Pojarul (rujeola)
Subiectul anterior · Subiectul urmator
AdrianaC
Scris: Saturday, February 18, 2006 4:52 AM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17822
Pojarul este o boala contagioasa. In primele 3-4 zile nu exista eruptie si seamana cu un guturai dupa simptome. Treptat acesta se agraveaza, ochii devin injectati, rosii si lacrimeaza mult. Apare si o tuse uscata si suparatoare, incepe sa creasca si febra.

Eruptia apare cam in a 4-a zi, pete de culoare roz, mai intai in spatele urechilor si apoi pe fata si corp. Febra mare, tuse deasa, cca 1-2 zile pana cand eruptia se instaleaza complet.

Ulterior incep sa se vada imbunatatiri.

Nu exista tratament din cate stiu eu, trebuie sa astepti sa treaca.
Totusi trebuie urmarita febra, sa nu persiste mai mult de 2 zile si nici sa nu dispara pentru ca apoi sa apara din nou.

Posibile complicatii ar fi otita, bronsita si pneumonie.


Pojarul poate fi prevenit prin vaccinare la 12 luni, cu rapel la 4 ani. Chiar daca s-a imbolnavit o data de pojar, a 2-a oara nu se va mai imbolnavi decat in cazuri cu totul si cu totul exceptionale.

Informatii complete despre pojar (rujeola) puteti citi aici.
g_nicoleta2000
Scris: Saturday, February 18, 2006 10:17 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 3898
Pe noi ne-a mutat cu vaccinul asta de la 12 luni la 7 luni. L-am facut in bratul drept si a plans.. cat toti copii la un loc. Dupa aceea nu a durut-o bratul, nu a facut febra sau bubutze.
Anaida
Scris: Saturday, February 18, 2006 3:51 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 1855
Pai a fost epidemie de rujeola(tot din cauza "bunei" administrari in sistemul medical, ca nu au trimis vaccinurile la timp), si de aceea s-a devansat acest vaccin!
Eu am fost foarte precoce...am facut rujeola la 8 luni si varicela la 1 an si 2 luni...am scapat repede de ele!!!
taki
Scris: Monday, February 20, 2006 4:33 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 13501
Rujeola ( pojar ):

Este o boala foarte contagioasa, produsa de un virus si caracterizata prin febra mare, tuse, secretii nazale si oculare si o eruptie caracteristica.
Sub varsta de 2 ani, boala este urmata adesea de complicatii pulmonare grave.

Rujeola se transmite numai direct, de la un alt copil bolnav, care este contagios timp de 4-5 zile inainte de aparitia eruptiei.
Boala se transmite prin aer, prin picaturile de saliva, secretiile nazo-faringiene, pe care copilul le proiecteaza in jurul sau in timpul vorbirii, tusei, stranutului.
Copiii intre 1 si 10 ani sunt deosebit de receptivi. In colectivitate de copii ( crese, gradinite, scoli ) boala cuprinde aproape pe toti copiii care nu au suferit in trecut de rujeola sau nu au fost vaccinati.
Dupa varsta de 3 luni cand dispar anticorpii transmisi de mama ( daca ea a vut boala ) copiii pot face pojar la orice varsta. Este de dorit ca un copil sa nu faca pojar sub varsta de 3 ani, caci pana la aceasta varsta complicatiile sunt frecvente si grave.

Invazia:
Dureaza 3-4 zile, pana cand apare eruptia. Febra creste treptat ajungand la 39-40 grade Celsius. Copilul stranuta, tuseste, din nas se scurge o secretie apoasa, abundenta; conjunctivitele se inrosesc; pleoapele sunt usor umflate, pe jumatate inchise; ochii lacrimeaza; lumina il supara. Vocea poate deveni ragusita.
Copilul pare " racit " si boala poate fi luata drept gripa, guturai sau rino-faringita.
In faza de invazie, pe mucoasa obrajilor, in dreptul maselelor, apar cateva pete rosii centrate de mici ridicaturi albe. Fundul gatului este rosu-aprins, iar pe valul palatului se constata mici puncte hemoragice.

