Euthyrox-zeci de bolnavi lasati fara medicamentul vital

Options Euthyrox-zeci de bolnavi lasati fara medicamentul vital
Subiectul anterior · Subiectul urmator
raly
Postat: Thursday, November 17, 2011 6:47 PM


Nivel: DIAMANT

Intrat: 12/17/2007
Postari: 25883
Locatia: M e d i a s
Zeci de mii de bolnavi de tiroida, lasati fara medicamentul vital. Ministerul Sanatatii: Piata e libera!De luni de zile, e criza în farmacii de Euthyrox, un medicament vital bolnavilor de tiroida – celor care sufera de insuficienta tiroidiana si, în special, celor care au fost operati de tiroida. Aproximativ 5% din populatie sufera de insuficienta tiroidiana, adica un milion de oameni. Mai multe zeci de mii sunt efectiv dependenti de levothyroxinum, substanta activa din Euthyrox. Lasati fara medicament, timp de o luna, acesti oameni pot muri.

De câteva saptamâni, criza s-a acutizat si a disparut si înlocuitorul Euthyrox-ului, L-thyroxin. Bolnavii asigurati au dreptul la aceste medicamente gratuit, dar produsele nu se gasesc nici la vânzare libera (fara compensare).

Sunând în farmacii, am constatat ca farmacistele sunt fie compatimitoare fata de cei aflati la nevoie, fie efectiv exasperate de câte telefoane primesc, zilnic, pe acest subiect.

Pe 28 octombrie, importatorul Euthyrox, Chimimport Plurimex anunta, pe propria pagina de internet: „Va facem cunoscut ca, având în vedere cererea neobisnuit de mare pentru acest medicament, am luat masura suplimentarii cantitatilor achizitionate si distribuite în teritoriu pentru a putea satisface necesitatile actuale. Medicamentul Euthyrox este disponibil in cantitati suficiente si nu exista discontinuitati în aprovizionarea lui. Pentru relatii suplimentare va rugam sa ne contactati”. Desi au trecut mai bine de doua saptamâni de la acel anunt, Euthyrox tot nu este de gasit în farmacii. Am sunat la Chimimport si ni s-a spus ca vom fi contactati. Nu am fost contactati. Am revenit si rezultatul a fost identic.

De la una dintre farmaciile la care am sunat pentru a întreba de Euthyrox/L-thyroxin, am flat ca producatorul Euthyrox, compania germana Merk KGAA si-a închis reprezentanta din România si e în frictiuni cu importatorul Chimimport.

În ceea ce priveste L-thyroxin-ul, producatorul Berlin-Chemie are reprezentanta în România, care se ocupa si de importuri. Persoana care ne-a raspuns la telefon ne-a asigurat, initial, ca medicamentul se gaseste în farmacii. Când am precizat ca am verificat în toate lanturile farmaceutice si produsul nu e de gasit, replica a fost „nu stiu ce sa zic, medicamentele au ajuns în tara saptamâna trecuta, poate fi o problema de distributie”. Am fost invitati ca, pentru detalii suplimentare sa îi scriem directorului Berlin-Chemie România, ceea ce am facut, fara a primi raspuns înainte de publicarea articolului.

Update: În cursul serii de luni am fost contactati de Dario Ronco, directorul Berlin-Chemie România, care a reiterat faptul ca firma sa a reînnoit stocul de L-thyroxin si ca acesta ar trebui sa se gaseasca foarte curând în lanturile de farmacii. "Noi aveam o cota de 18 - 20 la suta din piata, liderul fiind Merk, cu 80 - 82 la suta. Nu eram pregatiti pentru acest accident. Dar, în urma cu câteva saptamâni, când am constatat ce se întâmpla, am comandat în Germania o cantitate de cinci ori mai mare decât de obicei. Pe data de 9, aceasta cantitate a ajuns în tara. În mod normal, ar trebui ca de mâine sa se gaseasca L-thyroxin în mai multe farmacii. Nu stiu însa ce s-a întâmplat în cazul Euthyrox si nu-mi permit sa speculez. Dar, când esti lider pe o asemenea piata, ai si anumite responsabilitati. Nu poti sa opresti livrarea peste noapte, fara sa anunti pe nimeni".

Dincolo de sincopele de pe lantul producator-importator-distribuitor-farmacie, în România exista o autoritate -Ministerul Sanatatii- care ar trebui sa vegheze pentru ca medicamentele vitale sa nu lipseasca din farmacii.

