DESPRE PREPARATELE DIN PLANTE

Options DESPRE PREPARATELE DIN PLANTE
Subiectul anterior · Subiectul urmator
oanalaurisa
Postat: Friday, March 7, 2008 11:04 PM

Nivel: Senior

Intrat: 1/10/2007
Postari: 5597

DESPRE PREPARATELE DIN PLANTE


RETETE DIN PLANTE


Prepararea plantelor in scop terapeutic este in mod tipic mai mult o arta decat o stiinta,iar retetele abunda.Preparatele de provenienta casnica au concentratii diferite fata de cele vandute in magazine si chiar si acestea variaza de la un magazin la altul.Astfel,puteti observa ca doza de pe eticheta unui remediu eliberat fara prescriptie medicala este diferita de cea data intr-o reteta pentru a fi preparata la domiciliu.
Cele trei tipuri principale de preparate din plante pentru uz intern sunt decocturile,tincturile si ceaiurile,cunoscute si sub numele de infuzii.Ele pot fi facute din plante proaspete sau uscate.Cantitatea de planta utilizata si timpul necesar prepararii pot varia,in functie de planta individuala.Printre preparatele pentru uz extern se numara compresele si cataplasmele - pentru ingrijirea ranilor si calmarea intinderilor musculare - si infuziile uleioase, cremele si unguentele, care usureaza suferintele cutanate.
Unele plante actioneaza mai bine cand sunt luate impreuna cu altele.Plantele chinezesti,de exemplu,sunt aproape intotdeauna utilizate in combinatii; dat fiind faptul ca amestecarea plantelor este o treaba complicata, cereti intotdeauna avizul unui practician al medicinii chineze in privinta acestor doze.


CEAIURI/INFUZII

Un ceai sau o infuzie din plante se face din frunzele, florile sau tulpinile moi ale unei plante.
Pentru un ceai masurati 1-2 lgt. planta uscata direct intr-o ceasca sau ceainic.Daca folositi plante proaspete, dublati cantitatea. Turnati 1 ceasca apa fierbinte,imediat dupa ce a dat in clocot,peste planta si lasati sa stea (sa infuzeze) timp de 10-20 minute.Strecurati inainte de a bea.Daca trebuie sa mascati un gust amar,adaugati zahar, lamaie sau miere. Frunzele si florile nu se fierb,fiindca fierberea disperseaza prea mult din constituientii lor volatili. Puteti face cantitati mai mari folosind 40-80 g planta uscata (80-160 g planta proaspata) la fiecare 2 cesti apa.

O alta posibilitate este sa cumparati pliculete de ceai din plante de la un magazin specializat in fitoterapie.Retineti ca pliculetele preambalate pentru ceai sunt mai putin puternice decat plantele proaspete in vrac,vandute in magazinele specializate sau preparate acasa.Ceaiurile din plante isi pierd valoarea medicala dupa cateva ore daca sunt expuse la aer,insa,daca sunt pastrate intr-un vas de sticla inchis etans si la frigider, ceaiurile pot fi pastrate pana la 3 zile.

VA URMA...
ingerash
Postat: Saturday, March 8, 2008 7:41 AM


Nivel: DIAMANT

Intrat: 1/17/2008
Postari: 27681
Locatia: u.k.
Bine de retinut, multumesc pentru sfaturile talepupici
oanalaurisa
Postat: Saturday, March 22, 2008 5:51 PM

Nivel: Senior

Intrat: 1/10/2007
Postari: 5597


DECOCTURILE

Un decoct este un extract apos din radacinile,coaja si, uneori, ramurelele, fructele sau semintele unei plante. Spre deosebire de partile mai putin dense ale plantei, care se prepara sub forma de ceaiuri, aceste parti lemnoase ale plantelor necesita o fierbere, inainte ca principalii lor constituenti activi sa poata fi extrasi. Pentru a face un decoct, rupeti sau taiati in bucati 1 lg. planta uscata sau 2-3 lg. planta proaspata si puneti-le intr-o cratita; cele mai bune sunt cele emailate, din ceramica sau sticla. Turnati 2 cesti apa rece peste planta, aduceti la fierbere si lasati sa fiarba mocnit timp de 10-15 minute. Strecurati pentru a separa lichidul de materialul solid. Puteti bea decoctul fierbinte sau rece. La fel ca in cazul ceaiurilor, cel mai bine este sa faceti portii proaspete pe masura ce aveti nevoie de ele, insa puteti pastra cantitati mai mari la frigider, intr-un borcan de sticla inchis ermetic, timp de 2-3 zile.

