Igiena dentara a bebelusilor
Subiectul anterior · Subiectul urmator
isa_bella
Scris: Tuesday, February 19, 2008 4:45 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 2/17/2008
Mesaje: 28
Eu am spalat-o pe isa de cnd i-a iesit al doilea dinte cu o periuta speciala inmuiata in apa si ii place f tare ca tipa apoi cand nu o mai spal, ii place f mult. Dupa ce face primul anisor vom trece si noi la pasta pentru bebe.
shirel
Scris: Tuesday, February 19, 2008 6:03 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 7/22/2007
Mesaje: 11814
Eden e inebunita daca nu o spal pe dintii,este obisnuita ca-i frecam tot
timpul gingiile cu o periuta speciala(am cumparat un set de 4 perite
pentru toate perioadele)acuma are 5 dinti si eu o spal la inceput si pe
urma o las pe ia la ros periuta(si gustul de pasta ii place tare).
S.ELENA
Scris: Wednesday, February 20, 2008 6:47 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 6/20/2007
Mesaje: 7309
Si noi ne spalam pe dintuci si ne placeeeee mult de tooot!!!!yes yes dance yes yes yes

De cand am implinit un anisor ne spalam regulatr( dimineata cand i-am zis " hai sa spalam dintisorii" a si fugit la usa de la baie si ma asteapta acolo pana ajung si eu!!!!yes

Folosim si pasta si periuta(de silicon, tip "degetar") de la Nenedent!!!!pupici
katy_lumika
Scris: Wednesday, February 20, 2008 6:51 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 1/14/2008
Mesaje: 5944
Eu am doua fete cucuiete si lenese, trebuie mituite ca sa se spele pe dintzucinervi
AdrianaC
Scris: Friday, April 4, 2008 1:25 PM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17851
MNiko
Scris: Friday, April 4, 2008 1:35 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
La fel procedam si noi, ca in filmulet. Mai intai o spal eu pe dinti ca sa fiu sigura ca periuta a ajuns pe fircare dinte, mai ales ca uneori ea nu vrea sa perie dintii ci doar musca din periuta. Apoi ii dau ei periuta ei sa se spele singura si ma spal si eu langa ea uitadu-ma la ea fie direct fie in oglinda. Cand vrea sa coopereze 100% imi imita toate miscarile inclusiv ale celeilalte maini(cea cu care nu tin periuta). A invata chiar si sa scuipe pasta de dinti si sa n-o inghita, iar la sfarsit isi clateste si ea gura cu apa curata si scuipa in chiuveta. De asemenea stie ca trebuie sa se spele mai intai pe maini si apoi pe dinti, iar la sfarsit, desi nu-i cer eu curata chiveta - asta probabil ca ma vede pe mine ca fac acest lucru.
adrianayo2003
Scris: Saturday, September 20, 2008 8:02 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 10/17/2007
Mesaje: 1368
Si noi ne spalam pe dintzi :018:
Avem 2 dintzisori pe care-i spalam cu degetarul-periutza de la Nenedent.
mamica23
Scris: Saturday, September 20, 2008 9:16 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/21/2008
Mesaje: 3402
Si eu il spal pe dintzisori cu pasta de dinti Nededent baby,dupa ce l-am spalat ii dau in manuta o periuta de la primii pasi sa se joace cu el.Deocamdata nu am avut probleme cu spalatul dintzisorilor,ii place,cand ma vede cu degetarul deja isi deschide gurita.
AdrianaC
Scris: Monday, August 23, 2010 3:16 PM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17851
Folosirea periutei de dinti cred ca depinde foarte mult de varsta la care ii apar dintisorii. In mod normal, unui bebelus ar trebui sa ii apara primi dintisori in jurul varstei de 7 luni, dar la fel de posibil este sa ii apara si la 3 luni sau la 18 luni.

In cazul in care dintisorii ar aparea in jurul varstei de 7 luni, acestia ar putea fi periati zilnic, de 2 ori / zi.
La inceput pot fi periati numai cu periuta de dinti, fara pasta, urmand ca ulterior sa se poata pune si pasta de dinti, cat un bob de mazare pe periuta (atunci cand intelege si reuseste sa nu o inghita si sa o dea afara).

Trebuie discutat cu medicul pediatru ce fel de pasta de dinti veti folosi pentru copil. De asemenea, este bine sa vedeti daca va recomanda sau nu administrarea de fluor. In acest punct, parerile sunt foarte controversate intrucat unii medici recomanda fluorul, altii nu (pe motiv ca ar fi cancerigen si nu numai).

Oricum, de indata ce apar dintisorii trebuie sa mai aveti grija la un aspect si anume asa numita carie de biberon. Daca bebelusii sunt invatati sa adoarma cu un biberon in brate, sau sunt invatati sa manance peste noapte laptic, trebuie ca incet incet s aii dezvatati de acest obicei intrucat lapticul ramas intre dinti favorizeaza cresterea bacteriilor si acestea pot provoca la randul lor carii.

