Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17828
| Cum putem sa ne influentam copilul sa nu fumeze, cand toti in jurul lui o fac?
Cum veti proceda? Ii veti interzice? Si daca in ciuda interdictiei totusi il veti gasi cu tigari in buzunar sau mirosind a tigari? |
|
Nivel: SAFIR
Inregistrat: 3/27/2006 Mesaje: 18834
| Va fi foarte greu pentru ca e una din tentatiile adolescentilor, printre multe altele. Acum e o moda la adolescenti sa fumeze. Daca nu o fac, nu sunt acceptati in anumite cercuri, tigara le da un aer de maturitate, cel putin asta cred ei. Fumatul, ca fumatul, dar ce ne facem cu drogurile care bantuie peste tot? Sunt licee in oras unde drogurile sunt la ordinea zilei, imi inchipui ca in Bucuresti e mai rau. Este greu: cu muta intelepciune, tact si rabdare, eu cred ca vom putea reusi sa-i tinem departe de aceste "tentatii adolescentine". |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 6570
| Mie una nu mi s-a interzis sa fumez. In fine, nu foarte strict, cu amenintari sau alte masuri speciale. Ideea e ca eu aveam un mare ghimpe impotriva fumatului, asa ca nu era nevoie sa imi spuna cineva ca nu am voie sa fumez. Mama mea fumeaza destul de mult, asa ca eu aveam o mare aversiune vizavi de tigari. Ea fiind bolnava, incercam sa o conving tot timpul sa se lase. Apoi, culmea, la sfarsitul clasei a XII-a, m-au convins pe mine altii sa incerc o tigara. Si am inceput asa cum probabil incep marea majoritate, ca un moft. Iar mama, cand a aflat, m-a rugat doar sa nu fumez pe la "colturi" sau prin toaleta liceului, ca e un gest foarte urat. Si intr-adevar asa mi se si pare. In rest, foarte inversunat a fost bunicul meu, care a fost un fumator inrait, asa ca stie el ce stie. Nici acum nu fumez de fata cu el.
Cum spunea si Alina, mie la momentul actual marea problema mi se par drogurile. Pentru ca am auzit cateva cazuri unde parintii sunt cat se poate de aprigi impotriva fumatului, dar copiii lor au depasit de mult faza fumatului de tutun normal, au ajuns la un nivel mult "superior". Ideea ar fi ca parintele sa fie cat se poate de vigilent in ceea ce priveste copilul, sa incerce sa ii fie aproape. Foarte multi parinti sunt ignoranti in privinta asta, isi imagineaza ca niciodata copilul lor nu ar face asa ceva. Iar aici gresesc. Si, foarte tarziu, cand accepta realitatea si spun lucrurilor pe lume, copilul lor e deja dependent de droguri.
Eu am vazut in Anglia cam care e mentalitatea. O familie de prieteni avea un baiat de 17 ani. Si el incepuse sa consume droguri, pentru inceput ocazional. In momentul in care mama si-a dat seama, nu a ascuns acest lucru si nici nu a incercat sa nege realitatea. Mi-a placut foarte mult atitudinea ei. Imediat a sunat la o linie telefonica speciala, unde a cerut sfaturi cum sa procedeze cu fiul sau.
