Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| Buna la toate mamicile, Sunt o mamica ingrijoarata ca baiatul meu de aproape 4 ani, se plange de dureri la genunchi.
Probabil nu le-as da prea multa atentie dar se repeta din ce in ce mai des, de obicei seara, noaptea sau la trezirea din somnul de pranz, trecea cand il frectionam usor, dar deja cu masatul si mangaiatul nu mai tine.. Mai nou a inceput sa refuze sa mai mearga pe jos, de teama sa nu aibe dureri...
Am fost in Singapore cu el la doctor si mi s-a spus ca sunt dureri de crestere, atat timp cat isi poate misca picioarele si daca aceste dureri sunt acuzate mai ales in timpul noptii, doar daca nu-si va putea misca piciaorele atuci e ceva grav si sa ma prezint la doctor....
Apoi cautand pe net informatii despre aceste dureri am gasit acest articol:
Copilul meu creste prea repede si din aceasta cauza il dor picioarele de la genunchi in jos." Asta spun multi parinti despre asa-numitele "dureri de crestere", de care se plang in general copiii cu varste intre 4 si 10 ani.
Profesor doctor Mihai Jianu, seful Clinicii de Ortopedie si Traumatologie de la Spitalul de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu", este insa categoric: "Nu exista dureri de crestere. Studii realizate de societati prestigioase de ortopedie, printre care Societatea Franceza de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica, arata ca asa-zisele dureri de crestere nu sunt justificate din punct de vedere stiintific". Dar totusi cum se explica acele dureri bilaterale de gambe, de care se plang copiii in a doua parte a zilei, in special seara? "Majoritatea copiilor sunt intr-o permanenta miscare, caracteristica varstei lor, iar in cazul unora sistemul osteo-muscular nu este maturizat. Astfel, durerile bilaterale de gambe acuzate de copii seara nu reprezinta altceva decat febra musculara provocata de suprasolicitarea fizica din timpul zilei", explica profesor doctor Mihai Jianu.
Argumente
Argumentul forte ca nu exista dureri de crestere este urmatorul: pastrand aceeasi logica, potrivit careia picioarele dor din cauza cresterii, bratele de ce nu dor? Ele nu cresc? Un alt argument: de ce durerile de gambe apar numai seara? Oasele nu cresc pe tot parcursul zilei? De ce nu dor oasele si dimineata? Prof. dr. Mihai Jianu mai aduce un argument: de ce asa-numitele dureri de crestere apar intotdeauna la ambele picioare? Asta in conditiile in care afectiunile grave ale sistemului osteo-muscular provoaca dureri unilaterale. In plus, prof. dr. Mihai Jianu a intalnit nu putine cazuri de copii care se plang de dureri de picioare prin mimetism. Sunt acei copii crescuti de bunici, care toata ziua se vaita de dureri ale picioarelor si atunci micutii imita comportamentul batranilor, plangandu-se de aceleasi probleme.
RECOMANDARE. Cand copilul resimte o durere la nivelul unui singur picior, el trebuie prezentat la medic. De retinut ca, in cazul unei boli, durerea este unilaterala (la nivelul unui picior) si de cele mai multe ori este cauzata de o contuzie, entorsa, luxatie sau fractura prin tasare. Dureri unilaterale pot surveni si in cazul distrofiilor osoase sau al tumorilor.
ARTICULATII. O alta falsa problema in perioada de crestere sunt pocniturile articulatiilor. Acestea sunt cauzate de o laxitate ligamentara crescuta, spune prof. dr. Mihai Jianu. In jurul oricarei articulatii exista o capsula articulara, ca un manson, care inveleste elementele constitutive ale articulatiei. La copilul de varsta mica, mansonul articular este foarte larg si miscarile in articulatie sunt foarte ample, rezultand aceste pocnituri, care sperie parintii. Realitatea este ca, in timp, capsula articulara se restrange, iar pocniturile dispar.
sursa:jurnalul national Va multumesc anticipat! |
|

Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/22/2006 Mesaje: 4839
| Mai consulta un medic , parca nu-mi iese la socoteala durerea asta "de crestere" |
|

