Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17828
| Cu cine lasati copilul cand va intoarceti la serviciu ?
Ati gasit o bona ? Cum? V-a recomandat-o cineva ? Ce calitati ar trebui sa aiba o bona ? Ce agentii de babysitting stiti ?
|
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6678
| AdrianaC wrote:Cu cine lasati copilul cand va intoarceti la serviciu ?
Prefer cresa, e mai safe si mai benefic pentru copil (din punctul meu de vedere).
AdrianaC wrote:Ati gasit o bona ? Cum? V-a recomandat-o cineva ?
Daca ar fi pana la urma sa optez pentru o bona, si siguranta as lua una la recomandarea catorva femilii unde a lucrat(cel putin 3 familii care imi ofera calificative exceptionale).
Cam la cateva luni de la nastere, am inceput sa ma documentez despre bone, in ideea ca peste 2 ani voi incepe serviciul, si, cum nu am cu cine lasa copilul, trebuia sa iau in calcul posibilitatea alegerii unei bone sau a cresei.Voi opta pentru ultima varinata, in urma celor citite de mine pe diverse forumuri de mamici.Am ajuns la concluzia ca sunt putine mamici care au avut norocul de a gasi o persoana care sa multumeasca asteptarile parintilor, in skimb, cei mai multi parinti au avut multe experiente neplacute pe pielea copilului cu diverse persoane care ori kinuiau copilul, ori il lasau de capul lor,ori le consuma tot prin casa, ori nu le scotea copilul la joaca....de fapt, in cateva cuvinte, nu aveau grija corespunzatoare de copil.Am un fisier intreg cu cateva citate selectate de mine care m-au determinat sa ocolesc pe cat posibil posibilitatea lasarii copilului in grija unei bone.Doritoarelor, il pot tirmite pe privat.
AdrianaC wrote:Ce calitati ar trebui sa aiba o bona ?
Calitatea cea mai importanta a unui baby-sitter este caracterul lui/ei. Trebuie sa fie o persoana responsabila si afectuoasa, sa se poata descurca bland, dar ferm cu copilul. Sa stie sa "trateze" cu el astfel incat sa-l poata tine sub control fara bataie sau asprime. Sa fie cinstita, intelegatoare si sensibila.
Un pic mai importante decat experienta sunt curatenia si grija. O bona buna nu trebuie sa neglijeze nici un lucru pe care il face copilul. Trebuie sa fie comunicativa, atat cu parintii cat si cu copilul; sa stie de asemenea cat si cum sa-l lase pe copil sa se socializeze cu persoanele din jurul lui; sa fie o persoana educata. Varsta bonei are mai putina importanta deoarece ste vorba de maturitatea personalitatii si-a comportamentului, mai mult decat cea a anilor.
Desi angajarile se fac mai mult prin recomandari, cel mai important este sa cunosti persoana foarte bine si sa ai incredere in ea, iar copilul la randul sau sa o placa si sa se inteleaga bine cu ea.
Autori: Elena Gatlan, Viorela Teodoru
AdrianaC wrote:Ce agentii de babysitting stiti ?
Agentia Mary Poppins Agentia Smart Recrut Blu Servicii Elena Family Care Servicii Favorit Servicii Global Personal Leasing Hara International Menssana Ontime Servicii Profiles International Active Center Antoanette Smart recrut Ioana
|
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| Noi am avut o bona de milioane, o iubea John foarte mult si cand am ramas insarcinata a doua oara nu stiu ce m-as fi facut fara ea. NU am avut recomandari, dar nu am avut de ales, asa ca am incercat-o. Era mama unui student al nostru, si cand se apropia plecarea alor mei, nereusind sa gasim bona, am intrebat la toate clasele unde predam daca stie cineva vreo femeie interesata (mama, matusa, vecina, etc). Si a venit baiatul asta si a zis ca mama lui e fosta educatoare, a doua zi a venit sa ne vada, am placut-o inca de la inceput. Era foarte priceputa, John avea 8 luni si a stat cu noi pana la un an jumate. Ma ajuta si cu treburile casei cand eram depasita, statea si peste program cand o rugam, cand am fost in spital era practic singura cu John de dimineata (ca el se scula dupa ce pleca ta-su la munca) si pana seara (Coleman ajungea acasa cam cand el se culca). Si de cateva ori am venit acasa prin surprindere si era totul ok, era mancare facuta, daca era ora de somn John dormea, daca era timpul de iesit afara, era afara sau se pregatea de iesit. John manca cu ea, se culca cu ea, facea cu ea orice cand nu eram noi acasa.
Cred ca e important sa urmaresti reactia copilului cand vine bona, cand e in preajma, asa o sa iti dai seama daca o plce sau nu, mai ales cand copilul e mic si nu poate sa iti spuna ce nu ii convine. La noi cand aparea bona dimineata, John era tot un zambet, alerga la ea, cand iesea cu ea afara nu plangea dupa noi, asa ca stiam ca se poarta frumos cu el. |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6678
| Cand copilul este mic, nu ai cum sa iti dai seama daca copilul place bona sau nu, cel putin in primele luni, pana in 6-8 luni.Abia dupa ce copilul se mai mareste iti poti da seama daca prezenta bonei este benefica sau nu, daca este agitat sau nu cu bona.