Sper ca nu am deviat prea mult de la subiect... |
|
Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17828
| Hai sa ne limitam aici numai la fumat si sa deschidem topic separat pentru droguri si alte probleme ce pot sa apara la varsta adolescentei. |
|
Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Eu nu stiu cum o sa fac, mai ales ca inca suntem fumatori. Mi se pare aiurea sa ii interzic sa fumeze si eu sa fumez in fatza lui. Nu stiu, poate ne vom lasa, o sa avem o tentativa acum cand Lucian este concediu sa vedem cum va fi. Daca o sa se apuce de fumat, presupun ca il voi insista sa se lase...nu siu...e prematur sa zic ce voi face. |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/22/2006 Mesaje: 4839
| eu o sa le explic care-s consecintele fumatului cu toate ca nu cred ca o sa dea doi lei pe sfaturile mele ca e "cool" sa fumezi si daca o fac toate fetele din liceu de ce sa n-o faca si ele.Asta e cel mai de groaza scenariu ,sper sa nu ajung totusi la el.insa sunt sigura ca in casa n-o sa las pe nimeni sa fumeze, nici vizitatori nici NIMENIsi cu asta basta. |
|
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 1855
| Off!...un subiect dureros...tatal meu fuma si-l apuca imediat dupa ce mancam si il rugam mereu sa nu mai fumeze...apoi s-a lasat si ne-am apucat noi, copiii, ca toti adolescentii, sub influenta anturajului...am reusit, din fericire, sa ne lasam, si eu, si fratele meu si am de gand sa nu ma mai apuc niciodata (sper sa-mi pot tine promisiunea). Cum vom reusi sa-i tinem pe copii departe de tutun? Eu cred ca nu e de ajuns ca parintele sa-i spuna copilului ca nu e bine sa fumeze, e nevoie de implicarea autoritatilor, a cadrelor didactice, lucru care se pare ca se intampla si la noi in ultima vreme. E vorba de educarea unei societati, dincolo de educatia individuala. Legislatia actuala incearca sa limiteze accesul copiilor la tutun, dar, cata vreme parintii isi trimit copiii sa le cumpere tigari, iar vanzatorii le vand acestora (incalcand intr-un mod flagrant legea!), cum poti sa-i ceri copilului sa nu fumeze? Cata vreme se fumeaza in cancelarii sau in propria casa poti cere copilului sa nu incerce "iarba dracului"? Sper ca se vor mai schimba si la noi niste lucruri... |
|
Inregistrat: 2/27/2006 Mesaje: 1307
| Cu siguranta ca nu-l voi incuraja pe Razvan sa incerce sa fumeze, dar si daca o sa vrea sa fie "cool", nu as vrea sa-mi ascunda. Mai bine sa stiu de la inceput decat sa-i miros hainele si el sa-mi spuna in fatza ca n-a fumat el, ci prietenii cu care a fost...
Tin minte cand mi-a gasit mama tigarile...ea nu e fumatoare, tata in schimb a fumat la greu...si-a luat o fatza atat de suparata si de trista, nu mi-a spus absolut nimic, insa eu m-am simtit vinovata si nu intelegeam de ce ma simteam asa, pentru ca in capul meu era "Asa vreau, asa imi place, asa fac toti...care e problema?" ...Pe moment, m-a indispus atitudinea ei, as fi preferat sa-mi spuna ceva. Ulterior, si-a dat seama ca nu are ce face si chiar fumam de fata cu ea. Si, uite, ca atitudinea din urma a fost mai buna, caci singura am renuntat si singura m-am hotarat sa nu ma reapuc. |
|
Inregistrat: 2/27/2006 Mesaje: 1307
| Anaida wrote:Cata vreme se fumeaza in cancelarii ...poti cere copilului sa nu incerce "iarba dracului"?
