Placenta praevia (placenta fixata jos in fata)
Subiectul anterior · Subiectul urmator
taki
Scris: Sunday, April 9, 2006 5:57 AM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 13501
Termenul de placenta previa este folosit in obstetrica pentru a descrie inserarea joasa a placentei in interiorul cavitatii uterine. Denumirea de "praevia" vine din latina si inseamna "in fata", deci, stricto sensu, placenta praevia inseamna ca placenta "precede" copilul, aflandu-se intre acesta si canalul cervical prin care se produce expulzia sa din cavitatea uterina in momentul nasterii. Din motive nu foarte greu de inteles majoritatea medicilor au extrapolat sensul initial, astfel incat la ora actuala termenul de praevia este sinonim cu notiunea de jos sau cea de inferior: de exemplu un nodul fibromatos situat la nivelul portiunii inferioare a uterului este denumit nodul praevia.

Diagnosticul acestei conditii se face in covarsitoarea parte a cazurilor prin echografie. Interesant este faptul ca se poate vorbi de placenta praevia numai incepand de la varsta de gestatie de 28 de saptamani. Inainte de aceasta data este incorect a pune acest diagnostic. Segmentul inferior se afla la 0,5 cm de orificiul intern al canalului cervical la varsta gestationala de 20 de saptamani, iar pana la varsta de 28 de saptamani nu se produc modificari spectaculoase la acest nivel. Dupa aceasta varsta apare o crestere de circa 10 ori a segmentului pana la varsta de 38 de saptamani. Dezvoltarea aceasta a segmentului este mai mare in portiunea anterioara a uterului, astfel incat o placenta jos inserata posterior are sanse mai mari sa devina praevia.

Daca si dupa data sus mentionata placenta ramane inserata, partial sau total, in segmentul inferior, atunci diagnosticul de placenta praevia este cel corect. De obicei cam 25% din examinarile ecografice de rutina efectuate in trimestrul II releva placente jos inserate. Dintre acestea doar 5% raman praevia dupa 28 de saptamani, si dintre acestea din urma doar 1/3 sunt placente praevia la termen.


Dupa modul in care placenta se insera raportat la orificiul canalului cervical, exista mai multe tipuri de placenta praevia:
I: Placenta jos inserata - pozitionata la cca 5 cm de orificiul intern (OI) cervical
II: Placenta praevia marginala - localizata la marginea OI, fara sa-l acopere
III: Placenta praevia partiala - ce acopera partial OI
IV: Placeta praevia totala - ce acopera complet OI.

Dupa cum puteti cu usurinta sa trageti concluzia, in caz de placenta praevia, nasterea pe cale normala (vaginala) este imposibil a se desfasura normal, delivrenta facandu-se prin operatie cezariana. Inainte de momentul nasterii aceasta afectiune se poate insoti de numeroase probleme, dintre care cea mai frecvent intalnita este aparitia unor sangerari in ultimul trimestru de sarcina, cu un maxim in jurul varstei de 34 de saptamani. Sangerarea incepand inca din trimestrul II este asociata cu un prognostic fetal relativ sumbru. De fapt aceasta a ramas cea mai mare problema la momentul actual: afectarea fatului.

Daca acum 150 de ani mortalitatea materna era cam de 30%, in prezent in tarile dezvoltate nu s-a mai raportat nici un deces matern datorat placentei praevia. Placenta praevia se asociaza cu prezentatia pelviana in procent destul de mare (peste o treime). Fatul este supus unor riscuri destul de mari: nastere prematura (datorita faptului ca deseori este necesara terminarea nasterii inainte de termen datorita aparitiei complicatiilor), intarziere de crestere (placenta nu furnizeaza suficienti nutrienti sau oxigen datorita faptului ca insertia joasa este facuta intr-o zona nefavorabila). De multe ori placenta este anormal inserata in peretele uterin (adica este foarte aderenta, conditie denumita placenta acreta).
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.