ASTIGMATISM
Subiectul anterior · Subiectul urmator
AdrianaC
Scris: Friday, March 17, 2006 6:06 PM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17822
ASTIGMATISMUL

Spre deosebire de miopie, astigmatismul este o tulburare a refractiei oculare in care razele luminoase paralele venite de la infinit nu se reunesc intr-un focar unic.

Corneea este responsabila pentru majoritatea astigmatismelor.

Ca simtomatologie, persoana respectiva nu vede bine nici la distanta nici aproape, vede deformat si adesea confunda obiectele sau literele.

Astigmatismul nu este progresiv si nu prezinta leziuni oculare.
Variatiile sale in cursul vietii sunt neglijabile.

Astigmatismul este de doua feluri:
- astigmatism simplu – se poate corecta cu lentile cilindrice, prin ochelari sau lentile de contact
- astigmatism neregulat – datorita neregularitatii suprafetei corneei. Este foarte rar, se corecteaza prin lentile de contact dure.
Roxanel
Scris: Saturday, March 18, 2006 3:29 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 3/13/2006
Mesaje: 2691
Se mai poate corecta si prin operatie. 1000 de euro de ochi. Nu ca n-as avea, dar m-am atasat de el ras
AdrianaC
Scris: Saturday, March 18, 2006 6:36 AM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17822
Am citit ca se poate corecta prin operatie cu laser.
Eu tocmai am aflat ca am un usor astigmatism, ar trebui sa am +0.5 la stangul si +0.75 la dreptul, dar pentru inceput mi-a recomandat ochelari cu lentile cilindrice, +0.25 ca sa ma obisnuiesc, si pe care sa ii port cca 1 an.
Kiki
Scris: Friday, March 24, 2006 7:45 AM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Laserul - solutia miraculoasa pentru vederea ta

Interventiile chirurgicale cu laser pentru corectarea viciilor de refractie au devenit in ultimii ani foarte populare. Aceste operatii ofera posibilitatea purtatorilor de ochelari de a vedea lumea fata in fata fara a se mai ascunde in spatele lentilelor si, se pare, prezinta un risc minim si un confort sporit. Cine ar pierde o asemenea ocazie, mai ales in Romania, unde pretul lor este accesibil (comparativ cu tari din SUA sau din Uniunea Europeana)?

Ca oricare alta interventie chirurgicala, inainte de a apela la operatia cu laser de reducerea a dioptriilor, trebuie sa te informezi bine cu privire la riscuri, efecte secundare sau cat de compatibil/a esti: evolutia dioptriilor, varsta si afectiunile de care suferi sau ai suferit anterior.


Ce spune specialistul?

Dr. Mircea Filip, director medical al Clinicii de Oftalmologie Ama Optimex, precizeaza ca viciile refractive corectate cu ajutorul operatiei cu laser includ miopia, hipermetropia si astigmatismul; corectia prezbiopiei (scaderea cu varsta a posibilitatii de a citi de aproape) nu a luat inca o mare amploare.

Miopia de pana la -6 D (dioptrii) se poate reduce prin operatii cu laser cu o mare exactitate si cu mai putina precizie pana la -12 D. Hipermetropia se corecteaza prin laser cu destula precizie pana la 5-6 D, in timp ce astigmatismele de 3 - 5 D se pot, de asemenea, corecta. Peste 6-7 dioptrii, problema se poate rezolva prin introducerea unui alt cristalin peste cel natural sau prin inlocuirea acestuia.


Ce tipuri de operatii exista ?

Fotokeratectomia refractiva (PRK, photorefractive keratectomy) se bazeaza pe fotoablatia tesutului cornean anterior in zona optica, respectiv se realizeaza o remodelare a suprafetei corneene de ordinul micronilor. Efectul corector se bazeaza pe aplatizarea curburii anterioare a corneei. Aproximativ 10 micrometri din ablatie corecteaza o dioptrie a miopiei. Hipermetropia se corecteaza prin ablatia periferica. Pentru corectia astigmatismelor, profunzimea ablatiilor poate fi asimetrica si depinde de meridianul pe care dorim sa-l aplatizam. Laserul se aplica numai pe partea anterioara a corneei timp de 30-60 secunde.

LASEK (Laser assisted subepithelial keratectomy) seamana cu Fotokeratectomia refractiva, dar este mai bine bine tolerata.

LASIK (laser in situ keratomileusis) este cel mai raspandit tip de chirurgie refractiva, folosindu-se pentru corectarea viciilor de refractie. Este o autogrefa refractiva, lamelara, ce permite corectia prin aplatizarea curburii corneene anterioare.

