Imunizarea – Prevenirea imbolnavirilor prin vaccinare
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Miri
Scris: Wednesday, November 1, 2006 10:08 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 2/26/2006
Mesaje: 16505


Ce sunt imunizarile?

Imunizarile, numite si vaccinari, protejeaza copiii si adultii de anumite boli. Imunizarea consta in administrarea unui vaccin care contine fragmente din germenele microbian implicat (tulpini bacteriene sau virale) sau cantitati mici atenuate ale acestuia. Vaccinul stimuleaza sistemul imun al persoanei sa produca anticorpi, care pot ulterior sa recunoasca si sa distruga germenele patogen in momentul expunerii. Uneori, imunizarea nu protejeaza complet impotriva aparitiei bolii, dar ii reduce semnificativ gravitatea. Imunizarile se administreaza de obicei injectabil. Anumite vaccinuri se administreaza in doza unica, altele necesita mai multe doze repetate in timp.De ce ar trebui sa ne vaccinam?

Vaccinarile asigura protectia adultilor si copiilor fata de diferite boli. In plus, reduc si transmiterea bolii la alte persoane. Imunizarile au determinat o scadere importanta a frecventei epidemiilor. Imunizarea costa mai putin decat tratamentul bolii fata de care se realizeaza protectia, are foarte putine efecte adverse grave si adesea este necesara la intrarea in scoala sau gradinita.Ce vaccinari se recomanda copiilor?

Programul standard de imunizare al copilului include vaccinuri pentru:

- difterie, tetanus, si pertusis (DTP)
- poliomielita (vaccin polio inactivat sau VPI)
- rujeola, oreion (vaccin urlian), rubeola ( ROR/RUR)
- varicela
- hepatita B (Hep B)
- hepatita A (Hep A)
- Haemophilus influenzae tip b (Hib)
- vaccinul antipneumococic (PCV) pentru copiii mai mici de 5 ani
- gripa.

Vaccinul antigripal nu este indicat copiilor mai mici de 6 luni
. Acesta este recomandat pentru:
- toti copiii cu varsta cuprinsa intre 6 -23 luni
- copiii in varsta de 24 luni sau mai mari cu diferite afectiuni (ca si astmul, boala cardiaca sau pulmonara cronica sau cu sistem imun deficitar)
- contactii apropiati, incluzand contactii de la domiciliu si in afara casei, supraveghetorii copiilor mai mici de 23 luni si a copiilor mai mari de 24 luni care prezinta un risc crescut pentru complicatii postgripale.
Vaccinarile incep de la nastere si au un orar stabilit pana ce copilul implineste 18 luni, rapelurile (noile doze) vaccinale sunt administrate intre 4 si 6 ani. Cateva vaccinari sunt necesare dupa varsta de 6 ani – mai ales cele care s-au administrat anual (vaccinul antigripal) sau in mod regulat pana la maturitate (vaccinul antitetanic). Toate vaccinarile trebuie sa fie administrate la timp conform programului standard de vaccinari. Vaccinarile suplimentare pot fi necesare in cazul calatoriilor in diferite parti ale lumii.Ce reactii adverse pot sa apara dupa vaccinare?

Efectele adverse ale vaccinurilor sunt in general minore, daca apar in cele din urma. Acestea pot cuprinde:
- roseata, usoara tumefactie sau sensibilitate (durere) in zona in care s-a injectat vaccinul
- febra scazuta
- somnolenta, iritabilitate si apetit alimentar scazut la unii copii
- eruptie cutanata in zilele 7-14 dupa imunizarea antivaricela sau cu RUR
- dureri articulare tranzitorii dupa vaccinarea RUR.

Reactiile adverse grave ale vaccinarilor, ca si febra inalta (peste 40,3°C) sau dispneea, sunt rare. Daca copilul prezinta o reactie neobisnuita, se comunica medicului de familie. Riscul unei complicatii grave a bolii este de departe mai mare, decat riscul de a face o reactie adversa la vaccinare. Se recomanda raportarea reactiilor severe postvacinale. Singurele vaccinuri care au fost mentionate din cauza preocuparilor ridicate de siguranta administrarii au fost in 1976 vaccinul antigripal pentru porci si vaccinul pentru rotavirus in 1999.
Cercetarile serviciilor internationale de sanatate sunt in curs de desfasurare pentru a intelege mai bine tipul de reactii ce pot fi cauzate de vaccinuri si cum se poate diminua pe viitor riscul complicatiilor, care deja e minim.Eficienta vaccinurilor in profilaxia bolilor


Cu toate ca nici un vaccin nu este eficient 100 %, majoritatea vaccinurilor administrate in copilarie au eficienta cuprinsa intre 85-95% pentru copiii care le primesc. Unii indivizi nu dezvolta imunitate completa chiar daca li s-a administrat vaccinul. Daca aceste persoane sunt expuse la boala, se pot infecta. Totusi, simptomele sunt de obicei mai usoare ca si rezultat al vaccinarii anterioare.

sfatul medicului.ro
kali
Scris: Thursday, November 2, 2006 10:57 AM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 5/27/2006
Mesaje: 14390
Multumim, Miridance
Miri
Scris: Thursday, November 2, 2006 3:35 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 2/26/2006
Mesaje: 16505
kali wrote:
Multumim, Miridance


Nu ai de ce, draga mea!La tine m-am gindit, cind am postat articolul!pupici
kali
Scris: Thursday, November 2, 2006 3:45 PM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 5/27/2006
Mesaje: 14390
Miri wrote:


Nu ai de ce, draga mea!La tine m-am gindit, cind am postat articolul!pupici


Mi-am imaginat eu...pupici pupici
Miri
Scris: Saturday, November 4, 2006 9:52 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 2/26/2006
Mesaje: 16505
Ce se întampla cand vaccinam copilul?