Eruptia:

Apare pe piele dupa 3-4 zile de la inceputul bolii, intai dupa urechi, pe fata si pe gat.
A doua zi petele apar si pe trunchi, iar in urmatoarele 2-3 zile se extind dinspre radacina membrelor pana ajung la degete.
Cand eruptia a ajuns la maini si picioare, incepe sa palesca pe fata si pe gat, iar febra scade.
In tot timpul eruptiei, febra se mentine mare: 39-40 grade Celsius.
Eruptia de rujeola este formata din pete rosii de diferite marimi, cu forma neregulata. Intre pete raman totdeauna zone de piele sanatoasa. Petele dispar la apasare, iar la pipait se simt usor reliefate si catifelate.
Dupa 3-4 zile de la aparitia eruptiei, febra incepe sa scada, eruptia paleste si dispare in ordinea in care a aparut.

Pneumonia este complicatia cea mai frecventa la copilul sub 2 ani. Febra persista, tusea se accentueaza, respiratia devine mai greoaie si se insoteste de geamat.
Rujeola este o boala care slabeste mult capacitatea de parare a organsimului si deschide, in acest fel, drumul tuberculozei.

Tratament
Rujeola se ingrijeste la domiciliu sub supravegherea medicului.
Internarea este necesara daca rujeola a aparut la un copil care suferea deja de o alta boala ( otita, diaree grava, pneumonie acuta ).

Vaccinarea antirujeolica este obligatorie si se practica la varsta de 9-14 luni in companii organizate de dispensarul teritorial.
Vaccinul antirujeolic poate fi administrat si in asociere cu cele antirubeolic si anti oreion ( RRO= rujeola, rubeola, oreion )
Miri
Scris: Wednesday, January 3, 2007 9:49 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 2/26/2006
Mesaje: 16505
MNiko wroteDefinitie

Este o boala foarte contagioasa, produsa de un virus si caracterizata prin febra mare, tuse, secretii nazale si oculare si o eruptie caracteristica.

Importanta bolii

Sub varsta de 2 ani, boala este urmata adesea de complicatii pulmonare grave.

Mod de transmitere

Rujeola se transmite numai direct, de la un alt copil bolnav, care este contagios timp de 4-5 zile inainte de aparitia eruptiei si pe toata durata eruptiei. Boala se transmite prin aer, prin picaturile de saliva, secretiile nazo-faringiene, pe care copilul le proiecteaza in jurul sau in timpul vorbirii, tusei, stranutului. Copiii intre 1 si 10 ani sunt deosebit de receptivi. In colectivitatile de copii (crese, gradinite, scoli) boala cuprinde aproape pe toti copiii care nu au suferit in trecut de rujeola sau nu au fost vaccinati. Dupa varsta de 3 luni cand dispar anticorpii transmisi de mama (daca ea a avut boala) copiii pot face pojar la orice varsta. Este de dorit ca un copil sa nu faca pojarul sub varsta de 3 ani, caci pana la aceasta varsta complicatiile sunt frecvente si grave.

Incubatia

Este fixa, de 10-12 zile. La bolnavii care au primit gamma globulina, incubatia se poate prelungi pana la 28 de zile.

Invazia

Dureaza 3-4 zile, pana cand apare eruptia. Febra creste treptat, ajungand la 39-40°C Apare catarul oculo-nazal: copilul stranuta, tuseste; din nas se scurge o secretie apoasa, abundenta; conjunctivele se inrosesc; pleoapele sunt usor umflate, pe jumatate inchise; ochii lacrimeaza; lumina il supara. Vocea poate deveni ragusita.
Copilul pare "racit" si boala poate fi luata drept gripa, guturai sau rino-faringita. In faza de invazie, pe mucoasa obrajilor, in dreptul maselelor, apar cateva pete rosii centrate de mici ridicaturi albe (aspect de boabe de gris), presarate pe mucoasa. Fundul gatului este rosu-aprins, iar pe valul palatului se constata mici puncte hemoragice.
Starea generala se inrautateste; copilul este somnolent, refuza sa manance. Copiii mai mari se plang de dureri de cap si de dureri musculare.

Perioada eruptiva

Apare pe piele dupa 3-4 zile de la inceputul bolii, intai dupa urechi, pe fata si pe gat. A doua zi petele apar si pe trunchi, iar in urmatoarele 2-3 zile se extind dinspre radacina membrelor pana ajung la degete. Cand eruptia a ajuns la maini si picioare, incepe sa paleasca pe fata si gat, iar febra scade. In tot timpul eruptiei, febra se mentine mare: 39-40 grade.

Eruptia de rujeola este formata din pete rosii de diferite marimi, cu forma neregulata, pe alocuri confluente; intre pete raman totdeauna zone de piele sanatoasa. Petele dispar la apasare iar la pipait se simt usor reliefate si catifelate. Dupa 3-4 zile de la aparitia eruptiei, febra incepe sa scada, eruptia paleste si dispare in ordinea in care a aparut.

