Legarea trompelor
Subiectul anterior · Subiectul urmator
AdrianaC
Scris: Sunday, April 2, 2006 12:52 AM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17813
La operatii de cezariana, dupa a 2-a cezariana poti opta pentru legarea trompelor uterine. Este aceasta insa o solutie ? Este o solutie buna? Ce riscuri si efecte secundare exista ? Se plateste in plus daca optam pentru legarea trompelor dupa cezariana ? Ce pret are aceasta operatie daca este efectuata separat ?
delfinasa
Scris: Sunday, April 2, 2006 6:48 AM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6852
Poti opta pentru ligaturarea trompelor oricand si indiferent de tipul nasterilor...dar nu voi recurge la aceasta metoda de contraceptie pentru ca mi se pare barbara...daca ma hotarasc sa am inca un bebe? nu-mi dau pumni in cap din cauza a ceea ce-am facut?banghead
AdrianaC
Scris: Sunday, April 2, 2006 8:47 AM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17813
Asa este, poti opta oricand.

Pe mine m-a intrebat doctorita la nastere, pentru ca era a 2-a cezariana si lumea nu prea se inghesuie sa faca mai mult de 2 cezariene, daca vreau sa imi lege trompele.

I-am spus ca nu, ca nu se stie niciodata cum ma mai apuca sa fac vreun bebe.
Totusi, pe langa acest aspect am inteles ca ar mai fi posibila si o dereglare hormonala ?
Alina
Scris: Sunday, April 2, 2006 10:34 AM
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 3/27/2006
Mesaje: 18834
Da, asa este, Adriana. Exista riscurile unor dereglari hormonale majore.
Si pe mine m-a intrebat doctorul la a doua cezariana daca optez pentru asa ceva. I-am spus ca nu stiu si el mi-a zis ca nici nu mi-ar face aceasta interventie, tocmai din cauza acestor riscuri. Am inteles de la el ca aceasta interventie ar putea avea loc in jurul varstei de 40 de ani, pana atunci, nu ar fi indicat.
Maria & Mario
Scris: Monday, October 30, 2006 11:20 AM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 9883
Eu am pe cineva foarte drag mie care dupa a doua nastere naturala , la doar 28 ani si-a legat trompele. Nu are de ce Dr. tau sa iti refuze operatia. Cat despre dereglari hormonale , nu . Nici vorba. E super bine, sanatoasa ! Dar banuiesc eu depinde de la caz la caz. oare
stele_pe_cer
Scris: Monday, October 30, 2006 1:28 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6678
Eu intelesesem ca legarea trompelor produce oaresce dereglari, precum la menopauza.Acum, nu stiu cat de adevarata este afirmatia...
Miri
Scris: Monday, October 30, 2006 1:44 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 2/26/2006
Mesaje: 16505
Ligatura trompelor uterine
Tehnica ligaturarii trompelor uterine

Ligatura trompelor (metoda de sterilizare definitiva) reprezinta procedeul prin care sunt sectionate si ligaturate ambele trompe uterine. Situate de o parte si de alta a uterului, ele au functia de a prelua ovulul expulzat de catre ovar odata pe luna la momentul ovulatiei si de a-l directiona spre uter. In urma fecundarii acestuia de catre spermatozoizii ajunsi in cavitatea uterina in urma contactului sexual si deplasarii ulterioara a acestora, se va dezvolta intrauterin fatul. Prin intreruperea comunicarii dintre trompa uterina si uter, ovulul expulzat de ovar nu va mai putea ajunge in cavitatea uterina si nu se va mai produce fecundarea. Ligatura trompelor uterine se va practica in spital. In general in timpul unei sarcini se poate manifesta aceasta optiune. Veti comunica doctorului cu care veti naste si veti decide impreuna momentul interventiei. Unii medici practica ligatura trompelor imediat dupa nastere, altii considera ca este optim sa fie practicata la aproximativ 6 saptamani dupa nastere. Aceasta atitudine prudenta poate fi explicata prin faptul ca in aceasta perioada va veti asigura de sanatatea copilului nascut si veti decide daca doriti cu certitudine interventia. De asemenea unele femei ar putea regreta o ligatura trompelor uterine imediat postnatal si in aceste cazuri este bine venita o perioada de reflectare asupra deciziei.

