Cum se masoara corect temperatura pentru a afla perioada de ovulatie?
Subiectul anterior · Subiectul urmator
bulinutza
Scris: Tuesday, April 15, 2008 8:23 AM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 10/14/2007
METODA TEMPERATURII BAZALE

* De ce aveti nevoie : un termometru digital ( nu unul obisnuit fiindca acesta nu reflecta destul de bine schimbarea de temperatura) si un grafic ( de exemplu, un grafic pe hartie milimetrica).

* Ce trebuie sa faceti : sa va luati temperatura in fiecare dimineata, imediat dupa ce va treziti, inainte de a face orice activitate. Este recomandabil sa: a) va luati temperatura in aceeasi zi la aceeasi ora si b) sa va luati temperatura dupa cel putin 3 ore de somn. ( daca va luati temperatura cu cel mult 90 de minute dupa ora obisnuita, puteti considera ca temperatura dvs a crescut cu cca 0.01 pe 30 de minute). Temperatura se ia oral (sub limba) sau vaginal ( se considera ca temperaturile vaginale sunt mai stabile).

* Ce se intampla cu corpul dumneavoastra in timpul unui ciclu : imediat dupa menstruatie, veti observa ca temperatura dumneavoastra este destul de scazuta ( in general sub 36.5, dar depinde de la persoana la persoana). Veti observa insa ca temperatura dumneavoastra va incepe la un moment dat sa creasca. Graficul dumneavoastra va arata ca o scara cu 2 trepte. Prima treapta este perioada pre-ovulatorie, iar a doua treapta este cea post-ovulatorie ( se mai numeste si faza luteala). Astfel, puteti considera ca ati ovulat in ziua in care temperatura incepe sa creasca pentru cel putin 3 zile ( vezi mai jos pentru exceptii) si se mentine in doua treapta.

* Modelul de mai sus este cel ideal si nu numai ca e destul de greu ca toate femeile sa aiba norocul sa aiba un astfel de model ideal, dar el se poate schimba chiar in cazul unei singure femei (stres, calatorii etc). Mai jos sunt cateva "trucuri" care sper sa va ajute in intelegerea graficului dvs

*Linia de delimitare a celor doua trepte : dupa terminarea menstruatiei, observati care este cea mai mare temperatura in urmatoarele 6 zile. Marcati ziua / temperatura respectiva pe grafic. Observati care este prima temperatura mai mare decat cea dinainte. Numarati 6 zile inapoi si observati care este ziua cu temperatura cea mai mare. Aceasta linie va fi linia de delimitare a celor doua trepte. Trageti o linie deasupra acestei temperaturi ( cu cca 0.01 mai sus ). Stiu ca suna cam dificil, dar este foarte folositor. Aceasta linie este folositoare mai ales fiindca astfel va puteti calcula faza post-ovulatorie ( prima zi deasupra liniei este prima zi a acestei faze).

EXEMPLU: menstruatia a durat 5 zile. Numar 6 zile dupa menstruatie si observ ca in ziua a 7-a am avut temperatura cea mai mare, de 36.47. Observ ca in ziua a 17-a am avut o temperatura de 36.56. Numar 6 zile inapoi si observ ca temperatura cea mai mare a fost in ziua a 14-a, de 36.40. trag o linie deasupra acestei temperaturi.

* La ce va foloseste sa stiti cat de lunga este faza post-ovulatorie :
1. faza aceasta este in general intre 10-16 zile. Se spune ca, cu cat este mai lunga, cu atat o persoana va prezenta posibilitati mai mici de pierdere a sarcinii( de exemplu, femeile cu o faza post-ovulatorie de 8-9 zile s-ar putea sa aiba probleme cu mentinerea unei sarcini, desi acest lucru nu este imposibil!)
2. faza aceasta este in general aceeasi in cazul unei femei ( de exemplu, o femeie va observa ca are de obicei o perioada post-ovulatorie de 12 zile, niciodata mai mult de 14). Acest lucru va ajuta sa calculati cand va veni urmatoarea menstruatie prin simpla numarare a zilelor de deasupra liniei.
3. daca faza aceasta este mai lunga decat de obicei, puteti sa considerati ca sunteti insarcinata ( mai ales in cazul in care perioada post-ovulatorie este mai lunga de 18 zile) sau puteti considera ca ceva nu este "in regula" cu corpul dvs. (caz in care va recomand vizita la un medic de specialitate).

* In faza pre-ovulatorie, temperatura scade brusc si apoi creste brusc - puteti considera ca ziua in care temperatura a scazut brusc este ziua in care ati ovulat, desi ar fi mai bine sa verificati acest lucru si in functie de linia descrisa mai sus ( si alte semne care vor fi discutate mai jos).

* Linia de delimitare optionala ~ daca vi se pare ca metoda de mai sus este prea dificila, puteti folosi o linie optionala ( insa aceasta nu este la fel de sigura ca cea de sus). Observati temperatura cea mai mare in cele 10 zile dupa terminarea mentsruatiei si trageti o linie deasupra ei. In momentul in care o temperatura este deasupra liniei puteti considera ca ati ovulat si ca sunteti in faza post-ovulatorie.

**** Atentie 1: temperatura dumneavoastra va fi influentata de unul dintre urmatorii factori : lipsa de somn, modificarea temperaturii camerei ( este recomandata in astfel de cazuri luarea temperaturii in mod vaginal), alcool, raceala, stres, miscare samd.

**** Atentie 2 : in cazul in care nu puteti observa existenta a doua trepte in graficul dumneavoastra, se poate considera ca nu ati ovulat. Este recomandata vizitarea medicului in cazul in care constatati ca aveti cicluri anovulatorii ( puteti avea menstruatie chiar daca nu ovulati! ).

roxy_oxxy
Scris: Wednesday, July 2, 2008 3:16 PM
Nivel

Inregistrat: 6/11/2008
fetelor si eu imi i-au temp in fiecare dimineatza cam de 4 luni. Dar luna aceasta ca niciodata a ajuns temp la 37,2 niciodata nu am avut-o asa mare. Acum sunt in a 22 zi de CM si ar trebui sa-mi vina in a 26. Din partea mea... stop sa nu ma mai vina. Fetelor la voi cand au inceput semnele de sarcina??????? scratch Ca la mine nimic....nu decat acum cateva zile ma mancau sfarcurile de nu mai puteam dar acum nimic.plans plans plans plans parca imi face in ambitie.
nec_simi
Scris: Wednesday, July 9, 2008 11:10 AM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Buna,si eu vreau sa raman insarcinata si ma interesa daca Rody a reusit cu acea metoda sa ramana..... multumescscratch
fleurette
Scris: Thursday, July 24, 2008 2:57 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Buna fetelor, azi mi-a venit CM si m-am hotarat sa incep evidenta cu temp bazala...avand in ved ca incercam de 5 luni si nimic....poate asa reusim sa-l pacalim topai
Dr mi-a zis sa mai astept pana in toamna ca sa vedem....sotul meu spune sa am rabdare....dar cand iti doresti ceva ffff mult cum poti sa ai rabdare? voi ati stat linistite si ati aseptat mom...fara sa va ganditi prea mult?!
roxy_oxxy
Scris: Thursday, July 24, 2008 3:48 PM
Nivel

Inregistrat: 6/11/2008
nu stiu daca ai cum sic sic
adina jurescu 1987
Scris: Monday, August 10, 2015 11:38 PM
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 8/9/2015
AngelNot
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.