NU as mai fi de acord cu bona dintr-un alt considerent:copilul acasa cu bona nu face mare lucru, nu isi dezvolta cine stie ce abilitati, nu invata poezii sau cnatece, nu invata mai repede sa faca la olita sau sa mananace singurel mai repede, din cauza faptuui ca, fiind singurul copil, este inc entrul atentiei si totul se rasfrange numaia supra lui.
Apoi, puterea exemplului nu exista in cmainul de acasa:nu sunt alti copii pe care sa ii imite atat in cele bune, cat si in cele rele.Si lucrurile rele si deprinderile proaste isi au rostul lor, si anume ii determina pe parinti s aintervina cand este nevoie, iar pe copil il determina sa asculte, sainteleaga, sa puna intrebari:"da' de ce am voie?"..."da ' vecinul/colegul de ce poate sa faca asta?"Si atunci parintele intervine cu o explicatie pe masura intelegerii copilullui, pe cand daca copilul este privat de colectivitatea cu copiii (aici nu ma refer in spetza la cresa, ci in general la colectivul de copii, care poate fi gradinita in mare amajoritate).
In skimb, in privinta cresei, la inceput este mai greu sa iti dai seama daca- i este bine sau nu kiar si la o varsta mai mare (dupa 1 an jumate), din cauza faptului ca la inceput intervine o perioada de acomodare, copilul plange dupa parinti, dupa mediul cu care s-a obisnuit, dar, treptat-treptat se acomodeaza la noua "casa", daca totul decurge normal .
Mai este un dezavantaj al cresei, care poate fi cu doua laturi:adica poate avea o parte buna si una rea.La cresa copiii se pot imbolnavi mult mai repede si mai usor, dar in acest fel, sistemul lor imunitar se intareste, daca nu se recurge imediat la tratamente agresive cu antibiotice, ca in marea lor majoritate sunt probleme gen racela, gripa, diaree....probleme care se pot trata si altfel decat alopat, fara a prejudicia sistemul imunitar al copilului.
|
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| O bona buna poate fi la fel de benefica (,) ca preenta mamei. O bona buna il poate invata pe copil ce il invata si mama, cantece, poezii, jocuri, il poate stimula intelectual si fizic, dandu-i in acelasi timp dragostea si atentia de care un copil mic are nevoie. La cresa, la gramada cu alti copii, copilul foarte mic simte lipsa atentiei exclusive (sau aproape exclusive in cazul familiilor cu mai multi copii) de acasa si interpreteaza asta ca pe lipsa de drgoste, abandon. Multi copii au la inceput, in perioada de acomodare la cresa, o perioada de regres (cei care folosesc olita incep sa faca iar in pantaloni, nu mai mananca singuri, plang mai mult, etc).
La varsta mica, de asemenea, copilul copiaza comportamnetul celor din jur si intelege mai putin cand i se spune ca ceva e voie sau nu e voie, el face ce vede. De aceea la cresa pote deprinde apucaturi rele de care parintii cu mare greu reusesc sa il dezobisnuiasca.
Cresa este o solutie mai sigura din punctul de vedere al referintelor (adica e clar ca cei care lucreaza acolo sunt calificati sa lucreze cu copii) dar asta nu e intotdeauna o garantie ca educatoarele se vor purta asa cum au fost invatate la scoala. Uneori, datorita numarului mare de copii, nici sa vrea nu au cum sa dea fiecarui copil toata atentia si grija de care are nevoie.
Parerea mea este ca, daca exista o alta solutie, chiar si cu mari eforturi, e preferabil sa nu dam copiii la cresa. |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6678
| Alege bona potrivita
Situatia sta cam asa: esti o mama devotata, o sotie iubitoare, o femeie de cariera si totusi... simti ca nu mai faci fata! Situatiile disperate cer masuri disperate! Ai doua variante: astepti sa se legifereze clonarea umana sau... incepi sa cauti un baby sitter pentru copilul tau.
Doica pe care o alegi trebuie sa faca echipa buna cu tine pentru a castiga trofeul suprem: educatia micutului tau.
Din ratiuni morale si practice, iti sugeram sa optezi pentru a doua varianta. De cand a aparut micutul pe lume, nimic nu este la fel de important ca el. Acest lucru e minunat, dar, sincer, te copleseste. Pentru ca, pe langa grija pe care i-o porti copilului, trebuie "sa jonglezi" cu multe alte probleme, acasa si la serviciu. Nu-ti fie teama sa recunosti ca, pe langa dragostea si sustinerea sotului tau, mai ai nevoie de inca un ajutor. Daca apelezi la o bona, nu inseamna, automat, ca esti incapabila sa duci la bun sfarsit toate sarcinile, ci ca, pur si simplu, vrei sa fii linistita si relaxata si sa ai mai multa disponibilitate sufleteasca pentru familia ta. Esti o tipa inteligenta care stie sa-si foloseasca timpul pretios pentru lucrul cel mai important: sa oferi dragostea ta. Si, de ce nu, te vei afla si in alt rol decat cel de mama, vei reveni la cariera pe care ai parasit-o in timpul sarcinii sau vei avea timp sa-ti construiesti una. Ei bine, te-ai hotarat, ai nevoie de cineva care sa aiba grija de copilul tau. Dar cum sa faci?
