Nivel: ALBA CA ZAPADA
Intrat: 2/12/2006 Postari: 17692 Locatia: Bucuresti
| Respectul este ceva ce se castiga, se invata....
Totusi, cum ii invatati pe copiii vostri ce este respectul? Cum reactionati atunci cand nu sunt respectuosi? |
|

Nivel: RUBIN
Intrat: 3/29/2007 Postari: 22680
| Cel mai bun exemplu pentru copil sunt parintii lor.Daca traiesc intr-o familie unde se pune accent pe respect, bune maniere si educatie totul vine de la sine.N-am invatat-o niciodata pe fii-mea sa spuna "multumesc" , dar i-am multumit si pentru cel mai mic lucru, n-am invatat-o sa vorbeasca cu dumneavoastra, dar stie sa se adreseze frumos chiar daca iti spune pe nume.Nu spun ca nu mai are si scapari, dar am invatat-o sa-i pese de aproapele sau |
|
 Nivel: SMARALD
Intrat: 7/22/2007 Postari: 11777 Locatia: israel
| eu cred ca am copii respectosi cred ca vorbesc totusi mai mult de Eden fiindca ea este mai matura dar si Oshry saluta frumos pe cine cunoaste si se poarta cat de cat respectos cand merge prin vizite . Daa are dreptte Bereea primul exemplu ptr ei este comportamentul parintiilor ,copii incearca si vor sa copie parintii la caracter ,la obiceiuri la vorbe si la fapte.Respectul il invatza in primul rand de la noi si pe urma de la cei care il inconjoara si educa la scoli si gradinitze.Vorba aia cine nu are cei 7 ani de acasa |
|
Nivel: Guest
Intrat: 2/12/2006 Postari: 5
| Eu zic,ca am niste copii respectuosi,si sunt de acord cu Bereea,copiii invata cum sa se poarte de la parinti!De Ramona sunt foarte multumita,fiind-ca stie sa se poarte in societate,saluta,vorbeste frumos,si imi doresc asta si de la Miruna. Ciprian,nu mai zic,pana pe la 4 ani a fost obraznic,dar apoi,lucrurile s-au schimbat,a inceput pe la 5 ani sa salute cunoscutii,sa vorbeasca mai frumos,sa nu sara ca maimutele pe unde nu trebuie,etc.....Deci,la chestionar,am raspuns cu DA!
|
|

Nivel: Senior
Intrat: 1/11/2009 Postari: 5442 Locatia: romania
| In general copiii copiaza adultii Ce vede in familie asta face si el. Eu cred ca am un copil respectuos . |
|

Nivel: Grupa mica
Intrat: 5/31/2012 Postari: 107 Locatia: Bucuresti
| eu nu cred ca respectul se invata; respectul se castiga; trebuie sa meriti sa fii respectat, nu sa consideri ca daca ai 60 de ani trebuie sa ti se spuna "sarutmana" ca "asa se face"; ioana are 4 ani jumate si va spun sincer ca vreau sa fie obraznica si sa respecte doar pe cine merita; nu o invat ploconeala de vorbit cu "dumneavoastra" si spun si adultilor cu care sta fetita de vorba ca eu o invat sa spuna pe nume....si ar fi muuuuulte de spus aici in concluzie, eu sunt PENTRU un copil obraznic, care sa nu aiba frica de nimeni si care sa se descurce in orice imprejurare |
|

| Adica, lasa-ma sa inteleg. Bunica copilului trebuie sa castige dreptul de a fi respectata de o pustoiaca de 4 ani care nu stie inca ce si cum? Cum poate ea la o varsta atat de mica sa stie cine merita si cine nu? Sau ii spune mami? Buna educatie! |
|

Nivel: Ambasador
Intrat: 12/19/2008 Postari: 886 Locatia: Iasi
| Bereea, nu cred ca ai inteles bine ce a vrut sa spuna codrutasim despre respectul care se castiga. E valabil si pentru adulti, nu merita sa-i respectam pe cei care nu si-au castigat(aici se include si faptul ca nu au facut nimic ca sa-l piarda) acest respect. Mie nu mi se pare normal sa o respect pe tanti X sau Y care bate copiii prin parc. In cazul bunicii din exemplul tau, fii sigura ca e iubita de nepoata de 4 ani, caci stim prea bine cata iubire neconditionata ofera copiii celor dragi |
|

| Ba am inteles foarte bine ce vrea sa spuna: vrea o fetita obraznica care sa nu se teama de nimeni si nimic. |
|

