Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6678
| As dori sa stiu daca in institutiile bugetare poti opta legal pt a munci cu carte de munca cu jumatate de norma, adica 4 ore. |
|

Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/17/2006 Mesaje: 4933
| Eu tot stau sa ma gandesc unde se poate aplica de fapt chestia cu "optatul". La unii angajatori nici nu se pune problema ce e legal si ce ai dreptul, ci cum au ei chef. La bugetari s-ar putea sa se poata. |
|

Nivel: SMARALD
Inregistrat: 3/23/2007 Mesaje: 12042
| stele_pe_cer wrote:As dori sa stiu daca in institutiile bugetare poti opta legal pt a munci cu carte de munca cu jumatate de norma, adica 4 ore.
no way! daca organigrama nu prevede astfel de post sau daca in contractul colectiv de munca nu este stipulat vreo reglementare. |
|

Nivel: Ambasador
Inregistrat: 3/25/2006 Mesaje: 995
| legal da numai sa aiba "postul si bunavointa" de ex eu am vazut casiere si bibliotecare sau administratore si bibliotecare sau contabile si secretare ( pe la tara) cu norma de 4 ore la amandoua ca sa faca 8 in total, dar cind apare asa ceva la institutiile bugetare de obicei le ia cineva tot de pe acolo ca sa faca norma intreaga de 8 ore eu f multa vreme am cautat program de 4 ore , poate in Bucuresti sunt alte sanse ca aici nu am gasit decat de la 8++
|
|

Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6678
| fdianamaria wrote: La bugetari s-ar putea sa se poata.
Eu numai de sistemul bugetar vorbesc, ca la privat se pune problema de peste 10 ore... |
|
Inregistrat: 8/8/2006 Mesaje: 2347
| Cum ar fi afecta pensia daca as fi angajata in sistemul privat cu jumatate de norma? |
|

Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 5/27/2006 Mesaje: 14390
| Poate vorbesc prostii... dar parca anii de vechime se calculeaza la un program normal de 8 ore... deci daca lucrezi jumatate de norma, si vechimea se injumatateste; concluzia: vechime mai putina= pensie mai mica. Cred ca asa e... |
|
Inregistrat: 8/8/2006 Mesaje: 2347
| Multumesc mult, Kali! As putea sa merg eu sa platesc diferenta. Sper sa fie posibil acest lucru Sau sa-mi fac alta pensie privata |
|

Inregistrat: 6/20/2007 Mesaje: 7309
| kali wrote:Poate vorbesc prostii... dar parca anii de vechime se calculeaza la un program normal de 8 ore... deci daca lucrezi jumatate de norma, si vechimea se injumatateste; .......................Cred ca asa e...
Nu vorbesti deloc prostii: exact asa stau luscrurile!!!!!! |
|

Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 2034
| In contractul colectiv de munca unic la nivel national am gasit un articol care mi-ar conveni de minune:
Art. 17 (1) Salariatii care renunta la concediul legal pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani beneficiaza de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, fara sa le fie afectate salariul de baza si vechimea in munca. La cererea lor se poate acorda program decalat, cu alte ore de incepere a programului de lucru, daca activitatea unitatii permite. (2) Femeile care au in ingrijire copii de pana la 6 ani pot lucra cu 1/2 norma, daca nu beneficiaza de cresa sau camin, fara a le fi afectate drepturile ce decurg din calitatea de salariat. Timpul in care au fost incadrate in aceste conditii se considera, la calculul vechimii in munca, timp lucrat cu o norma intreaga.
In momentul de fata medeea merge tot la cresa pt ca la camin nu am gasit loc, desi o inscrisesem din martie.Unul din motive a fost ca nu are inca 3 ani, alt motiv a fost ca n-am vrut sa dau spaga. Daca as lua adeverinte de la cele 2 gradinite unde am fost refuzata, cum ca nu au locuri , as avea sanse sa beneficiez de program de juma de norma? De la cresa as putea s-o retrag pe motiv ca nu respecta legea si in loc de maxim 20 de copii in grupa sunt 30-35? |
|

Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 6570
| Oooo, e bine, codruta, daca ai reusi sa faci asa ceva. Dar la tine la serviciu ar accepta un astfel de program? |
|

Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 2034
| oana_nicole wrote:Oooo, e bine, codruta, daca ai reusi sa faci asa ceva. Dar la tine la serviciu ar accepta un astfel de program?
habar n-am incerc marea cu degetul... de aia va intreb pe voi, care sunteti de specialitate in domeniul legislatiei muncii pt ca eu nu pot sa fiu obiectiva cand citesc o lege...Iau doar ce-mi convine... Daca legea imi da dreptate,nici nu stau pe ganduri, ori le convine ori ba... |
|

Nivel: DIAMANT
Inregistrat: 12/17/2007 Mesaje: 25891
| Daca stiam cand trebuia acest lucru............... |
|

Nivel: SAFIR
Inregistrat: 2/26/2006 Mesaje: 16505
| Codruta, multa bafta, sa iasa lucrurile asa cum iti doresti.... |
|

Inregistrat: 3/2/2006 Mesaje: 3065
| codruta wrote:In contractul colectiv de munca unic la nivel national am gasit un articol care mi-ar conveni de minune:
Art. 17 (1) Salariatii care renunta la concediul legal pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani beneficiaza de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, fara sa le fie afectate salariul de baza si vechimea in munca. La cererea lor se poate acorda program decalat, cu alte ore de incepere a programului de lucru, daca activitatea unitatii permite. (2) Femeile care au in ingrijire copii de pana la 6 ani pot lucra cu 1/2 norma, daca nu beneficiaza de cresa sau camin, fara a le fi afectate drepturile ce decurg din calitatea de salariat. Timpul in care au fost incadrate in aceste conditii se considera, la calculul vechimii in munca, timp lucrat cu o norma intreaga.
In momentul de fata medeea merge tot la cresa pt ca la camin nu am gasit loc, desi o inscrisesem din martie.Unul din motive a fost ca nu are inca 3 ani, alt motiv a fost ca n-am vrut sa dau spaga. Daca as lua adeverinte de la cele 2 gradinite unde am fost refuzata, cum ca nu au locuri , as avea sanse sa beneficiez de program de juma de norma? De la cresa as putea s-o retrag pe motiv ca nu respecta legea si in loc de maxim 20 de copii in grupa sunt 30-35?
Codruta ce este cu rosu se refera doar la acei copii bolnavi , de ex cu handicap. Tu te incai doar la primul aliniat daca doresti.Dar de ce vrei sa incepi munca ?Nu ai vazut noua lege care va fi din ianuarie , cea cu 85%*venitul mediu pe ultimile 12 luni anterioare datei nasterii copilului? |
|
|