Incepe cercetarea de piata
Persoana careia ii vei incredinta copilul trebuie sa fie de incredere. Cel mai adesea, mamicile recruteaza baby sitteri dintre cunostinte, rude sau prieteni. Recomandarea este mult mai sigura, iar motivatia persoanei alese pentru ingrijirea copilului este mai mare pentru ca nu este straina de familie. Singurul dezavantaj ar fi ca autoritatea ta asupra persoanei alese va fi mult diminuata. Acelasi lucru se intampla si cu mamicile care lasa copilul in ingrijirea propriilor mame, bunici sau a soacrelor. Lipsa autoritatii asupra celei care ingrijeste copilul poate face ca stilul de crestere si, mai tarziu, educatia, sa fie altfel. Cel mai mare impediment in aceste cazuri este disensiunea intre tipurile de ingrijire. Daca tu ai hotarat un anume program de somn pentru copilul tau, iar persoana care il ingrijeste in lipsa ta nu-l respecta, copilul va fi dezorientat, iar autoritatea ta, precum si a celorlalti asupra lui, se va diminua.
O alta optiune de luat in seama ar fi agentiile de baby sitting. Acestea iti pot intermedia serviciile unei bone. Partea buna, in acest caz, este ca autoritatea ta asupra persoanei alese este foarte mare. E nevoie, insa, de o documentare foarte amanuntita inainte, pentru ca e riscant sa aduci o persoana total straina la tine in casa. Afla daca prietenele sau cunostintele tale au apelat la asemenea agentii, daca este o firma de incredere si daca personalul este bine instruit. In cazul in care te-ai decis pentru o bona de firma, singurul dezavantaj ar fi ca alegerea ta va fi costisitoare din punct de vedere financiar, in comparatie cu bunica - bona.
Ai ales-o! E minunata, dar ce trebuie sa stie?
Odata decizia luata, aveti nevoie de o perioada de acomodare cu ea, atat tu, cat si copilul tau. Ai grija sa o initiezi in programul copilului. Cel mai bine ar fi, pentru inceput, sa faceti o parte din lucruri impreuna, cum ar fi baia, hranirea copilului, chiar si joaca.
Treptat, o vei lasa pe ea sa isi intre in atributii. Ea trebuie sa afle tot ceea ce este important pentru tine, incepand cu prepararea meselor (ce ii place, cum ii place copilului) si terminand cu felul in care sa il puna in patut, sa doarma. Este esential ca noua ta partenera in cresterea copilului sa se familiarizeze cu casa in care creste copilul tau. Tu trebuie sa-i prezinti caminul, incepand cu locul in care tii medicamentele si terminand cu rafturile cu detergenti. Spune-i de la inceput ce sarcini are de indeplinit si care sunt cerintele tale. Vei evita, astfel, situatiile neplacute si raspunsurile de genul "dar n-am stiut!" Apreciaz-o pentru lucrurile pe care le face pe gustul tau si incearca sa nu o critici in permanenta. Se va obisnui, incetul cu incetul cu locurile si cu familia ta si veti ajunge sa va intelegeti de minune! Ai reusit? Acum ai timp si pentru tine... Succes!
Cea mai potrivita doica...
Hotararea pe care o iei este importanta, pentru ca ingrijirea copilului tau nu este un simplu job, iar baby sitter-ul nu e un angajat oarecare. De profesionalismul lui depinde dezvoltarea ulterioara a micutului, atat din punct de vedere fizic cat si psihic, intelectual, afectiv si social. Daca la interviu asista si bunica si bunicul si soacra si cumnata, e putin probabil ca macar o persoana dintr-o suta sa treaca de aceasta comisie. Asa ca te sfatuiesc sa decizi impreuna cu puiul si cu sotul tau. Copilul trebuie sa se simta bine cu ea de la inceput si sa o placa. Daca racneste de indata ce o vede sa nu iti imaginezi ca ii va trece cu timpul... In alegerea unui baby sitter, cel care decide, in cele din urma, este copilul.
