Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17828
| Obiectivele consultatiei prenatale constau in depistarea precoce a bolilor care pot sa complice evolutia sarcinii sau a nasterii.
Scopul este ca fiecare mamica sa poata naste la termen, pe cat posibil, un fat normal ca greutate si parametrii fizici si biologici, fara handicapuri si cu posibilitate normala de dezvoltare.
Femeile insarcinate care nu s-au prezentatla nici o consultatie inainte de nastere au un risc de mortalitate de 5 ori mai mare decat media.
Sunt femei care nu au probleme de sanatate dar se prezinta in mod regulat la control si femei cu risc obstetrical care se prezinta direct in momentul nasterii.
Cel mai important factor care influenteaza prezentarea femeilor insarcinate la medic sunt, in primul rand, nivelul de educatie a acestora si in al doilea rand nivelul social.
Consultatiile prenatale ar trebui efectuate lunar in primele doua trimestre de sarcina, o data la 2 saptamani in ultimul trimestru si saptamanal in ultima luna. In cazul sarcinilor cu risc, conduita se schimba radical, de la vizita saptamanala pana la internare.
In cursul primei consultatii prenatale se stabileste diagnosticul de sarcina, se ia in evidenta gravida, se intocmeste fisa medicala pentru urmarirea sarcinii si se completeaza carnetul de sanatate al gravidei. Acest consult ar trebui efectuat cat mai precoce in saptamanile 6-8 de sarcina, pentru a permite cunoasterea cat mai exacta a varstei sarcinii si a evenimentelor care se succed pe parcursul sarcinii. Se stabileste data ultimei menstruatii, varsta gestationala cu aproximatie, data probabila a nasterii, in functie de ultima menstruatie.
Scopul consultatiei este acela de a pune diagnosticul de sarcina si a vedea care este starea aparatului genital, de a vedea care este starea de sanatate generala, conditiile de viata si de munca si selectarea cazurilor cu risc obstetrical crescut.
Anamneza trebuie sa fie completa, incepand cu terenul genetic, bolile genetice, malformative existente in familia gravidei.
Trebuie de asemenea ca medicul sa cunoasca antecedentele personale fiziologice: - pubertatea - ciclul menstrual - antecedentele obstetricale (nasteri, avorturi, nasteri premature, numarul lor, nasterea depasita, fetii morti) si antecedente patologice medicale si chirurgicale.
Trebuie sa cunoasca de asemenea si ce ocupatie are viitoarea mamica deoarece distantele lungi, munca in aer liber, in frig, manipularea de substante toxice, munca bruta, cu greutati implica riscuri semnificative asupra sarcinii. Domiciliul, starea civila si armonia conjugala sunt alti factori care trebuie investigati, abandonul, starile conflictuale, agresiunile influentand negativ evolutia sarcinii.
Prima consultatie trebuie sa cuprinda o examinare fizica completa: - greutate, inaltime - masurarea tensiunii arteriale - palparea glandei tiroide - examenul aparatului respirator, cardiovascular si locomotor - examinarea sanilor si abdomenului.
Trebuie efectuat si un examen ginecologic complet.
Pe parcursul sarcinii trebuie supravegheata indeaproape cresterea ponderala a mamei. Cresterea de greutate in sarcina normala cu un singur copil, la femeile de talie medie, trebuie sa fie de 11,2 pana la 13,5 kg, sau 0,9-1,4 kg pe luna. O crestere in greutate mai mare decat 13,5 kg este excesiva, reprezentand depozite adipoase la mama si fat. Dimpotriva, o crestere insuficienta in greutate poate fi periculoasa, in special daca castigul total in greutate este mai mic de 4,5 kg.
Investigatii
Se vor face de asemenea o serie de teste de laborator: - hemoleucograma - determinarea grupului sangvin - determinare RH pentru ambii parinti, in caz de incompatibilitate, dozarea anticorpilor anti-RH - teste serologice pentru sifilis (VDRL), HIV, HVB, toxoplasma, rubeola, citomegalovirus, herpes virus, - glicemie - probele renale (uree, creatinina, acid uric) - sumarul de urina (proteinurie, glucozurie, flora microbiana, leucociturie) - urocultura - examen bacteriologic din culturile vaginale pentru a depista bolile cu transmitere sexuala (chlamydia, candida, lysteria, trychomonas, sifilis).
|
Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Incompatibilitatea de Rh. Cunoasterea factorului Rh este importanta deoarece in cazul incompatibilitatii de Rh dintre mama si tata (Rh negativ - mama si Rh pozitiv - tata), pot apare complicatii care pot conduce la pierderea sarcinii. Complicatiile pot surveni in cazul in care femeia se afla la a doua sarcina, a avut sarcini anterioare extrauterine sau a suferit avorturi provocate in antecedente. Pentru a le evita este necesara supravegherea izoimunizarii fata de factorul Rh prin testarea anticorpilor anti-Rh.
