2 ani garantie - orice produs cumparat
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Kiki
Scris: Saturday, January 6, 2007 12:28 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Am vazut aseara o stire la Tv cum ca de la 1.01.2007 a intrat in vigoare o noua lege privind garantia la produsele cumparate: pentru orice produs garantia va fi de 2 ani de zile... what what what

De la 1 ianuarie 2007, doi ani garantie pentru orice produs cumparat

Orice produs cumparat va avea, de la 1 ianuarie, o garantie de doi ani, prevede legea privind vânzarea produselor si garantiile asociate. Acest termen se aplica pentru toate produsele, indiferent ca este vorba de încaltaminte, haine, electronice, mobila sau autoturisme. Vânzatorii vor fi obligati sa înlocuiasca produsele înca de la prima defectiune.


Sursa

Vanzarea produselor si garantiile asociate de la 1 ianuarie 2007

Incepand cu ianuarie 2007 intra in vigoare Legea 449/2003 (publicata in M. Of. partea I nr. 812 din 18.11.2003), care reglementeaza aspecte privind vanzarea produselor, inclusiv a celor executate la comanda, si garantiile asociate acestora, in vederea asigurarii protectiei consumatorului.

Noutatea acestei legi consta in responsabilitatea pe care o are vanzatorul fata de consumator. Vanzatorul este obligat sa livreze consumatorului produse care sunt in conformitate cu specificatiile contractului de vanzare-cumparare si este raspunzator fata de consumator pentru orice lipsa a conformitatii existenta la momentul cand au fost livrate produsele.

Legea specifica faptul ca raspunderea vanzatorului este angajata daca lipsa de conformitate apare intr-un termen de 2 ani, calculat de la livrarea produsului, chiar daca la cumparare vanzatorul a negociat cu consumatorul o perioada de garantie mai mica.


Consumatorul trebuie sa informeze vanzatorul despre lipsa de conformitate in termen de doua luni de la data la care a constatat-o.

Un produs este conform cu contractul de vanzare-cumparare in cazul in care : - corespunde descrierii facute de vanzator si cu produsele prezentate ca mostre sau model; corespunde scopului solicitat de catre consumator, acceptat de vanzator in contractul de de vanzare-cumparare sau scopurilor pentru care sunt utilizate in mod normal produsele de acelasi tip; prezinta parametri de calitate si performante normale si corespunde declaratiilor publice privind caracteristicile concrete ale acestuia facute prin publicitate sau inscriere pe eticheta produsului.

In cazul lipsei conformitatii, consumatorul are dreptul de a solicita vanzatorului, ca masura reparatorie, inlocuirea sau repararea produsului in functie de optiunea sa, in fiecare caz fara plata, cu exceptia situatiei in care aceasta solicitare este imposibila sau disproportionata.

Legea stabileste si faptul ca este obligatorie oferirea de catre ofertant a unei garantii, care trebuie sa precizeze elementele de identificare a produsului, termenul de garantie, modalitatile de asigurare a garantiei - intretinere, reparare, inlocuire -, inclusiv denumirea si adresa vanzatorului si ale unitatii specializate de servicii.


Daca vanzatorul este raspunzator fata de consumator pentru lipsa de conformitate rezultata dintr-o actiune sau dintr-o omisiune a producatorului ori a unui agent economic din acelasi lant contractual, vanzatorul are dreptul de a se indrepta impotriva celui responsabil de lipsa de conformitate, in conditiile legii.

Agentii economici care nu respecta prevederile legii pot fi amendati, valoarea amenzilor fiind cuprinsa intre 1000 si 25.000 RON.

Nu sunt supuse prevederilor legii produsele folosite care sunt vandute prin procedura licitatiei publice, la care consumatorul are posibilitatea sa participe personal.

SURSA

Ce ziceti de treaba asta? Intram si noi, romanii, in randul lumii? Nu o sa-ti mai dea vanzatoarea cu produsul in cap ci te va despagubi conform legii?
sousourel
Scris: Saturday, January 6, 2007 12:45 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/18/2006
Mesaje: 7688
Chiar si pt incaltaminte?scratch De la 30 de zile ajunge termenul de garantie la 2 ani..sau la haine? Hmmm....interesant....oare
Maria & Mario
Scris: Saturday, January 6, 2007 12:55 PM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 9883
Aici incaltamintea are garantie 28 zile, dar sa pastrezi si bonul sau sa faci dovada achizitiei ( ex : extrasul de cont a cardului cu care ai achizitionat ).
Oricum, fiecare produs are termenul sau individual de garantie. Si orice ai restitui, ti-l primesc zambind ! Isi cer scuze daca produsul nu a indeplinit cerintele de calitate solicitate de tine ! Te indruma spre altul nou sau mai performant...... orice, numai sa nu te piarda ca si client. Oare astea cand se vor intampla in Romania ?