Trucuri de recrutare
* Cauta o persoana care sa nu concureze cu tine la rolul de mama si sa stie sa cultive dragostea copilului tau pentru tine si familia ta. * Persoana pe care o alegi sa semene cu tine in stilul de crestere si ingrijire a copilului. * Doica sa fie apta de joaca si sa nu aiba atitudini de "educatoare". Micutul va avea parte de tratament pedagogic la gradinita, acasa el trebuie sa se simta relaxat si in siguranta. * Daca ai indoieli, nu-ti justifica respingerea, ci continua cautarile. * Ai grija ca bona sa fie echilibrata, sa aiba o mina si un tonus bun. Daca se plange tot timpul de dureri de spate si de cap, precis e mai preocupata de ea decat de copilul tau. * Incearca sa gasesti o persoana responsabila, mai degraba decat una draguta si simpatica. * Trebuie sa stie sa puna limite copilului fara a fi autoritara sau violenta. * Sa urmaresti daca il place pe copilul tau. Daca nu e prea entuziasta in ceea ce-l priveste, mai cauta.
Adrese Ca sa te poti orienta pe piata, iata si cateva adrese ale unor firme care te ajuta sa gasesti baby sitter-ul potrivit. In ceea ce priveste preturile, nu te putem ajuta. Remuneratia pentru doica o stabilesti impreuna cu acesta, in functie de indatoriri, timp de lucru, varsta copilului, etc. Firmele doar intermediaza serviciile unei bone, nu impun si o cota de "salarizare".
Agentia Mary Poppins (Bucuresti) Tel/Fax: 021/411.44.86; 021/781.44.27, 0726.256.070 site: http://www.marypoppins.ro
Harry Kids Club (Bucuresti) Tel: 021/210.62.45 Iti poti lasa copilul pentru cateva ore. Family Care (Constanta) Tel: 0241/665257, 0722.486.401 Text: Psiholog Gratiela Sion
Sursa:www.e-sana.ro |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6678
| Inapoi la munca dupa maternitate Zilele, saptamanile sau lunile de pace pecare ti le-ai luat libere de la servicu pentru a face cunostinta cu bebelusul tau, au alunecat printre degete. La un moment dat vine timpul sa te intorci inapoi la munca din diferite motive. Dar cum te vei putea desparti tu de copilul tau asa de usor? de Ramona Mihai pentru superbebe
De cateva saptamani sau luni esti acasa cu bebelusul tau, insa acum a venit vremea sa te intorci la serviciu. In primul minut te bucuri pentru ca stii ca iti vei relua activitatea, te vei intalni cu colegii tai si veti socializa si, de ce nu, vei avea acum posibiliatea sa porti si tu niste pantofi adevarati. Apoi te uiti la micutul tau care sta langa tine si te intrebi cum vei putea sa lasi tu o mana de om sa stea departe de tine cel putin opt ore pe zi. Dar nu esti singura care trece prin acesta situatie. Odata terminat concediul de maternitate majoritatea femeilor trec prin astfel de conflicte emotionale.
Stai si de intrebi: "De ce oare este nevoie sa ma mai intorc la serviciu?". Unele mame chiar aleg sa nu o mai faca. Insa de cele mai multe ori aspectul financiar este hotarator. Sunt multe femei care stau acasa cu copiii lor doar cateva saptamani, iar apoi se intorc la slujba deoarece indemnizatia pentru cresterea copilului nu reprezinta nici macar 10 % din salariul lor. Insa majoritatea, oricat si-ar dori sa fie alaturi de cei mici, dupa cei doi ani de concediu de maternitate se intorc la munca obligatoriu, deoarece un salariu in plus in familie conteaza foarte mult. Alte femei se intorc la munca doar pentru a nu-si rata cariera profesionala. Tu stii mai bine in ce categorie te incadrezi, insa noi te vom ajuta sa te pregatesti pentru a nu suferi prea tare atunci cand te vei desparti de copilul tau.
Inainte de concediul de maternitate Probabil cea mai buna pregatire pentru intoarcerea la serviu dupa concediul de maternitate ar trebui facuta cu mult inainte ca cel mic sa se nasca. Cerceteaza bine legile din Monitorul Oficial pentru a sti ce drepturi ai si intereseaza-te cum poti beneficia si de un concediu medical pentru a sta cat mai mult timp cu bebelusul tau. Este bine chiar de cand ai aflat ca esti gravida sa-ti anunti seful si eventual sa discuti detaliile intr-o mica sedinta. Vorbeste cu el despre posibilitatea redefinirii orarului tau de munca dupa ce vei reveni la slujba.Vezi daca este de acord sa lucrezi cu jumatate de norma sau sa-ti iei de lucru acasa cel putin primele sapramani. Prezinta-i aceste idei angajatorului tau si ai grija sa alegeti cea mai buna varianta pentru amandoi. Tot din acesta perioada este bine sa te interesezi de programul creselor sau gradinitelor sau sa alegi cu grija o bona. Toate acestea in cazul in care mama sau soacra ta nu pot avea grija de nepotelul lor cat timp tu esti la munca.
In concluzie, cel mai bine ar fi ca inca din timpul sarcinii sa finalizezi toate aranjamentele pentru ca in momentul in care cel mic va veni pe lume sa te poti bucura din plin de el si de noua viata impreuna cu el.
