Oreionul
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Alina
Scris: Sunday, July 16, 2006 3:50 PM
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 3/27/2006
Oreionul

Este o boala virala care afecteaza, in special, copiii mai mari de 3 ani si pe cei de varsta scolara, rareori pe cei mai mici de 3 ani. Oreionul tine in jur de 5-15 zile. Ca si in cazul rujeolei, doar vaccinarea permite evitarea bolii.

Dupa o perioada de incubatie de 21 de zile, apar primele simptome.

Simptome:

Febra mai mare sau mai mica, dureri de cap, apoi dificultate de a deschide gura, de a mesteca si de a inghiti. Apoi, in majoritatea cazurilor, apar cate o umflatura dureroasa sub fiecare ureche si sub maxilar timp de aproximativ 3 zile.

Ingrijiri (medicale):

Copilul bolnav trebuie sa stea la pat pentru a se odihni. Puteti sa-i dati o doza corespunzatoare de paracetamol, sub forma de sirop sau de supozitor, adaptat la varsta si la greutatea lui, pentru a scadea febra si a calma durerea.

Complicatii:

Cu cat copilul este mai mare, cu atat este mai mare riscul de aparitie a complicatiilor. Complicatiile sunt rare, dar serioase: meningita a oreionului, encefalita, surditate temporara (sau chiar definitiva).

TatyKS
Scris: Monday, July 17, 2006 9:52 AM
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 3/1/2006
Eu am facut oreion pana in 3 ani si mi-a povestit mama ca nici nu ziceai ca sunt bolnavioara, pentru ca s-a manifestat foarte usor. Dar pentru ca tatal meu nu facuse si nici bunica mea, au luat amandoi de la mine. La ei oreionul s-a manifestat mai nasol din cauza varstei , persupun.
Eu stiam ceva , ca daca barbatii fac oreion , ar exista sanse mari sa ramana sterilioare
Miri
Scris: Monday, July 17, 2006 10:30 AM
Nivel

Inregistrat: 2/26/2006
Taty, complicatia pe care o pot face baietii (barbatii) se numeste orhita

Este o inflamatie de origine infectioasa a tesutului.
Orhita izolata este o afectiune rara, ce se asociaza de obicei cu epididimita (dar atunci este vorba de orhiepididimita)
Principala complicatie a oreionului o constituie orhita urliana. Aceasta atingere, dureroasa, antreneaza uneori o sterilitate prin atrofie testiculara.
TatyKS
Scris: Monday, July 17, 2006 10:43 AM
Nivel

Inregistrat: 3/1/2006
Stiam eu ceva , ceva...mersi Miri
Miri
Scris: Monday, July 17, 2006 10:52 AM
Nivel

pupici
AdrianaC
Scris: Wednesday, February 21, 2007 5:19 PM
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Fetelor, tocmai am aflat ca fratele meu are oreion. El are 28 ani. Credeti ca o sa aiba vreo problema?

Si mai grav este ca ne-a vizitat sambata aceasta.

Sa ma astept sa imi faca amandoi copiii oreion?

Exista vreun vaccin contra oreionului? Oare i-oi fi facut macar lui Alice?

Oare Priorix-ul este si contra oreionului?

Daca da, am noroc ca i l-am facut lui Alice. La Andrei am avut de optat intre vaccinul de 1 an si Priorix, si din tampenia mea, am ales vaccinul de 1 an ca si asa eram in intarziere mult cu el.

Acum abia pe 7 martie mai pot sa ii fac alt vaccin.
kali
Scris: Wednesday, February 21, 2007 5:44 PM
Nivel

Inregistrat: 5/27/2006
AdrianaC wrote:
Fetelor, tocmai am aflat ca fratele meu are oreion. El are 28 ani. Credeti ca o sa aiba vreo problema?

Daca da, am noroc ca i l-am facut lui Alice. La Andrei am avut de optat intre vaccinul de 1 an si Priorix, si din tampenia mea, am ales vaccinul de 1 an ca si asa eram in intarziere mult cu el.