Nivel: SAFIR
Inregistrat: 2/26/2006 Mesaje: 16505
| Sunt de acord cu Miha! |
|
| Eu sunt de acord cu "durerile de crestere". Nu zic ca e asa in cazul asta, dar uneori sunt singura explicatie medicala. O stiu pt ca ata eu cat si sora mea am trecut prin episoade de genul si din pacate cred ca si Cristinea ne mosteneste. |
|

Nivel: SMARALD
Inregistrat: 3/23/2007 Mesaje: 12042
| baietelul in varsta tot de 4 ani a unei colege se plangea de astfel de dureri ca mai tarziu sa se descopere ca sufera de PURPURA REUMATOIDA. Nu stiu exact ce e, doar ca acum copilul are episoade cand nu merge deloc, cu repaos total la pat daca nu respecta un regim alimentar destul de sever pt. un copil. |
|

Nivel: Senior
Inregistrat: 3/13/2006 Mesaje: 5519
| Am auzit si eu de dureri de crestere la copii, dar eu nu am avut asa ceva. Eu am gasot ceva pe net, cat de cat la obiect:
PURPURA REUMATOIDA
Afectiune caracterizata printr-o atingere, de cele mai multe ori benigna, a vaselor mici (vascularita) si prin manifestari cutanate, digestive si articulare.
Frecventa si cauze - Acest sindrom, denumit fie boala, fie sindromullui Schonlein, afecteaza mai ales copiii, cu cea mai mare frecventa intre 4 si 7 ani, si adultii tineri. Originea sa este probabil imunoalergica.
Simptome si semne - Boala se manifesta printr-o purpura, eruptie de pete purpurii (petesii, echimoze) usor in relief, amplasate de preferinta pe membrele inferioare. Membrele superioare si fata sunt foarte rar atinse. Eruptia poate fi insotita de dureri articulare si de tulburari digestive (varsaturi, de exemplu), iar evolutia se face in pusee.
Complicatii - Gravitatea bolii tine de riscul de complicatii digestive, de prim ordin fiind o invaginare intestinala acuta (replierea unei portiuni de intestin), ori de complicatii renale.
Tratament - Formele benigne nu necesita un tratament particular. Majoritatea copiilor si a adultilor tineri se vindeca in cateva saptamani sau in cateva luni. Totusi, pot surveni recidive in lunile, chiar si in anii care urmeaza primei manifestari a bolii. In caz de atingere renala severa, confirmata printr-o biopsie a rinichiului, se poate recurge la corticosteroizi sau la imunosupresoare. Insuficienta renala necesita un tratament prin dializa, in anumite cazuri o grefa de rinichi. Sinonim: Schonlein-Henoch (sindrom al lui), purpura alergica, purpura anafilactica, purpura Schonlein-Henoch.
|
|
| Lucrurile se leaga oarecum... O sa va spun povestea mea despre purpura Henoch Schonlein. N-am facut niciodata legatura cu durerile de gambe, foarte frecvente toata viata mea, inclusiv in prezent, insa la 15 ani am avut purpura HS, care mi-a marcat existenta si inca o mai face. Nu stiu dc exista vreo legatura, sfatul meu este sa faceti un control legat de sistemul imunitar, care, daca este slabit, se pot lua masuri. Urmarile acestei purpure sunt multiple, in cazul meu, in primul rand psihice. E o boala, care in faza ei serioasa, e atat de dureroasa incat nu imi pot imagina ca as mai putea trece vreodata prin ceva mai rau, acum avand 25 de ani si fiind inca ingrozita ca mi s-ar putea intampla din nou.
Nu ma gandesc decat ca, poate daca mi-as fi facut la timp un control de rutina, n-as mai fi trecut prin acea nenorocire. Asta va sfatuiesc si pe dvs, ceva anlize legate de hemoglobina, vsh, etc, stie doctorul. Cu bine! |
|

Nivel: SMARALD
Inregistrat: 3/23/2007 Mesaje: 12042
| Sanatate multa! Imi pare rau ca cineva poate trece prin asa ceva |
|
|