Sfintii 40 de mucenici

Options Sfintii 40 de mucenici
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Kiki
Postat: Monday, March 5, 2007 12:06 PM


Nivel: TOP TEAM

Intrat: 2/14/2006
Postari: 36607
Locatia: In casuta cu pitici
9 martie este o zi speciala care la noi, romanii, a dat nastere mai multor obiceiuri frumoase, crestine dar si precrestine, caci ziua celor patruzeci de mucenici este aproape de data echinoctiului de primavara (atunci cand ziua este egala cu noaptea).

Daca in calendarele crestin ortodoxe in ziua de 9 martie se sarbatoresc Sfintii mucenici, mai exista si versiunea conform careia pe 9 este ziua celor 40 de pahare sau altfel spus, ziua barbatului.

Cine sunt cei patruzeci de mucenici?

Povestea lor se petrece in secolul IV cand crestinii adesea erau pedepsiti pentru credinta lor. In cetatea Sevastia era pe atunci un voievod pe nume Agricolae, mare dusman al celor care credeau in Hristos. Hotarandu-se ca toti ostasii sunt datori sa aduca jertfe zeilor, Agricolae a aflat cu manie ca patruzeci dintre soldatii sai sunt crestini, si nu vor sa asculte aceasta porunca. In fruntea lor se aflau trei viteji, greu incercati in razboaie, pe nume Chiron, Candid si Domos. Chemandu-i la el, Agricolae le spuse, cu vorbe mestesugite: "Precum in razboaie ati luptat vitejeste pentru imparatul nostru, tot asa si acum aratati-va credinta si aduceti jertfele poruncite. Alegeti: ori va supuneti, ori veti inceta de a mai fi osteni si veti fi chinuiti!". Si ii arunca pe toti in temnita.

Dupa sapte zile, sosind si un alt general, Lisie, cei patruzeci de soldati au fost scosi din temnita si adusi la judecata, in fata celor doi tirani. Vazand ca nu accepta sa se inchine zeilor, ei au poruncit ca mucenicii sa fie loviti cu pietre. Insa, din voia Domnului, pietrele isi greseau tinta si se intorceau asupra celor care le aruncau. Cand insusi Agricolae, manios, a luat o piatra si a aruncat-o asupra unuia dintre sfinti, piatra s-a intors si l-a lovit in fata. A doua zi, voievodul a poruncit ca toti cei patruzeci de sfinti sa fie aruncati intr-un iezer (lac adanc de munte) ce se afla in apropiere. Apa acestui iezer era foarte rece, caci afara era un ger cumplit. Venind noaptea, unul dintre ei, nemaiputand rabda, a iesit din lac, dar a murit pe loc. Ostasii de pe margine, care ii pazeau, adormisera, numai strajerul temnitei nu dormea. El a fost atat de impresionat de cele petrecute si de credinta celor patruzeci de mucenici, incat a intrat in apa rece, strigand: "Si eu sunt un crestin!". Numele sau era Aglaie

A doua zi, de dimineata, cei doi generali au mers pe malul iezerului si s-au mirat ca oamenii din apa erau inca in viata. Maniosi, ei au poruncit ca sfintii sa fie scosi de acolo si sa fie omorati prin chinuri cumplite. Iar ei, dandu-si sufletele in mainile Domnului, se bucurau ca s-au mantuit si nu s-au lepadat de Iisus Hristos.

Pentru a nu mai ramane nimic din trupurile mucenicilor, Agricolae a poruncit ca ele sa fie arse, iar oasele sa fie aruncate intr-un rau din apropiere. Dar nimic din toate acestea nu s-a pierdut, caci dupa trei zile, episcopul Petru, din acea cetate, a mers noaptea pe malul raului impreuna cu alti crestini si au adunat de acolo toate oasele sfintilor, caci erau luminoase, astfel incat puteau fi vazute si in intuneric. Ele s-au pastrat pana in ziua de astazi, particele din moastele celor patruzeci de mucenici gasindu-se in multe locuri ale lumii si chiar si in tara noastra, in cateva biserici, unde credinciosii ortodocsi vin si se inchina cu evlavie.