Teoretic, fratele tau era contagios, dar nu e neaparat sa se molipseasca si puii tai.. depinde cat de aproape au stat unii de altii.
Priorix-ul este si contra oreionului din cate stiu eu... cat despre Andrei si faptul ca nu e vaccinat... cica cu cat sunt mai mici copiii, cu atat boala se manifesta mai usor, asa ca nu cred ca ai de ce sa-ti faci probleme in caz de...
Bine ca stii ca e riscul sa faca boala, monitorizeaza-i si tine legatura cu medicul.
Eu va tin pumnii sa fie ok si va doresc multa sanatateflowers
MNiko
Scris: Wednesday, February 21, 2007 10:30 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
AdrianaC wrote:

Exista vaccin contra oreionului, cel de la stat se numeste ROR(e impotriva rujeolei, rubeolei si a oreionului). De Priorix nu stiu nimic. Intr-adevar , cum a spus si Kali nu e neaparat sa se molipseasca si copii tai. Eu am facut oreionul la 18 ani, iar sora mea care dormea cu mine in pat si tot statea pe langa mine ca vroia sa-l faca si ea, nu l-a luat. In schimb eu l-am luat de la niste prieteni la care am fost in vizita(am stat vreo 3-4 zile acolo) dupa ce copii lor incepusera scoala de aproape o luna. Asa ca te sfatuiesc sa mai las ceva tim pana mergi cu copii in vizita la fratele tau, dupa ce acestuia ii trece.

Fratele tau trebuie sa faca exact ce ii recomanda doctorul si sa faca cat mai putin efort(trebuie sa stea mai mult intins in pat) si nu o sa aiba probleme.
Kiki
Scris: Wednesday, February 21, 2007 10:33 PM
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Si Priorix e impotriva oreionului:

Indicatii:
Priorix este indicat pentru imunizarea activa fata de rujeola, oreion si rubeola

Contraindicatii:
Ca si în cazul altor vaccinuri, administrarea de Priorix trebuie amânata la subiectii cu boli febrile acute severe. Totusi, prezenta unei infectii minore nu constituie o contraindicatie pentru vaccinare. Priorix este contraindicat subiectilor cu hipersensibilitate sistemica la neomicina sau orice alt component al vaccinului. Antecedente de dermatita de contact la neomicina nu constituie o contraindicatie. În general, Priorix nu se administreaza subiectilor cu raspuns imun afectat (pacienti cu imunodeficienta primara sau secundara). Vaccinurile combinate rujeolic, urlian si rubeolic se pot administra, totusi, persoanelor asimptomatice infectate cu HIV, fara a se înregistra efecte nedorite, dar pot fi luate în considerare si în cazul persoanelor simptomatice. Administrarea de Priorix este contraindicata la femeile însarcinate. De asemenea, sarcina trebuie evitata în primele trei luni de la vaccinare.