Oana Grigore, purtatorul de cuvânt al Ministerului Sanatatii (MS) spune ca „Piata medicamentelor e libera! În cazuri cu totul speciale, Ministerul, prin Directia Farmaceutica, intervine si importa direct medicamentul respectiv. În acest caz, Ministerul a fost sesizat în privinta unei crize temporare, determinata de un zvon din piata cum ca s-ar sista producerea medicamentului, ceea ce a facut ca multi sa îsi faca stocuri. S-au purtat discutii cu importatorii si acestia au afirmat ca au adus medicamentele si ca exista pe piata”.

În baza celor afirmate de importatori, si MS a ramas la ideea ca cele doua medicamente se gasesc în farmacii. Se dovedeste, însa, ca situatia nu sta asa.

Medicul endocrinolog clujean George Dorin Pop spune ca situatia este foarte grava: „Sunt zeci de mii de persoane a caror viata depinde de acest medicament. Cel mai mare nevoie au pacientii carora tiroida le-a fost extirpata. În absenta tratamentului, problemele de sanatate se agraveaza si poate surveni chiar decesul, dupa o luna fara medicatie, în special în cazul celor care au si probleme cardiace”.

Hipotiroidia este mai frecvent întâlnita în cazul femeilor cu vârsta peste 40 de ani. În cazul copiilor, hipotiroidia provoaca întârziere de crestere fizica si psihica. Cauzele aparitiei acestei afectiuni sunt multiple, însa cea mai întâlnita este tiroidita autoimuna, care duce la o inflamare a tiroidei, din cauza anticorpilor produsi în exces de sistemul imunitar. Hipotiroida apare si din cauza deficientei de iod sau dupa tratament cu iod radioactiv. Simptomele hipotiroidei constau în oboseala, sensibilitate crescuta la frig, constipatie, voce ragusita, nivel crescut de colesterol, încetinire a ritmului cardiac, luarea foarte rapida în greutate, dureri de muschi si rigiditate a articulatiilor, depresie. În lipsa tratamentului, simptomele se pot agrava si se ajunge la mixedem, adica stari de ameteala, convulsii, irigarea insuficienta a creierului, intoleranta crescuta la frig, chiar pierderea cunostintei, letargie, deces.

Sursa
alexandrabogdan
Postat: Friday, November 18, 2011 11:27 AM


Nivel: Avansat

Intrat: 4/17/2008
Postari: 3770
Locatia: arad
eu fac parte din categoria pacientilor cu tiroida partial extirpata!!plans plans nici nu stiu ce sa zic.... mai am 5 pastileplans problema e ca nu se mai gaseste nici L-thyroxin.

problema mare si tragica nu e pt mine ci pt femeile insarcinate care au nevoie de aceste medicamente. hipotiroidia netratata in sarcina are un efect cel putin tragic. si stiu f bine ce vb ca am simtit pe pielea mea
flori1972
Postat: Friday, November 18, 2011 12:53 PM


Nivel: Senior

Intrat: 11/20/2009
Postari: 7636
o doamne ce tragic(eu sunt dependenta de l-thiroxin)daca nu iau o zi nu poat s-a fac nimic,stau la pat plans plans

Alexandra daca vrei trimite-mi adresa pe pm si-ti trimit eu pastile .
t-mihaela
Postat: Friday, November 18, 2011 2:45 PM

Nivel: Senior

Intrat: 6/20/2008
Postari: 5141
Au interzis un medicament fara sa ofere mai intai un inlocuitor?Ca eu nu pricep...e vorba de un medicament vital dupa cate vad eu,nu o aspirina.
Flori, tu cum trimiti ca astea se vand doar doar cu reteta,nu?
flori1972
Postat: Friday, November 18, 2011 4:16 PM


Nivel: Senior

Intrat: 11/20/2009
Postari: 7636
t-mihaela wrote:
Au interzis un medicament fara sa ofere mai intai un inlocuitor?Ca eu nu pricep...e vorba de un medicament vital dupa cate vad eu,nu o aspirina.
Flori, tu cum trimiti ca astea se vand doar doar cu reteta,nu?


da asa e dar eu pot s-a scot reteta si mai des decat am nevoie (s-a zic pe langa ale mele pot s-a mai iau o cutie din cand in cand )
alexandrabogdan
Postat: Friday, November 18, 2011 7:25 PM