Adormirea cu lapte in gura poate sa provoace de asemenea si infectii ale urechii.

Singurul lichid permis peste noapte este apa. Nu este recomandat sa li se mai dea lapte sau orice lichid indulcit.


ligiag, Feb 2006 wrote:
se gasesc mai multe paste de dinti fara flor si care pot fi inghitite.
noi folosim nenedent.l-am luat de la sensiblu( sper ca nu pare reclama).are o periuta din silicon,ca un degetar.se pune pe degetul mamei.
rares la inceput nu a vrut(in jurul varstei de1 an)


g_Nicoleta2000, Feb 2006 wrote:
Si noi tot asta folosim. Ce-i mai place periajul la cei doi dintisori ...
Plange cand vreau sa plec cu periuta. Si cand ma vede cu ea dechide guritza de-i buna sa-i fac reclama.
Pe ambalaj scrie ca se poate folosi de la 6 luni pana la 2 ani.
*curata bland datorita gelului de siliciu
*fara fluoruri
*contine xilitol(13%) care inhiba formarea cariilor
*fara conservanti, coloranti, zaharina, aroma de menta, laurilsulfat de sodiu
*ph neutru
*aroma placuta de fructe
Asta scrie pe ambalaj si eu am platit 213700 lei vechi


Anaida, Feb 2006 wrote:
A propos de spalat pe dinti...eu am inceput la Razvan la putin timp dupa ce i-au dat primii dintisori(pe la 8 luni, cred), la inceput nu prea ma lasa, apoi a inceput sa-i placa si, de cate ori vedea periuta, mi-o arata ca sa i-o dau...acum avem un adevarat ritual seara, inainte de culcare...ii pun un pic de pasta de-a lui, apoi musai si de-a noastra (bine-nteles ca le papa pe-amandoua, si eu sunt la fel, pana nu inghit putina pasta, parca nu m-as fi spalat pe dinti)...il mai ajut si eu...si n-ar mai pleca de la baie. Daca il las singur, dupa ce se plictiseste de spalat pe dinti, incepe si da cu periuta pe sapun, spala chiuveta (si eu ma ingrozesc!!! )


kiki, Feb 2006 wrote:
Mi-a spus doctorul ca gelurile gen Calgel sau Dentinox care ajuta copilul la aparitia dintisorilor sunt foarte proaste si ca nu au un efect de durata (undeva cam pana la 5 minutele) si m-a sfatuit sa iau din afara tarii orice gel pentru copilasi ca sunt mult mai bune.


g_Nicoleta2000, Feb 2006 wrote:
De calgel si mie mi-a spus pediatrul ca nu este bun din cauza ca are prea putina anestezina si de aceea efectul este de scurta durata.


mama Sonyei, Feb 2006 wrote:
Daca nu i-ati luat periuta si pasta de dinti adecvate pentru varsta bebelusului puteti folosi un tifon steril inmuiat in apa calduta cu care frecati usor dintisorul sau dintisorii cel putin dupa mesele de lapte (mai ales daca bebe accepta si suzeta, aceasta trebuie si ea spalata inainte de orice utilizare cel putin cu apa).

Sonyei i-am luat periuta cu pasta de dinti de la Nenedent si am spalat-o initial doar cu periuta si cu apa, apoi a inceput si ea sa ma spele pe mine pe dinti (acum ne spalam in parte - eu cu periuta ei pe ea, ea cu periuta mea pe mine, in acelasi timp :compress: ). Pe la 1 an si ceva am pus si pasta de dinti pe periuta, dar nu prea reusim sa scuipam mai nimic din ea, asa ca... vom lua in continuare tot aceasta pasta de dinti pana vom invata cum sa scuipam.


stele_pe_cer, Feb 2006 wrote:
Noi avem periute de dinti, si cu perisori, si din silicon, am incercat si cu o carpita sa ii stergem/periem.NU-i kip sa reusim....atata timp cat ii dau periuta sa se joace cu ea, e super ok, o baga in gurita, o rontaie, dar cand e vorba sa trcem la "fapte mari", respectiv periatul propriu-zis al celor 2 unici dintisori, e jale.Nu vrea si pace.

Am insistat cateva zile, sau mai bine zis seri, dupa masa de laptic, dar am vazut ca il agit tare rau.Mi-am propus sa mai astept.Pana la urma, cred ca nici una din noi nu a fost spalata pe dinti acum cativa zeci de ani si totusi nu ne "mandrim" cu ditamai placa....

Cred ca voi mai incerca peste cateva luni, cand poate va intelege rostul periajului, cand ne va vedea si pe noi facand acelasi lucru.

