Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Ce este preeclampsia?Preeclampsia este o afectiune a femeii insarcinate, caracterizata prin hipertensiune arteriala, proteinurie (nivel ridicat de proteine in urina), edeme ale membrelor superioare si inferioare. Preeclampsia survine in general spre sfarsitul celui de-al doilea trimestru sau la inceputul trimestrului trei al sarcinii.
Ce este eclampsia?Eclampsia este faza finala si cea mai grava a preeclampsiei si apare atunci cand aceasta din urma nu este tratata. Pe langa simptomele mentionate in cazul preeclampsiei, eclampsia se manifesta si prin aparitia convulsiilor. Afectiunea pot cauza coma si chiar moartea mamei si a fatului si se poate produce inainte, in timpul sau dupa nastere.
Cauzele preeclampsiei si eclampsiei
Cauzele celor doua afectiuni nu se cunosc cu exactitate, desi cercetarile indica alimentatia insuficienta, surplusul de grasime corporala si aportul insuficient de sange la uter drept posibile cauze.
Factorii de risc pentru preeclampsie si eclampsie:
Preeclampsia survine la femeile care nu au mai nascut niciodata, la adolescente sau la femeile peste 40 ani.
Alti factori de risc sunt si:
? antecedentele de hipertensiune arteriala anterioare sarcinii ? un episod anterior de preeclampsie ? un episod de preeclampsie la mama sau la sora gravidei ? obezitate anterioara sarcinii ? sarcina multipla ? diabetul, afectiunile rinichilor, lupus sau artrita reumatoida
SURSA |
|

Nivel: Ambasador
Inregistrat: 9/28/2006 Mesaje: 581
| Si eu am avut o colega ce tocmai a nascut, si care a avut preeclamspia. Si datorita acestei afectiuni a trebuit sa nasca cu 5 saptamani mai devreme, a nascut saptamana trecuta. Cred ca in cazul ei, cazua (scuzati de repetitie) a fost obezitatea, ca de....daca te uiti pe strada aici, nu iti vine sa crezi cate australience sunt grase..si asa tinere....
Eu am scapat, observ, si spun asta pentru ca am vazut Kiki ca ai scris ca si femeile care au diabet pot face preeclampsia, si eu am avut diabet gesdtational, si tin minte ca mereu ma controlau sa vada cum stau cu tensiune...Dar totul a fost ok pana la sfarsit... |
|
 Nivel: Avansat
Inregistrat: 11/18/2006 Mesaje: 3674
| Cred ca si eu am fost la un pas de preeclampsie. La ultimul control am avut tensiunea 13.5 cu 7.5, mi-au luat-o de 2 ori, si dr nu a fost prea incantat. Si in ultima luna mi se umflasera picioarele groaznic, si fata, si mainile, dar mai ales picioarele, nu ma mai incapea nimic, mergeam in slapi si la serviciu. Si am mancat foarte moderat in sarcina, dar tot am retinut lichide. La vreo saptamana dupa nastere, in doua zile, m-am desumflat brusc, am eliminat (nu exagerez) 5 kile de apa. |
|

Inregistrat: 10/14/2006 Mesaje: 1445
| Mda, si eu am avut preeclampsie... Mergeam in adidasi, cu sireturile scoase, ca nu puteam sa ii bag in picior... Ma dureau sau mai bine zis ma usturau picioarele de cat de umflate erau. Si tensiunea a fost in jur de 14 cu 8, tinand cont ca in mod normal am 9 cu 4,5- 5... |
|

Inregistrat: 2/22/2006 Mesaje: 4839
| Anul trecut a murit o fata de pe alt forum asa...uite ca si in zilele noastre se mai moare la nastere |
|

Inregistrat: 10/14/2006 Mesaje: 1445
| mihaela75 wrote:Anul trecut a murit o fata de pe alt forum asa...uite ca si in zilele noastre se mai moare la nastere Asa e... Uitasem de episodul asta... |
|

| mihaela75 wrote:Anul trecut a murit o fata de pe alt forum asa...uite ca si in zilele noastre se mai moare la nastere
Da, dar ea avea o boala grava care s-a declansat in timpul travaliului...parca asa am citit...caz extrem de rar... |
|

