Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 1855
|
Una din cele mai importante decizii pe care orice adolescent trebuie sa o ia este aceea a alegerii profesiei. Pe parcursul celor 4 ani de liceu se va gandi si razgandi de nenumarate ori, pe masura ce isi descopera noi abilitati si preferinte. Ca mama, iti este poate greu sa accepti ca micutul de ieri este astazi adult, dar daca te implici si il ajuti sa se decida, vei fi pe deplin recompensata.
De unde sa incepi?
Urmareste-l cu atentie si incearca sa descoperi care sunt activitatile care-i plac si in care se regaseste cel mai bine. Fii in permanenta pregatita sa-i oferi optiuni si alternative. Ai observat ca are inclinatii artistice, dar nu-i place sa deseneze? Incurajeaza-l sa citeasca si sa-si dezvolte talentul creativ in scris. Acesta a fost numai un exemplu, pe care insa il poti adapta in context.
Dar daca adolescentul este deja in primul an de liceu si tu realizezi ca inca nu ati discutat despre planurile lui de viitor? Kenneth Kaplan, medic psihiatru specializat in problemele copilului si adolescentului, recomanda ca in aceasta eventualitate sa aduci problema in discutie aparent intamplator. Daca iti va raspunde ceva de genul "ma voi gandi la asta mai tarziu, am tot timpul", aminteste-i cu blandete si tact ca, desi mai sunt cativa ani, este momentul sa inceapa sa se pregateasca pentru admiterea la facultate.
Adolescenta este definita ca fiind prin excelenta o perioada dominata de fantezii, modelele avand o influenta considerabila. Prin urmare, nu este deloc exclus sa-l auzi pe adolescent spunand, cat se poate de serios, ca vrea sa devina un star de muzica rock. Vei fi probabil siderata de aceasta idee, dar fii deschisa - in fond, sunt atatia tineri care au invadat piata de profil si poate copilul tau chiar este talentat. Afara de asta, nu vei obtine nici un rezultat daca vei da dovada de inflexibilitate, interzicandu-i sa mai aduca subiectul in discutie si impunandu-i sa se concentreze asupra studiului. Doctorul Kaplan iti sugereaza sa discuti cu el sincer, aratandu-i ca il iei in serios si incurajandu-l sa-ti impartaseasca ce are de gand sa faca in vederea indeplinirii acestui obiectiv.
Facultate, serviciu sau o perioada relaxanta de inactivitate?
Acestea sunt cele mai frecvente optiuni ale adolescentilor, care iau decizia in functie de preferinte, disponibilitate pentru studiu sau munca ori, dimpotriva, din nevoia de a se relaxa si de a nu mai avea responsabilitati, cel putin pentru o perioada. Aceasta ultima alternativa nu trebuie interpretata ca o dovada de lene, mai ales ca poate fi foarte instructiva, dupa cum vei vedea in continuare.
Facultate
Pe vremea cand erai tu insati adolescenta, rigorile erau ceva mai flexibile si in consecinta iti puteai alege specialitatea in ultimul an de liceu. Astazi insa, adolescentul trebuie sa se decida mult mai devreme, deoarece examenele de admitere in invatamantul superior sunt mult mai exigente si candidatii devin tot mai competitivi. Prin urmare, este recomandabil ca tanarul sa se orienteze cat mai devreme si sa inceapa pregatirea inca din primul an de liceu.
Primul pas in alegerea facultatii consta in stabilirea preferintelor si aptitudinilor. Nu este nici pe departe atat de simplu si este un demers care trebuie abordat cu toata seriozitatea. In definitiv, acum decide ceea ce urmeaza sa faca timp de minimum 8 ore pe zi, in urmatorii 40-50 de ani. Asadar, adolescentul trebuie sa constientizeze care sunt atuurile si realizarile sale, dar si punctele slabe. Incurajeaza-l sa intocmeasca o lista in care sa le includa pe toate acestea, dar si activitatile extrascolare unde s-a remarcat si care i-au facut placere. Ulterior, ajuta-l sa "filtreze" lista, bifand doar activitatile pe care le va regasi la facultate.
De asemenea, tine cont de dorinta lui referitoare la locatia facultatii: vrea sa mearga in alt oras, recunoscut ca centru universitar, sa stea acasa sau sa urmeze cursuri on-line?
