Chirurgie reparatorie

Options Chirurgie reparatorie
Subiectul anterior · Subiectul urmator
sousourel
Postat: Monday, September 25, 2006 9:56 PM


Nivel: Senior

Intrat: 2/18/2006
Postari: 7688
Mi-e greu si sa incep sa discut despre acest subiect....

Azi, la scoala, a venit in cls I un baietel cu palato schizis, sau gura de lup. Nu e pentru prima oara cand realitatea ma da complet peste cap, desi cunosteam teoria. In fine, un copil foarte cuminte, timid ... si cu un defect teribil. Din cauza asta vorbeste foarte defectuos, in plus abia poate manca. Ii lipseste cerul gurii ... M-am hotarat sa-l ajut, numai ca nu stiu incotro sa o apuc. Ar trebui sa-l vada un specialist in chirurgie reparatorie, maxilo-buco-faciala, dar mi-e frica sa nu-l refuze pt interventie, avand in vedere ca e deficient mintal, destul de mare (10 ani) si cu parinti, cum sa o spun? total dezinteresati, dupa parerea mea, saraci si care nici nu au loc de munca.
Miri
Postat: Monday, September 25, 2006 10:00 PM


Nivel: SAFIR

Intrat: 2/26/2006
Postari: 16505
Locatia: pe o margine de lume...
Draga mea, daca vrei sa ajuti acest copil, de undeva tot trebuie sa incepi.Asa ca se impune un control de specialitate, ca sa vezi ce posibilitati sunt.
Eu nu pot decit sa te apreciez pentru ceea ce faci, in general, si sa-ti doresc mult succes, in problema asta!
sousourel
Postat: Monday, September 25, 2006 10:08 PM


Nivel: Senior

Intrat: 2/18/2006
Postari: 7688
Multumesc Miri pentru incurajari!

Problema e complicata pt ca imi trebuie bilet de trimitere de la medicul de familie, dintr-o comuna aflata la 30 km... apoi nu ma pot duce la Cj, pt ca nu accepta casa de asigurari trimiteri din alte judete... si nici nu cunosc medici specialisti pe problema asta. Copilul trebuie sa fie insotit de parinti - nu e o solutie, sau de tutorele legal - centrul de plasament, care inca nu l-a preluat.

In fine... ii dau eu de capat cumva, voiam doar sa impartasesc cu voi o experienta dureroasa prin care am trecut azi... un copil, nevinovat, victima nepasarii parintilor lui.
Miri
Postat: Monday, September 25, 2006 10:20 PM


Nivel: SAFIR

Intrat: 2/26/2006
Postari: 16505
Locatia: pe o margine de lume...
Eu te inteleg prin ce treci si te sustin, atit cit pot!
Sa ne spui ce ai mai reusit, pentru ca va fi destul de complicat...
Medicul de la centru nu ar putea sa ii dea un bilet de trimitere catre specialist?
sousourel
Postat: Monday, September 25, 2006 11:14 PM


Nivel: Senior

Intrat: 2/18/2006
Postari: 7688
Cautand info pe net, aflu ca de fapt nu am nevoie de bilet de trimitere pt copilul cu malformatie congenitala.

Deoarece am descis subiectul, am sa postez si cateva info gasite.

