Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Ce este ecografia?
Ecografia este o procedura ce poate fi utilizata pentru evaluarea fatului, placentei si lichidului amniotic in timpul sarcinii. Se executa cu un instrument numit echograf care are la baza principiului ecoului. Aparatul trimite ultrasunete care sunt reflectate inapoi de catre suprafata examinata. Aceste ecouri sau sunete reflectate formeaza imagini alb-negru pe un ecran, similar cu acela al unui aparat de radiografie.
Scopul ecografiei
- in caz de risc
Daca femeia sangereaza la inceputul sarcinii (6-12 saptamini), ecografia poate detecta miscarile fatului. Daca nu exista nici un semn de miscare, ar putea indica o pierdere de sarcina. Echografia poate de asemenea identifica chisturile ovariene si sarcinile ectopice, cauza a durerilor pelviene la inceputul sarcinii.
Obtinerea de mostre din vilozitatile chorionice este o procedura care poate fi realizata la unele femei in saptaminile 9-11 de sarcina pentru a determina daca fetusul are defecte la nastere. In aceste cazuri, echografia poate ajuta la determinarea locului de pe placenta de unde poate fi obtinuta o mostra de tesut.
Unele femei se supun unei amniocenteza la aproximativ 11-18 saptamini de sarcina cu scopul de a se detecta defecte genetice. Din nou echografia este de ajutor pentru medic in identificarea fluidului amniotic precum si pozitia placentei si fetusului.
Daca mama a avut un copil anterior cu un defect la nastere, cum ar fi: anencefalie, spina bifida sau hidrocefalie, echografia realizata intre saptaminile 14-25 de sarcina poate detecta aceste anormalitati. In cazul sarcinilor riscante, unde medicul ar fi nevoit sa provoace travaliul sau sa faca o cezariana, o echografie realizata intre saptaminile 16-25 ale sarcinii da posibilitatea medicului sa masoare capul fetusului si sa calculeze cat de inaintata e sarcina si data probabila a nasterii. Echografia la 16-25 saptamini poate detecta de asemenea daca mama va avea gemeni, in mod special daca fatul pare prea mare sau exista o antecedente in materie de gemeni in familie.
-in mod normal
Echografiile sunt in mod normal facute catre sfirsitul sarcinii (saptaminile 32-40) pentru sarcinile cu risc mare. Aceasta pentru a monitoriza miscarile fetale, respiratia si a verifica volumul de lichid amniotic.
Cum se face ecografia
Ecografia este o procedura nedureroasa. In cadrul tehnicii abdominale, medicul acopera abdomenul femeii cu apa minerala sau gel si plimba sonda exploratoare deasupra acestuia. Uneori o examinare vaginala poate fi efectuata la inceputul sarcinii, aceasta presupunind insertia unei sonde vaginale. Trupul femeii este expus la ultrasunete pentru o fractiune de secunda. Nu se cunosc efecte negative ale acestei proceduri.
Cit dureaza ecografia?
Examenul propriu-zis dureaza in medie intre 20 si 30 de minute, dar poate sa dureze uneori si o ora. Examenul nu necesita o pregatire prealabila speciala. Este recomandabil ca inainte cu 8 zile de examen sa se renunte la cremele aplicate pe abdomen si, in special, la cele impotriva vergeturilor. Examenul se face cu ajutorul a doua sonde: una intravaginala si cealalta suprapubiana. Pe abdomen se aplica un gel care permite o mai buna conducere a semnalului ultrasonic care constituie principiul pe baza caruia functioneaza ecografia.
Ecografia ca amintire
Uneori viitoarele mamici primesc si un print al unor imagini - acestea fiind si primele poze ale copilului. Alte centre de ecografie - inregistreaza pe o caseta video primele miscari si zbenguieli are copilasului ce urmeaza sa se nasca.