Afectiuni hepatice. Sarcina nu influenteaza evolutia unei hepatite mai ales daca aceasta este tinuta in echilbru. In ultima vreme s-au introdus ca analiza de rutina depistarea antigenului HBs, dat fiind ca virusul hepatitei B poate fi transmis copilului la nastere sau transplacentar. Nou nascutii afectati devin deseori purtatori de virus hepatitic B si prezinta disfunctie hepatica subclinica, dar nu dezvolta decat rareori hepatita neonatala evidenta. Profilaxia prenatala cu imunoglobulina si vaccinarea pentru HBV a fetilor expusi reprezinta principala strategie de tratament in aceasta situatie.
Infectia cu virusul citomegalic poate traversa placenta si leza ficatul fetal. Este bine de testat prezenta virusului citomegalic deoarece infectia este de cele mai multe ori asiptomatica. De remarcat este faptul ca in tara noastra, incidenta acestor infectii este scazuta, iar testele serologice practicate dau deseori reactii fals pozitive. De aceea se recomanda chiar daca este mai scump, ca in cazul unui rezultat pozitiv obtinut prin folosirea acestei tehnici, acesta sa fie confirmat prin tehnici PCR.
Infectia cu HIV. Transmiterea heterosexuala a virusului si cresterea consumului de droguri i.v. a marit considerabil incidenta bolii la femei. Sarcina nu pare sa afecteze semnificativ evolutia infectiei HIV la mama. Riscul de infectare al nou-nascutului unei mame seropoziive este estimat la aproximativ 30 %.Datorita riscului mare de transmitere mama-fat a virusului HIV intreruperea sarcinii este o alternativa; exista totusi tratamente care scad rata de transmitere a virusului.
Infectia herpetica genitala are complicatii majore prin transmiterea la fat in timpul nasterii. Pacientele gravide si partenerii lor trebuie chestinati in privinta infectiilor herpetice recurente. Riscul de transmitere fetala la pacientele cu infectii recurente, dar fara leziuni vizibile este scazut. Insa in cazul prezentei leziunii herpetice,se recomanda nasterea prin cezariana.
Anemia. In general se instaleaza din cauza deficitului de fier, mai rar datorita deficitului de acid folic. Anemia prin deficit de acid folic afecteaza, in general, gravidele care sufera de diabet zaharat, alcoolism sau au un statut socio-economic scazut.
Diabetul gestational. Se defineste ca o intoleranta la hidratii de carbon. Graviditatea reprezinta un stress metabolic; femeile care nu suporta acest stress dezvolta aceasta afectiune. Conduita in aceasta situatie consta in modificarea dietei, efort fizic usor, monitorizarea glicemiei; in unele situatii va fi administrata medicatie corespunzatoare. Cea mai frecventa complicatie in acest caz este nasterea unui fat macrozom (peste cinci kilograme).
Infectiile urinare. Sunt frecvente in sarcina datorate in special hipotoniei ureterale indusa de progesteron si a presiunii exercitate de uterul gravid asupra ureterelor. Pentru a depista infectiile urinare, se efectueaza urocultura si in cazul in care aceasta este pozitiva antibiograma. Tratamentul se face numai la indicatia medicului, dat fiind ca numai o parte dintre antibioticele eficiente pot fi administrate gravidelor. De notat este faptul ca infectiile urinare nu pun probleme dezvoltarii fatului.
Infectiile cu Chlamydia, Mycoplasma hominis si Ureaplasma urealyticum se pot asocia cu travaliul prematur. De aceea in cazul in care in antecedente au survenit avorturi spontane este bine ca gama de analize efectuate sa le cuprinda si pe acestea. Infectiile cu Lysteria monocytogenes Fatul se contamineaza transplacentar sau la nastere. Bacteria prezinta un tropism marcat pentru tesuturile neuromeningeale si aparatul genital feminin.
Un alt grup important de afectiuni investigate in cazul gravidelor cu risc crescut de avorturi spontane este reprezentat de zoonoze. Dintre acestea toxoplasmoza este cel mai des investigata, devenind deja analiza de rutina. Toxoplasma gondii este un protozoar,pisica este singurul animal la care parazitul inscrie un ciclu evolutiv complet. Toxoplasmoza poate afecta creierul fetal si de aceea este bine ca gravidele sa limiteze contactul cu pisicile. |
Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 1855
| Nu sunt obligatorii toate analizele enumerate mai sus si nu toti medicii le recomanda. De exemplu, eu le-am facut pe cele uzuale, hemoleucograma, determinarea Rh (la ambele sarcini, desi stiam de la prima ca am Rh pozitiv...or fi crezand ca mi s-a schimbat intre timp Rh-ul...ma rog, astea-s regulile!), VDRL, VSH, TGP, TGO, Calcemie, Magneziemie, bla-bla...nu le mai tin nici eu minte pe toate. Cu calciul si cu fierul ieseam mereu sub limita inferioara. Analize specifice nu am facut (pt toxoplasmoza, chlamydia etc). Nu mi-au fost recomandate si, neavand nici o probleme pana atunci (avorturi spontane, sarcina oprita din evolutie etc), nu mi s-au parut necesare. Din ce mai stiu eu, unele analize sunt gratuite, altele contra-cost (unele chiar foarte scumpe). |
Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Nici eu nu le-am facut pe toate. Am facut numai ce a fost nevoie. Si, da, asa este Anaida. unele sunt fooooarte scumpe. |