Urmatoarea etapa se refera strict la documentare. Informati-va impreuna din cat mai multe surse: brosuri, Internet, consilieri de specialitate, prieteni. Ulterior, este recomandabil sa vizitati campusurile pentru a "simti" atmosfera si sa discutati cu studentii care urmeaza cursurile universitatilor respective. Acestia din urma se pot dovedi niste surse de informatie deosebit de valoroase. In alegerea facultatii, tineti cont si de rigorile de admitere, ponderea mediei de bacalaureat si eventuale teste de aptitudini care se cer.
Serviciu
Unii tineri prefera ca, imediat dupa absolvirea liceului, sa se angajeze, fie pentru ca doresc sa devina cat mai repede independenti, fie pentru ca nu s-au decis inca asupra viitorului lor.
Pentru baieti, alegerea este oarecum mai simpla - se duc in armata. Este o optiune benefica, deoarece se vor obisnui cu disciplina si cu supunerea fata de superiori, devenind astfel mai responsabili. Nu este exclus ca dupa aceea sa urmeze studii superioare de specialitate, daca le place viata de armata. Atentie, insa - daca este si cazul baiatului tau, explica-i ca renuntarea la o eventuala cariera militara este mai dificila decat una din mediul civil si este bine sa fie cat mai sigur ca asta este ceea ce isi doreste cu adevarat.
In cazul in care adolescentul decide ca vrea sa-si caute serviciu dupa terminarea liceului, are de asemenea de invatat: cum se redacteaza un CV si o scrisoare de intentie, cum trebuie sa caute si cum trebuie sa se prezinte la interviu. Sa nu crezi ca o astfel de optiune implica abandonarea definitiva a studiilor superioare. Tot mai multe companii incurajeaza angajatii sa urmeze o facultate in domeniul in care profeseaza. Sfatuieste-l sa se informeze inclusiv despre acest aspect atunci cand cauta un loc de munca.
Inactivitate temporara
Ei bine, este si asta o posibila optiune. Pentru unii adolescenti, o pauza de un an intre liceu si "lumea adevarata" poate fi benefica. Este un ragaz bun pentru a calatori si a-si stabili prioritatile in viata. Nu intra in panica, aceasta nu inseamna ca are intentia sa traiasca precum un parazit. Este adevarat ca si tu ai rolul tau, explicandu-i ca ii intelegi dorinta, dar ca este vorba doar de o situatie temporara. Eventual, stabiliti impreuna un termen-limita, care este recomandabil sa nu fie mai mare de un an.
Indiferent de alegere, nu uita ca este viata lui/ei
Cand vine vorba despre discutii referitoare la viitor, multi adolescenti au tendinta de a se sustrage, motivand ca au tot timpul pentru astfel de probleme. Ca mama, il/o poti ajuta ascultandu-l/o si rezistand tentatiei de a da sfaturi atunci cand nu ti le solicita. Da, stim ca este dificil sa te abtii, dar poti face ceva mai constructiv - poveste-i cat de greu ti-a fost si tie sa te decizi, sau altor prieteni comuni pe care-i apreciaza. Procedand astfel, nu numai ca mentii discutia, dar il/o si incurajezi discret, aratandu-i ca toti ne confruntam cu aceste probleme la un moment dat.
Discutati si sfatuieste-l, dar nu uita ca este un om matur si ca nu ai nici un drept sa-i dictezi ce are de facut. Nici nu este in avantajul lui, la urma urmei: vrei ca toaa viata sa stie ca mama va fi langa el si va decide in numele lui ce are de facut? Rolul tau este de a-l pregati "sa-si ia zborul", ceea ce implica si discutii despre probleme mai delicate: relatiile cu sexul opus, alcool, droguri si sex, precum si administrarea fondurilor care-i vor fi alocate. Si nu uita ca la fel de importante sunt si chestiunile legate de gatit, spalat, cumparaturi, curatenie - numai ca nu se predau la scoala.