Nivel: Ambasador
Inregistrat: 9/28/2006 Mesaje: 581
| Doamne fereste..mai bine sa nu ne gandim la asta si sa speram ca medicii depisteaza la timp tot ce e rau cu mama sau cu bebele... |
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| Am mai gasit un articol despre preeclamsie si abia din acel articol mi-am dat seama ca eu am avut-o. Ce ma enerveaza e ca atunci cand am fost internata, am intrebat ce am si mi s-a spus "disgravidie". Uite si articolul
Cei 9 factori de risc ai pre-eclampsiei
Netratata, pre-eclampsia poate fi extrem de grava atat pentru copil, cat si pentru mama. Care sunt factorii de risc? 9 au fost identificati ca fiind fundamentali. Numita si toxemia gravidica, pre-eclampsia reprezinta starea patologica a femeii inscarcinate in peste 20 de saptamani, caracterizata prin hipertensiune arteriala, nivel proteic urinar foarte mare si edeme la nivelul mainilor si picioarelor. Pre-eclampsia apare la circa 5% din femeile insarcinate.
Poate fi prevenita? Conform rezultatelor de ultima ora, la prima vizita prenatala pot fi identificati cei 9 factori, ce duc la prevenirea si tratarea din timp a acestei afectiuni.
Varsta
Femeile de peste 40 de ani, care au mai avut sau nu copii, prezinta un risc dublu de aparitie a toxemiei gravidice. Studiile intreprinse arata cum la femeile de peste 34 de ani riscul creste cu 30% pentru fiecare an suplimentar.
Paritatea
Femeile ce nu au avut copii pana la 40 de ani, suporta un risc triplu de aparitie a afectiunii. Tot asa, femeile care au avut pre-eclampsie si la sarcinile trecute au o sansa dubla de a suferi si la sarcina actuala de ea.
Antecedente
Asa cum am mentionat mai sus, sansele de aparitie a pre-eclampsiei sunt duble la femeile ce au mai suferit de aceasta dereglare si la sarcinile anterioare.
Antecedente familiale
In cazul unui caz de pre-eclampsie in familia pacientei, riscul pentru aceasta creste si el de pana la sapte ori.
Sarcina gemelara
Sarcina gemelara reprezinta inca un factor de risc pentru viitoarea mamica, practica dovedind un risc crescut de trei ori pentru ea si pentru bebelusi.
Antecedentele medicale
In primul rand, diabetul insulino dependent, chiar daca este tinut sub un atent control medical, mareste de patru ori posibilitatea femei insarcinate de a suferi de toxemie. Tot la fel, hipertensiunea arteriala, maladiile renale si cele cronice, instalate inainte de sarcina, cresc acest risc.
Diferenta de timp dintre sarcini
Cercetatorii au evidentiat faptul ca riscul este mai din ce in ce mai mare, pe masura ce trece tot mai mult timp de la prima sarcina.
Indicele masei corporale
IMC joaca si el un rol important. Cu un IMC de peste 35, te poti astepta la cateva probleme, generate de pre-eclampsie.
Presiunea arteriala
Femeile cu o tensiune crescuta in primul simestru al sarcinii trebuiesc monitorizate atent de catre medic, pentru diagnosticare si tratarea din timp a acestei afectiuni.
Ca simptome, mentionam pe langa hipertensiunea arteriala si conecntratia proteica urinara crescuta, si urmatoarele:
-Ingrasare rapida
-retentie de apa deosebit de mare
-dueri abdominale si de cap
-reflexe modificate
-oligurie sau anurie ( reducerea sau absenta excretiei urinare)
|
|

