Alcoolul
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Kiki
Scris: Thursday, September 14, 2006 10:04 AM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Cu mii de ani in urma, oamenii au inceput sa produca bauturi alcoolice din motive practice. Productia vinului a inceput in Egiptul Antic, cand egiptenii si-au dat seama ca sucul de struguri se strica repede, dar ca sucul fermentat sau vinul se pastreaza bine. Ei aveau probleme, de asemenea, cu apa de baut, care era impura, si au observat ca daca beau vin nu se imbolnaveau. Mai tarziu, vinul a devenit important pentru biserica Romano-Catolica, intrucat era folosit la oficierea sfintei liturghii. In perioada renasterii, bauturile alcoolice au devenit importante in societatea europeana. Au inceput sa fie produse pe scara larga si promovate de breasla de comercianti care avea controlul productiei lor. In jurul anului 1300 a aparut o industrie a "berii" in Europa centrala. In aceasta perioada, vinul a continuat sa creasca in popularitate. Au aparut, de asemenea, multe sortimente denumite dupa locul de origine. Desi alcoolul a aparut initial din motive practice, utilizarea lui s-a schimbat ulterior. Oamenii au inceput sa incerce diferite tipuri de alcool, iar consumul de bauturi alcoolice a devenit o parte din cultura europeana. Utilizarea lui a adus adesea la abuz.
Este necesar sa examenam cazurile de abuz si sa intelegem efectele daunatoare ale alcoolului pentru ca fiecare dintre noi sa poata lua o decizie rationala si constienta cu privire la consumul acestui drog. Alcoolul este un drog, o substanta chimica care schimba modul de functionare al organismului. Daca utilizarea lui este larg raspandita, nu inseamna ca este sanatos sa-l folosim. Este un drog care tulbura mintea si care schimba reactiile chimice din creier, afectand modul de a gandi, a simti, a vorbi si a se misca al oamenilor. Multe din aceste efecte sunt periculoase si pot fi chiar fatale. Vom discuta despre alcool si efectele lui mai jos. Cu cat stiti mai multe despre efectele alcoolului asupra organismului vostru, cu atat veti fi mai pregatit pentru a lua o hotarare cu privire la utilizarea lui. Decizia ramane sa o luati voi insiva.


Efectele alcoolului asupra organismului


Alcoolul, spre deosebire de mancare, nu este digerat in stomac si in intestine. Cand alcoolul ajunge in stomac, o parte din el trece in celulele stomacului si apoi in circuitul sanguin. Restul trece in intestinul subtire si apoi direct in sange. Alcoolul poate afecta tesuturile care protejeaza stomacul si laringele. Chiar si in cantitati mici, alcoolul creste secretia sucurilor digestive din stomac si creeaza o senzatie de foame. Iritarea constanta a invelisului stomacului poate produce gastrita: inflamatia cronica a mucoasei. Mancarea poate incetini absorbtia alcoolului in sange aproape cu 50% . Mancarurile grase, alaturi de proteine, cum sunt laptele si branza, il pot proteja pe cel care bea de a se intoxica prea repede. Gradul de intoxicatie este determinat de cantitatea de alcool consumata o singura data precum si de viteza de consumare. Consumul lent si in doze mici permite ficatului sa oxideze alcoolul mult mai eficient decat cand este consumat dintr-o data. Rezultatul va fi un grad mai mic de intoxicatie.
Alcoolul trebuie descompus de ficat in bioxid de carbon si apa, inainte de a iesi din organism. Ficatul nu poate descompune o data decat cantitati mici. Restul alcoolului circula in sange pana ce ficatul va fi din nou capabil sa-l descompuna. Cand ficatul devine foarte slabit, apar simptome in tubul digestiv si in sistemul circulator. Ciroza este o deteriorare a ficatului care distruge tesuturile sanatoase si lasa numai tesuturi grase si fibroase. Ciroza este cauzata de consumul excesiv de alcool de lunga durata.
Pe masura ce alcoolul circula prin sange, el ajunge la toate partile organismului. In cateva minute el ajunge si la creier. Alcoolul este sedativ si depresiv, el incetineste activitatea creierului. Alcoolul impedica atat stocarea cat si obtinerea informatiei din memorie, poate produce halucinatii si chiar apoplexie.
Alcoolul poate deteriora atat vederea cat si auzul. Gustul, mirosul si perceptia tactila pot fi, de asemenea, afectate. Intrucat toti muschii sunt sub controlul creierului, acest control este tulburat chiar si de cantitati mici de alcool. Aceasta deteriorare poate duce in timp la pierderea coordonarii si a puterii de reactie.
Greutatea organismului reprezinta un factor determinant pentru efectul alcoolului asupra organismului. Ficatul oxideaza alcoolul, ceea ce inseamna ca il descompune chimic. O persoana mai voluminoasa, cu greutate mai mare, va putea suporta mai usor efectele alcoolului decat o persoana cu greutate mai mica. Efectul de intoxicatie apare atunci cand alcoolul ajunge la creier si nu mai poate fi oxidat de ficat. Retineti, alcoolul nu este digerat, cum este mancarea. El este absorbit in sange, o parte prin stomac si o parte prin intestinul subtire.
Taria unei bauturi alcoolice determina si efectele sale asupra organismului. "Taria" indica concentratia de alcool in bautura. Continutul de alcool :
Bere - 3-6% alcool (facuta din cereale)
Vin - 10-14% alcool (din struguri)
Gin, whisky, cognac, rom - 40-50% alcool (amestec fermentat de cereale si fructe)