g_nicoleta2000
Scris: Saturday, January 6, 2007 1:59 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 3898
Eu nu am auzit ca in nici o tara din lume sa-ti primeasca dupa un an si jumatate un tricou care l-am purtat si l-am spalat de n-spe ori si apoi normal ca se decoloreaza sau chiar se rupe. Chiar nu cred ca-i normal ca un tricou sau un papuc sa aiba 2 ani garantie pentru ca termenul lor de folosinta nu este de doi ani.
Deci am reusit in sfartsit sa ne dam in petic si la garantii. Daca pana acum papucii care tocmai ti i-ai cumparat se rupeau in 2 saptamani de la achizitie si nu te gaba nimeni in seama acum chiar au dus termenul de preschimbare la 2 ani.
Termenul de 30 de zile mi se parea absolut corect dar nu-l respecta mai nimeni.... am cumparat un costum de 900 mii pentru Alex si cand sa-l imbracam a crapat materialul intre picioare de parca era putred, vanzatoarea nici nu a vrut sa auda de schimbat pana nu am vorbit cu patronii si aia au facut mofturi..... La noi trebuie lucrat si la atitudinea comerciantilor, imi tot reprosa ca daca nu mi-am imbracat niciodata copilul cu costumasul atunci de ce l-am spalatbanghead , deci chiar nu aveam cu cine discuta pentru ca lumea este tamaie fool
Kiki
Scris: Saturday, January 6, 2007 2:10 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Eu cred ca la legea asta trebuie sa mai lucreze. Nu cred ca orice produs poate fi schimbat. Pai asa, cine mai cumpara? E mai simplu sa te duci sa dai inapoi ceea ce deja ai cumparat sau sa schimbi pe alt produs. E ca si cum te duci cu chilotii sau ciorapii purtati 2 ani, spalati de x ori si iti da altii noi! E absurd!
E bine ca vor sa protejeze consumatorul, dar sa stabileasca foarte clar tipul sau tipurile de produse ce intra sub incidenta legii!
sousourel
Scris: Saturday, January 6, 2007 2:15 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/18/2006
Mesaje: 7688
Pai cum sa pici asa dintr-o extrema intr-alta? Acu' nu dai garantie, maine dai garantie pentru orice fleac 2 ani..asta cred ca e mai mult praf in ochi, sa creada poporul ca pe ei chiar ii intereseaza nevoile noastre, chiar muncesc in sensul asta ceva....
g_nicoleta2000
Scris: Saturday, January 6, 2007 2:20 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 3898
Eu cred ca legea data este in fromatul brut si ca normele de aplicare nu au fost elaborate inca. Acolo poate o sa mai faca diferente intre un tricou si un frigider
Kiki
Scris: Saturday, January 6, 2007 2:32 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
g_nicoleta2000 wrote:
Eu cred ca legea data este in fromatul brut si ca normele de aplicare nu au fost elaborate inca. Acolo poate o sa mai faca diferente intre un tricou si un frigider


In mod sigur asa este. Dar vezi tu, peste tot pe unde am citit nu se face precizarea asta, asa ca romanul poate crede orice! banghead
CHESTORUL
Scris: Saturday, April 19, 2008 10:21 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
IN MARE PARTE AVETI DREPTATE DAR ESTE TOTUSI O INTERPRETARE A LEGI.

EXISTA DOUA FELURI DE GARANTII

1- GARANTIA COMERCIALA SAU DE EXPLOATARE ESTE DATA DE PRODUCATOR CARE ESTE DE OBICEI DE 30 ZILE ( ESTE OBLIGATORIE DIN PUNC DE VEDERE AL LEGI) ,TERMENUL MINIM FIIND DE 15 ZILE IN FUNCTIE DE MATERIALELE CARE COMPUN INCALTAMINTEA SI DE CARE NU SE SPECIFICA IN LEGE DAR APAR IN NORMELE DE FABRICATIE EN 1222 DIN 2000
MAI TREBUIE SA VA SPUN CA ACEASTA ESTE VALABILA NUMAI DACA AU FOST RESPECTATE CONDITIILE DE FOLOSINTA TRECUTE IN TALOANELE DE GARANTIE


SI GARANTIA DE CONFORMITATE IN CAZURILE DE VICII ASCUNSE CARE ESTE DE DOI ANI INTRADEVAR DE LA LIVRAREA PRODUSULUI DE LA PRODUCATOR LA COMERCIANT.
(DACA CUMPARAM UN PANTOF CU AN DE FABRICATIE MAI VECHI DE DOI ANI PRODUCATORUL ESTE ABSOLVIT DE ORICE VINA SI RAMINE DOAR GARANTIA COMERCIALA DE 30 ZILE)
DECI NU TREBUIE CONFUNDAT GARANTIA ESTE UNA SI LIPSA DE CONFORMITATE ESTE ALTA
GARANTIA DE CONFORMITATE SE REFERA IN SPECIAL LA VIICIILE ASCUNSE EX CALAPOD DEFECT(INCOMOD LA PURTARE),CUIE CARE IES PRIN TALPA ,ATUNCI CIND UN PANTOF A FOST ETICHETAT CA FIIND DIN PIELE SI OBSERVI IN TERMEN DE ...(SASE LUNI) CA ESTE DIN ALT MATERIAL,ETC

Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.