Precautii:
Alcoolul si alti agenti dezinfectanti trebuie lasati sa se evapore de pe piele înaintea administrarii, deoarece pot inactiva virusurile atenuate din compozitia vaccinului. O protectie antirujeolica limitata poate fi obtinuta practicând vaccinarea în intervalul de 72 de ore de la expunerea la rujeola naturala. Copiii sub vârsta de 12 luni pot sa nu prezinte un raspuns eficient la componentul rujeolic al vaccinului, datorita posibilei persistente a anticorpilor antirujeolici materni. Acest fapt nu trebuie sa excluda administrarea vaccinului la copiii mai mici (<12 luni), vaccinarea putând fi recomandata în anumite situatii, cum este cazul regiunilor cu risc crescut. În aceste situatii, se recomanda revaccinarea începând cu vârsta de 12 luni. Ca si în cazul tuturor vaccinurilor injectabile, un tratament medical adecvat trebuie sa fie întotdeauna la îndemâna pentru posibilele cazuri de reactii anafilactice aparute în urma administrarii vaccinului. S-a demonstrat ca vaccinurile produse pe tesut embrionar de gaina contin cantitati nesemnificative de proteine de oua pentru a putea declansa reactii de hipersensibilitate. Persoanele cu alergie la oua, care nu prezinta un fond anafilactic, pot fi vaccinate. Priorix trebuie administrat cu precautie persoanelor cu antecedente personale sau familiale de afectiuni alergice sau convulsii. Nu a fost niciodata demonstrata transmiterea virusurilor rujeolic si urlian de la persoanele vaccinate la contactii susceptibili. Excretia faringiana de virus rubeolic se produce la 7-28 de zile de la vaccinare, cu eliminarea maxima în ziua a 11-a. Totusi, nu exista dovezi de transmitere a acestui virus provenit din vaccin la contactii susceptibili. Unui numar limitat de subiecti s-a administrat Priorix intramuscular, iar raspunsul imun fata de toate cele trei componente a fost gasit adecvat. În nici un caz Priorix nu se administreaza intravascular. Sarcina si alaptare: Sarcina: Se contraindica administrarea de Priorix. De asemenea, sarcina trebuie evitata timp de trei luni de la vaccinare. Alaptare: Exista putine date privind administrarea de Priorix la femeile care alapteaza. Vaccinarea se efectueaza atunci când beneficiile depasesc riscurile ipotetice.

Reactii adverse:
În cadrul studiilor clinice cuprinzând peste 5 400 de pacienti, au fost activ monitorizate semnele si simptomele pe parcursul unei perioade de 42 de zile. Persoanelor vaccinate li s-a cerut, de asemenea, sa raporteze orice fenomen clinic aparut în cursul perioadei de studiu. Urmatoarele reactii adverse au fost raportate de catre cei vaccinati, în ordinea frecventei: eritem local (7,2%), rash (7,1%), febra (6,4%), durere locala (3,1%), tumefactie locala (2,6%), tumefactie parotidiana (0,7%), convulsii febrile (0,1%). În cursul monitorizarii active a semnelor si simptomelor, mai putin de 6% din totalul persoanelor vaccinate au prezentat unul din urmatoarele fenomene posibil legate de vaccinare: iritabilitate (0,9%), faringita (0,68%), infectii ale tractului respirator superior (0,57%), rinita (0,56%), diaree (0,54%), bronsita (0,52%), varsaturi (0,43%), tuse (0,39%), alte infectii virale (0,31%) si otita medie (0,3%). În cursul studiilor comparative, a fost raportata o incidenta statistic semnificativ mai mica a durerii, eritemului si tumefactiei locale în cazul vaccinului Priorix decât al comparatorului. Incidenta celorlalte reactii adverse mentionate mai sus a fost similara în cazul ambelor vaccinuri.
Miri
Scris: Friday, February 23, 2007 8:25 PM
Nivel

Adriana, multa sanatate fratelui tau!
Si sper ca micutii tai sa fie ok!angel
abiand
Scris: Thursday, March 5, 2009 5:54 PM
Nivel
Nivel: Ambasador

Inregistrat: 2/7/2008
Tocmai am constatat ca Adrian a facut oreion, si are si amigdalita.plans banghead Mie teama sa nu fi facut si pancreatita pt ca se vaita ca il doare burtica. Maine mergem din nou la pediatra.
TeosOf
Scris: Thursday, March 5, 2009 6:04 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/4/2008
Abiand, multa sanatate lui Adrianangel
abiand
Scris: Thursday, March 5, 2009 6:15 PM
Nivel
Nivel: Ambasador

Inregistrat: 2/7/2008
Multumim Teosof!computerlove
Miri
Scris: Thursday, March 5, 2009 7:18 PM
Nivel

Multa sanatate si sper sa fiti bine...angel
raly
Scris: Thursday, March 5, 2009 8:09 PM
Nivel
Nivel: DIAMANT

Inregistrat: 12/17/2007
Multa sanatate!pupici
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.