Migrena

Options Migrena
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Miri
Postat: Thursday, July 20, 2006 11:42 PM


Nivel: SAFIR

Intrat: 2/26/2006
Postari: 16505
Locatia: pe o margine de lume...
Durere de cap acut intensa cu durata de 4-72 de ore. Frecventa episoadelor variaza de la 1 episod/saptamâna la 1 episod/an, cu disparitia completa a simptomelor între crize.

Cele mai frecvente tipuri de migrena sunt:
- Fara aura (migrena comuna) întâlnita în peste 80% din atacuri.
- Cu aura (migrena clasica) caracterizata prin întrerupere focala a functiei neurologice, care debuteaza si se termina înainte de instalarea cefaleei.

Simptome: migrena parcurge 5 faze; simptomele variaza de la un bolnav la altul sau de la un atac la altul la acelasi individ.
- Prodroma: diferite „semne prevestitoare”, caracterizate prin tulburari ale dispozitiei, oboseala, tensiune musculara, foame excesiva, meteorism, cascat sau alterarea subtila a proceselor senzoriale.

- Aura: tulburarile vizuale sunt cele mai comune si includ scotoame, hemianopsie, spectru de culori stralucitoare, modele vizuale geometrice si ocazional halucinatii. Tulburarile somatosenzitive de la nivelul fetei sau extremitatilor sunt, de asemenea, comune. Cefaleea (durerea de cap) se instaleaza în mod tipic în decurs de o ora dupa disparitia aurei.

- cefalee: unilaterala (bilaterala 30-40%), durere pulsatila (40% nepulsatila) cu durata de 4-72 de ore, intensificata de miscare, asociata cu manifestari sistemice – greata, varsaturi, diaree, fotofobie, fonofobie, sensibilitate musculara, ameteli.

- Încetarea episodului de cefalee: în absenta tratamentului, disparitia cefaleei se produce de obicei la instalarea somnului.

- Faza postdromala: durerea se remite, dar se mentin manifestari de tipul intolerantei alimentare, alterarea concentratiei, oboseala, sensibilitate musculara.

Factori de risc: anumite alimente, alcoolul, mesele neregulate, ciclul menstrual, somnul excesiv, stres emotional, medicamente (estrogeni, vasodilatatoare), vârste tinere.

Tratament: comprese reci la nivelul zonelor dureroase, repaus la pat cu sprijinirea confortabila a capului si gâtului, evitarea stimularii senzoriale – lumina, sunete, substante puternic mirositoare, evitarea mediilor stresante. Somnul este recomandat. Prezentarea la medic pentru tratament medicamentos.

Evolutie: migrena nu poate fi vindecata, dar simptomele acesteia pot fi controlate. Cu vârsta se reduce severitatea si frecventa atacurilor.

Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.
Printeaza subiectul
RSS Feed