Se realizeaza o keratectomie lamelara (indepartarea straturilor anterioare ale corneei). Se indeparteaza de pe fata profunda a grefonului obtinut o lentila. Dupa rezectia tisulara dorita, grefonul se repune la loc. Prezinta, se pare, mai multe riscuri decat PRK sau Lasek. In acelasi timp, pacientii operati prin aceasta metoda pot vedea destul de bine la scurt timp dupa operatie, astfel incat pot sofa.

Toate cele trei tipuri de operatie se realizeaza in ambulator, cu anestezie topica (picaturi in ochi).

Cu una sau doua saptamani inainte de operatie, se vor face diverse masuratori (autorefractometrie, keratometrie, topografie corneeana etc.).

Persoanele care au purtat lentile de contact moi vor intrerupe portul lor cu una sau doua saptamani inainte de operatie, iar cei ce au purtat lentile de contact rigide mai mult.


Poti apela la o astfel de interventie daca:- ai varsta de peste 20 ani - cand refractia oculara devine stabila, mai ales in cazul miopiilor;
- daca nu ai alte afectiuni ale ochilor;
- daca nu ai alte afectiuni sistemice (reumatism articular acut, diabet zaharat, LES, leucemie, limfoame sau alte neoplazii, etc.);
- daca dispui de banii necesari, deoarece astfel de operatii sunt considerate operatii estetice si nu sunt acoperite de Casa de Asigurari;
- daca te-ai informat despre riscurile si beneficiile operatiilor cu laser in comparatie cu alte tratamente.


Intrebari frecvente

Operatia cu laser este dureroasa?

In timpul operatiei vei avea un mic disconfort (daca nu chiar deloc), deoarece ochiul este anesteziat prin picaturi. Dupa ce efectul anesteziei se duce, disconfortul resimtit variaza de la pacient la pacient.

Cand ma voi putea intoarce la lucru?

Majoritatea oamenilor se pot intoarce la lucru in cateva zile sau pana la 7-10 zile de la efectuarea operatiei. Sunt si oameni care se reintorc la serviciu chiar a doua zi.

Cat dureaza tratamentul?

Operatia in sine dureaza cateva minute, in functie de nivelul de corectare a viciilor de refractie. Pacientul pleaca acasa dupa aproximativ 30 de minute. In mod normal, va observa o imbunatatire a vederii in trei pana la cinci zile de la interventie, insa recuperarea postoperatorie totala este variabila: doua saptamani pana la sase luni.

Este tratamentul permanent?

Pe termen lung, in majoritatea cazurilor, evolutia postoperatorie este favorabila in 98% din cazuri.

Ce trebuie si ce nu trebuie sa fac dupa operatie?

Pacientii vor purta ochelari de soare pentru protectie si vor urma tratament cu picaturi. In prima luna pacientii vor evita frecarea ochilor, expunerea la soare, aburi, fum, machiaj si efort fizic excesiv.

Care sunt riscurile unei astfel de operatii?


- vindecare lenta a epiteliului corneean;
- haze-uri corneene(vedere in ceata) si halouri;
- dificultate la vederea nocturna, ceata la vederea in amurg(conducatori auto);
- infectii oculare in absenta unei igiene riguroase;
- regresia rezultatului initial.

Atentie! Acuitatea vizuala obtinuta postoperator nu va depasi acuitatea vizuala maxima ce poate fi obtinuta cu ochelarii cei mai buni.
Cris Rusu
Scris: Friday, November 3, 2006 10:35 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 10/14/2006
Mesaje: 1445
Hopa, interesant... Oare cat o costa? Eu am astigmatism miopic compus, adica la ochiul stang am -3,75 sferic si - 1,25 cilindric, si la ochiul drept am -3,25 sferic si -1,75 cilindric...
Tare sunt curioasa...oare
Roxanel
Scris: Friday, November 3, 2006 11:13 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 3/13/2006
Mesaje: 2691
Chryssrusu wrote:
Hopa, interesant... Oare cat o costa? Eu am astigmatism miopic compus, adica la ochiul stang am -3,75 sferic si - 1,25 cilindric, si la ochiul drept am -3,25 sferic si -1,75 cilindric...
Tare sunt curioasa...oare


Pe aici te ajunge cam 1500 de ambii ochii.
spezam
Scris: Thursday, November 23, 2006 1:14 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Grupa mica