Se spune ca pentru a le capata bunavointa celor 40 de sfinti li se aduc ofrande: patruzeci de colaci copti in cuptor, numiti simbolic mucenici, sfinti, bradosi sau boboneti, sugerind silueta umana.

In traditia populara ziua de 9 martie continua sa reprezinte, prin multe obiceiuri - ritualul focurilor, menite a atrage duhul blind la primaverii, lustratiile prin apa si foc, inaugurarea simbolica a unor activitati umane, practici divinatorii, o sarbatoare a reinvierii naturii, a regenerarii anului la inceput de primavara, o trezire din amorteala si nepasarea pacatului la curatare purificatoare si datatoare de viata noua si sfinta in Iisus Hristos Domnul nostru.

In unele parti ale Moldovei, si mai ales ale Munteniei exista obiceiul ca oamenii si mai ales copii sa iasa in ziua celor 40 de Sfinti si sa bata cu botele sau cu maiul in pamant ca sa intre gerul si sa iasa caldura, zicand:" Iesi caldura din pamant / Intra tu frig in pam?nt!"Imediat ce Sfintii bat cu botele in pamant nu numai ca inceteaza gerul ci si gheata incepe sa se topeasca si sa se duca pe ape.

In Bucovina, se obisnuieste ca oamenii si in special tinerii sa bata cata o matanie pentru fiecare sfant, sau, dupa cum spun unii, chiar cate 40 de matanii pentru fiecare sfant, si aceasta pentru ca sa dobandeasca multi ani, sa fie sanatosi in decursul anului si mai ales pentru ca sa afle bani ascunsi in pamant.

Tot in Bucovina exista obiceiul ca in ziua de 9 martie sa se mearga la pescuit, si cel ce va prinde patruzeci de pesti si va reusi sa inghita unul viu ,va avea noroc tot anul la prin peste. Tot din aceasta cauza se zice ca in ziua de 40 de Sfinti e bine nu numai de a prinde, ci chiar si de a fierbe si a minca 40 de pestisori sau chitici.

SURSA
Kiki
Postat: Monday, March 5, 2007 12:07 PM


Nivel: TOP TEAM

Intrat: 2/14/2006
Postari: 36607
Locatia: In casuta cu pitici
Mucenici muntenesti

Ingrediente:
faina, apa, sare, nuca macinata, zahar, scortisoara

Mod de preparare
Se face un aluat mai tare, din faina, apa si putina sare. Se framinta si se lasa sa se odihneasca. Se rup bucatele din aluat si se formeaza suluri ceva mai subtiri decit macaroanele. Din aceste suluri se modeleaza covrigei sau opturi, cit mai mici, care se lasa sa se usuce de la o zi la alta. Se pune la fiert apa cu zahar, dupa gust, si, cind clocoteste, se introduc mucenicii. Se fierb pina se inmoaie. Se iau de pe foc si se adauga nuca pisata, pina cind zeama se ingroasa. Uscarea mucenicilor inainte de fierbere este absolut necesara, pentru a se evita absorbtia unei cantitati prea mari de apa in timpul fierberii si deformarea lor.

Mod de servire
Se servesc reci, presarati cu nuca pisata, zahar tos si scortisoara
Kiki
Postat: Monday, March 5, 2007 12:09 PM


Nivel: TOP TEAM

Intrat: 2/14/2006
Postari: 36607
Locatia: In casuta cu pitici
Mucenici Moldovenesti

Timp de preparare: pregatire: 1 ora, crescut aluatul: 1 ora si jumatate, la cuptor: 1 ora.