In final, rezista tentatiei de a-i "tine predici" si mentine-ti sprijinul si optimismul, chiar daca simti uneori ca nehotararea de care da dovada te aduce la exasperare. Nu uita ca are nevoie de influenta ta pozitiva in acest moment dificil de "tranzitie" de la copilarie la maturitate. |
|
Nivel: Membru
Inregistrat: 11/15/2008 Mesaje: 96
| Ca tot veni vorba de cariera...sunt in ultimul an..ma asteapta bac-ul...si nu prea stiu unde sa merg mai departe...toata lumea ma intreaba si le spun..ca as vrea sa fac facultatea de Stiinte ale educatiei..sa devin o invatatoare sau educatoare... Mie imi plac mult copiii..si mi-as dori sa fac facultatea aceasta..dar toate vorbele din jur..ma dau inapoi.
As mai fi avut o alta alegere...Facultatea de Limbi Straine.... dar ca sa fac facultatea aceasta..voi fi nevoita sa plec de acasa...lucru pe care nu mi-l doresc... Invatamantul la distanta suna bine de altfel..m-am gandit si la asta..dar cred..ca este foarte greu. Nu prea stiu ce sa fac... si cand ma gandesc..mai este atat de putin..si timpul trece.. |
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 7/22/2007 Mesaje: 11814
| Andra_gabriela wrote:Ca tot veni vorba de cariera...sunt in ultimul an..ma asteapta bac-ul...si nu prea stiu unde sa merg mai departe...toata lumea ma intreaba si le spun..ca as vrea sa fac facultatea de Stiinte ale educatiei..sa devin o invatatoare sau educatoare... Mie imi plac mult copiii..si mi-as dori sa fac facultatea aceasta..dar toate vorbele din jur..ma dau inapoi.
As mai fi avut o alta alegere...Facultatea de Limbi Straine.... dar ca sa fac facultatea aceasta..voi fi nevoita sa plec de acasa...lucru pe care nu mi-l doresc... Invatamantul la distanta suna bine de altfel..m-am gandit si la asta..dar cred..ca este foarte greu. Nu prea stiu ce sa fac... si cand ma gandesc..mai este atat de putin..si timpul trece..
Iubita mea un singur sfat poti sa-ti dau 'niciodata in viatza in orice domeniu sa nu iei decizii dupa ceea ce crezi ca vrea si crede lumea din jur " este o mare greseala ,mergi si ascultati de obicei dorintele tale si ceea ce vrei si iubesti tu .O meserie trebuie sa-ti placa ca sa poti face o cariera si greseala tuturor ca fac cariera in diferite domenii care nu le place si ajung de multe ori sa sufere si sa nu iubeasca ceea ce fac ....de acolo se trag toate problemele!ASa ca scumpo succes in decizia pe care o vei lua si nu te uita ce spune lumea ,gura si cerintele ei nu vei reusi niciodata sa le eviti sau sa le invingi! |
|
| Mare dreptate. Lumea nu stie decat sa isi dea cu parerea ...nu sa si incurajeze. Cred ca singurele persoane a caror sfaturi am voie sa ascult sunt familia..si iubitul. Si mai nou, de doamnele de aici :D care mereu stiu sa dea sfaturi bune da...pai cred ca //de fapt nu cred...sigur o sa merg mai departe..o sa invat bine, sa iau bac-ul cu nota mare si sa vad ce imi spune inimioara apoi, unde ma va indrepta. |
|
Nivel: Ambasador
Inregistrat: 10/3/2008 Mesaje: 517
| Singurul sfat pe care ti-l pot da, este acela de a-ti urma visul. Este cel mai bine. Eu mi-am incurajat copiii sa-si urmeze visele, chiar daca aceste vise nu-s pe placul tuturor, poate nici al meu Daca iei o decizie gresita, ai de suferit poate toata viata. De multe ori, indiferent cat de prost platit/stresant este un job la care ai visat, placerea de a merge zi de zi acolo este mult mai mare decat la altul foarte bine platit, dar care nu-ti place. Astfel de decizii trebuie sa le iei singura, dupa ce le-ai intors pe toate fetele . |
|
| Doamne ce dragute sunteti, va multumesc frumos pentru sfaturi. O sa va tin la curent in legatura cu acest subiect...pe zi ce trece ma gandesc la asta...si sper ca pana atuncim voi face o decizie corecta. |
|
Inregistrat: 2/3/2008 Mesaje: 1467
