Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 5/27/2006 Mesaje: 14390
| Maria & Mario wrote:Cred ca fiecare din noi are aspiratii diferite , principii de viata diferite , prioritati diferite !
Corect! Si stil de viata diferit, cum ziceam si mai in spate, cred.
E si partea financiara un motiv, sigur ca da, dar cred cu tarie ca nu din cauza numarului orelor de lucru am trecut printr-un divort, asa cum stiu sigur ca nu m-as fi descurcat singura cu 2 copii daca m-as fi bazat pe salariul ex-sotului.
|
|
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 9883
| Binenteles, Oana ! Eu ma refeream strict la cazul ei .... Nu detaliez ca intru off topic !
Ca tot vorbeam de 8h de munca pe zi .... aici e un trend as putea spune ! Cred ca 80% din forta de munca feminina lucreaza part time ( adica intre 12h pana la 30h ) tocmai pentru a stabili o balanta rezonabila casa /copii / me time / sot ! |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 6/20/2008 Mesaje: 5142
| Maria & Mario wrote:Cred ca fiecare din noi are aspiratii diferite , principii de viata diferite , prioritati diferite ! Eu am ales part time-ul , deci 20h pe saptamana e suficient ! Nu ma incanta salariul ca nu ne lipseste nimic , tati se ocupa de tot , deci de ce nu timp pentru mine ( o zi pe saptamana e doar pentru mine !! ) , apoi am si timp de casa , de ceva de mancare , de copii si teme , si inca o zi pe saptamana pentru colegiul meu ( si o fac pentru mine, nu neaparat ca vreau sa ma specializez, ci sa imi demonstrez ca nu sunt cu nimic mai prejos decat vecina , care munceste 45h pe sapt , de nevoie , pe super bani - pentru care a ajuns divortata )Deci eu, plozii , noi .... liniste si armonie ! Si cea mai mare satisfactie a mea e ca ma bucur de minunile astea mici, care zilnic ma surprind si sunt norocoasa - recunosc sincer - ca pot sta acasa fara remuscari Si cand si-or lua zborul atunci am tot timpul de lume sa fac cariera daca o'i vrea eu ! Ma duc sa fac o negresa si sa intind rufele la soare , apoi ceai cu vecina ! Cules plozii de la scoala - nursery - facut temele si joacaaaaa in padure astazi, ca e frumos astazi ! Simple life !
Cam asa si eu, ma regasesc in tot. |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 8/11/2010 Mesaje: 2334
| Vecina e cea mai buna motivare Eu nu cred ca e important motivul in sine, mai ales daca e financiar, ca asa ne putem muta cu discutia pe la "Femei dependente si independente" sau cum s-o mai numi topicul Nici eu nu duc lipsa de nimic ca tati are grija, dar daca Doamne fereste tati nu mai are job sau se intampla ceva, ce fac? As munci pe nik, ore lungi si obositoare, as face sacrificii materiale si nu numai. Pt mine, colegiul implicit serviciul imi mentin sanatatea mentala si caracterul sculptat asa cum e fara deviatii sau schimbari majore, imi ofera securitate. Colegiul, de fapt echivalare in cazul meu, e motivare financiara pt viitor, nu ca nu imi ajunge ce am acum, dar imi ofera securitate pe mai tarziu. Iar situatia de acum e asa cum e, cum se cere. Sunt mame dedicate 100% copiilor, sunt mame care muncesc mult pt bani sau pt ca le place insa cred ca fiecare isi gaseste locul si implinirea la un moment dat. Prezentul e frumos si linistit asa cum este, ne bucuram de copii cand sunt mici, insa viitorul se planuieste pt a avea o batranete la fel de linistita. Cel putin eu asta cred, copiii cresc, eu ce fac? Poate voi sta si voi creste nepotii in loc sa ma dedic carierei la 60 de ani, ma duc ca fabulez aiurea pe aici |
|
| Mikaela, pai ai baza, meseria care face bani frumosi numai ca in loc de 8 ore faci 5 ca sa scapi de platit bona ca pe mine asta m-ar seaca la buzunar .Deci viitorul e ok ,oricand te poti muta pe full time .La asta ma gandeam eu .Trebuie sa ne perfectionam sa avem o meserie, o calificare , ceva sa ne tina in miscare si cu un viitor asigurat,ideea era cata miscare ,part time sau full time. S-ar putea ca peste 10 ani cand copiii sunt mai si nu mai au nevoie de bona si scap de tona de cursuri sa intru la fulltime sa nu ma plictisesc acasa , la 14 ani copiii se inchid in camera lor ii vezi la cina doar . ,sau poate imi iau catel. Deci ce ziceam ca am uitat...niciodata sa nu zici niciodata, adevarat .Niciodata al meu era pentru perioada asta cu copiii mici ,apoi mai vedem fulltime sau catelul. |
