20 de mituri despre alaptare
Subiectul anterior · Subiectul urmator
CasandraE
Scris: Friday, February 17, 2012 12:18 PM
Nivel
Nivel: Grupa mica

Inregistrat: 2/17/2012
Mesaje: 205
Buna mamici. Mi s-au parut foarte interesante cele 20 de mituri despre alaptare.
Voi ce alte mituri stiti referitoare la alaptare ?

1. Multe femei nu produc suficient lapte.
Nu este adevarat! Marea majoritate a femeilor produc lapte mai mult decât suficient. Într-adevar, o supra-abundenta de lapte este posibila. Cei mai multi copii care castiga prea lent sau pierd in greutate, nu o fac deoarece mama nu are suficient lapte, ci pentru ca, copilul nu ajunge sa consume laptele pe care il are mama. Motivul de obicei este faptul ca este slab fixat pe piept. De aceea este extrem de important ca prospata mamica sa fie instruita de cineva cu experienta inca din prima zi, despre tehnica corecta de alaptat.

2. Este normal pentru alaptare sa doara.
Nu este adevarat! Desi o oarecare sensibilitate în timpul primelor zile este posibila, acest lucru ar trebui sa fie o situatie temporara, care dureaza doar câteva zile si nu ar trebui sa fie atât de rau incat sa-i produca frica mamei de alaptare. Orice durere, care este mai mult decat usoara este anormala si este aproape intotdeauna din cauza copilului pozitionat gresit la san. Orice durere a mamelonului, care dureaza mai mult de 5 sau 6 zile, nu ar trebui sa fie ignorata.

3. Nu exista lapte suficient in primele 3 sau 4 zile dupa nastere.
Nu este adevarat! Daca din momentul in care mama are lapte din abundenta, un copil chiar si gresit tinut la san poate obtine destul lapte, in primele zile cand mama inca nu are lapte suficient, pozitia alaptarii este esentiala. In primele zile de alaptare laptele matern are alta consistenta (se numeste colostru) si este normal sa aiba alta culoare si consistenta decat laptele normal, care va urma acestei perioade. Oricine va sugereaza sa folositi pompa de lapte pentru a sti cât de mult colostru este, nu întelege alaptarea, si ar trebui sa fie ignorat politicos.

4. Un copil ar trebui sa fie la piept 20 (10, 15, 7,6) minute la fiecare san.
Nu este adevarat! Cu toate acestea, trebuie facuta o distinctie trebuie facuta între "a fi tinut la piept" si "alapteare". În cazul în care un copil manaca 15-20 de la un singur san, este putin probabil s amai manance si de la celalalt. In schimb, daca manaca doar un minut de la primul san si apoi incepe sa se joace su sanul doarme, si face acelasi lucru la celalalt san, chaiar daca sta cate 20 minute la fiecare san nu va fi suficient. Copilul se va hrani mai bine doar daca este tinut corespunzator, si daca va fi ajutat prin comprimarea sanului de catre mama pentru a mentine constant fluxul de lapte, din momentul in care copilul nu mai inghite pe cont propriu. Astfel, este evident ca regula si regula care zice "copilul primeste 90% din laptele de la san in primele 10 minute" este la fel de gresit. Nu exista o legatura directa intre timpul petrecut la san si cantitatea de lapte furnizata.

5. Un copil care alapteaza are nevoie de apa suplimentar, în vreme calda.
Nu este adevarat! Laptele matern contine toata apa de care are nevoie un copil.

6. O mama care fumeaza este mai bine sa nu alapteze.
Nu este adevarat! O mama care nu se poate abtine de la fumat, trebuie sa alapteze. A fost demonstrat ca alaptatul reduce efectele negative ale fumului de tigara asupra plamânilor copilului, de exemplu. Alaptarea aduce beneficii mari de sanatate, atât pe mama si copil. Ar fi mai bine daca mama nu fuma, dar daca nu se poate abtine sau macar sa reduca, atunci este mai bine sa fumeze si sa alapteze decât varianta in care sa fumezi si sa-si hraneasca copilul cu o formula de lapte.

7. O mama ar trebui sa-si spele sfarcurile de fiecare data înainte de hranirea copilului.
Nu este adevarat! Formulele de lapte praf necesita o atentie deosebita din punctul de vedere al curateniei, deoarece formulele de lapte praf nu numai ca nu protejeaza copilul impotriva infectiilor, dar, sunt de fapt un teren de reproducere bun pentru bacterii si pot usor contaminate. Pe de alta parte, laptele matern protejeaza copilul împotriva infectiei. Spalarea sfarcurilor inainte de fiecare alaptare complica in mod inutil alaptearea si in plus spala uleiuri de protectie la nivelul mamelonului.