Ingrediente:
- pentru aluat: 1 kg faina, 1 cub de drojdie, 2 oua (optional: daca vreti sa faceti mucenici de post nu puneti oua), 1/2 lingurita de sare, 2 linguri de zahar, 2 plicuri de zahar vanilat, 2 linguri ulei;
-pentru ornat: 100 g miere, 100 g miez de nuca;

Preparare:
1.Se amesteca ingredientele pentru aluat si se framanta, adaugand din cand in cand cate putina apa.
2. Lasati aluatul intr-un loc cald pana cand creste si devine pufos, aproximativ o ora si jumatate.
3. Dupa ce acrescut aluatul, luati cate o bucata din acesta si o rulati pana ii dati forma cifrei 8.
4.Asezati mucenicii in tava de cuptor unsa cu ulei si ii ungeti cu apa in care ati dizolvat zahar vanilat, dupa care ii dati la cuptor pana se rumenesc.
5. Curatati miezul de nuca si il sfaramati sau il tocati marunt.
6. Scoateti mucenicii din cuptor, ii ungeti cu miere si ii presarati cu miez de nuca.
7. Ii puteti servi ca atare sau inmuiati in sirop de zahar ars.

Pofta Mare!
Kiki
Postat: Monday, March 5, 2007 12:13 PM


Nivel: TOP TEAM

Intrat: 2/14/2006
Postari: 36607
Locatia: In casuta cu pitici
„40 de Sfintisori”

Ingrediente: ALUATUL: 1,5kg faina, 90g drojdie, 150g zahar, 225g unt, 1,2, lapte, 6 oua, sare SIROPUL: l 750g zahar l 1,5 l apa l 900g miere, 2 plicuri zahar vanilat, 1 lingura esenta de vanilie l coaja rasa de la 1 portocala ORNARE: 750g nuca macinata, 450g zahar tos

Timp preparare: 40 bucati – 150 minute

Se cerne faina si in mijlocul ei se face „un culcus” in care se pune drojdia desfacuta in putin lapte cald si zaharul. |n compozitie se trage de pe margine cu o furculita si putina faina. Cam 3-4 linguri. Se omogenizeaza maiaua obtinuta si se lasa la crescut timp de 30 de minute. Apoi se adauga pe rând si celelalte ingrediente si se framânta un aluat nu prea tare. Untul se adauga la sfârsit, dupa ce a fost mai intâi topit. Aluatul se lasa la crescut cel putin 1 ora. Se imparte apoi in 40 de bucati egale si din fiecare se fac rulouri subtiri care se impletesc mai intâi in doua si apoi in forma cifrei 8 sau in spirala. Sfintisorii se pun intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina, se ung cu ou batut pe deasupra si se dau imediat la cuptorul incalzit dinainte. Nu se lasa sa creasca in tava. |ntre timp, se face siropul astfel: se fierbe apa cu zaharul 3 minute si apoi se pune la rece. Dupa ce s-a racit, se adauga mirodeniile si mierea.
Când sfintisorii s-au rumenit, se scot din cuptor si se baga calzi in siropul preparat. Se intorc pe amândoua partile, ca sa se insiropeze bine si se scot cu o paleta pentru luat spuma. Se dau prin nuca amestecata cu zahar si se aranjeaza pe un platou.
delfinasa
Postat: Monday, March 5, 2007 2:10 PM

Nivel: Senior

Intrat: 2/13/2006
Postari: 6852
Locatia: pe-aici
Anul trecut am ratat sa fac mucenici fool, eram in febra cautarii de case, dar anul asta nu mai uit...o sa incerc sa fac din ambele retete, si fierti si la cuptor, asa ca am treaba la facut opturi mici pana pe 9 albinita essen
Ema
Postat: Monday, March 5, 2007 2:21 PM
Nivel: Guest