Nivel: Avansat

Intrat: 4/17/2008
Postari: 3770
Locatia: arad
flori iti multumesc. incerc sa fac rost din Ungaria ca e mai aproape. sau poate prescrie endocrinoloaga altceva. deocamdata nu pot da de ea
S.ELENA
Postat: Saturday, November 19, 2011 7:29 PM


Nivel: Senior

Intrat: 6/20/2007
Postari: 7308
Locatia: Printre probleme......
Eu iau Novothyral si vad ca si dupa el am inceput sa bajbai, dar Robert ia Euthyrox si vreau sa va spun ca eu nu am mai gasit din septembrie in majoritatea farmaciilor. Norocul meu cu o prietena careia i-a fost schimbat tratamentul si ii ramasese o cutie. E de 100 si el ia doar 1/2 pastila. Mai avem o folie si controlul este abia in ianuarie uff uff uff
alexandrabogdan
Postat: Saturday, November 19, 2011 7:38 PM


Nivel: Avansat

Intrat: 4/17/2008
Postari: 3770
Locatia: arad
am luat legatura cu endocrinoloaga mea si in tara alte pastile care sa contina levothyroxin in afara de Eutyrox si L-Thyroxin nu exista. si eu sunt dependenta de caeasta substanta. sa vedem ce rezolva mai luni cu o cunostinta din Ungaria
flori1972
Postat: Saturday, November 19, 2011 8:40 PM


Nivel: Senior

Intrat: 11/20/2009
Postari: 7636
Alexandra ,doamne ajuta s-a rezoli cat de repede .

Elena s-a inteleg ca baiatul tau ia l-thiroxyn????pale pale
S.ELENA
Postat: Saturday, November 19, 2011 9:00 PM


Nivel: Senior

Intrat: 6/20/2007
Postari: 7308
Locatia: Printre probleme......
flori1972 wrote:
.....

Elena s-a inteleg ca baiatul tau ia l-thiroxyn????pale pale


Euthyrox. A fost diagnosticat cu o "usoara" hipotiroidie. Parerile au fost impartite, caci am fost la doi endocrinologi: unul spune sa ia tratament, cel de-al doilea, nu. Cel putin sa nu ia pana spre 14-15 ani, incolo. Eu am ales sa-i dau tratament, caci nu vreau mai tarziu sa am mustrari de constiinta...desi, nici cu tratamentul nu sunt sigura ca am procedat 100% corect.....nu stiu, sincer, cum ar fi fost mai bineuff uff uff
nrtek
Postat: Thursday, December 1, 2011 1:42 AM
Nivel: Guest

Intrat: 2/12/2006
Postari: 5
Spuneti-mi si mie ce pot face sa procur aceste medicamente? Mentionez ca tatal meu acum a ajuns de la Cluj unde i s-au facut razele si i s-a stabilit doza de medicamente. Doamna doctor a spus ca se gasesc insa el a intrebat pe la farmacii si nimic.
roxinthya
Postat: Friday, March 2, 2012 10:45 AM


Nivel: Senior

Intrat: 11/10/2009
Postari: 7233
Locatia: Bucuresti
fetelor mi-a spus o colega ca a gasit Eutyrox in farmacie in Sensiblu dar si intr-o farmacie de cartier. Stiti ceva? Au inceput iar sa-l comercializeze?
mirela74chris
Postat: Friday, March 2, 2012 11:08 AM

Nivel: Maestru

Intrat: 10/17/2009
Postari: 8595
Locatia: Constanta
roxinthya wrote:
fetelor mi-a spus o colega ca a gasit Eutyrox in farmacie in Sensiblu dar si intr-o farmacie de cartier. Stiti ceva? Au inceput iar sa-l comercializeze?

Mama ia eutyrox,si-a luat reteta pe luna trecuta,dar i-a dat de 50 mg ca de 100mg nu aveau.Eu zi ca gasestipupici
alexandrabogdan
Postat: Friday, March 2, 2012 12:49 PM


Nivel: Avansat

Intrat: 4/17/2008
Postari: 3770
Locatia: arad
roxinthya wrote:
fetelor mi-a spus o colega ca a gasit Eutyrox in farmacie in Sensiblu dar si intr-o farmacie de cartier. Stiti ceva? Au inceput iar sa-l comercializeze?


da, cica s-ar comercializa iar
roxinthya
Postat: Friday, March 2, 2012 1:45 PM


Nivel: Senior

Intrat: 11/10/2009
Postari: 7233
Locatia: Bucuresti
Waw - super! Multumesc de raspuns fetelor!
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.
Printeaza subiectul
RSS Feed