In timpul concediului de maternitate Daca pana acum ai petrecut clipe minunate impreuna cu bebelusul tau, iar intoarcerea la slujba iti bate la usa, nu sta linistita asteptand acel moment, ci pregateste-te atat pe tine cat si pe copilul tau. Iata care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi: Daca planuiesti sa-ti alaptezi in continuare micutul, investeste cativa banuti intr-o pompa buna de san. Gandeste-te apoi la un loc privat si confortabil la biroul tau unde vei putea sa-ti colectezi in liniste laptele de la piept. Iar daca nu ai nici un frigider la indemana, ia-ti un termos. Dar mare grija! Cel mic nu va accepta biberonul din prima zi daca nu l-ai invatat cu noul mod de hranire, cel putin cu doua saptamani inainte de a te intoarce la munca. De asemenea, trebuie sa-l obisnuiesti si cu despartirea. Cu aproximativ o luna inainte de a-ti relua lucrul, experimenteaza cateva escapade fara el. Dar nu-l lasa singur acasa ci cu cineva de incredere. Daca vei face toate aceste lucruri s-ar putea sa elimini niste probleme inainte sa apara.
La sfarsitul concediului de maternitate Se spune ca cele mai bune zile pentru reinceperea lucrului sunt miercurea sau joia. Astfel vei sta doar doua sau trei zile despartita de cel mic, iar apoi va veni un week-end numai al vostru. Oricum va fi destul de greu si pentru tine si pentru el sa pleci dimineata la serviciu. Dar tu vei fi cea mai stresata in urma acestei despartiri, pentru ca trebuie sa recunosti, nu vei fi foarte linistita, chiar daca bebelusul este ingrijit de cea mai buna persoana din lume. {i daca pentru tine nu poti face nimic ca sa te linistesti, macar experimenteza cateva trucuri care il vor ajuta pe cel mic sa perceapa mai usor separarea. Inainte de a pleca de acasa sau dupa ce il lasi la gradinita, mai rupe-ti cateva minute din timpul tau sa stai cu el si in nici un caz nu te desparti de el fara sa-i spui "la revedere" si fara sa-l asiguri ca te vei intoarce in cateva ore. Daca in timp ce tu vei fi plecata, micutul va sta la una din bunici sau la gradinita, ai grija sa aiba acolo paturica preferata, o jucarie care ii place lui sau ceva care sa poarte mirosul tau.
{i nu in ultimul rand, la serviciu, nu-i innebuni pe toti cu grijile tale sau cu povestile despre cel mic. Dupa ce noutatea intoarcerii tale a trecut, incearca sa-ti faci cat mai bine treaba, iar unde este nevoie perfectioneaza-te si pune-te la curent cu ce s-a intamplat cat timp tu ai lipsit.
Sfat: Daca vrei sa-ti lasi copilul in grija unei bone cat timp tu vei fi plecata la munca trebuie sa stii cum sa alegi cea mai potrivita persoana. Stabileste-ti cateva intrebari si fixeaza interviuri cu mai multe bone. In functie de raspunsurile pe care le vei primi, vei alege pe cineva, dar nu inainte de a supune bona la o perioada de proba, de preferat cat inca mai esti tu in concediu. Daca ai gasit pe cineva care te multumeste, stabileste de la bun inceput niste reguli care vor trebui neaparat respectate pentru a nu exista surprize.
Atentie! Nu te uita la costuri atunci cand este vorba de copilul tau. Chiar daca matusa de la tara nu-ti cere nici un ban ca sa stea cu cel mic si tu nu esti multumita de ea, mai bine apeleaza la o agentie de babysitting si alege pe cineva intr-adevar competent.
O bona full time (8 ore pe zi, 6 zile pe saptamana) costa in medie 5-6 milioane de lei pe luna. Orele suplimentare se platesc in general in echivalentul a un dolar ora. De sarbatori, daca vrei ca bona sa aiba grija de copilul tau, asteapta-te sa platesti 3-4 dolari pe ora.
sursa:www.121.ro |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6678
| Acasa cu copilul: avantaje si dezavantaje
Prezenta parintilor alaturi de copii lor, mai ales in primii ani de viata ai acestora, este foarte importanta. Cele mai recente studii dovedesc faptul ca parintii joaca un rol crucial in dezvoltarea emotionala, sociala, cognitiva si psihica a copilului, mai ales, pana la varsta de trei ani. Din pacate, exista numeroase cazuri cand acest lucru nu este posibil.
Din momentul in care in viata unei familii apare si un copil, agenda zilnica a acesteia se schimba radical. Toate activitatile familiei graviteaza in jurul micutei fiinte care trebuie ingrijita, iubita si ajutata sa se familiarizeze cu lumea in care de abia a sosit. Toate studiile, cercetarile si sfaturile din lume sugereaza acelasi lucru: stai acasa cu copilul tau cat mai mult timp. Ai grija de el, pentru ca tu, ca parinte, o faci cel mai bine si nici o bona, prieten sau matusa nu poate suplini pentru copilul tau ceea ce ii poti oferi tu, de fapt, ca mama, oricat de neindemanatica ai fi in unele momente.