Inregistrat: 11/21/2006
Mesaje: 243
Si eu am astigmatism dar am fost la consult si doctorita a ajuns la concluzia ca nu are rost sa ma operez... nu mai stiu de cebanghead
delfinasa
Scris: Wednesday, November 10, 2010 5:57 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6852
Si fii-mea are astigmatism la 5 ani: -1.25 la dreptul si -2,25 la stangul. Cele care purtati ochelari si pentru corectarea astigmatismului: ati observat vreo imbunatatire dupa ce ati purtat mai mult timp aceste lentile cilindrice? Mai vedeti asa neclar, incetosat cand va dati ochelarii jos? Ce v-au spus doctorii la controale: vi s-a ameliorat astigmatismul cu purtarea ochelarilor?
La picea mea e combinat cu hipermetrie, dar asta nu ar fi asa mare +0,75 la dreptul si +0,50 la stangul.
Ange blanc
Scris: Wednesday, November 10, 2010 10:50 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 4/11/2010
Mesaje: 4221
Si Irinei i s-a pus un astfel de diagnostic. Luna viitoare mergem la un nou control la Cluj.
delfinasa
Scris: Wednesday, November 10, 2010 11:18 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6852
Imi pare rau ca bebelusa are astigmatism uff. Cat are la fiecare ochi? Cum ati reusit sa-l depistati atat de timpuriu? Noi aici am mers regulat la controale la pediatra, se uita mereu la ochii ei cu un aparat, desi nu ne-am plans de nimic ca n-a fost cazul si abia la 4 ani i-a facut un test de vedere la panou. Doctorita s-a aratat rezervata din cauza ca era mai mica si ne-a chemat sa repetam anul asta la controlul de rutina, ocazie cu care ne-a confirmat ca are problme si ne-a facut recomandarea sa mergem s-o vada un specialist.
Banuiesc c-o sa-i puneti ochelari Irinei. Exista ochelari cu elastic pt bebei ca sa nu-i dea jos sau o sa-i puneti din astia normali?
Ange blanc
Scris: Thursday, November 11, 2010 7:28 AM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 4/11/2010
Mesaje: 4221
delfinasa wrote:
Imi pare rau ca bebelusa are astigmatism uff. Cat are la fiecare ochi? Cum ati reusit sa-l depistati atat de timpuriu? Noi aici am mers regulat la controale la pediatra, se uita mereu la ochii ei cu un aparat, desi nu ne-am plans de nimic ca n-a fost cazul si abia la 4 ani i-a facut un test de vedere la panou. Doctorita s-a aratat rezervata din cauza ca era mai mica si ne-a chemat sa repetam anul asta la controlul de rutina, ocazie cu care ne-a confirmat ca are problme si ne-a facut recomandarea sa mergem s-o vada un specialist.
Banuiesc c-o sa-i puneti ochelari Irinei. Exista ochelari cu elastic pt bebei ca sa nu-i dea jos sau o sa-i puneti din astia normali?

Nu ne-am gandit la astigmatism cand am dus-o la medic. Am suspectat-o de strabism convergent si am vrut doar sa fiu precauta. Am mers direct la un profesor universitar. Dupa cateva teste si aparate, a zis ca e o forma usoara de astigmatism (despre care am citit ca toata lumea o are, doar ca la unii evolueaza mai mult, la altii mai putin) si sa mergem din nou peste un an. Pana atunci sa facem cateva exercitii de privit prin vizor, ca sa coopereze la examinare. Luna viitoare vom sti cum stam. Sunt mai mult curioasa decat ingrijorata. Stiu ca oricum eu nu pot schimba nimic. Daca Dumnezeu vrea sa ne mai treaca printr-o incercare de felul acesta, tot El ne va da si sorti de izbanda. Daca va trebui sa poarte ochelari, ii va purta. Deocamdata nu pot spune decat ca astept sa mai treaca o luna sa vad ce ne va spune specialistul.
mhldvrc
Scris: Tuesday, November 8, 2011 2:31 PM
Nivel
Nivel: Ambasador

Inregistrat: 10/3/2008
Mesaje: 517
Noi toti avem, sotul, eu +1 sferic, +0,75 cilindru distanta si +3 sferic aproape(lentile progresive), dar nu vad nimic fara ochelari, nici aproape si nici la distanta. Tatiana e mioapa -2,75 la un ochi si -2 la celalat si cilindrul pe -la un ochi, pe + la celalat(ciudat, dar asa au gasit si in UK). Mihai a avut +0,50 sferic cu +0,50 cilindru si a purtat ochelari de la 3 ani pana pe la 10. Dr. zicea ca nu mai este nevoie de sfera si ochiul nu mai suporta cilindrul. Deci se poate si scapa de ochelari.
monica irimia
Scris: Friday, October 18, 2013 12:36 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 7/3/2010
Mesaje: 1948
Adriana, ai rezolvat problema astigmatismului prin purtarea de ochelari cu lentile cilindrice? In cat timp? Ochelarii i-ai purtat mereu sau doar la lucru?
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.