Vitralii

Options Vitralii
Subiectul anterior · Subiectul urmator
katy_lumika
Postat: Sunday, August 10, 2008 3:38 PM


Nivel: Senior

Intrat: 1/14/2008
Postari: 5944
Locatia: Constanta
Tot misunand prin preajma soatzei si tragand cu ochiul la ceea ce face am zis ca nu ar fi rau sa deschid un topic despre vitralii. Noi avem la usile de la intrarea in birou si da foarte bine; cu siguranta cladirea in care locuim, la momentul potrivit o vom renova si pentru ca este construita in stil vechi cere sa punem vitralii in loc de termopan. Cel putin, partea care da spre curte are o fereastra inalta de la parter pana la etaj, fereastra care daca va fi imbracata in vitralii va arata absolut senzational, pentru ca la finele ei este frumos rotunjita.Dupa ce am vazut o casa "imbracata" toata in vitralii, nu mai pot dormi noptilealcool .
Personal, sunt innebunita dupa cupole, sunt absolut geniale, si cu siguranta foarte greu de realizat. Daca Nicu ar duce mai departe ceea ce a inceput tatal sau, m-as bucura, insa nu as fi de acord sa picteze vitralii, este nociv. Cateva cuvinte gasite pe internet despre vitralii, urmate de cateva poze:In conceptia generala vitraliile sunt percepute ca fiind sticla trasa manual, colorata in masa si arta de a o folosi pentru a crea o separatie a spatiilor cu o utilitate subliniata de frumos.

Din punct de vedere al materiilor sticla se coloreaza prin adaugare de saruri metalice si procedee tehnologice speciale pentru textura, nuanta si consistenta. Sticla valorificata prin culoare este manufacturata in vitralii sub forma bucatilor de sticla aranjate astfel incat sa formeze imagini sau modele, intregul fiind consolidat de o structura de plumb sustinut de un suport rigid. De asemenea, termenul "vitralii" este asociat cu ferestrele pe ale caror suprafete vitrate au fost aplicate vopsele si emailuri tratate termic in cuptoare.

Din punct de vedere al laturii artistice vitraliile constau in talentul de a concepe modelul, precum si tehnica laborioasa de a asambla piesele decorative astfel incat sa isi suporte propria greutate. Multe ferestre de dimensiuni foarte mari au rezistat testului timpului si au ramas aproape intacte inca din perioada tarzie a Evului Mediu, acest lucru constituind si principalul motiv pentru care vitraliile sunt principala forma de arta vizuala care a supravietuit pana astazi.

In acest context putem defini scopul unui vitraliu nu prin a permite privitorului din interior sa vada in exterior ci de a admira lumina ce patrunde. Pentru aceasta vitraliile pot fi acceptate ca fiind decoratiuni iluminate.Din punct de vedere al design-ului, in vitralii gasim motive narative desenate cu inspiratie biblica, din istorie si literatura, reprezentand sfinti sau patroni. Pot reprezenta episoade tematice, pot constitui efigii si blazoane pentru institutii de arta, stiinta, precum si pentru resedinte.

Astazi, putem vorbi despre vitralii ca fiind un element major in iluminarea spatiilor moderne cu puterea de a innobila si defini personalitatea elementelor din design-ul interior. Le putem cataloga mai concret prin metodele de executie, fiecare dintre acestea prezentand valente deosebite:


Vitralii Overlay (Aplicate)
Sunt in varianta cea mai practica pentru a decora spatiul cu un spectacol de lumina si culoare intr-un timp scurt si cu costuri reduse. Sunt realizate prin decorarea unui suport din sticla cu fire de plumb, diverse finisaje (natur, antic, patinat, auriu), fara a se traversa prin sticla. Desenul astfel obtinut se decoreaza cu filme concepute special, cu structura multistrat, protectie UV a spatiului interior, laminare si texturare colorata sau transparenta. In functie de model, vitraliile aplicate pot fi innobilate cu stralucirea cristalelor fatetate intr-o gama impresionanta de forme si reflexii.


Vitralii cu profil de plumb H
Ofera senzatia de autentic folosind sticla colorata in masa, prelucrate manual de specialisti mondiali (Spectrum SUA). Reprezinta cea mai dificila, dar si cea mai spectaculoasa si mai sigura metoda de executie a vitraliilor. Se foloseste sticla trasa manual, colorata in masa sau texturata, pe formele careia se muleaza perfect plumbul tras, rezultatul fiind un ansamblu foarte rezistent care permite suprafete mari de lucru, mai ales datorita tehnicii de cimentare si profilelor de rigidizare folosite pe contur. Varietatea de modele este nelimitata, cristalele se regasesc adeseori in modelele aplicate la usi sau glasvanduri. Vitraliul cu plumb profil H permite introducerea unei bucati de sticla pictata manual cu degradeuri, detalii fine cum ar fi nervurile unei frunze (metoda Grisaille).