Nivelul de alcool in sange reprezinta cantitatea de alcool transportat de sange la creier, determinand gradul de intoxicatie.
Un nivel de alcool in sange de 0,01-0,02% nu are un efect prea mare asupra organismului; 0,10-0,15% cauzeaza simptome mai grave, printre care deteriorarea vederii, a auzului, a deprinderilor motorii. La un nivel de 0,10-0,15% este foarte periculos pentru sofatul masinei. La 0,20% apar clar semne de betie: dificultatea de a vorbi, de a merge. Concentratiile peste 0,40% duc la stare de coma. Cele de 0.60-0,70% cauzeaza moartea.
Dupa cum vedeti alcoolul are multe efecte asupra organismului. Unele sunt efecte de scurta durata, altele sunt de lunga durata. Ambele pot fi insa dezastruoase.
Efecte de scurta durata ale alcoolului

* raspunsuri incetinite fata de mediul ambiant
* scaderea coordonarii
* scaderea capacitatii de a gandi limpede
* alterarea memoriei
* voma
* tulburari de vedere
* risc crescut de accidente
* dificultatea de a merge sau a sta in picioare
* pierderea cunostintei
* coma
* deces

Efectele de lunga durata ale alcoolului

* alcoolismul
* pierderea memoriei
* ciroza hepatica
* deteriorarea creierului
* boli de inima
* malnutritia
* scurtarea duratei de viata
* moarte prin accidente (de automobil)
* moarte prin alte accidente


Intrebari si raspunsuri importante despre alcoolism (etilism)


Cine este un alcoolic?

Un alcoolic este o persoana care sufera de o boala numita alcoolism. Alcoolismul este o boala in care o persoana continua sa consume alcool chiar si atunci cand bautul ii creeaza probleme in viata .De asemenea,persoana nu se poate multumi sa bea o cantitate mica de alcool si apoi sa se opreasca. Organismul unui alcoolic se schimba in asa fel incat nu mai poate functiona fara alcool. Cand un alcoolic nu bea, el are simptome de renuntare.Incepe sa tremure,sa aiba frisoane si chiar halucinatii.

Sunt majoritatea alcoolicilor niste "vagabonzi"?

Majoritatea alcoolicilor sunt casatoriti, au serviciu si responsabilitati familiale.

Cum puteti recunoaste daca cineva este dependent de alcool?

Daca o persoana cunoscuta are probleme chiar si intr-unul sau doua din urmatoarele situatii, s-ar putea sa fie dependenta de alcool.

* bea la o anumita ora
* are nevoie sa bea a doua zi de dimineata
* isi pierde vremea dupa programul de lucru
* bea singur
* ascunde alcoolul
* are pierderi de memorie in timp ce bea sau dupa ce a baut
* devine furios, intristat sau iritat dupa ce a baut
* se simte vinovat sau deprimat din cauza comportamentului sau cand bea
* evita prietenii sau activitatile sociale din cauza alcoolului
* acuza scadere in greutate, insomnie
* se scuza cand bea "de nevoie".