8. Folosirea unei pompe de san este o modalitate buna de a sti cât de mult lapte aveti.
Nu este adevarat! Cat de mult lapte aveti depinde de foarte multi factori, inclusiv de nivelul de stres. Copilul poate obtine mult mai mult lapte decat puteti pompa dumneavoastra.

9. O mama care alapteaza trebuie sa fie extrem de atanta cu ceea ce mananca.
Nu este adevarat! O mama care alapteaza ar trebui sa încerce sa manânce o dieta echilibrata, dar nu trebuie sa manance cine stie ce alimente speciale si nici nu trebuie sa evite anumite alimente. O mama care alapteaza nu trebuie sa bea lapte în scopul de a face lapte. O mama care alapteaza nu trebuie sa evite alimentele condimentate, usturoiul, varza sau de alcoolul. O mama care alapteaza ar trebui sa manance o dieta normala sanatoasa. Desi exista situatii în care ceea ce manânca mama poate afecta copilul, acest lucru este neobisnuit. Cel mai frecvent, "colicile", "balonarea", si plansul poate fi ameliorate prin schimbarea tehnici de alaptare, mai degraba decât schimbarea dietei mamei.

10. Este mai usora folosirea biberonului decat alaptatul.
Nu este adevarat! Sau, cel putin, nu ar trebui sa fie adevarat. Cu toate acestea, alaptarea poate parea dificila, datorita unui inceput gresit. Dar un început gresit poate fi de asemenea corectat destul de usor si mai tarziu.

11. Alaptarea face ca mama sa nu mai aiba timp de nimic altceva.
Nu este adevarat! Dar depinde cum te uiti la acest lucru. Pe de o parte,un copil alaptat la san poate fi îngrijit oriunde, oricând, si, astfel, alaptarea este un lucru ajutator pentru mama. Nu trebuie sa umpleti rafturile cu biberoane si cuti cu lapte praf. Nu trebuie sa va faceti griji în pentru trebuie sa incalzi laptele. Nu trebuie sa va faceti griji cu privire la sterilitate.

12. O mama care alapteaza trebuie sa manance mai mult, în scopul de a face suficient lapte.
Nu este adevarat! Femeile chiar pe diete foarte sarace in calorii, au de obicei, suficient lapte, ( asta cu exceptia cazului cand aportul caloric al mamei devine extrem de scazut pentru o perioada prelungita de timp). În general, copilul va primi ceea ce are nevoie. Unele femei se tem ca în cazul în care mananca prost pentru câteva zile, acest lucru va afecta, de asemenea, laptele lor. Nu este cazul sa va îngrijorati. Astfel de modificari nu vor afecta cantitatea sau calitatea laptelui furnizat. Se spune de obicei ca femeile au nevoie sa manânce 500 de calorii pe zi, în scopul de a alapta. Acest lucru nu este adevarat. Unele femei nu mananca mai mult atunci cand alapteze, fara ca nici un rau sa facut mamei sau copilul prin furnizare de lapte. Mama ar trebui sa manance o dieta echilibrata dictata de apetitul ei.

13. Alaptarea gemenilor este prea dificila.
Nu este adevarat! Alaptarea gemenilor este mai usora decât hranirea lor cu biberonul, în cazul în care alaptarea este merge bine. De aceea este mai important pentru mamele cu gemeni sau tripleti sa iaba un start corect in alaptare.(cautati si informatiile despre Importanta contactul cu pielea pentru alaptare). Este evident ca hranirea gemenilor sau tripletilor va consuma o gramada de timp, indiferent cum este realizata.

14. În cazul în care mama are o infectie ea trebuie sa se opreasca alaptarea.
Nu este adevarat! Cu foarte putine exceptii, copilul va fi protejat daca mama continua sa alapteze. Pâna cand mama realizeaza ca are febra (sau tuse, varsaturi, diaree, eruptii cutanate, etc), ea a dat deja copilului infectia, deoarece ea a fost bolnava cu cateva zile inainte de a-si da seama. Cel mai bun mod de protectie a copilului in continuare este ca mama sa continue alaptarea. În cazul în care copilul se ajunge bolnav, lui ii va fi mai putin rau daca mama continua alaptarea. În plus, poate ca a fost copilul cel care a dat infectia mamei, dar copilul nu a prezentat semne de boala. De asemenea, infectiile la san, inclusiv abcese mamare, desi dureroase, nu sunt motive de a opri alaptarea.