Vitralii Tiffany
Reprezinta varful de gama in domeniu si utilizeaza cele mai nobile materiale prelucrate prin metoda clasica (cristale fasetate, sticla trasa manual, sticla colorata in masa sau iridiscenta, sticla fuzionata, plumb turnat manual cu finisaje de antichizare si patinare), permitand cel mai inalt grad de complexitate al modelului. Dificultatea de executie este mai scazuta decat in cazul metodei de vitraliu cu plumb profil H, ceea ce a permis raspandirea pe scara larga din momentul in care Louis Comfort Tiffany a conceput si expus metoda. Vitraliile Tiffany se preteaza mai mult modelelor asimetrice si au o inclinatie mai artistica datorita neuniformitatii firului de delimitare (la Tiffany liniile au grosimi mai mari si mai mici putand fi adaptate necesitatilor modelului, pe cand la metoda H grosimea liniilor este constanta).

O sectiune aparte o reprezinta lampile Tiffany. Prin lampi Tiffany putem intelege toata forta de culoare a unui vitraliu transferata asupra unei lampi de interior (de birou sau pe picior inalt) independent de lumina exterioara. Aceste "minuni" de minutiozitate si atentie la detaliu se executa din bucati mici de sticla ordonate pe un numar infinit de planuri care transfera caldura lor cu stil si eleganta.

Sticla decorativa este cea mai facila metoda de a da valoare usilor cu costuri foarte reduse si un aspect estetic deosebit (sticla sablata cu model, sticla pictata manual, fuzionare, fasetare).Kiki
Postat: Sunday, August 10, 2008 3:52 PM


Nivel: TOP TEAM

Intrat: 2/14/2006
Postari: 36607
Locatia: In casuta cu pitici
Sunt foarte frumoase, Katy. hearts
TeosOf
Postat: Sunday, August 10, 2008 4:48 PM

Nivel: Senior

Intrat: 3/4/2008
Postari: 7332
Frumos comentariu. Imi plac toate vitraliile, insa penultimul mi se pare deosebit.
Cristy
Postat: Sunday, August 10, 2008 4:51 PM


Nivel: Senior

Intrat: 1/8/2007
Postari: 6843
Locatia: Israel
Superbe intradevar ... firstprize firstprize
katy_lumika
Postat: Sunday, August 10, 2008 4:51 PM


Nivel: Senior

Intrat: 1/14/2008
Postari: 5944
Locatia: Constanta
Kiki, multumesccomputerlove

TeosOf, si mie imi place penultimul, e un vitraliu pictat. Hugscomputerlove
katy_lumika
Postat: Sunday, August 10, 2008 4:51 PM


Nivel: Senior

Intrat: 1/14/2008
Postari: 5944
Locatia: Constanta
Cristy wrote:
Superbe intradevar ... firstprize firstprize

computerlove

bulinutza
Postat: Sunday, August 10, 2008 5:11 PM


Nivel: Avansat

Intrat: 10/14/2007
Postari: 3780
Locatia: intre prietene dragi...
Impresionant!!! Imi plac enorm...
Multumim katy...computerlove computerlove computerlove
petro
Postat: Sunday, August 10, 2008 5:30 PM

Nivel: Avansat

Intrat: 1/31/2008
Postari: 3374
"...lucrurile frumoase ridica omul mai aproape de Dumnezeu". Foarte frumoasa meseria sotului tau, katy.
Lilly of the valley
Postat: Sunday, August 10, 2008 6:49 PM


Nivel: SMARALD

Intrat: 3/23/2007
Postari: 12042
frumoase! hearts
si mi-ai dat o idee pt livingyes , avem o terasa asemanatoare, tot cu usa culisantacomputerlove computerlove computerlove
katy_lumika
Postat: Sunday, August 10, 2008 6:52 PM


Nivel: Senior

Intrat: 1/14/2008
Postari: 5944
Locatia: Constanta
Ma bucur ca va place ideea topicului si mai ales ca va inspiraticomputerlove computerlove computerlove
cute_babies_of_mine
Postat: Sunday, August 10, 2008 7:07 PM


Nivel: MEMBRU FONDATOR

Intrat: 4/4/2006
Postari: 8978
Locatia: Piatra Neamt, Romania
Uau! Casa nu am, dar o usa tare mi-as lua...
raly
Postat: Sunday, August 10, 2008 9:09 PM


Nivel: DIAMANT

Intrat: 12/17/2007
Postari: 25883
Locatia: M e d i a s
Foarte frumos,Katy!newclap newclap
carla
Postat: Sunday, August 10, 2008 9:31 PM


Nivel: SMARALD

Intrat: 2/8/2007
Postari: 14165
Minunate!Eu imi doresc de mult vitralii,nu stiu daca o sa am vreodata.
S.ELENA
Postat: Sunday, August 10, 2008 11:26 PM


Nivel: Senior

Intrat: 6/20/2007
Postari: 7308
Locatia: Printre probleme......
love love love love
Anelise
Postat: Monday, August 11, 2008 7:56 AM


Nivel: SAFIR

Intrat: 2/4/2008
Postari: 17381
Locatia: Ro
Katy, sunt superbe!!! love love love Sunt deosebite!!!! pupici pupici pupici
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.
Printeaza subiectul
RSS Feed