Drepturile nefumatorului

Options Drepturile nefumatorului
Subiectul anterior · Subiectul urmator
kali
Postat: Friday, August 21, 2009 10:38 AM


Nivel: MEMBRU FONDATOR

Intrat: 5/27/2006
Postari: 14338
Fumatul este interzis in Mall Suceava- doar intr-o singura cafenea de la etaj (care nu e open space) se poate fuma. Poate ca cei de la paza ar trebui sa fie mai vigilenti.
... Ca oamenii sunt needucati si nu s-au obisnuit cu "noua" mentalitate asta e alta poveste- si nu e specifica numai romanilor.
bereea
Postat: Friday, August 21, 2009 10:46 AM


Nivel: RUBIN

Intrat: 3/29/2007
Postari: 22721
Daca este interzis stunci de ce se fumeaza in toate cafenele de la parter, inclusiv in cofetarie?
Unde se paote reclama chestia asta pentru ca eu am de gand sa o fac.se fumeaza la grau.si nu numai la moll si si la careful
Mela
Postat: Friday, August 21, 2009 10:47 AM

Nivel: SMARALD

Intrat: 11/19/2006
Postari: 13514
Locatia: belgia
cam asa si pe-aici,e ceva obisnuit sa vezi femei si barbati fumand pe strada.daca in tara mi se parea ciudat sa vad femeie plimbandu-se cu tigara in mana,mi se parea lipsa de educatie,aici m-am obisnuit cu imaginea asta.
bereea
Postat: Friday, August 21, 2009 10:56 AM


Nivel: RUBIN

Intrat: 3/29/2007
Postari: 22721
pe strada nu e spatiu inchis.

Vara mea care tocmai a venit din america, mi-a zis ca a ramas surprinsa ca nu a vazut pe nimeni fumand pe strada.Oare asa o fi? au ajuns la gradul acesta de civilizatie?
lizisor
Postat: Friday, August 21, 2009 11:02 AM

Nivel: Membru

Intrat: 8/19/2009
Postari: 53
o fi ca in america se poate fuma in locuri publice si de aici faptul ca nu se fumeaza pe strada??? daca nu e asa, atunci bravo lor!!
oricum si in italia e ceva obisnuit sa vezi oameni fumand pe strada. tineri, batrani, nu conteaza. asteptand intr-o zi autobusul, in statie 2 batranei, abia se tineau pe picioare, dar ambii cu tigara in gura banghead
bereea
Postat: Friday, August 21, 2009 11:42 AM


Nivel: RUBIN

Intrat: 3/29/2007
Postari: 22721
nu, nu se fumeaza in locurile publice in america

din pacate si italienii sunt mari fumatoriDar, cei mai multi dintre ei, au bunul simt sa nu-ti dea fumul in nas.
bereea
Postat: Wednesday, August 24, 2011 3:18 PM


Nivel: RUBIN

Intrat: 3/29/2007
Postari: 22721
Revin...la fel de nemultumita daca nu si mai si.Sa va povestesc: m-am oprit la Mall in Timisoara.Chiar la intrare era o cofetarieunde fiica-mea a vazut o fantana de ciocolata lichida si a vrut si ea.Ne asezam la o masa dar constatam ca oamenii si-au aprins o tigara la cafea.Politicoasa intreb chelnarita daca nu are un loc mai retras unde sa pot sta cu copilul meu fara sa inghit fum.In fine, ne gaseste o masa chiar sub nu stiu ce ventilator, ne spune ca asta e , se fumeaza...ordin de sus.Bine.
"Domnul" o intreaba daca poate fuma.Replica ei:"fumati domnu' linistit".La care domnu' si doamna incep sa ne afume.Nu m-am putut abtine.M-am uitat de sus pana jos la doamna cu tigara intre doua degete cu unghii chilometrice si i-am spus: "stiti, faptul ca aveti tocuri de 12 cm, fusta pana la fund, i-phonul in mana si un kg de vopsea pe fata nu te face o doamna.O doamna erai daca nu-ti aprindeai tigara langa un copil care nu trebuie sa respire aerul imputit.
Si acum ma intreb iar: de ce noi, nefumatorii, nu avem nici un drept? De ce trebuie sa suportam nesimtirea celor care-si permit sa aprinda o tigara unde e clar interzis? Cand o sa ne si o sa ne pese de aproapele nostru, de copilul nostru?Cand o sa putem intra intr-un restaurant in care nu s efumeaza?
Din cate stiu eu, de la 1 ianuarie 2009 este interzis sa se fumeze in locuri publice.De ce se nu aplica legea? De ce nimeni nu face nimic?Fumatul pasiv este atat de periculos, au murit atatia oamnei din aceasta cauza.si atunci de ce nu invatam sa fim oameni?