15. În cazul în care copilul are diaree sau varsaturi, mama trebuie sa întrerupa alaptarea la sân.
Nu este adevarat! Cel mai bun medicament pentru infectia intestinala a unui copil este alaptatul. Opriti pentru un timp ori ce alte alimente suplimentare, dar continua alaptarea. Laptele matern este singurul lichid de care copilul tau are nevoie atunci cand are diaree si / sau varsaturi. Apasare

16. În cazul în care mama ia medicamente nu trebuie sa alapteze.
Nu este adevarat! Exista foarte putine medicamente pe care o mama nu le poate lua in conditii de siguranta atunci cand alapteaza. O cantitate foarte mica din medicamentele luate de mama se transmit în lapte, astfek incat nu exista motive de ingrijorare. Pierderea beneficiul alaptarii atat pentru mama cât si pentru copil trebuie sa fie luate în considerare atunci când se ia hotararea daca trebuie intrerupta alaptarea.

17. Alaptarea în public nu este decenta.
Nu este adevarat! Acesta umilire si hartuire a mamelelor care-si alapteaza copiii nu este decenta. Femeile care încearca sa faca cele mai bun lucru pentru copilul lor nu ar trebui sa fie obligate de catre altor oameni fara lipsa de întelegere sa stea acasa sau sa hraneasca bebelusii în toaletele publice. Cei care se simt ofensati trebuie doar sa nu se uite. Copiii nu vor fi afectati psihologic de a vedea o femeie care alapteaza. Dimpotriva, ar putea invata ceva important, si anume ca sanii nu sunt numai pentru a vinde bere.

18. Alaptarea unui copil pâna la 3 sau 4 ani este anormal si rau pentru copil, provocând o relatie de superdependenta între mama si copil.
Nu este adevarat! Alaptarea pana la varsta de 2-4 ani a fost o regula în majoritatea culturilor, de la începutul timpurilor. Doar în ultimii 100 de ani sau asa ceva a fost vazuta alaptarea ca ceva limitat.

19. O mama care alapteaza trebuie sa bea multe lichide.
Nu este adevarat! Mama ar trebui sa bea în functie de setea ei. Unele mame simt ca le este sete tot timpul, dar multe nu beau mai multe lichide decât de obicei. Organismul mamei stie daca ea are nevoie de mai multe lichide, si spune acest lucru prin senzatia de sete. Nu cred ca o mama trebuie sa bea cel putin un anumit numar de pahare pe zi. Reguli despre consumul apa fac doar sa complice inutil alaptarea.

20.Alaptatul la san este acuzat pentru tote cele.
Adevarat! Familie, profesionistii din domeniul sanatatii, vecini, prieteni si soferii de taxi vor da vina pe alaptat, daca mama este obosita, nervosa, cu toane, bolnava, are dureri la genunchi, are dificultati de somn, este întotdeauna somnorosa, se simte ametita, este anemica, are o recidiva de artrita (migrene, sau orice alta problema cronica), se plânge de pierdere a parului, schimbarea de viziune, zgomote în urechi sau mâncarimi ale pielii. Alaptarea este de vina atunci când ratele cresc si economia este fragila.

Informatiile sunt preluate de aici.

Autorul articoluluio este Dr. Jack Newman. El a fondat prima clinica pentru alaptare în 1984. Dr. Newman are mai multe publicatii pe tema alaptarii, iar în 2000 a publicat un ghid de ajutor pentru profesionisti si pentru mame pe care alapteaza, numit, Dr. Jack Newman Ghidul celor care alapteaza.
CasandraE
Scris: Friday, February 17, 2012 1:53 PM
Nivel
Nivel: Grupa mica

Inregistrat: 2/17/2012
Mesaje: 205
Am mai gasit cateva idei false despre alaptare
(preluate din Royal Women`s Hospital breastfeeding Information Guidelines). O versiune tradusa puteti citi aici.

21.Femeile blonde si cu piele alba fac mai des ragade.
Nu e nici o evidenta In acest sens. Atasarea si pozitionarea incorecta a copilului la san sunt cauzele aparitiei ranilor la san( ragadele).