Vezica urinara plina
Medicul iti va cere eventual sa consumi in avans multe lichide, astfel ca procedura sa poata fi realizata cu vezica urinara plina. Aceasta permite medicului sa obtina o imagine mai clara. Este o procedura nedureroasa, cu exceptia disconfortului unei vezici urinare plineā¦
Screening malformativ
O ecografie realizata in ultimul trimestru de sarcina. Se verifica existenta si structura corecta a tuturor organelor copilului. Ex: Doctorul masoara grosimea pliului de piele din jurul gatului bebelusului ca sa poata da informatii despre unele malformatii: sindromul Down etc. Testul prezinta o acuratete de 80% dintre cazuri.
Rezultate
Nu toate viitoarele mamici stiu ca acest test poate depista anomalii. Daca ai dubii privind rezultatul, ai posibilitatea sa faci un alt examen ecografic. Pozitia copilului, volumul de lichid amniotic pot altera imaginea ecografica. Medicii nu pot fi siguri de rezultate pana nu fac investigatii mai aprofundate. Daca medicul dumneavoastra va recomanda alaturi de examenul clinic periodic al evolutiei sarcinii si un examen ecografic, acesta nu poate avea decat efecte benefice, prin cantitatea sporita de informatii pe care o furnizeaza despre evolutia sarcinii si nastere. Un lucru deosebit de important este acela ca "relatia medic-pacient trebuie sa fie bazata pe corectitudine. De aceea, spunem viitoarelor mame tot ce se intampla cu ele si cu sarcina lor. Interpretarile gresite ale ecografiei au consecinte neplacute, uneori cu implicatii juridice.
Erori?
Daca medicul nu poate interpreta corect imaginea ecografica obtinuta din varii motive (calitatea aparatului; pregatirea femeii in vederea examinarii - ex: vezica urinara goala; oboseala medicului), se recomanda reevaluarea ecografica.
mami.ro desprecopii.com |
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 6570
| Ecografie endovaginala? De ce?
Ecografia endovaginala pare o interventie invaziva si cel putin jenanta, care nu se justifica decat atunci cand e intr-adevar o necesitate. Cat de neplacuta e de fapt? E dureroasa? Ce poti afla din aceasta investigatie? Poate fi inlocuita cu o ecografie abdominala?
Cum se desfasoara?
Aparatul cu ultrasunete(ecograful) are un transductor(un fel de mouse care este plimbat pe piele pentru a transmite ultrasunetele si a primi ecoul) special conceput pentru a fi introdus usor in vagin. El este acoperit cu un prezervativ si i se aplica un lubrifiant steril, pentru a aluneca usor.
Inainte de ecografie nu trebuie sa bei multe lichide, ca in cazul celei abdominale. Imaginea e mai limpede daca vezica este goala. Daca ai fost programata pentru ambele investigatii medicul iti va cere sa-ti golesti vezica inainte de ecografia endovaginala.
De multe ori, daca la ecografia abdominala s-au vazut chisturi ovariene sau anormalitati ale uterului, se recomanda ecografie endovaginala pentru a ajunge la un diagnostic precis.
Cine are nevoie de ecografie endovaginala?
Disconfortul nu e foarte mare. Transductorul este introdus in vagin si miscat pana medicul vede pe ecran imaginile organelor foarte clar. Nu dureaza mai mult de cateva minute, uneori mai putin de 1 minut. Nu doare si nu lasa zgarieturi sau rani.
Ecografia endovaginala poate evalua anormalitatile tractului genital al femeii in cazul:
Problemelor de infertilitate
Sangerarilor anormale
Durerilor inexplicabile
Malformatii congenitale ale uterului sau ovarelor
Tumori si chisturi ovariene
Infectii pelviene
Se poate face in timpul sarcinii
Este inofensiva pentru sarcina si se foloseste pentru a testa localizarea sarcinii - daca nu e ectopica - si inima fatului. E utilizata si pentru a completa informatiile furnizate de ecografia abdominala despre placenta, si structurile pelviene.