Daca o persoana este deprimata, alcoolul il va ajuta in starea data?

Alcoolul este depresiv. El poate face ca o persoana deprimata sa se simta si mai rau. Bautura insasi poate cauza stari depresive. Daca cineva motiveaza ca are nevoie de bautura pentru a iesi dintr-o stare depresiva, s-ar putea sa fie un semn de alcoolism.

Daca cineva din familie bea, acest fapt mareste riscul de alcoolism pentru alti membri ai familiei?

Cu siguranta. Riscul de a avea probleme legate de alcool creste semnificativ. Unele studii sugereaza ca predispozitia catre alcoolism este genetica. Prin urmare, membrii familiei trebuie sa fie constienti daca exista sau nu aceasta boala in familie.

Tinerii pot deveni alcoolici?

Cu siguranta. In realitate,tinerii pot deveni dependenti mai repede decat adultii. Cu cat incep sa bea mai devreme, cu atat este mai mare riscul de a deveni alcoolici.

Existe multe familii cu probleme legate de alcool?

Majoritatea alcoolicilor neaga faptul ca au o problema. De multe ori oamenii ascund faptul ca sunt dependenti de alcool in afara cadrului familial.Cu toate acestea, alcoolismul este foarte raspandit.

De ce este alcoolul foarte periculos pentru tineri?

Pentru ca, de obicei, tinerii au greutatea corporala scazuta si ficatul mai mic decat adultii. Continutul de alcool in sange creste mai repede la tineri. Prin urmare acestia se intoxica mai repede decat adultii cu mai putin alcool. Organismul tanar este afectat mai usor. De asemenea, alcoolismul se dezvolta mai rapid la tineri decat la adulti.

Care sunt semnalele de avertizare ale alcoolismului?

* consumul frecvent de alcool pentru a face fata problemelor zilnice
* evitarea responsabilitatilor casnice sau a celor de la serviciu
* certurile in familie din cauza bauturii
* lipsa de respect fata de sine
* promisiuni nerespectate de a se lasa de baut sau de a bea mai putin
* pierderea memoriei: nu-si mai aduce aminte ce s-a intamplat cand a baut
* se scuza ca nu se poate abtine sa nu bea
* solicita membrilor familiei sa-l scuze cand a baut motivand "ca e bolnav"
* invinueste membrii familiei pentru faptul ca bea



Exista si alte probleme in familie, daca unul din membrii ei este dependent de alcool?

Toata familia sufera cand alcoolismul este prezent. Chiar daca cel care este alcoolic se lasa de baut, problemele nu dispar. Aceste probleme includ:

* probleme financiare
* vinovatia: copii adesea se simt vinovati, gandindu-se ca ei sunt responsabili pentru faptul ca parintii lor beau
* izolarea: copiii sunt adesea stingheriti de faptul ca parintii lor beau. Ei isi ascund sentimentele si emotiile, si de multe ori nu se destainuie nici celui mai bun prieten.
* nemultumirea: un alcoolic este foarte capricios. Copiii si sotia sunt adesea nemultumiti si frustrati
* delicventa juvenila: copiii cu parinti alcoolici pot reactiona chiulind de la scoala si adesea pot deveni si ei alcoolici.



Sa-i cer sa se lase de baut pentru mine?

Asta nu va ajuta la nimic. Alcoolismul este o boala. Chiar cerandu-i sa se lase de baut, tot n-o va face. Un alcoolic are nevoie de sprijin, dar trebuie sa ia singur decizia de a nu mai bea.

Alcoolismul este un semn de slabiciune morala?

Fals. Este important sa se elimine aceasta idee pentru a inlatura sentimentul de condamnare morala care ii impedica pe multi bautori sa caute sprijin. Alcoolismul este o boala care poate fi tratata cu succes.

Consumul moderat de alcool dauneaza unei femei insarcinate?

Sigur. Orice bea sau mananca viitoarea mama, bea si mananca viitorul copil. Intrucat nimeni nu stie cat de mult este prea mult, cea mai buna regula este acea a abtinerii. Sindromul alcoolului, la fat, este a treia cauza care duce la malformatii.

