Nivel: Avansat
Inregistrat: 11/18/2006 Mesaje: 3674
| Cum ii explicam aparitia unei noi sarcini copilului mic? Cum il pregatim pentru aparitia "concurentei"? Cum prevenim gelozia fata de viitorul fratior/surioara?
Eu i-am explicat deja lui Mihaita ca am un bb in burtica, ca burtica va creste mare si ca vom avea un bb mic pe care il vom iubi mult. La inceput a inteles foarte bine, de cate ori vedea un bb la televizor sau in reviste, venea si ma mangaia pe burtica. Acum... isi mangaie burtica lui si imi arata ca are un bb in ea... si imi zambeste fericit, iar daca ii spun ca nu el are, ci mami are bb in burta, tipa la mine ca nu! Ce sa fie? Gelozie? Imitatie? Din experienta voastra, cum reactioneaza copiii mici la aparitia unei noi sarcini?
Si cum ne protejam burtica? Ca Mihaita ma mai loveste din joaca si daca il dojenesc si ii explic ca il loveste pe bb, imi mangaie burtica si apoi mai abitir ar sari pe ea. |
|

Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6678
| Probabil ca Mihaita e fascinat de faptul ca in burtica poate creste ceva.Matei stie de la mine ca "cand erai tu mic, erai la mami in burtica"...si el de multe ori isi pune ursuletul favorit sub tricou, "ca e mic si el, si intra in burtica la el".Alte dati vrea el sa se bage sub tricoul meu, "in burtica".
Plus ca totusi la varsta lor nu-si pot imagina ce preuspune un alt bebelus.Matei are un instinct matern foarte dezvoltat sau poate asa sunt totii copilasii mici.Are un bebe (a trebuit sa-i cumpar bebe ) si cateodata, cand are kef de joaca cu el, il mangaie, il culca, se comporta cu bebe si cu ursii exact cum ma port eu cu el (cu Matei): ii sfatuieste sa nuse dea jos din pat ca el doarme mai mult, sa nu bantuie prin casa, le da cu crema...ma rog, ca o "mamica". Ma imita pefect.
L-am intrebat de mai multe ori, daca i-ar palcea un bebe de-adevaratelea !Daaaa, o surioara !Nu vrea fratior!Cica are grija de ea.I-am explicat ca bebe plnage mult cand e mic si mami trebuie sa aiba grija de amandoi.E ok.Pana la proba contrarie.ca doar bebele adevarat nu e ca cel de carpa: unde il pui, acolo sta.Te plictisesti de el, il arunci intr-un colt.Dar...atata timp cat el e entuziasmat de ideea unui nou membru in casa, e ok!Numai sa vina noul membru ! |
|
 Nivel: SAFIR
Inregistrat: 3/27/2006 Mesaje: 18834
| Comunicarea cu copilul este extrem de importanta. Trebuie sa i se eplice ca va avea un fratior sau o surioara, iar el, copilul mare, trebuie sa inteleaga cam asa: noul membru nu-l va deanja cu nimic, noul membru nu va primi nimic in plus, da nici in minus, fata de el. Va fi un copil exact cum este el, cel mare. Nimic in plus, nimic in minus.
Va fi foarte greu foarte greu. Imi amintesc prin ce am trecut eu, dar am trecut. Veti trece si voi cu bine. |
|

| Alina wrote:Va fi foarte greu foarte greu. Imi amintesc prin ce am trecut eu, dar am trecut. Veti trece si voi cu bine.
Povesteste-ne si noua, pls !
Eu ce exemple am prin jurul meu, sincera sa fiu nu imi place ce vad: copilul mare neglijat de ambii parinti, noul venit parca ar fi Isus pe Pamant.Si nu mi se pare corect dar...fiecare cu odraslele lui... |
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| Eu am patit cu Cristina sa vina acasa si sa-mi spuna ca are bebe in burtica. La cresa au avut o doamna insarcinata care acum a ramas in concediu. Am lasat-o uneori ca pe ea, dar de cele mai multe ori ii spuneam ca nu copii au bebe in burtica ci doar tanti. Nu prea stiu ce a inteles, dar nu a repetat exagerat de mult acest lucru. Insa a trecut la altceva: chiar azi, fiind sora mea la mine i-a spus "tu ai bebe in burtica", asa ca... |
|

