Alunitele si riscurile pe care le implica
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Andi&Mariuca
Scris: Thursday, May 3, 2007 3:27 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/14/2006
fetelor, sotul meu, de cand il stiu, are f multe alunite pe corp. nu doar puncte maronii cum sunt ele de obicei ci si excrescente daca le pot spune asa. adica niste alune mai mari, crescute in relief. are f multe si ma sperie chestia asta. mai ales ca uneori se zgarie accidental la ele. am mai auzit din diverse surse ca ele au potential cancerigen. chiar un medic care l-a vazut pe Cosmin acum vreo 2 ani mi-a zis ca daca sunt "zgandarite" pot duce la cancer de piele.

so, am niste intrebari:
1. are cineva asa ceva?
2. ce se poate face cu ele? am inteles ca exista posibilitatea de a fi scoase (am un prieten care si-a scos cateva cu laserul)
3. trebuie sa ma adresez unui dermatolog sau cui?
Kiki
Scris: Thursday, May 3, 2007 3:38 PM
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Scrisesem eu anul trecut aici, la revista presei o stire despre alunite.

Controleaza-ti alunitele - apara-ti viata!

Pe data de 15 mai, peste 400 de medici dermatologi din toata tara, membri ai Societatii Romane de Dermatologie (SRD), vor oferi in mod suplimentar pacientilor consultatii gratuite pentru posibilele afectiuni ale alunitelor de pe corp. Pacientii vor fi sfatuiti cum sa profite de efectele benefice ale razelor soarelui ºi cum sa se fereasca de actiunea nociva a razelor UV

Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii unul din trei pacienti oncologici au leziuni la nivelul pielii. Incidenta crescuta a cancerului cutanat este strans corelata cu expunerea la radiatia solara. Razele ultraviolete (UV) exercita un efect cumulativ in timp la nivel cutanat si sunt in mare masura responsabile de fenomenele degenerative de la nivelul pielii (de la imbatranire precoce pana la cancer).Protectia cu ajutorul cremelor fotoprotectoare constituie un element esential in prevenirea dezvoltarii cancerelor cutanate. Toate persoanele pot dezvolta cancer de piele. Un risc mai mare prezinta insa cei care au: tegumente deschise la culoare, ochi albastri sau verzi, par blond sau roscat, istoric de arsuri solare severe, alunite numeroase sau istoric familial de cancer cutanat. Melanomul se dezvolta frecvent de la nivelul alunitelor agresate prin traumatisme mecanice (zgariere, frecare, intepare etc.) sau prin expunere exagerata la UV. Dupa constituire, melanomul are o evolutie rapida, galopanta, cu metastazare la nivelul organelor interne. Pentru a surprinde in faza cat mai precoce transformarea maligna se recomanda urmarirea aspectului alunitelor, elementul cel mai important fiind observarea modificarii aspectului leziunii (dimensiune, culoare, bordura etc.). Excizia alunitelor modificate este singura metoda terapeutica eficienta. Primul program national de depistare a leziunilor maligne cutanate “Controleaza-ti alunitele - apara-ti viata”, lansat de Societatea Romana de Dermatologie alaturi de compania Mediplus face parte dintr-o initiativa mult mai larga, care include alte 15 tari europene.

Te poti interesa la Mediplus sau la Societatea Romana de Dermatologie.
TatyKS
Scris: Thursday, May 3, 2007 3:43 PM
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 3/1/2006
Multumim Kikipupici

Anca si eu am cateva alunite pe corp scoase in relief si destul de marishoare si in zone unde sunt mereu expuse la razele solare mai ales vara la plajauff si vreau sa merg la deramtologul meu si sa m-i le scot... am inteles ca e un procedeu foarte ushor. Cu laser se fac cele care sunt sub derm credscratch Oricum inainte se fac niste teste , eu asha stiupupici
Andi&Mariuca
Scris: Thursday, May 3, 2007 3:52 PM
Nivel

multumesc fetelor.pupici
Taty, da, parca retin ca ai niste alunite. f bine ca vrei sa mergi, o sa il duc si eu pe sotul meu la un dermatolog numai sa gasim unul bun pt ca ma macina problema asta!
Kiki
Scris: Thursday, May 3, 2007 3:54 PM
Nivel

Eu am o prietena ce s-a operat cu laser la o alunita de pe spate...cam mare...Mi-a zis ca a durut-o locul respectiv un timp si nu putea sta pe spate, nici sa conduca...si nu avea voie sa expuna la soare locul respectiv (era vara si i-a interzis doctorul sa mearga la plaja decat daca poarta un plasture pe loc). Mi-a zis ca i-a ramas o mica gaurica in locul alunitei...Acum nu stiu sa va zic exact ca nu am vazut operatia...I-a facut anestezie locala...
delfinasa
Scris: Thursday, May 3, 2007 3:55 PM
Nivel

