Incompatibilitatea de grup sanguin si/sau Rh
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Anaida
Scris: Tuesday, February 14, 2006 9:36 AM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/12/2006
Eu m grupa A, sotul O. In timpul celei de-a doua sarcini am fost trimisa sa-mi fac analize pt a se vedea daca intre grupele noastre exista incompatibilitate, dar nu a fost cazul. Medicul hematolog mi-a explicat ca nu putem fi incompatibili, decat daca aveam invers grupele.
Cu Rh-ul nu au fost probleme, deoarece il am pozitiv.
Voi ati avut sau aveti probleme de acest gen? Cum le-ati rezolvat?
Mirandolina
Scris: Tuesday, February 14, 2006 1:17 PM
Nivel
Nivel: Ambasador

Eu am grupa de sange A II negativ si sotul aceeasi grupa, A II negativ. Pot spune ca a fost un noroc sa ne întâlnim amandoi cu aceesi grupa si acelasi RH, stiind ca 15% din populatie are RH negativ.
Am aflat dupa ce am ramas însarcinata ce RH am si am fost tare suparata din acest motiv, stiind ca ar fi urmat sa fac un tratament care sa impiedice formarea anticorpilor, asta in cazul in care sotul ar fi avut RH pozitiv. Dar dupa munca de lamurire l-am convins pe sotul meu sa-si faca analizele si am avut placuta surpriza de a afla ca nu este nevoie de asa ceva.
Elia
Scris: Tuesday, February 14, 2006 3:54 PM
Nivel: Guest

Dar ce fel de tratamente se fac cand e Rh-ul incmpatibil? Si de ce, cre sunt problemele ce pot aparea si din ce cauza?
Mirandolina
Scris: Tuesday, February 14, 2006 10:07 PM
Nivel

Daca mama are RH negativ si tatal RH pozitiv, fatul va lua RH tatalui, adica RH pozitiv. Sangele fatului RH poz se amesteca cu sangele mamei RH neg. Sangele mamei va considera sangele fatului un agresor, iar sistemul imunitar matern incepe sa se apere, formandu-si anticorpi. In timpul primei sarcini nu se formeaza suficient de multi anticorpi pentru a ataca sangele fatului RH poz. Dar la a II-a sarcina anticorpii stau de "garda" si cand procesul se repeta (adica sangele mamei RH neg se amesteca cu sangele fatului RH poz), ei intra in functiune si incep sa ucida globulele rosii straine ale fatului. Si ori se produce un avort spontan, ori se naste copilul mort, ori dupa nastere face un icter foarte grav si moare.

Tratamentul femeii cu Rh negativ se face cu imunoglobulina (medicament care este scump si se procura din farmacii pe baza de comanda), inca de la prima sarcina, pentru a nu se dezvolta anticorpi care sa distruga globulele rosii ale fatului cu RH poz. Imunoglobulina anti-D se administreaza standard odata in saptamana 28 de amenoree si apoi 72 ore postpartum (aceasta ultima doza se face doar daca copilul este Rh pozitiv).
AdrianaC
Scris: Tuesday, February 14, 2006 11:03 PM
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Nici eu nu am avut probleme din astea pentru ca am RH Pozitiv si in acest caz nu mai conteaza ce are tatal :dwarf:
Elia
Scris: Wednesday, February 15, 2006 5:29 AM
Nivel: Guest

Dar daca amandoi parintii au Rh negativ, copilul va avea si el intotdeauna Rh negativ?
Kiki
Scris: Wednesday, February 15, 2006 7:20 AM
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Eu am AII si sotul la fel. Sotului meu nu i s-a cerut de catre doctora sa faca analzie ale sangelui, probabil din cauza faptului ca eu am Rh pozitiv.
Anaida
Scris: Wednesday, February 15, 2006 8:49 AM
Nivel

freedelia wrote:
Dar daca amandoi parintii au Rh negativ, copilul va avea si el intotdeauna Rh negativ?