| Uite ca eu nu i-am spus lui Matei ca numai doamnele au bebe in burtica!!!Mi s-a parut kiar amuzant ca are si el bebe in burtica.Alteori spune ca vrea el la mine in burtica. Si il bag in burtica cateva secunde si gata!In skimb cu bijuteriile mele duc munca de lamurire ca numai doamnele si fetele poarta, baietii nu!SI pana la urma tot ajunge de gat macat cu niste margele! |
|
 Nivel: SMARALD
Inregistrat: 11/19/2006 Mesaje: 13514
| Larisa avea cam 1 an si 2 luni cand am aflat ca urmeaza sa am bebe din nou.pentru ea s-au schimbat multe in perioda aia:am intarcat-o,am inceput sa o invat sa adoarma langa mine si nu in brate cum o facea pana atunci,nu a mai fost plimbata si leganata si tinuta atat de mult in brate.a protestat de fiecara data,dar,fiind micuta,s-a obisnuit repede. de la inceputul sarcinii am implicat-o in tot,chiar daca poate nu intelegea ce se intampla.mai spre sfarsitul sarcinii cand aveam burta mare isi lua si ea bebeii si ii baga sub bluzita,zicea ca are si ea copil in burta. cand am nascut,la fel,am implicat-o in multe activitati:sa duca scutecul lui Mihai la gunoi,sa ma ajute sa-i fac baita,sa-i cantam,sa danseze sa o vada el si sa se bucure,sa-l legene si ea pe bebele ei la fel cum fac si eu cu fratiorul ei cand plange.el nu i-a luat locul,am incercat sa fac totul pentru ea cum o faceam si inainte sa vina el pe lume,atata doar ca-l implicam si pe el ca si cum ar fi fost de varsta ei. ea nu prea face crize de gelozie,de mica m-a vazut avand grija si de el,pot spune ca am fost norocoasa ca au venit unul dupa altul. |
|

| Ce frumos, Sami ! |
|
 Nivel: Avansat
Inregistrat: 11/18/2006 Mesaje: 3674
| Ok, deci e perfect normal sa pretinda ca au si ei bebei in burtica... Eu ii voi tot explica lui Mihaita de acum inainte ca va avea un fratior sau o surioara. Probabil ca pe masura ce va mai creste si el, ca mai avem 6 luni de "pregatiri" si pe masura ce va creste si burtica va intelege tot mai bine. Multumesc pt idei si sfaturi si mai astept povesti din experienta voastra. |
|
| Miru,mereu si mereu sa-i explici ca o sa fie un copilas nou in casa si ca o sa-l tii mult in brate ca poate o sa-l doara burtica,sa-l rogi sa te ajute,sa-l faci sa se simta important si iubit,sa rogi si rudele apropiate sa incerce sa nu faca diferenta intre ei,sa-l bage si pe el in seama cand vin sa-l vada pe bebe. |
|

Inregistrat: 3/23/2007 Mesaje: 12042
| in primul rand da-mi voie sa te felicit pt. veste ma uitam ca o nebuna la ticker la un alt subiect si nu-mi venea sa cred. Sa fie intr-un ceas bun! desi Andrei nu era tocmai mic atunci cand eram gravida cu Leea, venirea pe lume a unei surioare a fost un cosmar pt. el. am depasit momentul cu multa rabdare. crize de gelozie mai exista si acum. |
|
 Nivel: Maestru
Inregistrat: 11/22/2006 Mesaje: 9778
| felicitari miru,abea acum am vazut ca veti avea un nou membru.sa ai o sarcina usoara si sper ca mihaite sa se bucure alaturi de voi de micul bebelas |
|

Inregistrat: 2/26/2006 Mesaje: 16505
| Miruuuu, felicitari! |
|
Inregistrat: 3/27/2006 Mesaje: 18834
| Stele, ar trebui sa stau pe topicul asta 24 din 24.
Ar fi doua variante: fie obisnuiti copilul cu cuvantul NU, fie, odata cu venirea celui de-al doilea copil, nu veti folosi acest cuvant. Greu, dar nu imposibil. Pana la venirea celui de-al doilea copil, primul facea ce voia, cand voia, tipa, sarea, etc, etc. Ei... lucrurile nu vor mai fi chiar asa.
P.S. Nu, Catinca nu a fost deloc izolata, fugarita, etc, etc. Din contra, i-am acordat chiar mai multa atentie, daca poate fi mai multa, decat inainte de a-l naste pe Tude.
Daca va spun ca exact atunci cand alaptam, o apuca setea sau voia la baie sau ....ei, il luam in brate si hai dupa apa, hai cu el in brate la olita, de aici il alaptam, de aici ii citeam ei .... si exemplele ar putea continua. Iar Tudor a fost un plangacios si jumatate in prima luna sau chiar 2 luni, iar eu eram singura, fara niciun ajutor pana la 16 cand venea Alin.
Revin... |
|
| Alina,nici eu nu am uitat cum il tineam pe el sa pape laptic de la piept cu o mana iar cu cealalta ii incalzeam ei lapte sau ii imbracam papusa. abia acum,ca a mai crescut,am invatat-o sa aiba rabdare,nu doar cand sunt ocupata cu el ci si cand am treaba la bucatarie sau altundeva,tocmai ca sa nu simta ca pentru el las tot si pentru ea nu.
|
|
|