Problema este ca, in majoritatea cazurilor, in mod special din cauza nevoii de a asigura resursele financiare necesare familiei, mama nu poate lipsi de la serviciu timp indelungat de teama de a nu-si pierde serviciul, in ciuda faptului ca, in Romania, legea asigura concediul platit de ingrijire a copilului de catre unul dintre parinti, pana la implinirea varstei de doi ani. Mai exista apoi si categoria acelor meserii in care o perioada mai lunga de pauza coincide cu deprofesionalizarea.
:: Avantaje :: Ideal este, spun specialistii, ca mama sa stea acasa cu copilul pana cand acesta implineste varsta de doi ani. Exista studii care imping aceasta perioada chiar pana la varsta de trei ani. Un prim motiv legat de prezenta mamei alaturi de bebelus este cel legat de alaptare. Cum alimentatia la san este considerata a fi metoda cea mai potrivita de hranire a sugarului, medicii considera ca acest lucru trebuie realizat macar pana in momentul cand bebelusul implineste varsta de sase luni. Or, este foarte greu pentru o femeie sa lucreze in conditiile in care ar trebui sa fuga cel putin o data la patru ore sa isi alapteze copilul cate jumatate de ora, cel putin. Dupa aceasta varsta, se incepe insa alimentatia diversificata si, macar din acest punct de vedere, mama nu mai este neaparat o prezenta obligatorie. Intervin insa alti factori care motiveaza prezenta mamei alaturi de bebelus.
Astfel, in perioada de sugar mic, trebuie urmarita evolutia si dezvoltarea psihomotorie a copilului, lucru pe care numai tu, ca mama, il poti face cel mai bine, fiind langa el, cunoscandu-i toate “partile”, toate gesturile si toate manifestarile. De exemplu, la aproximativ doua luni copilul isi tine singur capul, la cinci – sase luni incepe sa stea singur in sezut, la opt luni se ridica singur in picioare, iar in jurul varstei de un an copilul face primii pasi. Intr-o zi mananca mai bine, in alta mananca mai putin, uneori plange mai mult, alteori ii este rau sau il doare ceva si tipa. Deseori tipa si plange doar pentru ca se plictiseste si vrea sa stea cineva de vorba cu el, sa il bage in seama si sa ii arate cat este de important. Crezi ca poate cineva sa faca toate aceste lucruri mai bine decat tine? Ei bine, nu. Mai ales ca sugarul, chiar daca este mic si da senzatia ca nu stie ce se petrece in jurul lui, are o capacitate extraordinara de a simti prezenta mamei sale alaturi de el. In plus, chiar daca, in linii mari, toti copiii respecta acelasi “calendar de dezvoltare”, exista unele diferente la fiecare in parte. Unii merg mai repede, altii mai greu, unii vorbesc inainte de a implini varsta de un an, altii, abia dupa doi ani. Nu inseamna ca, daca copilul tau nu repecta parametrii din studiile de specialitate, ceva nu este in regula cu el sau ca este bolnav. Toate elementele dezvoltarii sale pot sa tina de personalitatea copilului sau de zestrea lui biologica. Dar, daca ceva nu functioneaza bine, doar tu, ca mama, poti sesiza, macar numai si datorita instinctului.
La toate acestea se adauga componenta afectiva, legata de alaptatul la san si de mama, in general. Componenta afectiva se accelereaza si se intareste aparand acel atasament care nu se poate stabili cu nimeni altcineva. Uneori, privarile afective la care sunt supusi bebelusii care nu pot beneficia de prezenta permanenta a mamei lor conduc chiar si la aparitia unor probleme de sanatate, a unor ticuri, insomnii sau automatism ambulator nocturn.
Si, prin prisma ratiunilor materiale, se poate considea ca exista argumente in favoarea ta, in cazul in care nu esti inca decisa daca sa te intorci la slujba sau nu. In multe cazuri vei vedea, poate, ca, daca pui in balanta banii castigati daca stai sau nu acasa, s-ar putea sa iesi mai avantajos cu prima varianta. Vei spune poate ca salariul este mai mare daca te duci la serviciu. Dar socoteste-ti costurile unei bone, cheltuielile tale zilnice cu drumul, mesele tale si, de ce nu, si cele ale bonei. Mai adauga apoi ca vei sta ca pe ace, ca vei da sute de telefoane sau vei incerca sa fugi de la serviciu in timpul programului si poate vei fi sanctionata la salariu pentru chiul. Si poate vei ajunge la concluzia ca vei cheltui mai putin stand acasa cu cel mic.
Nu in ultimul rand, ai putea sa te gandesti ca, de ce nu, meseria si cariera de mama este cea mai frumoasa din lume si ca nimic nu ofera rezultate mai bune decat produsul muncii tale, copilul, pe care il vezi cum creste sanatos, in siguranta si fericit.