Desi sunt adepta folosirii inca de timpuriu a periutei de dinti, imi dau seama ca Matei inca nu este pregatit pentru acest lucru.


AdrianaC, Feb 2006 wrote:
Intrebare intrebatoare !

Voi le dati puiutilor Zymafluor ?
Mie mi-a recomandat pediatra la Alice, dar nu am ascultat-o pentru ca gasisem noi pe net ca cica ar fi cancerigen si ca daca nu ii dai pana la 14 ani se umple imediat de carii.

Totusi, Alice si-a pierdut majoritatea dintisorilor si ma intreb daca nu ar fi fost mai bine sa ii dam.

Acum la Andrei ne-a zis iarasi sa ii dam cand or sa ii apara si nu stiu deloc ce sa facem.


stele_pe_cer, Feb 2006 wrote:
Eu din ce am citi despre Zymafluor, am htarat c anu ii vom da lui Matei, din cauza faptului ca trbuie dat pana la 14 ani, zilnic, fara nici o intrerupere.Daca intrerupi mai devreme, dintisorii vor fi plini de carii.Noi vom lua florul necesar din apa zilnica si din pasta de dinti pe care speram sa o folosim cu succes (deocamdata respingem si periuta, d'apoi pasta:compress: ).

Mey....dar daca ii pun un strop de pasta de dinti pentru bebei pe periuta, ceva cu gust si miros imbietor, parca bebelinul meu ar "pune boticu'"la ceva periaj dentar, dar acum va intreb iara:exista pasta de dinti cu gust apetisant pentru sugari de 1 an?


AdrianaC, Feb 2006 wrote:
Da, asta asa e cu zymafluorul.

Pana la 1 an, se administreaza zilnic cate un comprimat de Zymafluor de 0,25 mg. Intre 1 si 3 ani se administreaza 0,50 mg/zi iar dupa 3 ani, 1 mg/zi, pana cand se termina eruptia dintelui definitiv (16-18 ani).

Tratamentul cu fluor nu trebuie intrerupt. Pauzele favorizeaza formarea unor zone de smalt hipomineralizat, care este mult mai expus la aparitia cariilor.



Aici sunt mai multe date: http://www.eva.ro/sanatate/articol3.html


g_Nicoleta2000, Feb 2006 wrote:
Hai sa va lamuresc ce paste de dinti se poate inghiti si ce nu: pasta de dinti ce contine Fluoruri nu are voie a fi inghitita! Toate pastele de adulti si pentru copii peste 2 ani au toate fluoruri pentru ca se considera ca nu se ingite.
Pastele pentru bebelusi sunt "Fluor free" si contin doar xilitol care inhiba dezvoltarea cariilor de aceea se poate folosi la bebelusii care nu stiu sa scuipe.

Si noi iubim Nenedentul, periuta este grozava!

Deci sa completam ca uramtoarele info provin din revista American Baby si cartea What to expect the first year:
*pasta de dinti pentru bebe trebuie sa fie fara floruri deoarece prin inghitire va produce pete albe ireversibile pe dintii permanenti (se face supradoza de floruri in special daca apa contine fluor)
*pasta de dinti trebuie sa contina xilitol
*pasta de dinti nu trebuie sa contina particole abrazive si nici sa fie spumanta
*periajul la bebe se poate face si cu compresa sterila cu apa dar cu mare finete pentru a nu rani gingiile. Se prefera totusi periutele speciale pentru a obisnui de timpuriu bebelul cu periajul
*periajul la bebe este de preferat a se face cu periuta din silicon (gen nenedent)
*cand se periaza dintii nu uitati sa periati si limba deoarece are si ea microbi (harbors germs)
* bebe trebuie sa vada si parintele la periaj ca ei invata prin imitatie; se lasa bebele mai marisor sa se perie singur in joaca
*dulciurile de preferat se servesc dupa masa si nu intre mese si apoi se spala dintisorii
*cand copilul papa dulciuri sau snackuri intre mese si periajul nu este posibil se poate da o bucatica de branza(gen Swiss sau Cheddar) care au capacitatea de a bloca actiunea acizilor provocatori de carii
*copilul trebuie obisnuit sa bea din cana si nu sa mearga la culcare cu biberonul
* la controlul pediatric trebuie vazuti si starea dintisorilor

Apio se vorbeste despre "Baby-Bottle Mouth" care este tot o boala a dintisorilor cauzata de unele neglijente dentare din primii doi ani de viata:
*niciodata nu oferiti lichide indulcite cu zahar (inclusiv sucuri de fructe dulci) pentru a evita dezvolatarea de dependenta la "dulce"'
*nu culcati copilul cu biberonul cu lapte sau cu suc. Daca se intampla ocazional nu este o problema dar daca face parte din ritualul de culcare incercati sa-i oferiti copilului biberon cu apa plata
*biberonul cu lapte sau suc nu se foloseste pe post de suzeta; biberonul trebuie considerat ca o parte a mesei
*nu lasati copilul sa stea la san toata noaptea deoarece si acest lapte cauzeaza carii in special dupa luna a 12-a
*intarcati copilul de la biberon sau san inainte de 12 luni