Nivel: Senior
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 5089
| Kiki wrote:
Da, dar ea avea o boala grava care s-a declansat in timpul travaliului...parca asa am citit...caz extrem de rar...
Kikisor, mama, nu ca as fi sadica si dementica, dar imi spui si mie pe pm -eventual- cine... ca nu mai retin sau cred ca nici nu am aflat la vremea respectiva...mai fetelor, Doamne fereste!
eu am avut o tensiune buna in sarcina - in medie cam 12,7... pe acolo... dar era mare pt mine...am fost numita "rama" ca aveam de regula 9,6-9,7... abia imi "taram" tona pana sa raman gravida.
am avut si eu momente cand mi-a crescut la 13,5 si dr m-a trimis in fiecare saptamana cel putin sa imi iau tensiunea. mi-o lua mama cam la 2 zile. si m-a trimis si la un EKG pt ca aveam dureri in piept, in zona inimii dar totul a fost ok.
dar chiar inainte de a ma baga pe mine in sala de nasteri, dr. meu mi-a spus ca trebuie sa faca o cezarian ade urgenta unei femei care avea eclampsie... avea aproape 20 tensiunea si risca sa moara si ea si copilul in orice clipa. si, dementa de dr de garda din noaptea aia, vroia sa o lase sa nasca normal... dr meu, care era si el de garda, a decis de urgenta cezariana si in cateva minute era salvata. si toate astea s-au intamplat pt ca femeia era...indianca... si nu avea dr ei... dar al meu s-a gandit in primul rand la juramantul pe care l-a depus, cred... a venit la mine si mi-a zis "d-na va rog sa ma iertati dar trebuie sa fac o cezariana de urgenta si apoi intram si noi in sala sa va operez"... mai rar asa oameni! |
|

| Andismom wrote:
Kikisor, mama, nu ca as fi sadica si dementica, dar imi spui si mie pe pm -eventual- cine... ca nu mai retin sau cred ca nici nu am aflat la vremea respectiva...mai fetelor, Doamne fereste! ....
Ti-am scris pe mess |
|

Inregistrat: 3/13/2006 Mesaje: 2691
| Doamne fereste .... nu stiu daca este de la obezitate ... eu am avut o colega slaba si a trecut si ea prin asa ceva si a nascut mai devreme prin nastere naturala |
|

Nivel: Grupa mica
Inregistrat: 6/24/2007 Mesaje: 208
| Sa inteleg ca ar trebui sa-mi fac probleme daca ma umflu in timpul zilei? Nici eu nu mai pot merge decat in slapi dar sunt in sapt.38 si niciodata nu am avut tensiunea mai mare de 13, de fapt la inceputul sarcinii o aveam f mica, acum a mai crescut. Dimineata nu ma trezesc cu picioarele umflate dar ziua de la caldura si daca stau cu ele in jos ma umflu rapid... |
|
 Nivel: Grupa mica
Inregistrat: 2/17/2012 Mesaje: 205
| Cercetatorii de la Universitatea din Carolina de Nord, Scoala de Medicina au constatat ca un hormon, adrenomedullin, joaca un rol esential in prevenirea complicatiei preeclampsiei in sarcina. Surprinzator este insa ca, acest hormon protejeaza femeile de preeclampsie doar atunci cand este emis de catre fetus, nu de mama, in momentele cele mai critice din timpul sarcinii. Daca celulele copilului nu sunt secreta acest hormon, vasele de sange ale mamei nu sunt se vor dilata atat cat ar trebui. Preeclampsia afecteaza aproximativ una din cincisprezece sarcini. O caracteristica importanta a preeclamsiei este ca vasele de sange din placenta nu se pot mari, sau nu se pot dilata, pentru a permite fluxul crescut de sange necesar pentru fat. Netratata, aceasta problema poate pune în pericol atat viata mamei cat si a copilului.
Cercetatorii au studiat soareci care au fost programati genetic pentru a produce fie niveluri reduse fie niveluri niveluri crescute de adrenomedullin. Studiul a aratat ca intr-o sarcina normala, fatul secreta adrenomedullin in placenta in al doilea trimestru, semnalizand cu ajutorul unor celule speciale numite "celulele ucigase naturale", pentru a ajuta la dilatarea vaselor de sange ale mamei si astfel incat sa existe un flux de sange marit pentru fatul in crestere.
Studiul este unul din primele care identifica un mesaj chimic foarte important trimis de la fat la mama în uter. Oamenii de stiinta incearca sa înteleaga mai multe despre partea "conversatiei chimice", care merge pe intre mama si copil, dar o mare parte din semnalizarea hormonala din placenta ramane un mister.
Sursa: http://news.unchealthcare.org/news/2013/may/baby-knows-best-fetuses-emit-hormone-crucial-to-preventing-preeclampsia |
|
|