:: Dezavantaje :: Aceasta categorie poate fi neimportanta pentru cei mai multi, dar exista si cazuri in care trebuie contabilizata. Exista foarte multe femei - si poate ca faci parte si tu dintre ele - care au o cariera, iar intreruperea ei, chiar si pentru o perioada foarte scurta de timp, poate fi un adevarat dezastru. Nu doar financiar, ci poate mai mult, de natura emotionala. Este, de altfel, cunoscuta si acceptata teama de maternitate pe care femeia moderna o resimte din ce in ce mai mult in zilele noastre, teama care poate duce, in unele cazuri, la depresii si chiar la respingerea propriului copil. Asadar, daca inainte sa nasti ai fost o femeie activa, o femeie de succes, cu un program incarcat de dimineata pana seara, nu te forta sa te transformi intr-o casnica, ce sta acasa cu copilul sau. Se spune ca nu conteaza neaparat cantitatea, ci mai mult conteaza calitatea. De aceea, daca inima ta de mama iti spune ca trebuie sa iti continui si munca si activitatile care te fac sa te simti bine, nu te autoflagela daca nu petreci suficient timp cu copilul doar pentru ca te vorbesc de rau vecinii.
Una peste alta, avantajele de a sta alaturi de copilul tau, cel putin din punctul de vedere al bebelusului, sunt cu mult mai multe decat dezavantajele. Doar tu si familia ta veti hotari care este cea mai buna decizie pe care trebuie sa o luati in interesul vostru, dar mai ales in interesul celei mai dragi fiinte pe care o aveti in grija. Atentie! Nu renunta la munca ta gandindu-te doar ca oamenii te vor blama daca faci acest lucru. Gandeste-te si la binele tau, pentru ca echilibrul tau psihic este la fel de important. Poti incerca, eventual, sa muncesti cu jumatate de norma sau sa iti schimbi profilul de activitate si sa lucrezi mai mult de acasa.
Daca nu stii ce sa faci, incearca sa vorbesti cu prietenii sau cu rudele tale ca sa vezi cum se descurca in situatii similare. Cere-le sfatul si incearca sa afli de la cei din jurul tau cum au procedat pentru ca, avand aceste exemple, iti va fi mai usor sa iti faci o parere si sa iei o decizie cat mai buna.
Sfat: In momentul in care ai ajuns in situatia in care trebuie sa decizi daca poti sa mai stai sau nu acasa cu copilul, trebuie sa fii atenta la toate detaliile. Pe de alta parte, nu te sfii sa ceri ajutorul celor din jurul tau, mai ales daca stii ca ai pe cine sa te bazezi. Discutiile referitoare la acest subiect trebuie purtate in primul rand cu partenerul tau, deoarece si el poate si trebuie sa te sprijine, ca doar este al doilea parinte, egal in drepturi, dar si in obligatii. Fa apoi o lista cu avantaje si dezavantaje, precum si una cu cheltuieli. Nu uita ca planul de actiune trebuie sa fie unul pe termen lung. Surse: Dr. Gabriela Katona, medic primar pediatrie, ortopedie si chirurgie pediatrica, Centrul Medical Puls |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6852
| Am facut si eu baby sitting acum 2 ani si am avut grija de o fetita de 3 anisori...pot sa spun ca ma ocupam de ea mult mai mult decat parintii, am invatat-o cantecele, poezioare, diverse jocuri, desenam, pictam impreuna, jucam sotronul afara, mergeam cu bicicletele, ii citeam povesti, o coafam mereu cand ieseam afara ca-i placea sa fie aranjata ca fetele mari, am invatat-o sa coloreze pe calculator si sa se joace diverse jocuri potrivite varstei ei pe fisher-price si pbskids si alte site-uri educative pentru copii...lucruri pe care nu prea le facea, desi avea totul la dispozitie...ieseam zilnic afara cu ea, avea program de somn la pranz pe care-l respectam cu sfintenie si cu mine s-a simtit foarte bine...la inceput era morocanoasa si nu voia sa invete nimic, voia sa se joace mereu, nu voia sa doarma la pranz, ba cand ma vedea se stramba la mine si facea pe suparata (pesemne ca n-a avut experinete prea placute cu alte bone), dar am dat-o pe brazda repede si mult timp dupa ce am terminat cu baby sittingul a intrebat de mine, ne-am mai intalnit ocazional si mi-este tare draga...daca iubesti copiii, atunci totul vine natural si-ti face placere sa stai cu ei, lor cu tine si sunt si parintii multumiti. Cand va fi Karina mai maricica si ma voi angaja, o sa aducem bunicii aici sa stea cu ea...iar cand nu vor fi ei aici, probabil ca o voi duce la daycare; sa angajezi o babysitter e scump aici si nu prea am incredere la cate nenorociri am auzit ca s-au intamplat...iar in vacante, o s-o ducem la bunici in Romania, sa le faca si lor capul mare , sa alerge desculta prin curte la tara, sa stea la pielea goala la mare, sa se catere dupa corcoduse, sa culeaga capsuni din gradina, sa alerge dupa gaini si sa pape numai legume naturale! |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/22/2006 Mesaje: 4839