Inregistrat: 2/13/2006
Mama mea a avut una maro mica in frunte, ziceai ca e indianca si de la breton i s-a infectat si a cauterizat-o la dermatolog. I-a ramas cicatrice acolo, locul e mai alb decat culoarea pielii, dar nu se vede urat. Chestia asta s-a intamplat acum multi ani, inainte de revolutie, acum da, sunt proceduri cu laser. Si eu am cateva pe care ginecologul meu mi-a spus ca trebuie sa le elimin dupa ce nasc si ca pot face asta chiar la el la cabinet, dar n-am mai ajuns...fii-mea chiar mi le zgandare cand sta la san si ma deranjeaza, mereu zic sa merg sa scap de ele si apoi uit.
TatyKS
Scris: Thursday, May 3, 2007 4:00 PM
Nivel

Kiki wrote:
Eu am o prietena ce s-a operat cu laser la o alunita de pe spate...cam mare...Mi-a zis ca a durut-o locul respectiv un timp si nu putea sta pe spate, nici sa conduca...si nu avea voie sa expuna la soare locul respectiv (era vara si i-a interzis doctorul sa mearga la plaja decat daca poarta un plasture pe loc). Mi-a zis ca i-a ramas o mica gaurica in locul alunitei...Acum nu stiu sa va zic exact ca nu am vazut operatia...I-a facut anestezie locala...

nervi what aoleuu nu vreau cu anesteziiplans Dar de care avea prietena ta , din aia care atarna? sic
Andi&Mariuca
Scris: Thursday, May 3, 2007 4:00 PM
Nivel

Kiki, prietenul de care ziceam si eu ca si-a scos cateva alunite, le-a scos cu laserul. a avut cicatrici cateva saptamani, aratau ca niste taieturi si purta plasturi peste ele. nu avea voie sa faca baie acolo sau sa stea lA soare fara sa le acopere.

mie mi-e f teama pt ca ale sotului meu arata "dubios". chiar medicula ala care l-a vazut l-a avertizat sa aiba mare grija cu ele... iar Andi care zgarie pe unde apuca, sper sa nu ii faca nimic.
Kiki
Scris: Thursday, May 3, 2007 4:01 PM
Nivel

taty wrote:

nervi what aoleuu nu vreau cu anesteziiplans Dar de care avea prietena ta , din aia care atarna? sic

Ei, de unde sa stiu? ca doar nu am controlat-o...sic ...mi-a zis doar ca e mare si in relief. alcool
TatyKS
Scris: Thursday, May 3, 2007 4:12 PM
Nivel

Kiki wrote:

Ei, de unde sa stiu? ca doar nu am controlat-o...sic ...mi-a zis doar ca e mare si in relief. alcool

Pai de ce nu ai controlat-o? ca sa imi zici si miehohot
Kiki
Scris: Thursday, May 3, 2007 4:15 PM
Nivel

taty wrote:

Pai de ce nu ai controlat-o? ca sa imi zici si miehohot

Daca vrei, il intreb pe frate-miu ca a fost mandra lui hohot hohot
TatyKS
Scris: Thursday, May 3, 2007 4:19 PM
Nivel

Kiki wrote:

Daca vrei, il intreb pe frate-miu ca a fost mandra lui hohot hohot

Ar fi culmea sa il pui pe saracul baiat sa isi stoarca creierii sa isi aduc aminte cum era alunita fosteihohot hohot hohot

Multumesc oricum Kiki
ras
misha
Scris: Thursday, May 3, 2007 5:55 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 3/12/2006
Fetelor, eu nu va recomand laserul...nu stiu de ce, dar n-am incredere ca ar fi chiar atat de sanatos de folosit in cazul alunitelor! Din ce am mai citit pe net se poate folosi cu succes un tratament naturist (tamponari cu bitter suedez sau tinctura de propolis), e adevarat ca dureaza mai mult, dar eu zic ca e mult mai sigur! Am si eu doua alunite pe care vreau sa le tratez astfel, si apoi va voi spune si rezultatul.

Va dau un exemplu, dar cu negi: Sotului meu i-au aparut la un deget imprejurul unghiei si pentru ca i-a neglijat si agresat fara sa vrea s-au inmultit de m-am speriat intr-o zi cand am observat. am inceput sa-i dau cu ulei de ricin seara si dimineata si sa bandajez degetul. Sa va spun ca in cateva zile au dat inapoi? Nu-mi venea sa cred!...asa ca eu zic sa incercati intai si alte metode, poate mai eficace si cu siguranta mult mai ieftine.thumright
TatyKS
Scris: Thursday, May 3, 2007 10:27 PM
Nivel

Multumim ca ne porti de grija Mishapupici pupici pupici ...iti dai seama ca o sa consult medicul inainte si ii zic sa imi zica cea mai sigura metodapupici si cea mai nedureroasaauff
misha
Scris: Friday, May 4, 2007 8:08 AM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 3/12/2006
taty wrote:
Multumim ca ne porti de grija Mishapupici pupici pupici ...iti dai seama ca o sa consult medicul inainte si ii zic sa imi zica cea mai sigura metodapupici si cea mai nedureroasaauff

pupici pupici pupici
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.