| Andra, citeam cu interes topicul si m-a frapat ca spui ca nu ai vrea sa pleci de acasa. Atunci cand luam o decizie care ne va afecta viitorul pe termen lung putem sa facem lucruri care nu ne sunt comode sau nu ne plac pentru moment. NU cunosc oraselul tau, ca sa stiu ce oportunitati de angajare ofera, nu stiu nici care sunt motivele pentru care nu doresti sa pleci din oras fie si numai pentru cativa ani, insa imi permit sa iti sugerez sa iei in calcul perspectivele pe care ti le ofera diverse pregatiri: oportunityati de angajare, perspective financiare. Acum pot sa nu para importante, dar peste 10 ani vor fi FOARTE importante pentru tine. Vei fi casatorita, vei avea poate copii... |
|
| mamiemi wrote:Andra, citeam cu interes topicul si m-a frapat ca spui ca nu ai vrea sa pleci de acasa. Atunci cand luam o decizie care ne va afecta viitorul pe termen lung putem sa facem lucruri care nu ne sunt comode sau nu ne plac pentru moment. NU cunosc oraselul tau, ca sa stiu ce oportunitati de angajare ofera, nu stiu nici care sunt motivele pentru care nu doresti sa pleci din oras fie si numai pentru cativa ani, insa imi permit sa iti sugerez sa iei in calcul perspectivele pe care ti le ofera diverse pregatiri: oportunityati de angajare, perspective financiare. Acum pot sa nu para importante, dar peste 10 ani vor fi FOARTE importante pentru tine. Vei fi casatorita, vei avea poate copii...
Inteleg perfect faptul ca ar fi necesar sa plec si din oras pentru a-mi fi mai bine din punct de vedere financiar...insa exact familia mea, o casatorie poate in viitor..si poate si niste copii ..ma impiedica sa plec din oras...nu ca mi-ar interzice cineva..dar as vrea sa fiu mai aproape de cei dragi. Ei nu se impotrivesc in deciziile mele...iar prietenul meu mi-a spus ca oriunde ma voi duce..va veni cu mine...as accepta si o plecare din oras...dar parca mai mult mi-as dori sa raman pe aici....Oraselul meu nu imi ofera mare lucru...dar am zis ca mai am ceva timp de gandire...si ma voi decide sigur ce vreau sa fac... De exemplu...as pleca in Pitesti..este la o ora si jumatate departare de orasul meu...singura problema aici ar fi doar banii..dar m-as descurca... Sper din suflet sa fie bine...ma voi gandi foarte bine... si sper sa fac o decizie corecta. |
|
Inregistrat: 8/11/2010 Mesaje: 2334
| http://stirileprotv.ro/emisiuni/romania-te-iubesc/romania-exporta-ce-nu-trebuie-sute-de-studenti-aleg-universitati-din-afara.html |
|
Inregistrat: 2/28/2013 Mesaje: 51
| Iar la toata stirea asta se adauga cea in care cea mai veche Universitate din Romania e la un pas de faliment...
Ca om trecut prin multe laturi ale sistemului universitar romanesc, recomand tuturor parintilor sa isi indrepte copiii spre cele din afara. Nu spun ca avand studiile facute aici nu poti reusi, pentru ca poti. Dar cu infinit mai mult efort si cu mult, mult mai putine recompense. Pentru ca sistemul social si cel educational sunt de asa natura incat sa te traga in jos.
Si apoi, cum spune si logodnicul meu. Preferi sa iti bei cafeaua vazand groapa de pe strada din fata casei sau preferi sa vezi turnul Eiffel de pe geam..? Peste tot e greu, dar parca greul din alte parti vine cu mai multe beneficii. |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 3/2/2011 Mesaje: 5536
| Sunnyday wrote:
Si apoi, cum spune si logodnicul meu. Preferi sa iti bei cafeaua vazand groapa de pe strada din fata casei sau preferi sa vezi turnul Eiffel de pe geam..? Peste tot e greu, dar parca greul din alte parti vine cu mai multe beneficii.
Sau, ca sa citez pe cineva, "necazurile de Texas sunt preferabile necazurilor de Pantelimon" |
|
Inregistrat: 5/8/2014 Mesaje: 5
| eu am vazut la TV pe unii Mirunette, ce ar avea un concurs de engleza si ar da tabere in Anglia. I-am cautat pe net si am vazut ca se ocupa si cu consilierea pentru facultati din strainatate. A mai avut cineva de a face cu ei? sau macar a mai auzit cine de ei? |
|
|