La un moment dat, mai in gluma-mai in serios, un elev m-a intrebat "Doamna, dar de ce profesorii au voie sa fumeze in incinta scolii, dar elevii nu?" Avea dreptate... |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6852
| Pana nu fac 21 de ani, aici nu pot sa-si cumpere singuri tigari si bautura, deci depind de altii mai mari...noi in nici un caz nu-i vom incuraja sa fumeze, dar sper sa reusesc sa-i fac sa inteleaga de mici ca fumatul e ceva nociv si poate fi fatal si daca vor vrea sa fumeze, prefer sa-mi spuna singuri, nu sa-i miros eu si ei sa ma minta-n fata...daca nu inteleg dupa mai multe discutii, ii voi duce la centre cu copiii si adulti bolnavi de cancer si cu alte afectiuni din cauza tutunului sa vada cum se poate ajunge din cauza asta si sper sa fie destul de intelepti sa discearna ce e bine pentru ei...Eu am fumat din clasa a zecea pana am ramas insarcinata si parintii mei sunt amandoi nefumatori si stiu ce afectati au fost din cauza ca fumam si nu ma lasam...acum am 1 an si 9 luni de cand m-am lasat definitiv, principala cauza fiind copila mea, si ma pun in situatia lor si-mi vine sa ma bat singura cand imi aduc aminte ce obraznica eram cu ei cand incercau sa-mi explice sa las fumatul |
|
Nivel: RUBIN
Inregistrat: 3/29/2007 Mesaje: 22799
| Eu provin dintr-o familie de nefumatori, cu exceptia fratelui meu, pe care anturajul l-a biruit. Ale deja stie ca fumatul face rau, strica dintii si ca celui care fumeaza ii miroase urat din gura.A fost curioasa ce e aia cand si-a vazut unchiul fumand si atunci am incercat sa-i explic.Acum cand il vede striga cat o tine gura :" de ce fumezi?Nu stii ca-ti face rau?Che schifo!!" Sper sa nu-si schimbe parerea nici cand va creste. |
|
Inregistrat: 1/12/2008 Mesaje: 1309
| Chiar ca o sa fie dificil. Eu nu fumez , am fumat pina in momentul cind am aflat ca sunt gravida din ziua aia nu am mai pus tigara in gura am avut foarte multavointa pt ca imi doream un copil sanatos nu am vrut sa risc. Dar ce ne facem cu tati care fumeaza nu se incurca m |
|
Nivel: Ambasador
Inregistrat: 10/3/2008 Mesaje: 517
| Ana, sunt de acord cu tine. Si copiii mei sunt mari. Tatiana este in clasa a XI-a, la ei in liceu(Cosbuc) se fumeaza la greu. I-am spus ca poate fuma dar sa stiu si eu, am fost fumatoare, stiu cum e. Neavand voie de la parinti, le sudam efectiv cand prindeam momentul. Fata mea a inteles, nu stiu daca-i traba cu fructul oprit, dar nu fumeaza si nici nu cred ca v-a-ncerca vreodata. Cu baiatul, este alta poveste, el avand astm bronsic, nici nu-i indicat. Problema tine si de educatie pana la urma. Tentatia este mare si la el, invatand tot intr-un liceu(Spiru), cei mari ii servesc cu tigari, si uite asa se apuca si cei mici. Dar si la generala este la fel, poate chiar mai rau. Ps. Nu inteleg cum le putem interzice, din moment ce noi fumam sau am fost fumatori. E absurd |
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| mi-am cumparat o tigara electronica, de care sunt foarte multumita. e foarte simplu de utilizat, mai ales ca am un pachetel in care tin si filtrele si tigara iar ca sa o incarc nu trebuie decat sa pun pachetul la incarcat cu totul. nu m-am ingrasat absolut deloc pentru ca mi-am luat rezerve cu nicotina, iar nicotina e cea care intrevine in echilibrul glicemiei din organism, iar daca redeuci unsor cate un pic din nicotina, nu exista nici un risc sa te ingrasi, pt ca organismul se adapteaza foarte rapid. asa ca tigara electronica este cea mai buna metoda dca sa te lasi de fumat, reclama interzisa a aparut apoi o stire la tv cum ca acestea ar fi mai cancerigene decat cele obisnuit. am cautat pe wikipedia substanta care au zis-o la tv, "dipropilen glicol" si apoi m-am uitat pe a mea, nu scrie decat ca ar contine "propilen glicol" fara "di" substanta care am vazut ca e folosita la o gramada de chestii: in farmacie , in alimentara la arome........ voi ati incercat tigarile astea? cum vi s-au parut?
|
|
Inregistrat: 1/31/2008 Mesaje: 3374
| Uite cum s-a rezolvat enigma cadoului de ziua maica-mii Sa vad acum pe unde as putea gasii asa ceva. |
|
|