| Sa va zic eu ce-am patit cu bona Dianei. Pe la un an jumate am gasit o bona perfecta. Curata, iubea fata, o invata toate cele, n-am cuvinte ce multumita eram. Un singur lucru nu l-am bagat de seama, bona mea era un pic balbaita, nu se balbaia tare asa ca la prima vedere nici nu-ti dadeai seama. Dupa vreo cateva luni am observat ca Diana mea vorbeste balbait, dar am zis ca poate e prea mica si inca cauta cuvintele. La doi ani si 8 luni am renuntat la bona ca o dadusem la gradinita si ca prin minune fata mea nu se mai balbaia. Abia atunci mi-am dat seama ca bona mea perfecta, dar balbaita era " vinovata" Si cand ma gandesc ca ma batea gandul sa n-o dau la gradinita, ci s-o las la bona ca ii mergea tare bine... |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6678
| Delfinasa, ce bona grozava trebuie sa fi fost tu!Dar putini oameni ca tine, si apoi, la o prima vedere, e cam greu sa iti imaginezi cam ce poate si ce nu poate face bona cu copilul tau.E foarte greu sa iti dai seama in cateva zeci de minute in timpul interviului daca nu este o persoana ascunsa, prefacuta....Asta nu inseamna ca nu exista si exceptii ca tine...de-ar fi mai multe ...
|
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6852
| Mi-a facut mare placere sa stau cu fetita aceea...desi platita bine n-am fost si puteam sa fiu mai distanta si sa nu ma implic asa mult in viata ei, ca nu mi se pusese nici o conditie decat s-o supraveghez si sa-i dau sa pape si s-o culc la pranz (daca reusesc)...pot sa spun c-a fost un challenge pentru mine s-o pot da pe brazda, asa incapatanata si rasfatata cum era si cum se credea buricul pamantului si toti trebuiau sa-i faca pe plac...fiindu-mi foarte dragi copiii, m-am gandit cum ar fi copilul meu lasat asa si cum sunt si sufletista, mi-a fost usor sa ma apropii de ea...a fost o buna experienta cu mine ca mi-am dezvoltat modul de abordare al copiilor, cum trebuie sa te porti cu ei si sa le explici ce e bine si ce nu, cum sa le raspunzi la intrebari incuietoare...pot sa spun ca m-am purtat cu ea ca si cum m-as purta cu copilul meu...sper ca si de copiii mei sa ma pot ocupa cel putin la fel de mult si cu atentia si grija si rabdarea ce-am avut-o cu acea fetita.
Sincer, mi-e frica sa angajez o bona pentru copiii mei ca stiu ca nu s-ar purta nici pe sfert cum m-am purtat eu cu aceasta fetita straina mie si nu stii peste ce dai...prefer sa facem eforturi sa aducem bunicii aici sa stea cu copiii sau sa-i duc la daycare decat sa-i las cu o bona. |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/15/2006 Mesaje: 3579
| Eu trebuia de pe 1 apr sa incep munca, dar din cauza problemelor de sanatate am amanat pana pe 10 aprilie. Alexandra va sta cu mama unei f bune prietene, sper sa fie bine. Doamna respectiva a crescut 7 copii si inca 2 nepoti, are 50 ani, si rezultatele sunt mai mult decat satisfacatoare: copiii ei sunt f bine educati, destepti, un exemplu pt multi. Este f sufletista, credincioasa si mi-a pus tot felul de intrebari legate de educarea fetei. Sa vedem ce-o iesi. Ii voi da 3 milioane, sa stea de luni pana vineri de la 8 la 17. Orium, in timpul zilei mai vin si eu pe-acasa sa vad cum decurg lucrurile. De pe la 1-2 ani oricum voi apela si eu la o cresa, deoarece imi doresc ca fata mea sa invete si sa se dezvolte intr-un grup de copii, sa invete chestii specifice varstei... Sincer, am emotii... |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6678
| Monique, bafta cu noua bona, fii cu okii in 4 si....sa dea Domnul sa fie bine si sa se poarte frumos cu bebe! |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/15/2006 Mesaje: 3579
| A trecut deja o sapt de cand puiuta mea sta cu bona, si sunt f f f multumita: Are grija de Alexandra ca de ochii din cap, e atenta la toate detaliile, nu o scapa o clipa din ochi, iar in timp ce fata doarme, imi face si mie ceva cald sa pap la pranz, face si curatenie prin casa (desi eu nu i-am zis nimic), chestii care nu pot decat sa ma bucure. Este super si imi doresc sa raman cu impresia asta de-a lungul timpului, sa nu am vreo surpriza. Ideea e ca am toata baza in ea. Vizitele mele acasa in timpul zilei la ore diferite mi-au intarit ideea ca am facut bine ca am ales-o pe ea! Pupici multi!!! |
|
|