22.Mameloanele trebuie pregatite din timpul sarcinii pentru a u se produce ragade.
Nu este adevarat. Nu este nevoie de o pregatire prealabila a mameloanelor ci doar de evitarea spalarii cu sapun si expunerea sanilor la aer!

23.Sanii se ranesc pentru ca este tinut prea mult la san copilul.
Nu este adevarat. Daca pozitia alaptarii este cea corecta, puteti tine copilul la san cat doriti. Intreruperea brusca a suptului inaintede de a lasa sanul copilul, poate cauza rani.

24.Cremele si unguentele pot preveni ragadele.
Fals! Este doar o politica de marketing.

25.Sanii sunt goi dupa alaptat.
Nu este adevarat. Productia de lapte este un proces continui si In permanenta va mai veni lapte pe canale. De obicei, copilul mananca doar 40-60% din laptele disponibil.

26.Este mai putin lapte seara.
Este normal ca spre seara copilul pare sa nu se linisteasca la san (suge apoi dupa putin timp iara vrea fara sa poata adormi). Productia de lapte continua normal,agitatia copilului nu este legata de productia "insuficienta" de lapte. Mama trebuie sa stie de posibilitatea aparitiei acestei perioade, sa aiba rabdare, sa alapteze relaxata. Suptul In exces face parte din stimularea normala a lactatiei.

27.Cantitatea de lapte poate fi simtita dupa plenitudinea sanilor.
Nu se poate stabili cantitatea de lapte dupa senzatia de "cat" de plini sunt sanii. Dupa 3 saptamani dupa nastere sanul revine aproape la dimensiunea dinainte de nastere, lactatia se stabilizeaza trece "umflarea" sanului din primele saptamani, iar sanul va produce atata lapte de cat are nevoie copilul.

28.Sanii se umfla atunci cand "vine" laptele.
Angorjarea nu este un lucru normal. Majoritatea femeilor daca alapteaza corect si des(10-12x) In primele zile simt doar o "umflare minima" a sanului. Unele femei, In pofida alaptarii dese pot acuza umflarea sanilor din cauza unei lactatii foarte abundente, caz in care este nevoie sa se mulga!

29."Reflexul de ejectie a laptelui" nu se declanseaza datorita tensiunii sau stresului.
Reflexul nu este Impiedicat doar de stres si tensiuni grave. Incercarea de a se relaxa (luand aer adanc In piept sau lasand umerii In jos) In timpul alaptarii poate fi de ajuns pentru secretia ocitocinei care declanseaza reflexul de ejectare a laptelui.

30.Copilul foloseste mamelonul pe post de suzeta.
Adevarat. Copii au nevoie sa suga atat pentru alimentatie cat si pentru comfort, pentru a se linisti. Si In acest caz productia de prolactina (hormonul care produce laptele) este stimulata de supt. Este mai natural sa suga sanul ca sa se linisteasca decat suseta!

31.O sa-l rasfete daca il ia in brate si il alapteaza de cate ori plange.
Bebelusii au nevoi fizice si emotionale, vor sa se simta In siguranta si iubiti. Este normal sa necesite contactul strans si mangaierea. Dupa Jelliffe coplul este un "fat extrauterin", pana la varsta de 9 luni fiind total dependent de mama sa. In societatile unde traditional mama Iti poarta In permanenta copilul cu ea, copiii nu plang!

32.Plansul este bun pentru plamani.
Fals! Plansul este un mod de comunicare a copilului pentru a spune ca are o problema, Ii foame, este ud, e prea cald, prea frig, e obosit, e singur ori e plictisit. Rar plange pentru ca e bolnav .

33.Daca mama are sani mici sau plati nu o sa aiba destul lapte.
Fals. Marimea sanului nu este legata de producerea de lapte.

34.Dupa alaptare sanii nu vor mai fi niciodata normali.
In timpul sarcinii sanii se tripleaza ca si greutate. Dupa ce lactatia se stabilizeaza, la majoritatea femeilor ei revin la normal. Unele sudii arata ca la jumatate din femei li s-au micsorat sanii dupa Intarcare iar la jumatate s-au marit.

35.Mama nu poate sa ramana gravida cat alapteaza.
Daca alapteaza exclusiv, fara alte lichide date coopilului (ceai sau lapte praf) nu ramane gravida, (sansa este 2%). Daca completeaza alaptarea cu alte alimente sansa dea ramane gravida creste. In concluzie de unul singur, faptul ca o femei alapteaza nu poate fi folosit ca mijloc contraceptiv.
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.