Fisa postului

Chestionar intrebare: Va cunoasteti fisa postului?
Alegere Voturi Statistici
da 15 83%
nu 3 16%

Options Fisa postului
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Andi&Mariuca
Postat: Thursday, September 13, 2007 12:56 PM


Nivel: Senior

Intrat: 2/14/2006
Postari: 5089
fdianamaria wrote:
a mea e facuta din start cu toate atributiile care tin de intreaga unitate, adica are acelasi continut ca pentru fiecare in ceilalti angajati laolalta. Ce sa imi mai dea in plus? Nu mai au ce... uff


sorry, dar eu nu am inteles ce ai spus.scratch cum adica "are acelasi continut ca pt fiecare din ceilalati angajati laolalta"? este o forma de exprimare (in sensul de incarcata)sau este chiar asa: aveti o singura fisa de post?what
fdianamaria
Postat: Saturday, September 15, 2007 10:22 AM


Nivel: Avansat

Intrat: 2/17/2006
Postari: 4933
Locatia: in jurul Aradului...
nu...e incarcata cu toate atributiile celorlalti. Adica...eu fac tot ras
Asta pentru ca in momentul cand imi da ceva nou de facut si eu nu am timp sa poata sa-mi zica "Dar si asta e una din atributiile tale". uff
De exemplu: eu trebuie sa plec ultima si sa inchid toate dulapurile, sa pun bine cheile, sa fac cafeaua de dimineata etc. scratch
Andi&Mariuca
Postat: Saturday, September 15, 2007 1:21 PM


Nivel: Senior

Intrat: 2/14/2006
Postari: 5089
fdianamaria wrote:
nu...e incarcata cu toate atributiile celorlalti. Adica...eu fac tot ras
Asta pentru ca in momentul cand imi da ceva nou de facut si eu nu am timp sa poata sa-mi zica "Dar si asta e una din atributiile tale". uff
De exemplu: eu trebuie sa plec ultima si sa inchid toate dulapurile, sa pun bine cheile, sa fac cafeaua de dimineata etc. scratch


am inteles!pupici
stele_pe_cer
Postat: Wednesday, May 7, 2008 11:42 AM


Nivel: Senior

Intrat: 2/13/2006
Postari: 6678
De cand am postat ultima oara, indif.de ce prevede fisa postului, fac numai ceea ce este corect si in acord cu fisa postului.Nu am timp de extra-activitati.Daca consider ca o sarcina nu intra in sfera atributiilor mele, nu o fac.In skimb ma ofer voluntar la alte lucuri si uite-asa in timp am dobandit dreptul camuflat de a-mi si alege anumite atributiuni care imi plac.
raly
Postat: Thursday, May 8, 2008 8:20 AM


Nivel: DIAMANT

Intrat: 12/17/2007
Postari: 25883
Locatia: M e d i a s
eu nu aveam asa ceva!ras
stele_pe_cer
Postat: Thursday, May 8, 2008 8:47 AM


Nivel: Senior

Intrat: 2/13/2006
Postari: 6678
raly wrote:
eu nu aveam asa ceva!ras


In privat? Ca la stat ai obligatoriu...
Lilly of the valley
Postat: Thursday, May 8, 2008 8:51 AM


Nivel: SMARALD

Intrat: 3/23/2007
Postari: 12042
stele_pe_cer wrote:


...Ca la stat ai obligatoriu...nu intotdeauna! o perioada buna am fost si eu bugetara si un timp destul de lung nu am avut pt. ca seful era prea .... ocupat ca sa mai aiba si grija fisei. problema s-a remediat dupa un control pe linie de resurse umane.


stele_pe_cer
Postat: Thursday, May 8, 2008 8:54 AM


Nivel: Senior

Intrat: 2/13/2006
Postari: 6678
mariuta wrote:nu intotdeauna! o perioada buna am fost si eu bugetara si un timp destul de lung nu am avut pt. ca seful era prea .... ocupat ca sa mai aiba si grija fisei. problema s-a remediat dupa un control pe linie de resurse umane.
Pai...fisa postului trebuie semnata de sef, ce-i drept, dar kiar asta voiam si eu sa spun, ca cei de la resurse au nevoie de fisa si, in mod normal, tot ei insista sa fie adusa.La noi inca din primele zile de la angajare se intocmeste fisa postului, dar la noi procedura este obligatorie si urgenta ca de ea tine si obtinerea altor sporuri pt care iti mai trebuie aprobari din alte parti.La noi fara fisa postului nu priesti decat salariul de incadrare, ceea ce-i foarte putin.
raly
Postat: Friday, May 9, 2008 7:53 AM


Nivel: DIAMANT

Intrat: 12/17/2007
Postari: 25883
Locatia: M e d i a s
stele_pe_cer wrote:


In privat? Ca la stat ai obligatoriu...


da in privat
kali
Postat: Friday, May 9, 2008 10:56 AM


Nivel: MEMBRU FONDATOR

Intrat: 5/27/2006
Postari: 14339
La noi fisa postului se semneaza odata cu contr. de munca si asa mi se pare normal.
Daca nu aveti, cereti-o; macar va aflati atributiile pe care le aveti de indeplinit teoretic- cum stati cu practica aflati pe parcurs.
Lilly of the valley
Postat: Tuesday, April 7, 2009 7:32 PM