Perioada de convalescenta

Incepe de 6-8 zile de la inceputul bolii. In locul eruptiei, raman niste pete cafenii, apoi apare o descuamatie fina, mai accentuata pe fata, care dureaza aproximativ o saptamana. Tusea si secretia nazala dispar treptat, dupa mai multe zile. Starea generala se amelioreaza, copilul devine mai vioi si cere de mancare. In 9-10 zile boala se vindeca.

Complicatiile
Sunt frecvente mai ales la copiii pana la 2 ani. La un copil cu rujeola se ia in consideratie o complicatie daca: febra persista sau apare din nou dupa ce temperatura revenise la normal timp de 2-3 zile; daca, dupa ce a palit eruptia, copilul continua sa "zaca" si refuza mancarea; daca tusea devine mai frecventa si mai suparatoare, iar copilul geme, respira greu; daca se plange de dureri de urechi sau de cap.

PneumoniaEste complicatia cea mai frecventa la copilul sub 2 ani. Febra persista, tusea se accentueaza; respiratia devine mai frecventa, greoaie si se insoteste de geamat.
Crupul rujeolic(laringita obstruanta) poate duce la asfixia copilului prin micsorarea sau astuparea laringelui.
Complicatiile mai putin frecvente: stomatite, otite, pneumonii interstitiale, encefalita (rara, dar foarte grava), varsaturile, diareea.

Rujeola este o boala care slabeste mult capacitatea de aparare a organismului si deschide, in acest fel, drumul tuberculozei.

Tratament

Rujeola se ingrijeste la domiciliu sub supravegherea medicului. Internarea este necesara daca rujeola a aparut la un copil care suferea deja de o alta boala (otita, mastoidita, diaree grava, pneumonie acuta); daca nu exista conditii pentru ingrijirea in familie; daca au aparut complicatii.
Tratament igieno-dietetic
In timpul cat este febril si copilul refuza sa manance nu va fi fortat, i se vor da cu rabdare si in cantitati mici lichide din abundenta. Imediat ce revine apetitul, i se poate da un regim normal, in functie de varsta si de preferintele sale. In tot timpul perioadei febrile si a complicatiilor, copilul va sta la pat si se va evita contactul persoanele care sufera de alte boli (gripa, guturai, amigdalite, infectii ale pielii). Camera copilului nu va fi supraincalzita, va fi bine aerisita si se va intretine o atmosfera umeda. Cand copilul prezinta catar oculonazal, lumina excesiva il supara, asa ca se va atenua lumina prin folosirea de becuri slabe, seara, si tragerea perdelelor la ferestre, ziua. De indata ce a scazut febra, se face din nou baie generala.
Tratament medicamentos Se vor da medicamente pentru combaterea febrei: Paracetamol (sub forma de supozitoare, sirop sau tablete in functie de varsta copilului) sau supozitoare de Algocalmin de 0,300 g (pentru copii); calmante ale tusei (siropuri expectorante); linistitoare ale sistemului nervos.

In caz de complicatii (bronhopneumonie, otita), se vor administra antibiotice la indicatia medicului. Daca survine crupul rujeolic, se aplica saculet cu sare sau malai incalzite (schimbate des) si se duce copilul de urgenta la spital.

Profilaxia

Rujeola este foarte contagioasa inca din stadiul de inceput, cu 3-4 zile inainte de aparitia eruptiei, cand copilul are fenomene catarale. Contaminarea unui copil sanatos de la unul bolnav cu care sta in acelasi apartament este aproape sigura. Boala nu se transmite printr-o a treia persoana. Dupa scaderea febrei si disparitia eruptiei, boala nu se mai transmite. Nu sunt necesare masuri speciale de dezinfectie.Vaccinarea antirujeolica este obligatorie si se practica la varsta de 9-14 luni in companii organizate de dispensarul teritorial. In ultimul timp se practica rapelul. Vaccinul antirujeolic poate fi administrat si in asociere cu cele antirubeolic si anti oreion (RRO = rujeola, rubeola, oreion) sau MRM (Masern, Roteln, Mumps, dupa denumirea germana).

Sursa "Mama si copilul"
MNiko
Scris: Thursday, January 4, 2007 11:44 AM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
Merci Miri
Miri
Scris: Thursday, January 4, 2007 8:30 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 2/26/2006
Mesaje: 16505
MNiko wrote:
Merci Miri


Cu placere!
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.