Din cate stiu eu, copilul mosteneste Rh-ul tatalui, deci, daca tatal are Rh-ul negativ, si copilul il va avea tot negativ.
Mirandolina
Scris: Wednesday, February 15, 2006 10:41 AM
Nivel

Daca parintii au Rh negativ copilul va avea tot Rh negativ. Nu are cum sa fie pozitiv. Dupa rationamentul asta mi-am dat seama in spital ca mi-au gresit grupa sanguina a copilului. Ii iesise AII poz. AII era posibil, dar Rh pozitiv nu. Si mi-au repetat analiza si are grupa OI negativ.
monique
Scris: Wednesday, February 15, 2006 7:49 PM
Nivel

Inregistrat: 2/15/2006
Da... traiasca romanii din Romania! Cum e posibil, dom'le sa gresesti niste analize? Unde le e capul?!?
Eu am o prietena care are Rh negativ, sotul il are pozitiv, a urmat tratament pe perioada sarcinii si nu au fost probleme. Fetita lor are tot Rh negativ, ca mama ei, o alapteaza, sunt sanatoase si totul e ok.
ira_tgr
Scris: Thursday, February 16, 2006 6:12 PM
Nivel

Inregistrat: 11/2/2007
eu am AII si tati la fe are AII, amandoi cu Rh pozitiv, sa inteleg ca am avut noroc?
parintii mei, dar si ai lui au la fel: AII Rh+ bravo
taki
Scris: Sunday, February 19, 2006 3:24 PM
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/13/2006
Eu am B III pozitiv si sotul O , pozitiv cred, pe el nu l-au verificat cu analize clown
evelina27m
Scris: Wednesday, February 22, 2006 12:28 PM
Nivel
Nivel: Grupa mijlocie

Inregistrat: 2/22/2006
Eu am Rh pozitiv. Doctorul meu de la Elias nu mi-a zis sa-i fac analiza de Rh si sotului. Eu stiu ca, desi poate copilul ia Rh-ul tatalui, daca mama are Rh pozitiv sangele acesteia tolereaza atat Rh-ul negativ, cat si pe cel pozitiv la copil si nu apar probleme.
Probleme apar cand mama are Rh negativ, iar tatal pozitiv.
Referitor la grupa de sange, va vine sa credeti ca mai stiu inca din liceu cum se determina grupa copilului, in functie de cele ale parintilor? De exemplu, eu am B3, iar sotul meu are O1. Din grupele acestea copilul stiu ca va iesi cu B3 sau O1, cel mai probabil B3.

taki
Scris: Wednesday, February 22, 2006 1:38 PM
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/13/2006
evelina27m wrote:
Eu am Rh pozitiv. Doctorul meu de la Elias nu mi-a zis sa-i fac analiza de Rh si sotului. Eu stiu ca, desi poate copilul ia Rh-ul tatalui, daca mama are Rh pozitiv sangele acesteia tolereaza atat Rh-ul negativ, cat si pe cel pozitiv la copil si nu apar probleme.
Probleme apar cand mama are Rh negativ, iar tatal pozitiv.
Referitor la grupa de sange, va vine sa credeti ca mai stiu inca din liceu cum se determina grupa copilului, in functie de cele ale parintilor? De exemplu, eu am B3, iar sotul meu are O1. Din grupele acestea copilul stiu ca va iesi cu B3 sau O1, cel mai probabil B3.

Apropo de grupele parintilor, la mine in familie stau lucrurile cam asa: mama B III si tata O I, eu am B III si fratele O I, acum sotul are O I, iar Sasha cred ca va avea B III sau O I .
evelina27m
Scris: Thursday, February 23, 2006 8:12 AM
Nivel
Nivel: Grupa mijlocie

Inregistrat: 2/22/2006
taki wrote:
.Apropo de grupele parintilor, la mine in familie stau lucrurile cam asa: mama B III si tata O I, eu am B III si fratele O I, acum sotul are O I, iar Sasha cred ca va avea B III sau O I .