Nivel: SMARALD

Intrat: 3/23/2007
Postari: 12042
Cum arata fisele de post in companiile din Romania


Un numar foarte redus de companii din Romania se pot mandri cu fise de post ale angajatilor intocmite corect si complet, apreciaza consultantii in management si resurse umane. Nespecificarea completa a atributiilor, dar si a criteriilor de succes si performanta va demotiva angajatii si va destabiliza cultura organizationala a companiei.
Cum arata fisele de post in companiile din Romania „Dupa multi ani de experienta in consultanta de resurse umane pot spune destul de convingator ca nici 10% dintre companii nu au fise de post cu utilitate maxima din multe puncte de vedere: managerial, legal si al eficientei”, a declarat Adriana Badescu, consultant in cadrul firmei de consultanta in HR AC&C Consulting.


De aceeasi parere este si Aura Cadis, consultant in cadrul companiei de consultanta in management Horvath&Partners, care a observat neconcordante si o lipsa a claritatii termenilor din fisele de post in cazul a mai mult de 50% din companiile cu care a avut tangenta.

Potrivit acesteia, principalul motiv pentru alcatuirea fiselor de post este certificarea ISO (standard de calitate al activitatii dintr-o firma, conform legislatiei UE), iar aceste acte aditionale, care ar trebui semnate in dublu exemplar atat de angajat, cat si de angajator, sunt facute in graba si nu au ca scop motivarea angajatilor.

„In companiile mari, in special in multinationale, se intalneste situatia in care fisele de post au fost traduse de la firma mama, fiind prea putin adaptate specificului culturii organizationale din Romania”, a adaugat Cadis.

O fraza defavorabila angajatului si avantajoasa angajatorului in incheierea fiselor de post este „Angajatul va indeplini orice alte sarcini solicitate de managerul direct". Prezenta in mai mult de 60% din fisele de post, aceasta formulare anuleaza prin ambiguitate tot ceea ce se mentionase pana atunci, subliniaza Mihaela Scarlat, de la firma Advice Human Resources, care sfatuieste angajatul sa reactioneze si sa solicite eliminarea frazei respective.

In cazul in care angajatul se arata de acord cu aceasta dispozitie, atunci managerul direct il poate incarca cu aproape orice fel de responsabilitate, fara o consultare in prealabil cu acesta.

Ce omit angajatorii din fisele de post

Desi sanctiunile ce ii pot fi aplicate angajatului se regasesc in regulamentul de ordine interioara si nu in fisa postului, aceasta din urma trebuie sa contina atat informatii despre posibilitatile de promovare, cat si detalii despre renegocierea salariului.

Avansarea in functie se poate obtine in urma atingerii si chiar dupa depasirea unor indici de performanta masurabili si explicati detaliat in cadrul fisei postului. De fiecare data cand apar noi atributii in fisa postului, aceasta ar trebui reactualizata si resemnata de angajat.

„Din pacate, sub 10% din totalul companiilor stiu ca sistemul de fise de post este unul “viu” si ca exista instrumente de modificare periodica a acestuia.[…] Am vazut si fise de post care aveau 3-4 pagini, dar care nu lamureau angajatul cu ce are de facut, ci ajutau angajatorul sa se «acopere» pentru orice situatie”, a declarat Adriana Badescu.

In concordanta cu cresterea atributiilor ar trebui sa creasca si remuneratia angajatului - fie ca este vorba de un avans al salariului, bonusuri sau prime, sustine Scarlat. „In aceasta perioada mai ales, fiecare companie are insa o politica proprie. Dupa disponibilizarea unor angajati, cei ramasi accepta acum un compromis de a lucra pe acelasi salariu preluand insa si unele atributii ale concediatilor”, spune Scarlat.

Unele organizatii inteleg situatia si acorda recompense, altele pastreaza acelasi ritm ca si pana acum. Daca se acorda o noua responsabilitate, angajatorul va acorda marirea de salariu dupa una sau doua luni, suficient timp pentru a vedea daca sarcinile sunt corect achitate, a adaugat managerul.

Daca restructurarea presupune taierea unor posturi similare, functiunile postului nu se schimba, neexistand deci nici un motiv de refacere a fisei de post sau de crestere a remuneratiei angajatului, a mentionat Cadis. Daca insa atributiile unui post se cumuleaza cu atributiile altui post, atunci trebuie refacute organigrama, obiectivele companiei si fisa postului.

„Cheia succesului este ca eficienta si productivitatea oamenilor ramasi in organizatie sa nu scada. Insa, restructurarile nu se fac in aceasta perioada foarte bine organizat. Managerii nu se gandesc ce vor face maine sau anul viitor dupa ce au redus 20% din personal. Astfel, mai putin de 10% dintre companii recurg la procese de restructurare bine organizate”, a precizat Cadis.

sursa
michi
Postat: Wednesday, April 8, 2009 10:37 AM


Nivel: Avansat

Intrat: 2/17/2009
Postari: 1038
Locatia: romania
Interesant
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.
Printeaza subiectul
RSS Feed