Nasterea in apa

Options Nasterea in apa
Subiectul anterior · Subiectul urmator
taki
Postat: Sunday, April 9, 2006 5:39 AM


Nivel: SMARALD

Intrat: 2/13/2006
Postari: 13501
Locatia: Printre voi!

Tot mai multe gravide se intreaba daca este periculoasa nasterea in apa si daca in Romania se poate naste in acest mod. Actualmente, nasterea in apa se practica pe scara larga in Anglia, USA, Australia, Noua Zeelanda, etc. In Romania cercul celor preocupati de "nasterea in apa" este inca destul de restrans.

Beneficiul folosirii "apei" in travaliu sau la nastere a devenit in zilele noastre un adevar unanim recunoscut, chiar daca exista inca "voci" care incearca prin diferite motivatii sa-l minimizeze.

Ideea de a lasa femeia gravida sa stea in timpul travaliului in apa ca si cea a nasterii in apa a fost explorata inca din anii '60, mai intai de catre cercetatorii rusi, fiind preluata ulterior si dezvoltata si in tarile vest europene.

Dupa cum se stie, intr-o nastere activa, unul dintre cele mai importante elemente de care este bine sa se tina cont, pentru a usura procesul nasterii, este forta de gravitatie. Pentru acest motiv, adeptii nasterii active sustin importanta practicarii in travaliu sau la nastere a pozitiilor in care femeia sa fie in armonie cu forta de gravitatie.

Ce se intampla cand o femeie gravida intra in apa? In primul rand este redus efectul fortei de gravitatie, astfel incat ea poate pluti, miscandu-se, schimbandu-si pozitia sau relaxandu-se extrem de usor.

Nasterea in apa are actualmente o larga raspandire in lume, adeptii ei considerand ca avntajele sunt multiple de ambele parti:
- pentru femeia gravida: un travaliu mai scurt, relaxare, atenuarea durerii, scaderea interventiilor sau a folosirii medicamentelor in travaliu;
- pentru fat: o tranzitie mai usoara din uter la exterior, unde el iese tot in mediu acvatic, spre deosebire de nasterea obisnuita unde el este expus imediat efectului "brutal" al fortei de gravitatie.

Aspectele legate de conditiile de igiena care trebuie respectate pentru a nu periclita sanatatea viitorului copil, atunci cand se practica nasterea in apa, fac inca subiectul unor controverse intre adeptii si adversarii acestui mod de nastere.

Un prim pas spre practicarea in maternitatile din Romania a nasterii in apa l-ar putea constitui pentru inceput acceptarea plasarii in salile de nasteri a unor cazi speciale, in care gravidele cu un status al sarcinii normal, la cerere, sa poata sa-si petreaca o parte a travaliului in apa.

Pe de o parte, efectele gimnasticii acvatice sunt benefice nu numai asupra circulatiei sanguine si limfatice, dar si asupra starii generale de sanatate fizica si psihica a femeii in sarcina si in mod special in ultimele luni, cand gravida incepe sa devina din ce in ce mai greoaie si miscarile ei devin tot mai limitate.

Pe de alta parte, practicand gimnastica acvatica, femeia gravida are posibilitatea sa simta si sa experimenteze, chiar din primele luni de sarcina, pe propria ei piele "starea de bine" si senzatiile deosebite pe care i le confera contactul cu apa, atat ei cat si fatului. Ea va putea astfel sa-si formeze o optiune mai clara asupra modului in care va naste, daca totul va decurge normal: activ sau in apa.

Din pacate in multe maternitati din Romania persista inca o atitudine rigida a personalului medical in relatia cu femeia gravida/cuplul fata de posibilitatea exprimarii de catre cei din urma a unor optiuni referitoare la modul in care va decurge nasterea. Decizia este in general unilaterala, nasterea fiind un proces extrem de medicalizat. Sansa femeii gravide/cuplului de a face impreuna cu personalul medical o alegere din mai multe alternative de a naste, inseamna civilizatie, inseamna responsabilitate si nu in ultimul rand inseamna respect fata de valorile umane.
Petronella
Postat: Monday, January 23, 2012 9:00 AM


Nivel: Ambasador

Intrat: 12/14/2010
Postari: 938
Locatia: Timisoara
Eu voi opta pentru nasterea in apa, daca sarcina va decurge fara probleme pana la sfâr?it.
Maria & Mario
Postat: Monday, January 23, 2012 2:48 PM


Nivel: MEMBRU FONDATOR

Intrat: 2/13/2006
Postari: 9853
Locatia: Departe-poate prea departe
Sa fie asa cum iti doresti Petro ! Pe mine m-a ajutat fff mult - pana la un punct , statul in apa fierbinte .... Si am vazut destule mamici care au nascut foarte ok si usor asa !!
Petronella
Postat: Friday, April 27, 2012 4:04 PM


Nivel: Ambasador

Intrat: 12/14/2010
Postari: 938
Locatia: Timisoara
Din pacate nu sa întâmplat a?a cum mi-am dorit, deoarece la 37 de saptamani mi-au întors feti?a in burtica si m-au sfatuit ca ar fii mai bine sa nasc natural din cauza complicatiilor imprevizibile. Oricum am petrecut o ora din travaliu in apa si a fost cool
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.
Printeaza subiectul
RSS Feed