Acestea sunt drepturile mele:

CONSTITUTIA ROMANIEI
Articolul 26 - Viata intima, familiala si privata
(1) Autoritatile publice respecta si ocrotesc viata intima, familiala si privata.
(2) Persoana fizica are dreptul sa dispuna de ea insasi, daca nu incalca drepturile si libertatile altora, ordinea publica sau bunele moravuri.

CONSTITUTIA ROMANIEI
Articolul 34 - Dreptul la ocrotirea sanatatii
(1) Dreptul la ocrotirea sanatatii este garantat.
(2) Statul este obligat sa ia masuri pentru asigurarea igienei si a sanatatii publice.
[...]

Articolul 35 - Dreptul la mediu sanatos
(1) Statul recunoaste dreptul oricarei persoane la un mediu inconjurator sanatos si echilibrat ecologic.
(2) Statul asigura cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept.
(3) Persoanele fizice si juridice au indatorirea de a proteja si a ameliora mediul inconjurator.

Aceste prevederi din Constitutia Romaniei exprima foarte clar dreptul fiecarei persoane de a dispune de propriul corp, incluzand aici si dreptul de a fuma.

Exercitarea acestui drept - general, al omului - este conditionata de neincalcarea drepturilor si libertatilor individuale ale celorlalti oameni, conform principiului "Limita libertatii noastre este data de libertatile celorlalti" (cu referire directa la dreptul la ocrotirea sanatatii si dreptul la un mediu inconjurator sanatos).

Concomitent, se prevede in mod explicit si datoria statului de a interveni in apararea drepturilor si libertatilor individuale ale membrilor comunitatii fata de agresiunile venite din partea celor care urmaresc satisfacerea propriilor placeri fara a-i lua in considerare pe cei de langa ei:
statul este obligat sa ia masuri pentru asigurarea igienei si a sanatatii publice,
statul asigura cadrul legislativ pentru exercitarea dreptului la un mediu inconjurator sanatos.

luiza_ro
Postat: Friday, November 1, 2013 12:29 PM

Nivel: Membru

Intrat: 11/1/2013
Postari: 59
Locatia: giurgiu
bereea wrote:
Tot timpul aud de drepturile fumatorului ...dar drepturile mele, ale nefumatorului, unde sunt?
Am avut neplacuta surpriza sa intru la Iulius Moll in Suceava si sa simt cum incep sa ma usture nasul si gatul.Semn sigur ca se fumeaza.Intr-un centru comercial unde intra zilnic sute de copii si bebelusi cum este posibil sa se fumeze.Toate barurile sunt in loc deschis si cei mai multi dintre clienti cu tigarile in mana.Ba chiar si la cofetarie se fuma.Ca deh, nu merge cafeaua fara tigara.banghead Ba unele "doamne" ce tineau cu dezinvoltura tigara intre degete aveau copii mici langa elel.Viitori fumatori.Cum e posibil ca intr-un spatiu inchis sa se fumeze?
Unde sunt drepturile mele , ale nefumatorului, de a nu fi intoxicata cu fum de tigara? Unde sunt drepturile copilului meu de a creste sanatos?

noi avem doar dreptul sCray a fumam fara sa vrem
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.
Printeaza subiectul
RSS Feed