaturi si controale regulate la medicul stomatolog.
As adauga Adriana, daca imi permiti, ca se produc si modificari la nivelul salivei (tot de cauza hormonala). |
|
|