Imediat dupa administrarea vacinului, sistemul imunitar al copilului recunoaste particulele din el ca fiind "straine" (antigeni) pentru organism. Ca urmare, încep sa se produca împotriva lor aaa zisii "anticorpi". Acesti anticorpi vor asigura în continuare protectia necesara.

Felurile de vaccinuri
1.Vaccinuri vii.
Contin microorganisme vii atenuate sau slabite. Ele au proprietatea de a se dezvolta în organismul copilului, asigurând protectie, fara a provoca boala.
2.Vaccinuri inactive (moarte).
Contin microorganisme ucise. Acest tip de vaccinuri pot provoca reactii adverse serioase si de din acest motiv se utilizeaza mai putin.
3.Anatoxine.
Contin toxina (otrava) inactiva produsa de catre microorganisme. Proprietatile toxice ale acestora se pierd în urma unor prelucrari speciale. În schimb se pastreaza doar propietatile, care vor stimula formarea imunitatii.

Care sunt rezultatele vaccinarii?

Copilului i se va asigura protectie împotriva unor boli contagioase periculoase, copilul ar putea face o forma uaoara a bolii asociata cu vaccinul (poliomielita) sau in urma imunizarii se pot dezvolta uneori reactii adverse sau complicatii.
MNiko
Scris: Wednesday, February 14, 2007 7:07 AM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
Imunizarea:9 lucruri pe care trebuie sa le stii


Imunizarea copilului, realizata la timp, reprezinta unul din cele mai importante lucruri care trebuiesc facute pentru a-i proteja sanatatea. Informatiile referitoare la acest subiect sunt numeroase, totusi sunt 10 lucruri importante pe care trebuie sa le stii.

1.De ce trebuie sa-mi vaccinez copilul?

Copiii au nevoie de vaccinuri pentru a-i proteja de numeroasele boli ale copilariei. Acestea pot duce la complicatii serioase, chiar la moarte. Poate pentru noi, adultii, aceste boli nu reprezinta decat un deranj, o stare de slabire a organismului, dar pentru micutii fara aparare, un obstacol greu de trecut.


2.Care sunt bolile care necesita vaccinuri la cei mici?

-Pojar

-Oreion

-Poliomielita

-Rubeola

-Difterie

-Tetanos

-Gripa

-Hepatita B

-Pneumococ


3.De cate doze are nevoie un copil mic?

Urmatoarele vaccinuri sunt recomandate a fi facute la varsta de doi ani:

-4 doze de vaccin pentru difterie, tetanos si tuse convulsiva

-4 doze pentru gripa cu radacina B

-3 doze pentru poliomielita

-3 doze pentru hepatita B

-3 doze prntru pneumococ

-1 doza pentru pojar, rubeola si oreion.

-1 doza pentru varicela


4.Ce efecte secundare au vaccinurile?

Efecte secundare pot aparea in orice domeniu in medicinei, inclusiv in cel al vaccinurilor. In functie de vaccin, acestea pot consta in febra, mancarimi, sensibilitate crescuta si dureri la locul vaccinului. Totusi, aceste disconforturi nu trebuie considerate sisteme de alarma. Medicul pediatru va va oferi mai multe infromatii cu privire la aceste mici probleme, ca si toate informatiile de care aveti nevoie, in legatura cu ingrijirea copilului.


5. Pot cauza reactii severe?

Da, pot cauza, dar acestea sunt extrem de rare. Riscurile care apar datorita nevaccinarii sunt mult mai mari decat cele ale reactiilor ce pot aparea sau nu dupa imunizare.


6. Ce trebuie sa fac daca aceste reactii adverse apar la copil?

Daca sunteti convinsa ca cel mic sufera o reactie adversa sau persistenta de pe urma unui vaccin, contactati imediat doctorul. Discutati cu el, spuneti-i despre problemele aparute la copil.


7.De ce nu pot astepta pana cand incepe scoala pentru a-mi vaccina copilul?

Copiii sub cinci ani sunt foarte sensibili la boli, deoarece sistemul lor imunitar inca nu si-a construit o aparare solida in lupta cu infectiile si microbii. Vaccinandu-l la timp, il puteti face mai rezistent, chiar imun, in lupta cu aceste boli, si ajutati si la prevenirea transmiterii lui la cei cu care intra in contact.

8.De ce este fisa cu vaccinuri atat de importanta?

Inregistrarea vaccinurilor efectuate ajuta la pastrarea la zi a tuturor situatiilor medicale intalnite la cel mic si duce la crearea istoricului medical al copilului dumneavoastra. Fisa medicala a copilului se creaza odata cu primul vaccin, si este actualizata dupa fiecare vizita la medicul pediatru. In cazul unei schimbari de domiciliu, aceasta fisa poate preveni vaccinarea repetata a celui mic, si cunoasterea starii sale clinice de catre noul medic.

9. Unde gasesc vaccinuri gratuite?

Toate imunizarile efectuate celor mici sunt gratuite, facand parte dintr-un program national de sanatate. Copilul beneficiaza de asistenta medicala gratuita.

sursa
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.