Deci eu ma impac foarte bine cu "What to expect the first year", un fel de "mama si copilul" romaneasca.
Este o colectie intrega "what to expect when your expecting" pt gravide
What to expect the first year pt primul an de viata
What to expect the second year pt. al doilea an si tot asa
Eu le am pe primele doua. Eu le indragesc mult ca au cam tot ce m-a interesat vreodata despre sarcina si bebelus. Apoi sunt cele mai bine vandute carti din categoria info gravide si bebe, scrise in totalitate de medici si pediatri.
Apoi este American baby, o revista in genul Mami cu info de la graviditate pana pe la 5-6 ani.



delfinasa, Feb 2006 wrote:
Avem si noi 2 dintisori de 3 saptamani si la ultima vizita medicala de saptamana trecuta, pediatra ne-a recomandat sa nu-i mai dau multivitaminele obisnuite Poly-Vi-Sol, ci s-o trec de pe-acum pe Poly-Vi-Fluor, care sunt exact aceleasi vitamine, numai ca au si fluor in ele...despre spalarea dintisorilor ne-a spus ca de acum trebuie s-o curat in fiecare seara cu o carpita umeda, nu ne-a zis nimic de periute si paste de dinti, desi aici am vazut niste degetare de silicon pentru spalarea gingiilor si dintisorilor bebelusilor inca de la 3 luni si niste geluri speciale pentru piticii carora abia le-au dat dintisorii...dar daca ea a zis ca sa nu iau nimic, o ascult si la 9 luni cand o s-o mai vizitam o sa ne spuna daca e cazul sa incepem cu periute si paste de dintisori pt bebei.


g_Nicoleta2000, Mar 2006 wrote:
Eu cred ca cei din carte se refereau la faptul la alaptat la san sau la biberon faciliteaza dezvoltarea cariilor de biberon sau modifica asezarea dintisorilor. Sau asa am interpretat eu pasajul:
"Wean your baby from breast or bottle at about 12 months."
Si nu cred ca se refera ca a nu-i mai da lapte ci la a schimba modalitatea de administrare. Se trece pe canitza si se inlocuieste orice forma de sfarc sau tetina. Am mai gasit ideea asta si pe alte site-uri de copii in engleza, acum fiecare este cu parerea lui, nu-i o chestie de urmat obligatorie.
Dar de cand tot discutam despre igiena orala a bebelusilor am ajuns si eu la concluzia ca alaptatul asta la san are marele dezavantaj ca nu poti spala copilul dupa ce suge, mai ales seara sau noaptea. Eu seara dupa san o pun in pat, este destul de somnoroasa si in 5 min doarme bustean dar daca incerc sa o spal pe dintisori ea crede ca-i timpul de joaca si nu mai adoarme la fel de usor, sta treaza mai bine de 30 min , cauta joaca....

Tot la subiectul cu dintii si ingrijirea lor am mai gasit o chestie care iar este la fel de controversata ca pasajul de mai sus cu intarcatul.
Se facea un clasament al alimentelor ce strica dintii si pe primul loc erau biscuitii. Cica prin mestecarea lor biscuitii se desfac in nu stiu ce soi de particule care stau lipite de dinti iar prin nespalarea dupa mancatul lor duce foarte repede la carii. Si nimeni nu fuge la baie sa spele copilul pe dinti ca a mancat un biscuite.

Eu cred ca teorii sunt zeci si sute. Din pacate pe primul loc la dentitie ramane mostenirea genetica; apoi urmeaza ingrijirea riguroasa.



delfinasa, Mar 2006 wrote:
Eu ma lupt cu fii-mea sa-i curat dintisorii si nu reusesc...nu deschide gurita si pace, crede ca vreau sa-i vad dintisorii abia aparuti care inc-o chinuie...pediatrii mi-au zis s-o spal cu o carpita inmuiata in apa dupa ce papa, dar ce-am putut vreodata s-o curat? nuuuu, isi inclesteaza si mai tare gurita, astfel ca-i dau canita cu apa si asa-si clateste gurita.
Apropo de periute de bebei, am vazut si eu aici niste degetare cu perisori de silicon dar daca fii-mea nu sta la spalat, de ce sa mai dau banii pe el? Poate sarim direct la periuta normala, ca acum nu vrea sa-i umble nimeni in gurita.




PS> Am comprimat 2 topicuri in unul singur.

Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.