Intrat: 2/12/2006
Postari: 5
Vai ce buni sint yes yes yes yes
eu am gasit reteta, cea de 40 de sfintisori, anul trecut, din intimplare ...si cum imi era pofta si nici nu sint religioasa, i-am facut de multe ori, ca o prajitura oarecare...au avut un succes...pina si soacra-mea si vecinii au mincat si apreciat yes yes yes
danab
Postat: Monday, March 5, 2007 2:33 PM


Nivel: Senior

Intrat: 3/13/2006
Postari: 5519
Locatia: Iasington
Mama mea face mucenici asa de buuuni. Am facut si eu, cand mai aveam timp, acum o las pe ea sa-i faca si sa ne trimita, ca e bucuria eiessen
Maria & Mario
Postat: Monday, March 5, 2007 5:03 PM


Nivel: MEMBRU FONDATOR

Intrat: 2/13/2006
Postari: 9883
Locatia: Departe-poate prea departe
Off, am citit dimineata si deja .... sfinti vedeam de pofta. Eu am facut din cei moldovenesti acum doi ani, ca eram gravida si imi era o poftaaaaa. Au iesit acceptabili. DAR .... anul asta voi incerca iar ! Da Doamne sa iasa buni ! angel love
Ely
Postat: Monday, March 5, 2007 5:39 PM


Nivel: Senior

Intrat: 3/2/2006
Postari: 5605
Kiki multumim frumos pentru reteta si pentru articol.Dar acum care or fi mai buni ca as face si eubounce
Cristy
Postat: Monday, March 5, 2007 7:06 PM


Nivel: Senior

Intrat: 1/8/2007
Postari: 6843
Locatia: Israel


Citind acest topic mi-am adus aminte de sfintii bunicii mele, asa cu miere si cu nuca... imi trec asa printre ochi...ca un film.... plans plans plans nu am mancat de 11 ani sfintisori... sa fac ?!?!? poate anul acesta ma incumet....






flowers flowers flowers flowers flowers
Kiki
Postat: Monday, March 5, 2007 8:20 PM


Nivel: TOP TEAM

Intrat: 2/14/2006
Postari: 36607
Locatia: In casuta cu pitici
Ely wrote:
Kiki multumim frumos pentru reteta si pentru articol.Dar acum care or fi mai buni ca as face si eubounce


Mie imi plac mai mult cei cu zeama. ras
MNiko
Postat: Monday, March 5, 2007 8:50 PM
Nivel: Guest

Intrat: 2/12/2006
Postari: 5
Ely wrote:
Kiki multumim frumos pentru reteta si pentru articol.Dar acum care or fi mai buni ca as face si eubounce

Tot pe cei cu zeama ii prefer. Cu multa nuca si scortisoara deasupra.Nu mai zic de zahar...
Ema
Postat: Monday, March 5, 2007 8:54 PM
Nivel: Guest

Intrat: 2/12/2006
Postari: 5
Cei pe care i-am facut eu, reteta de 40 de sfintisori au iesit tare buni si au crescut foatre mult, ba au mai crescut si in cuptor si cu nuca + miere erau o nebunie!
Vai ce pofta imi e si mai vroiam sa slabesc vreo 2 kg banghead banghead
Maria & Mario
Postat: Monday, March 5, 2007 9:00 PM


Nivel: MEMBRU FONDATOR

Intrat: 2/13/2006
Postari: 9883
Locatia: Departe-poate prea departe
Eu votez moldovenesti. Si ceilalti sunt buni, dar ...... sic
delfinasa
Postat: Monday, March 5, 2007 9:02 PM

Nivel: Senior

Intrat: 2/13/2006
Postari: 6852
Locatia: pe-aici
Da da, si eu mananc ciorba de varza si visez la mucenici angry...si astia ingrasa rau uff...o sa gust si eu putin, ca pofta e mare, dar fac pt. papaciosii mei -sa vedem K ce parere are- si sigur o sa le placa si vecinilor, ca sunt amatori de mancaruri romanesti sic ras.
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.
Printeaza subiectul
RSS Feed