|
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 9883
| Exact aceeasi motivatie o are si colegiul meu ! Pentru stimulare intelectuala, pentru self asteem , pentru " cine stie ce ne aduce maine", pentru socializare etc ! Bine, eu m-as pensiona la anu' ( Adriana , Bereea ) .... sau poate castig la Loto sa nu ma plictisesc acasa ... ca vreau sa vizitez lumea asta mare
|
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 7/22/2007 Mesaje: 11814
| Uite de aceea ceea ce descrieti voi acuma eu am facut inainte de a marita si de aduce copii pe lume .Adica eu am facut invers .Am ajuns la 19 ani.in Israel departe de toti ai mei am muncit si invatzat (nu studii academice )dar sa am o meserie de baza care sa-mi placa si cu care pot sa-mi gasesc mereu de lucru indiferent de cati ani trec si sa castig destul de bine .Eventual pot lucra si de acasa daca asta imi doream.Deci mereu am fost pe la tot felul de cursuri de specializare si in acelasi timp si lucram si nu foarte usor dar asta mi-a fost alegerea si eram singura aveam nevoie de bani de chirie ,mancare si bani de studiu.La 32 de ani cand m-am casatorit si norocul a fost sa dau si peste cineva care si el are un serviciu foarte stabil si permanent eu aveam deja cariera mea si eram cunoscuta in domeniu si lucram intr-o policlinica unde eram angajata permanenta.Acuma mi-a cazut tare bine retragerea mea ptr copii si familie ,plus ca intre timp tot merg la cursuri si chiar am si lucrat putin cel putin am fost indrumatoare ptr multi.Nu ma simpt nefolosita sau ca am pierdut ceva .Cariera am facut ,si atunci cand copii imi vor fi independenti eu pot continua fara probleme ceea ce am facut pana in prezent.Nu-mi pare rau nici o clipa de aceasta pauza de la servici plus ca am inceput sa am planuri mari in alt domeniu si deja incep sa ma fac cunoscuta printre parinti si nu stiu dar dintr-o simpla mamica am inceput cumva sa fiu instructoare un fel de super nanny si organizez multe intalniri cu ei si mai si castig si bani pe deasupra (nu multi dar folositori )deci ma simpt chiar implinita ,COPII imi sunt fericiti si linistiti ca mami este langa ei ,sotul este si el bucuros ca sunt linistita si cunoscuta in imprejurimi deci traiesc din plin totul,numai sanatosi sa fim cu toti! |
|
Inregistrat: 8/11/2010 Mesaje: 2334
| Cred ca e o diferenta intre fericire si satisfactie, satisfactia vine tocmai din a fi o parte valida a societatii, a lumii. Unii cauta satisfactie si recunoastere indiferent de varsta. Dar odata cu inaintarea in varsta nu mai ai energia fizica in primul rand si sansele in al doilea rand, pe care le-ai avut in tinerete. Se uita angajatorul la tine si te intreaba la interviu ce-ai facut in ultimii 10 ani, ce experienta ai, cat iti amintesti din studii, daca ai perfectionare etc etc. Ce-as putea raspunde? Ca am stat cu copiii, ca am lucrat part-time, dar acum sa fim sinceri ca in muuuulte multe domenii nu se ofera job-uri part-time, deci eu explic toata viata mea din ultimii 10 ani in cateva fraze iar angajatorul gandeste ca n-am fost in stare sa jonglez cu viata familiala si cea profesionala simultan, deci nu sunt candidatul perfect.
In final cred ca difera de la tara la tara, depinde de domeniul in care lucrezi, de nevoile angajatorului, de nevoile personale, depinde de atat de multe ca e greu de zis prea multe. Personal, eu daca stau acasa simt ca ma plafonez, iar daca nu imi fac EU banii de cheltuiala ma simt limitata desi nu am motive dar asta sunt eu si asa ma cheama
Cand ne saturam de munca cerem concediu, voila solutia! Mai greu cand stai acasa, cum ceri concediu si cui?? As vrea sa pot sta acasa muult muult timp, dar nu pot, am mishcorici Fermierii saracii muncesc mult mai mult de 8ore si e mult ma dificila treaba, eu ma bucur de conditiil mele, multumesc Domnului, sunt multi care ar vrea o bucatica de job indiferent de natura lui.