Ce poate depista?
Daca suspectezi una din bolile de mai jos ecografia endovaginala it va aduce un raspuns sigur.
Cancer ovarian, uterin sau vaginal
Malformatii congenitale
Infectii pelviene
Daca esti gravida:
Sarcini ectopice
Sarcini multiple
Moartea fatului
Anormalitati placentare, inclusiv placenta praevia
SURSA |
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| Expertii medicali avertizeaza:
Ecografiile cu viitorul bebelus nu trebuie facute oricand si oricum
Ziarul Gandul | 06 februarie 2007
In primele saptamani de sarcina, ecografia trebuie efectuata doar in scopuri medicale
Parintii nerabdatori sa aiba ca amintiri fotografii sau clipuri cu bebelusul nenascut de la consultul cu ultrasunete ar trebui sa se asigure ca aceste ecografii sunt efectuate doar de profesionisti care respecta recomandarile de siguranta. Tehnologia avansata i-a determinat pe viitorii parinti sa faca tot ce este posibil sa obtina imagini de mare claritate de la ultrasunete, cu fatul. Expertii britanici avertizeaza ca au aparut companii care "produc" CD-uri si DVD-uri cu aceste imagini, ce costa in jur de 500 de dolari. Expertii medicali sustin ca, desi nu exista dovezi ca ultrasunetele pot face rau fatului aflat in dezvoltare, ele ar trebui folosite cu prudenta.
"Ar trebui sa va asigurati ca persoanele care efectueaza aceste scanari sunt pregatite corect pentru a face acest lucru si fac aceste proceduri intr-un loc in care pot rezolva orice descoperire accidentala", sustine dr. Kevin Martin, presedintele Societatii de Ecografie Medicala Britanica. Specialistul mai spune ca aceste scanari trebuie efectuate doar in scopuri medicale, si nu sa le ofere parintilor imagini cu fatul aflat in uter. "Societatea simte ca tehnica ecografica s-a dezvoltat, dar este pentru stabilirea unui diagnostic medical si orice scanare de acest gen ar trebui efectuata de personal medical calificat", a explicat specialistul britanic.
Deseori, medicii ofera viitorilor parinti o fotografie a copilului nenascut, pe care o fac in timpul unei scanari de rutina cu ultrasunete, dar in tarile dezvoltate au aparut companii comerciale care le ofera parintilor mai multe imagini si chiar fotografii cu miscarile fatului. Un raport publicat in "Jurnalul Medical Britanic" arata ca dorinta parintelui de a avea fotografii timpurii din uter a dus la cresterea numarului de companii care ofera aceste servicii, descrise ca un "magazin de ultrasonografii".
Si expertii medicali din Franta si din Statele Unite impartasesc ingrijorarea specialistilor de la Societatea Britanica.
"In SUA, Federatia de Reglementare a Medicamentelor s-a opus mult timp la ecografiile care nu au scopuri medicale", se arata in revista britanica de specialitate.
Presedintele Societatii Bri?tanice de Eco?grafie spune ca aceasta a stabilit un ghid de siguranta pen?tru folosirea echipamentelor de ultrasunete in primele 12 saptamani de sarcina, cand exista un risc mai mare pentru fat ca unele lucruri sa nu mearga asa cum ar fi normal. "Societatea medicala a stabilit ca scanarile din primul trimestru nu ar trebui facute cu singurul scop de a produce unele suveniruri, cum ar fi fotografiile si filmele", arata dr. Martin. Acesta a adaugat in aceeasi prestigioasa revista medicala ca viitorii parinti pot avea parte de aceste suveniruri cand sarcina este mai inaintata, cand exista un risc mai mic pentru bebelus. De altfel, societatea recomanda ca nivelul la care este folosit ecograful sa fie unul mai mic decat in mod normal, cand sarcina este la inceput, pentru a fi luate toate masurile de siguranta. (L.S.)
Sursa |