Betia si alcoolismul inseamna acelasi lucru?

Betia este o pierdere temporara de control asupra reactiilor si a comportamentului. Persoana alcoolica nu are puterea de a renunta la bautura si este dependenta de alcool.

Consumul excesiv de alcool mareste riscul aparitiei cancerului?

Persoanle alcoolice risca adesea sa faca cancer al cavitatii bucale, laringelui, de ficat... Alte boli de care sufera persoanele alcoolice: ciroza, gastrita, ulcerul si pancreatita. Se estimeaza ca in tarile occidentale aproximativ pana la 25 de centi din fiecare dolar oferit pentru probleme de sanatate sunt cheltuiti pentru probleme cauzate de consumul de alcool.

Este adevarat ca o singura intoxicatie grava poate cauza deteriorarea ireversibila a creierului?

Efectele primare ale alcoolului sunt asupra sistemului nervos central. S-a demonstrat ca un consum excesiv de alcool cauzeaza deteriorari ireversibile.

Daca o persoana inceteaza sa mai bea, nu mai este considrata alcoolica?

Odata ce o persoana a devenit dependenta de alcool, se considera ca sufera de alcoolism, chiar daca nu bea, pentru ca isi pierde repede controlul, chiar dupa prima bautura.

Orice persoana care bea poate deveni dependenta de alcool?

Nimeni nu stie ce cauzeaza alcoolismul. Persoana care bea ca sa scape de problemele emotionale si de presiunile zilnice are sanse sa devina alcoolica. Se crede ca si unii oameni sunt mai inclinati din punct de vedere genetic catre alcoolism decat altii.

Amestecarea bauturilor determina imbatarea mai rapida decat daca s-ar consuma un singur fel de bautura?

S-a creat un fel de mit ca daca cineva amesteca bauturile se imbata mai rapid decat daca ar bea aceiasi cantitate de alcool continut int-un singur fel. Continutul de alcool care este consumat, si nu amestecul de bauturi diferite, este cel care determina gradul de "betie".

Daca beti un pahar de alcool pe timp de iarna, va incalziti?

Un pahar de alcool produce dilatarea vaselor de sange de la suprafata pielii. Desi aceasta dilatare creeaza o senzatie de incalzire, in realitate organismul pierde caldura mai repede, astfel ducand la scaderea temperaturii corporale. In asa imprejurari riscul de imbolnavire creste considerabil.
mihaela75
Scris: Thursday, September 14, 2006 7:02 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/22/2006
Mesaje: 4839
Fostul meu X era alcoolic,dupa ce am scapat de le m-am rugat la D-zeu daca nu gasesc un om care nu pune strop de alcool in gura mai bine sa ma lase nemaritata toata viata.Cumnatele mele radeau de mine ca mi-am semnat sentinta la singuratate ca asa barbat,care sa nu guste macar un pic, nu exista .Si uite ca exista si chiar ma astepta pe mineras Kaze nu e abstinent, nu se abtine ci pur si simplu nu-i place, ii repunga numai numele "alcool".Insa a avut si el tineretile lui cand tragea la masea cu prietenii.Acum la batranete s-a cumintitras
tabmirela
Scris: Monday, March 24, 2008 4:23 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Grupa mica

Inregistrat: 9/19/2007
Mesaje: 147
in asemenea situatii,ori persoana trebuie sa aibe o vointa de otel ,ori e un caz fara speranta.
daca nu ati auzit voi cumva de cazuri miraculoase de vindecare
fdianamaria
Scris: Tuesday, March 25, 2008 6:56 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/17/2006
Mesaje: 4933
Un prieten foarte bun e prieten cu alcolul. Din dragoste a renuntat la "scenetele" minunate de betie crancena in care se certa cu toti si o lua pe "dansa" de par, dupa ce il batea bine pe orice individ ce avea curajul sa se uite dupa ea pe strada. Dar nu a renuntat de tot... Grea boala !!! Bineinteles ca a ajuns la divort si e singur. Pacat de viata irosita, ca n-ar fi om rau.
carla
Scris: Tuesday, September 16, 2008 11:42 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/8/2007
Mesaje: 14165
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.