SI ca sa nu deviez de tot de la subiect, uite ce zice Discovery despre programul de 8 ore in SUA http://news.discovery.com/history/history-of-the-8-hour-work-day-120501.htm, guvernul a intervenit si a micosrat de fapt programul de munca, a facut o medie iar ce trece peste se numeste overtime=ore suplimentare, asa se poate divide in PT, FT, OT, sindicatele au fost formate pt protectia muncitorului etc etc. |
|
| Dupa 4 ani de nemunca te descalifici cam in orice meserie . Angajatorii nici nu te mai baga in seama sau te baga la entry level cu venit minim pe economie.E riscant sa intrerupi munca de tot.Un part time ajuta daca e in meseria ,te tine in indsutria respectiva pana mai cresc copiii,pana invata sa isi faca temele singuri .asta e planul meu. |
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 7/22/2007 Mesaje: 11814
| t-mihaela wrote:Dupa 4 ani de nemunca te descalifici cam in orice meserie . Angajatorii nici nu te mai baga in seama sau te baga la entry level cu venit minim pe economie.E riscant sa intrerupi munca de tot.Un part time ajuta daca e in meseria ,te tine in indsutria respectiva pana mai cresc copiii,pana invata sa isi faca temele singuri .asta e planul meu.
Da si asta este adevarat in cazul ca nu ai nimic facut in aceeasi anii in domeniu ,nici un curs nici nimic ca sa te avantajeze poate sa nu se uite nimeni la tine.Eu astazi prefer sa fiu angajatorul meu sa fac ce-mi place cand imi place si cum imi place sa depind numai de mine.ideea asta de a fi instructor de parinti mi-a venit tot din partea celor din jur si mi se potriveste de minune momentan cu toate ca si la aceasta am facut ceva cursuri , deci este satisfactie totala exact ca si cum as lucra intr-o colectivitate cum am facut-o.Principalul este sa fim deschise ptr orice in functie de timpul nostru si de ceea ce ni se potriveste. |
|
Inregistrat: 4/17/2008 Mesaje: 3770
| si mie mi s-ar potrivi mai mult un part-time dar la noi nu se prea practica. la noi trebuie sa fi ca negru pe plantatie de la 8 h in sus. din acest motiv imi e bine unde sunt acum ....sunt tot 8 ore dar munca efectiva mai putine, programul e fix ...stiu ca dupa ora 16 sunt libera pt ai mei. salarul lasa de dorit ....dar in viata nu le puteam avea pe toate |
|
Nivel: Membru
Inregistrat: 2/28/2013 Mesaje: 51
| Eu muncesc cate 12-14 ore pe zi, dar nu mi se pare mult, pentru ca iubesc ceea ce fac. Si, pentru ca eu stau atat, la noi in cuplu regula e ca el sta si gateste, curata, are grija de copii, la noi insemnand pisica :) Asa am stabilit noi la inceput si e chiar functional. In schimb, el lucreaza doar vreo 6-7 ore pe zi, uneori si mai putin, in functie de cursurile pe care le are sau ce treburi sunt prin casa.
In alta ordine de idei, cred ca daca amandoi lucreaza 8 ore, treburile casei trebuiesc impartite in egala masura la amandoi. Daca nu ii convine sa gateasca sau sa spele, ok, aplicam formula traditionala: el trebuie sa aduca suficienti bani cat sa-si intretina familia, iar femeia trebuie sa aiba grija de casa si copii. Ca si cu munca de 8 ore, si cu treburile casei, si cu copii, pentru o singura femeie, deja vorbim de sclavagie aici. |
|
Inregistrat: 11/10/2009 Mesaje: 7238
| Pentru mine 8 ore imi par ok insa pe mine ma omoara timpul pana si de la serviciu ca se fac in total 10-11 ore. Si credeti-ma eu lucrez relativ aproape de serv fata de alti colegi ai mei. |
|
Inregistrat: 7/3/2010 Mesaje: 1948
| Inainte de copil stateam intre 8-12 ore la serviciu, uneori mergeam si duminica pentru a-mi usura munca pe saptamana urmatoare. Acum mi s-au schimbat prioritatile, am ales sa muncesc part-time, cu o remuneratie mai mica dar cu suficient timp pentru copil, pentru mine, pentru familie. |
|
Inregistrat: 5/27/2006 Mesaje: 14390
| Se practica part-time-ul si la noi in tara? Ma gandeam ca nu... |
|
|