Despicaturile labio-palatine. Principii de abordare terapeutica


Prof. dr. Dan Mircea Enescu, Clinica de Chirurgie Plastica-Microchirurgie Reconstructiva, Spitalul Clinic Central de Copii “Grigore Alexandrescu”, Bucuresti
Ingrijirea medico-chirurgicala a pacientilor cu despicaturi labio-palatine (DLP) are o istorie indelungata si a reprezentat, de generatii, “piatra de incercare” a chirurgilor plasticieni, pediatri, maxilo-faciali. O literatura abundenta descrie numeroase tehnici si procedee chirurgicale, iar malformatia in sine este polimorfa si prezinta, pentru fiecare forma, grade diferite de afectare. Pentru laici, aspectul particular al copilului cu despicatura face ca aceasta patologie malformativa relativ frecventa sa fie inca privita cu teama, in special in zonele geografice si educationale in care informatiile nu ajung la pacienti sau exista o lipsa a serviciilor interdisciplinare integrate destinate acestora. In Romania, desi exista numeroase centre cu o specializare de varf in acest domeniu si numerosi chirurgi din diferite specialitati au rezultate deosebite, se constata inca si astazi ca unii copii cu despicaturi sunt abandonati de familiile neinformate sau neconsiliate psihologic cu privire la aceasta malformatie. Observam, de asemenea, in continuare o anumita reticenta de a trimite copiii cu despicaturi in centrele specializate la momentul potrivit, conform unui plan si unei conceptii terapeutice, in vederea reconstructiei, motiv pentru care unii pacienti au rezultate incomplete. Malformatia este perceputa de la inceput de unii parinti ca “handicap”, in realitate ea putand sa devina un handicap in cazul nerespectarii riguroase a protocolului terapeutic. Consideram ca este important sa aducem in discutie acele elemente de principiu si de strategie care ar putea sa amelioreze, in plan national, situatia copiilor cu despicaturi labio-palatine.Despicaturile labio-palatine sau labio-maxilopalatine (keilo-gnato-palato-schizis; “buza de iepure” sau “gura de lup” - terminologie arhaica, cu nuante peiorative, ce trebuie abandonata) sunt cel mai frecvent tip de malformatie cranio-faciala intalnit in practica si printre cele mai frecvente anomalii congenitale, cu o prevalenta la nastere de 1:500-1:2.000, in functie de tipul de populatie studiat (in Romania, prevalenta la nastere este probabil 1:800, dar este necesara infiintarea unui registru national al malformatiilor congenitale craniofaciale pentru o evaluare riguroasa).

Din punct de vedere embriologic, anomalia, cu numeroasele sale variante anatomo-clinice, rezulta dintr-un defect de acolare intre mugurii nazal intern si nazal extern (ambii provenind din mugurele frontal) si, respectiv, mugurii maxilari superiori. Evenimentul embriologic survine intre saptamanile 6 si 12 de viata intrauterina. O treime din cazurile de DLP recunosc un mecanism ereditar de transmitere, situatie in care purtatorul acestei malformatii are 50% sanse de a o transmite urmasilor sai. In restul cazurilor (2\3 din totalul cazurilor de DLP), malformatia apare sporadic, cu un risc de recurenta de 3-4%. Diagnosticul prenatal al despicaturii de buza este posibil si dezirabil prin examen ecografic spre luna a cincea de sarcina; aceasta permite anticiparea evenimentului, abord interdisciplinar precoce, pregatirea familiei pentru o buna adaptare psihologica.

Malformatia poate aparea izolat (cazul cel mai frecvent) sau poate asocia si alte malformatii cranio-faciale (hipertelorism, coloboma, sindrom Pierre-Robin). Din punct de vedere anatomo-clinic, exista o multitudine de variante, dar toate deriva din doua tipuri malformative, izolate sau asociate intre ele, cu dispozitie uni- sau bilaterala, simetrica sau asimetrica:

#> Despicaturile palatului primar - afecteaza zona labio-nazo-maxilara, situata anterior fata de foramen incisiv (canalul palatin anterior). Prezinta o mare variabilitate anatomo-clinica, de la simpla ancosa a buzei, pana la despicatura totala labioalveolo- narinara, ce afecteaza arcada alveolara si portiunea anterioara a palatului.

Pot fi:

unilaterale incomplete (afecteaza numai buza);
unilaterale complete (afecteaza buza, planseul nazal si alveola);
bilaterale incomplete (afecteaza numai buza, simetric sau asimetric);
bilaterale complete (afecteaza buza, planseul nazal si alveola, simetric sau asimetric).
# Despicaturile palatului secundar intereseaza zona velo-palatina, situata posterior fata de foramen incisiv. Variabilitatea anatomo-clinica cuprinde o multitudine de entitati, de la simpla bifiditate a luetei, pana la despicatura velo-palatina completa. Pot fi:

incomplete (afecteaza palatul moale si o portiune din palatul dur);
complete (afecteaza in totalitate palatul moale si palatul dur).PRINCIPII TERAPEUTICE IN DESPICATURILE PALATULUI PRIMAR (DESPICATURA DE BUZA)
Sunt descrise numeroase tehnici chirurgicale care folosesc tesuturile locale pentru a obtine cresterea lungimii buzei de partea afectata; se urmareste si redirectionarea fibrelor muschiului orbicular, cu o buna aproximare a acestora. Interventia chirurgicala isi propune:

refacerea simetriei buzei;
refacerea filtrumului;
refacerea planseului nazal si a simetriei nazale;
obtinerea unei cicatrice suple si cat mai putin vizibile.
Momentul optim al interventiei este inca subiect de dezbatere intre centrele specializate. Tehnic, este posibila realizarea interventiei primare inca din prima saptamana de viata (SUA), dar aceasta abordare nu este totusi necesara intrucat nou-nascutul nu este afectat de prezenta malformatiei (se poate alimenta), iar expunerea sa la riscul anestezic si chirurgical nu pare rezonabila. In majoritatea centrelor se considera ca interventia trebuie planificata dupa varsta de 3 luni (3-6 luni), in plina sanatate, la un sugar eutrofic, cu Hb>10g\dl, si NL<10.000\mmc.codruta
Postat: Tuesday, September 26, 2006 1:18 PM


Nivel: Avansat

Intrat: 2/14/2006
Postari: 2034
Locatia: la loc cu verdeata...
sousourel, acum cativa ani se desfasura in cluj un program prin care erau operati gratuit copiii cu malformatii congenitale, gratie colaborarii cu specialisti italieni, parca.Stiu ca intrau in program cu precadere copii pana la 1 an, dar s-ar putea sa aiba noroc si micutul de care zici tu.
Dar asta era acum cativa ani, nu stiu acum daca mai e valabil proiectul.Poate reusesti sa-l introduci pe copil intr-un astfel de program.
Iti doresc succes si sa te rasplateasca Dumnezeu pentru dorinta ta de a ajuta un copil cu astfel de probleme.Inca ma revolta astfel de parinti care n-au facut nimic pt copilul lor pana la varsta asta.
sousourel
Postat: Sunday, October 15, 2006 12:49 PM


Nivel: Senior

Intrat: 2/18/2006
Postari: 7688
Revin cu info noi.
Surprinzator, se pare ca interventia se poate realiza chiar si la aceasta varsta, desi despicatura e completa. Urmeaza sa mergem la Cluj, la specialist, poate chiar la operatie. Tineti-ne pumnii si rugati-va pt un sufletel nevinovat pentru care viitorul nu arata prea bine... deocamdata.
misha
Postat: Sunday, October 15, 2006 1:32 PM


Nivel: Avansat

Intrat: 3/12/2006
Postari: 3527
Sousourel, dar pentru aceasta interventie nu e nevoie de banuti?...eu propun sa deschizi un cont si fiecare dintre noi sa depunem acolo cativa banuti, atat cat poate fiecare sau daca poate... cred ca orice ajutor pentru bietul copil ar fi binevenitangel
sousourel
Postat: Sunday, October 15, 2006 1:40 PM


Nivel: Senior

Intrat: 2/18/2006
Postari: 7688
misha wrote:
Sousourel, dar pentru aceasta interventie nu e nevoie de banuti?...eu propun sa deschizi un cont si fiecare dintre noi sa depunem acolo cativa banuti, atat cat poate fiecare sau daca poate... cred ca orice ajutor pentru bietul copil ar fi binevenitangel


Esti draguta pupici ,multumesc pentru oferta, dar deocamdata nu e cazul, am obtinut prin intermediul pediatrei noastre, un suflet mare si delicat, sa fie operat gratuit. Deocamdata nu stiu mai multe. Maine seara e ziua cea mare cand obtin informatii legate de data i care vom merge la specialist.
misha
Postat: Sunday, October 15, 2006 1:44 PM


Nivel: Avansat

Intrat: 3/12/2006
Postari: 3527
sousourel wrote:


Esti draguta pupici ,multumesc pentru oferta, dar deocamdata nu e cazul, am obtinut prin intermediul pediatrei noastre, un suflet mare si delicat, sa fie operat gratuit. Deocamdata nu stiu mai multe. Maine seara e ziua cea mare cand obtin informatii legate de data i care vom merge la specialist.


wow, asta da sansa pentru bietul copil...sa va ajute Dumnezeu, draga Sousourel!pupici
Miri
Postat: Sunday, October 15, 2006 9:12 PM


Nivel: SAFIR

Intrat: 2/26/2006
Postari: 16505
Locatia: pe o margine de lume...
Bravo, draga me!
Iti doresc mult succes!pupici
dya
Postat: Sunday, October 15, 2006 9:28 PM


