Primul ajutor in caz de sangerare

Options Primul ajutor in caz de sangerare
Subiectul anterior · Subiectul urmator
MNiko
Postat: Wednesday, May 21, 2008 6:24 AM
Nivel: Guest

Intrat: 2/12/2006
Postari: 5
Primul ajutor in caz de sangerari


Accidentele pot avea loc oricand si oriunde. Afla ce trebuie sa faci in cazul in care tu sau o alta persoana este ranita in urma unui accident.

Pentru a opri o sangerare puternica, aseaza persoana afectata cu capul putin mai jos decat corpul sau ii poti ridica picioarele. Daca este posibil, ridica zona afectata deasupa inimii pentru a reduce circulatia sangvina. Preseaza usor rana cu ajutorul unui bandaj steril pana cand sangerarea se opreste. Apoi bandajeaza rana strans.

Daca sangerarea continua si trece prin bandaj, adauga mai mult material absorbant. Nu indeparta primul bandaj. Daca nu se opreste, preseaza artera principala care aduce sange la rana.

Cand sangerarea a incetat, imobilizeaza zona afectata a corpului si nu misca bandajele de pe rana. Apoi mergi imediat la medic.


In caz de sangerari grave

Daca este posibil, spala-ti bine mainile inainte de a incerca sa opresti sangerarea sau poarta manusi sintetice pentru a evita infectiile. Daca ai o rana abdominala si anumite organe au fost miscate de la locul lor, nu incerca sa le reasezi, ci doar acopera rana cu un pansament.

Pentru cazuri de sangerari grave, iata cateva sfaturi:

1. Aseaza persoana afectata cu capul putin mai jos decat corpul sau ii poti ridica picioarele. Aceasta pozitie reduce riscul unui eventual lesin, ajutand circulatia sangelui spre creier. Daca este posibil, tine ridicata zona afectata.

2. Cu ajutorul unor manusi sterile indeparteaza orice mizerie sau obiect din rana. Nu inlatura obiectele care sunt infipte adanc.

3. Preseaza rana cu un bandaj steril sau cu o bucata curata de material. Daca nu ai nimic din toate acestea, foloseste doar mana.

4. Preseaza rana pana cand sangerarea inceteaza. Continua sa presezi timp de 20 de minute fara a cerceta daca sangerarea s-a oprit. Bandajeaza strans zona afectata.

5. Nu indeparta bandajul dupa ce sangerarea s-a oprit. Daca sangele continua sa curga si trece prin bandaj, adauga un alt strat de bandaj absorbant.

6. Daca sangerarea nu se opreste, preseaza artera principala care duce sangele la rana. Punctele care trebuie presate la mana sunt spre interior deasupra cotului, sub subsuoara. La picior acestea se afla in spatele genunchiului. Apasa (cu degetele intinse) pe arterele principale din aceste zone si cu cealalta mana continua sa presezi rana.

7. Imobilizeaza zona afectata, nu misca bandajele si mergi imediat la medic.


Sangerari interne

Daca suspectezi o sangerare interna suna la Urgente. Simptomele unei sangerari interne includ:

Sangerari pe urechi, nas, vagin sau anus;
Voma sau tuse cu sange;
Vanatai aparute pe gat, piept sau abdomen;
Rani adanci pe piept, abdomen sau craniu;
Sensibilitatea abdominala, posibil insotita de rigiditate sau spasme ale musculaturii abdominale;
Fracturi;
Lovitura urmata de o stare de slabiciune, anxietate, sete sau piele rece la atingere.

sursa
MNiko
Postat: Wednesday, May 21, 2008 6:30 AM
Nivel: Guest

Intrat: 2/12/2006
Postari: 5
Pe langa cele de mai susu as adauga ceva ce am invatat la scoala de soferi: in caz de sangerari abundente la mana sau picior se poate folosi si garoul pt a stopa sangerarile abundente. Mentionez ca acesta se foloseste doar ca ultima solutie si poate fi improvizat folosind curea, cravata, fular, sfoara, etc. Important este oprirea hemoragiei fara a comprima excesiv tesuturile. Garoul, odata cu oprirea sangerarii, produce oprirea circulatiei sangelui in portiunea de membru situata dedesubtul lui. Din aceasta cauza mentinerea sa mai mult de 2 ore poate duce la complicatii deosebit de grave.
Totdeauna la montarea unui garou trebuie atasat un bilet, care însoteste bolnavul, si pe care se noteaza obligatoriu urmatoarele date: nume, prenume, ora exacta a aplicarii garoului. Din 30-30 minute se slabeste putin garoul pentru a permite irigarea extremitatilor membrului lezat.
Ridicarea garoului se face doar în conditii de spital si de personal competent
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.
Printeaza subiectul
RSS Feed