TINCTURILE

Tincturile utilizeaza alcoolul pentru a obtine un extract mai concentrat decat ceaiurile si decocturile. Retetele variaza in ceea ce priveste proportiile de plante si alcool si durata de preparare, insa o reteta destul de obisnuita consta in 150 g planta uscata, macinata sau tocata si 2 paharele de votca de cel putin 100 grade. Alcoolul trebuie sa acopere complet planta, asa incat daca este nevoie folositi mai mult alcool.
Daca folositi plante proaspete, dublati cantitatile de planta si alcool. Puneti planta intr-un borcan sau sticla opace, care se pot inchide etans, turnati votca deasupra, acoperiti si pastrati amestecul intr-un loc cald, la temperatura de aproximativ 30 grade C,insa nu expus direct la soare. Nu lasati borcanul pe o mobila de calitate sau pe alte suprafete ce s-ar putea coroda daca din borcan se scurge lichid.
Scuturati borcanul de doua ori pe zi, timp de doua saptamani. Dupa doua saptamani, decantati lichidul in alta sticla sau borcan de culoare inchisa, pe care il pastrati intr-un loc racoros, la adapost de lumina, pentru a evita slabirea tincturii. Doza obisnuita este intre 10-30 picaturi , amestecate sau nu cu apa sau sirop, de 2-4 ori pe zi. Alcoolul din tincturi permite pastrarea lor pe raft timp de cel putin doi ani, insa tincturile din plante proaspete pot sa nu dureze la fel de mult ca si cele din plante uscate. Tincturile reprezinta un ingredient de baza in alte preparate, precum cataplasmele si unguentele din plante si pot fi adaugate in bai.
Romul, ginul si coniacul sunt de asemenea buni solventi. Nu folositi niciodata alcool metilic, alcool sanitar sau alcool industrial pentru a face o tinctura, deoarece aceste tipuri de alcool sunt extrem de toxice. Gravidele, copiii, diabeticii si alte persoane ce trebuie sa evite alcoolul pot lua tincturi preparate cu otet de cidru din mere sau glicerina, in loc de spirtoase distilate. O alta posibilitate este indepartarea alcoolului din tinctura prin punerea dozei de tinctura intr-o ceasca si adaugarea deasupra a 2 lg. de apa aproape clocotita. Pana la racorirea amestecului, cea mai mare parte a alcoolului se va fi evaporat.

SIROPURILE

Folosite pentru calmarea tusei sau pentru a masca gustul unei tincturi, siropurile se prepara prin amestecarea intr-o cratita a 1/2 kg zahar si 1 ceasca de apa. Aduceti la fierbere si lasati sa fiarba mocnit pana la dizolvarea tuturor cristalelor, amestecand constant. Lasati siropul sa se racoreasca si pastrati-l la frigider intr-o sticla de culoare inchisa. Adaugati sirop la o tinctura, atat cat este nevoie pentru a o face acceptabila la gust.

VA URMA...
raly
Postat: Thursday, November 25, 2010 7:38 PM


Nivel: DIAMANT

Intrat: 12/17/2007
Postari: 25883
Locatia: M e d i a s
Maceratia(plamadeala la rece)



Se foloseste la prepararea extractelor apoase,a vinurilor,tincturilor si oteturilor medicinale,deoarece uneori principiile active se extrag printr-un contact mai indelungat al plantelor cu mediul dizolvant.Sunt unele droguri ca radacina de nalba,semintele de in,care se prepara numai prin macerare cu apa rece,fara a se mai fierbe.In acest caz radacina de nalba sau semintele de in se lasa in contact cu apa rece timp de o jumatate de ora,apoi se strecoara,iar lichidul daca este cazul se incalzeste dupa gust.Plantele maruntite ce urmeaza a fi supuse macerarii cu apa vor fi spalate in prealabil.Maceratiile se prepara numai la temperatura camerei.In general durata maceratiilor la care dizolvantul este apa nu trebuie sa depaseasca 6-8 ore de preparatie,deoarece unele microorganisme gasesc un mediu prielnic dezvoltarii lor.In timpul maceratiei recipientul se agita din cand in cand.Dupa trecerea timpului indicat,maceratia se strecoara prin tifon,iar lichidul obtinut se complecteaza pana la cantitatea prescrisa.Maceratiile apoase se prepara pentru cel mult 24 de ore si se pastreaza la rece in sticle de culoare inchisa.
raly
Postat: Thursday, November 25, 2010 7:42 PM


Nivel: DIAMANT

Intrat: 12/17/2007
Postari: 25883
Locatia: M e d i a s
Digestia(plamadeala la cald)

Este tot o maceratie a plantei cu un dizolvant oarecare.Spre deosebire de maceratie digestia se face la cald,la temperatura de 40-60 grade.In acest mod se prepara unele uleiuri medicinale de exemplu cele de sunatoare sau de musetel.Vasul in care se afla planta maruntita impreuna cu uleiul se aseaza pe o baie de apa clocotita si se fierbe timp de 2-3 ore,amestecand din cand in cand.Uleiul se strecoara si se pastreaza in vase de capacitate mica,la rece!
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.
Printeaza subiectul
RSS Feed