Nivel: SMARALD

Intrat: 5/12/2006
Postari: 12982
Locatia: Hunedoara
Sousourel mult succes , sa dea Domnul sa fie bine . Felicitarile melebravo bravo bravo pentru generozitatea de care dai dovada , dupa cum se spune pe la noi ..."jos palaria"pupici pupici pupici
Anaida
Postat: Sunday, October 15, 2006 9:31 PM

Nivel: Avansat

Intrat: 2/12/2006
Postari: 1855
Felicitari, Sousourel, pt implicare si dorinta de a ajuta acel copil si sper sa-ti poti duce pana la capat aceasta dorinta!
Din cate imi amintesc eu din ce citeam in timpul sarcinilor, stiu ca astfel de afectiuni sunt provocate si de lipsa din organismul mamei a vitaminei B9 (sau acidul folic, cum se mai cheama)...sper sa nu ma insel.
spezam
Postat: Wednesday, November 22, 2006 1:54 PM


Nivel: Grupa mica

Intrat: 11/21/2006
Postari: 243
Locatia: Bucuresti
Poti sa ne spui ce s-a intamplat cu baietelul acela? Operatia a fost facuta? A reusit? CUm e acum? PArintii lui cum au reactionat? S-au implicat? Doamne, nu-mi vine sa cred, cum poti sa-ti lasi copilasul sa se chinuie asa?
sousourel
Postat: Thursday, November 23, 2006 9:16 PM


Nivel: Senior

Intrat: 2/18/2006
Postari: 7688
Coincidenta!!! Chiar ma gandeam azi, la un moment dat, as mai scriu ce am facut...
Ma lupt cu sistemul, asta fac si mai ales cu sistemul sanitar. Greu, foarte greu.
Deci, am fost la meducul chirurg. A constat doar ca e bolnav, cronic si ca pana nu se vindeca si nu obtine aviz de la medicul de familie, nu se apropie de el. Buuun. Am fost si i-am facut analizele recomandate. Tot in Cluj. Tot pe bani.
A primit tratament cu antibiotice. L-a facut. L-am tinut pe toata perioada vacantei de o saptamana in internat, pt a nu merge inapoi acasa unde e mizerie lucie si saracie, nu stiu daca ar fi avut caldura, mancare si daca i-ar fi tinut mama tratamantul. Rezultatul: un copil palid si amarat.
A terminat tratamentul, am revenit la Cluj, pe cursa (a se citi sculat dimineata la 5, pe cursa la6 , picioare inghetate, aglomeratie de nu aveai unde sa arunci un ac si "binevoitori" care voiau sa-i dea copilului sa manance, cand el trebuia sa stea nemancat pt analize angry si revenit acasa pe la 8 seara... ). I-am refacut analizele - rezultat candida in faringe si in cavitatea bucala. Inapoi la Cluj, la pediatru pt tratament si consult. Descurajare...medicul circumspect, nu vede cu ochi buni operatia. Rezultat: colega ce-l dusese vine cu pareri schimbate, ca nu ar trebui sa-l mai ducem la operatie... ca daca moare?!!!

Apoi iarasi tratament cu Stamicin pt 2 saptamanai. Intre timp copilul e mutat la o casa de tip familial .. schimba mediul, colegii, microbii la care se expune. Zilnic face un drum de aprox 4 km, dus-intors pt a veni la scoala si pt a se intoarce.

Medicul de familie ne-a trimis iarasi la Cluj pt a repeta analizele - platite bine-nteles. Dar nu ne poate da adeverinta "apt pt operatie", ceea ce mi s-a cerut de la chirurgie. Eu nu mai pot merge la Cluj, sa pierd pe acolo o zi intreaga, avand in vedere ca nu exista alt mijloc decat cursa. Colega, care l-a insotit o data... nu cred ca mai vrea sa mearga...cei de la centru de plasament au "alte treburi"... imi vine sa-mi dau pumni singura, maine sau luni cel tarziu ar trebui dus la analize si urgentate toate actiunile, ca se poate reinfecta cu Candida si atunci o luam de la capat.

Asta e, deocamdata. Sper din tot sufletul si cu ajutorul lui Dumnezeu sa reusesc sa-l duc pana la operatie si apoi sa fie bine.

Ma gandesc daca sa pun o poza cu acest copil...voi ce ziceti?
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.
Printeaza subiectul
RSS Feed