Ai dreptate. In functie de grupele acestea de sange copilul poate avea doar BIII sau 0 I.
Am gasit ceva interesant si referitor la Rh.
Sistemul Rh - prescurtarea Rh provine de la o specie de maimute (Rhesus) la care s-a descris prima data factorul Rh. Pe baza sistemului Rh, globulele rosii umane au fost impartite in doua tipuri: cele care posedea antigenul sau factorul Rh (Rh pozitive) si cele care nu poseda acest antigen (Rh negative). Persoanele care au acest factor in sange se numesc Rh pozitive si reprezinta circa 85% din populatie, iar restul persoanelor de 15% care nu au acest factor se numesc Rh negative. In mod normal nu exista anticorpi (aglutinine anti-Rh) in serul uman care sa aglutinizeze propriile globule rosii ale persoanelor Rh pozitive. Deoarece globulele rosii ale persoanelor Rh negative nu contin factor Rh, sangele acestora poate fi transfuzat la persoanele Rh pozitive fara nici o teama, caci lipsind factorul Rh, nu pot lua nastere nici anticorpii (aglutinina anti-Rh). Dar in cazul unei transfuzii cu sange de la o persoana Rh pozitiva, la o persoana Rh negativa, in corpul acestei persoane se produc in mod artificial anticorpi anti-Rh, care cu ocazia unei a doua transfuzii cu sange Rh pozitiv, produc aglutinarea globulelor rosii ale donatorului, cu complicatii grave. Acelasi lucru se poate intampla si cand o femeie Rh negativa este insarcinata, copilul fiind Rh pozitiv. Cu ocazia sarcinii, a nasterii, a avortului, sangele copilului trece prin placenta in sangele mamei dand nastere la anticorpi anti-Rh. Iar in timpul celei de-a doua sarcini acesti anticorpi ai mamei se combina cu globulele rosii ale fatului pe care le distruge (hemoliza), provocandu-i icter si anemie grava. Daca si mama si sotul sunt Rh negativi nu este nici un pericol pentru copil. De asemenea, daca ambii soti sunt Rh pozitivi nu se produc anticorpi anti-Rh si daca nu exista nici un fel de urmari neplacute pentru copil. O mama Rh negativa care are un sot Rh pozitiv poate da nastere unui copil Rh pozitiv in 85% din cazuri si unui copi Rh negativ in 15% din cazuri. Daca copilul este Rh negativ, ca si mama, nu are nici o importanta pentru nasterile urmatoare. Dar daca copilul este Rh negativ (ca si tatal) atunci el poate cu ocazia primei nasteri sa-si imunizeze mama (Rh negativa) cu anticorpi anti-Rh ca si in cazul unei transfuzii cu sange Rh pozitiv. In acest caz, copiii Rh pozitivi nascuti ulterior vor avea de suferit de complicatiile amintite. De aceea, toate femeile gravide trebuie sa-si faca analiza pentru factorul Rh, iar in cazul in care ele sunt Rh negative trebuie sa-si faca Rh-ul si sotii. Daca sotii sunt Rh pozitivi, atunci ele sunt luate in evidenta pentru observatie si tratament in vederea preintampinarii complicatiilor ce ar putea apare la copii. Tot in scopul preintampinarii acestor complicatii se determina Rh-ul la fetele care urmeaza sa faca transfuzie de sange. Daca ele sunt Rh negative trebuie sa primeasca un sange identic. Pentru ca daca primesc sange Rh pozitiv ele vor forma anticorpi anti-rh, care vor actiona asupra copilului atunci cand vor fi gravide. In unele situatii, mama Rh negativ cu copil Rh pozitiv poate avea anticorpi anti-Rh nu numai in sange ci si chiar in lapte, in acest caz se contraindica alaptarea copilului.
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.