Intrat: 3/2/2011 Postari: 5531 Locatia: Bucuresti
| Codruta, m-ai lasat cu gura cascata! |
|

Nivel: MEMBRU FONDATOR
Intrat: 2/13/2006 Postari: 9883 Locatia: Departe-poate prea departe
| Nu degeaba se spune : Aia sapte ani de acasa ! Pana atunci modelezi, esti un exemplu demn de urmat , educi si cizelezi ! Daca parintii nu ii au, atunci copii ce au putea invata ??? Copiii oglinda parintilor, nu ??? |
|
Intrat: 6/20/2008 Postari: 5132
| codrutasim wrote:in concluzie, eu sunt PENTRU un copil obraznic, care sa nu aiba frica de nimeni si care sa se descurce in orice imprejurare
Nu copilul obraznic se descurca in orice imprejurare ci copilul inteligent..Copilul obraznic va sfarsi singur si izolat de grup .Copilul respectuos e placut ,agreeat de grup si co-optat in activitati ca e usor de lucrat cu el ,are principii si joaca fairplay ...iti spun din experienta ,nimeni nu vrea sa aiba de-a face cu copii lipsiti de respect ,sunt incet incet ignorati si lasati pe margine. Mult succes in a-ti educa copiii |
|

| t-mihaela wrote:
.Copilul obraznic va sfarsi singur si izolat de grup .
Si as mai adauga ca principalii beneficiari vor fi parintii |
|

Nivel: Avansat
Intrat: 8/11/2010 Postari: 2334 Locatia: Planet Earth
| Eu nu cred ca fata a spus-o chiar atat de negativ cum pare. Personal, inteleg ca vrea un copil care sa se descurce in orice situatie nefiind timorat si limitat de prejudecati, un copil curajos si sudat de realitate nu cramponat de legi nescrise, impuse de opinia celorlalti. Acum si cu exemplul asta al parintilor...de cate ori nu am auzit copii deveniti adolescenti sau chiar si adulti spunand "EU nu vreau sa fiu ca maica-mea/taica-meu"! Un caz concret e cel al puscariasilor, copiii lor nu devin automat puscariasi, nu? La 4 ani nu cred ca un copil stie ce-i ala respect in adevaratul sens, copilul va creste si va lua unele chestii si din familie si de la scoala si de la prieteni si din filme, etc (nu toate vor fi bune, va prelua si chestii rele care vor fi atribuite parintilor) si se va forma pe masura ce creste, conform caracterului si cu siguranta va afla ce-i ala respect de sine, respect pt ceilalti si respectul celorlati vizavi de el, cum se castiga si ce importanta are.
"Obraznic" are mai multe nuante, desi e definit in mod absolut negativ...pt copii, folosit cu un sens mai atenuat ar fi neastamparat, indraznet.
Am gasit aici un articol interesant despre obraznicie http://www.parentime.ro/info/copiii-nu-sunt-obraznici ...iar acum ma duc sa citesc si niste proverbe despre respect si obraznicie |
|

| Cu toate acestea , la varsta la care copilul inca nu are discernamant (cum ar fi un prescolar), respectul trebuie "invatat", ca sa zic asa. Apoi, pe masura ce va creste, va alege singur pe cine sa respecte si pe cine nu. Cuvantul "obraznic", in sine, are un inteles neplacut, nu cred ca este cineva caruia ii place sa fie in preajma unei astfel de persoane, fie ea copil sau adult. "Indraznet" este una si "obraznic" este alta. Apoi, chiar si asa, indrazneala nu se invata, ea trebuie sa fie in temperamentul copilului. Pe un timid, un introvertit, nu poti nicicum sa-l determini sa devina indraznet, acest lucru ameliorandu-se in timp functie de multi factori. In plus de asta, mi-a atras atentia o afirmatie de-a colegei noastre de forum: "Ioana are 4 ani jumate si va spun sincer ca vreau sa fie obraznica si sa respecte doar pe cine merita" La 4.5 ani va respecta nu "pe cine merita", ci "pe cine ii spune mama ca merita", ceea ce iarasi nu are de-a face cu formarea unui copil indraznet, ci cu o prelungire a opiniilor parintilor despre ceilalti. |
|
|