Avantaje

Pe de alta parte ligatura trompelor imediat dupa nastere are urmatoarele avantaje:
- pacienta se afla deja internata si nu necesita o internare ulterioara,
- este deja pregatita pentru un act medico-chirurgical cum este nasterea,
- uterul se afla, datorita distensiei sale, cu portiunea sa superioara intr-o pozitie ascensionata facand mai usoara interventia,
- iar in cazul nasterii prin cezariana avem deja peretele abdominal deschis fara a mai fi nevoie de incizii ulterioare special pentru interventia respectiva.
Alte avantaje ale procedurii sunt:
- ofera o protectie permanenta impotriva urmatoarelor eventuale sarcini,
- efectele adverse sunt minime,
- libidoul nu este deloc afectat,
- protejeaza in mod deosebit femeile care au probleme de sanatate si care nu ar putea suporta o sarcina.
Dupa o nastere normala se va practica o incizie mica subombilical prin care se va patrunde in cavitatea peritoneala, se va evidentia fundul uterin si cele doua trompe uterine si se va sectiona o parte din portiunea istmica (situata in proximitatea uterului) si vor ligatura ambele capete libere. Astfel, se va desfiinta calea de comunicare a trompei uterine cu cavitatea uterina si ovulul nu va mai putea ajunge in uter. Interventia se poate practica si cu ajutorul laparoscopului - instrument de larga utilizare, care se introduce in abdomen printr-o mica incizie fiind prevazut cu un cleste special pentru cleme sau cu electrocauter. Separat se introduce o microcamera printr-o alta microincizie si un tub prin care se va insufla un gaz pentru a se crea o cavitate de lucru in interiorul abdomenului. Interventia se va vizualiza pe un monitor. Se vor evidentia trompele uterine si se va practica fie sectionarea cu aplicarea ulterioara clipsurilor, fie cauterizarea tubelor.
Operatia in sine nu dureaza mai mult de 20-30 de minute si de obicei in ziua urmatoare veti putea merge acasa. In afara interventiei clasice, ligatura tubei se poate practica si prin abord transvaginal, in aceasta situatie nu mai sunt necesare inciziile abdominale. O noua tehnica este cea de obstruare a trompelor uterine din interiorul uterului cu rezultate asemanatoare cu tehnicile clasice.

Este ligatura trompelor uterine reversibila?

Dupa ligatura trompelor acestea se pot repermeabiliza printr-un procedeu laborios care implica anumite riscuri. Aproximativ 60-80% din femeile care au suferit o astfel de interventie prin care se incearca desfiintare unei ligaturi de trompe pot avea sarcini extrauterine cu sediu tubar. Din aceste cauze este bine ca decizia de ligatura a trompelor uterine sa fie irevocabila. Chiar in situatia in care s-a practicat sterilizarea femeii in acest mod, ea poate duce o sarcina fara a fi nevoie de repermeabilizare, prin fertilizare "in vitro". Acest procedeu consta din introducere in interiorul uterului a unui ovul fecundat in afara acestuia. In acest sens exista deja o experienta vasta, tehnica practicandu-se la scara larga.

Riscuri si complicatii

Aproximativ 1/1000 din femeile care recurg la aceasta interventie dezvolta o complicatie. Acestea includ: reactii la anestezice, infectii in micul bazin, lezari de vase sanguine cu sangerari ulterioare, lezari ale vezicii urinare sau ale unor anse intestinale, etc. Dezavantajele se refera la riscurile oricarei mici interventii chirurgicale: existenta unei perioade de disconfort postoperator, faptul ca nu ofera protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala, este de principiu definitiva (desi exista posibilitatea de reimplantare a trompelor sau de fertilizare "in vitro") si exista riscul razgandirii cu privire la dorinta unei sarcini ulterioare.

Masuri postoperatorii

Dupa procedura sunt recomandate o serie de medicamente ce vor avea efectul de a reduce disconfortul abdominal. Este posibil sa apara ameteala, fatigabilitate, greata si senzatie de balonare. Daca interventia s-a practicat laparoscopic este posibil sa resimtiti un disconfort la nivelul umerilor si gatului ca raspuns normal la insuflarea de gaz in cavitatea peritoneala, ascensionarii si iritatiei diafragmatice. La circa 8 ore dupa operatie, majoritatea femeilor se pot mobiliza, deplasa normal, se pot alimenta si isi pot vizita nou-nascutul (in cazul in care procedura se va practica imediat postnatal). In perioada urmatoare se va putea merge acasa si in cateva zile pacienta isi va relua activitatea normal.
Existenta trompelor ligaturate nu elimina necesitatea de a va face consulturile periodice, testele Papanicolau, etc. in scopul depistarii precoce a unor eventuale afectiuni. De asemenea trebuie stiut ca aceasta interventie previne doar viitoarele sarcini si nu ofera si protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

sfatul medicului.ro
Miri
Scris: Monday, October 30, 2006 1:45 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 2/26/2006
Mesaje: 16505
AFIRMATII FALSE DESPRE STERILIZAREA CHIRURGICALA FEMININA Sl MASCULINA:

1. Ligatura trompelor îngrasa.
2. Vasectomia duce la impotenta.
3. Ligatura trompelor opreste menstruatiile.
4. Ligatura trompelor duce la cefalee, nevroza.
5. Daca se doreste, trompele sau canalele deferente pot fi refacute.
6. Daca se taie trompele, hormonii se aduna în ovare, pentru ca nu mai au pe unde sa se scurga afara din organism.
7. Ligatura trompelor duce cancer uterin.
8. Ligatura trompelor poate duce la cresterea tensiune (HTA).
9. Sterilizarea chirurgicala este o operatie foarte dureroasa.
10. Barbatul care a facut vasectomie nu mai ejaculeaza normal.


www.romedic.ro
Maria & Mario
Scris: Monday, October 30, 2006 2:00 PM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 9883
Miri wrote:
AFIRMATII FALSE DESPRE STERILIZAREA CHIRURGICALA FEMININA Sl MASCULINA:

1. Ligatura trompelor îngrasa.
2. Vasectomia duce la impotenta.
3. Ligatura trompelor opreste menstruatiile.
4. Ligatura trompelor duce la cefalee, nevroza.
5. Daca se doreste, trompele sau canalele deferente pot fi refacute.
6. Daca se taie trompele, hormonii se aduna în ovare, pentru ca nu mai au pe unde sa se scurga afara din organism.
7. Ligatura trompelor duce cancer uterin.
8. Ligatura trompelor poate duce la cresterea tensiune (HTA).
9. Sterilizarea chirurgicala este o operatie foarte dureroasa.
10. Barbatul care a facut vasectomie nu mai ejaculeaza normal.


www.romedic.ro


Bine ca ai subliniat ! cool Multumim flowers
Miri
Scris: Monday, October 30, 2006 2:03 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 2/26/2006
Mesaje: 16505
Cu placere, Oana!flowers
misha
Scris: Monday, October 30, 2006 2:25 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 3/12/2006
Mesaje: 3527
Eu tot nu sunt de acord cu legarea trompelor, orice ati spune voi...daca Dumnezeu a lasat intr-un fel, de ce noi vrem altfel? Sunt si metode mai putin drastice de contraceptie daca se doreste si nu ireversibile precum aceasta si cu atatea implicatii (chiar daca se spune altceva)...
stele_pe_cer
Scris: Monday, October 30, 2006 4:42 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6678
Daca e sa ne gandim la ce a lasat Dumnezeu, stau si ma gandesc ca nici contraceptivele nu sunt tocmai 'crestinesti", ca impiedici cumva procesul de creatie lassat de Dumnezeu.Dar nici sa faci pana la menopauza copii parca nu-mi surade ideearas !

Eu nu as fi de acord cu legarea trompelor, decat daca aceasta interventie intr-adevar are efecte secundate (dereglari hormonale).Apoi, mai imi este teama pur si simplu de interventia in sine, dar asta poate si pt.ca nu stiu pas cu pas ce ar trebui sa imi faca doctorul.
Cris Rusu
Scris: Monday, October 30, 2006 10:51 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 10/14/2006
Mesaje: 1445
Sincera sa fiu, nici eu nu sunt de acord cu legarea trompelor... Nu de alta, dar nu stii niciodata ce-ti rezerva viata...
simona sipos
Scris: Friday, January 19, 2007 2:29 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
Eu am doua fetite si am rh negativ si sotul meu pozitiv.Avem o incompatibilitate deci al treilea copil ar fi o problema. A doua nastere datorita unor probleme am nascut prin cezariana si m-am decis sa-mi leg trompele. A trecut un an de atunci si nu imi pare rau de decizia luata.Daca m-am decis sa nu mai fac copii mi sa parut o metoda mai comoda. decat anticonceptionalele. pe care nu le suport din cauza unei probleme la ficat.
Andi&Mariuca
Scris: Friday, January 19, 2007 2:45 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 5089
eu sunt total impotriva... vorba aia, cine stie ce mai vrei si la ce decizii trebuie sa ajungi in viata...

dr meu s-a apucat sa imi povesteasca de metode contraceptive la controlul de 8 saptamani de la nastere si omul s-a gandit ca poate nu sunt f informata si mi-a povestit de absolut tot ce se poate in materie de contraceptie. a ajuns el si la ligatura trompelor si i-am spus un "NU" hotarat si pentru acum (oricum era o aberatie pt ca mai vreau copii) si pentru a doua cezariana! si i-am zis mai in gluma, mai in serios ca nu vreau asta... si ca nu se stie mai tarziu ce ganduri ii vin sotului si ma lasa pt una mai frumoasa si mai desteapta... a inceput sa rada si a zis "da... aveti dreptate". asa ca, vorba Mishei, cum ne-a lasat Dumnezeu e mai bine si mai frumos!
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.