Cand si cum ne invatam la olita?

Options Cand si cum ne invatam la olita?
Subiectul anterior · Subiectul urmator
stele_pe_cer
Postat: Thursday, November 23, 2006 7:58 PM


Nivel: Senior

Intrat: 2/13/2006
Postari: 6678
Desi mai exista un topic oarecum similar, ma gandeam ca in acesta sa postam "trucurile" prin care fiecare a reusit sa il determine de pitic sa faca la olita.

Deocadata am gasit urmatoarele:

Invatarea copilului la olita poate incepe cand:
# acesta are scaune la momente predictibile pe parcursul zilei;
# arata prin semne, grimase sau anumite posturi ca este gata sa-si ude sau murdareasca scutecul;
# se plange sau se simte incomfortabil cand are scutecul ud sau murdar;
# incepe sa traga in jos si in sus de pantaloni;
# intreaba de olita;
# vrea sa poarte chilotei;
# vrea sa va faca o bucurie si poate urma instructiuni simple;
# se mentine uscat mare parte a zilei;
# vrea sa se spele pe maini si ii place sa stea curat.

# Cand aveti deja la indemana olita, nu o puneti in baie, ci in camera copilului mai intai, sau in camera in care se joaca, astfel incit sa se obisnuiasca cu ea fara a se simti presat sa faca acest lucru. (!!! Nu faceti caz prea mult si nu chemati toata familia sa asiste la aceste momente, copilul se va inhiba categoric.) Apoi incercati sa urmati aceste etape: Incurajati copilul sa stea pe olita mai intai imbracat sa vada cum se simte.
# Dupa cateva zile sau saptamani, cand copilul pare sa accepte ideea, sugerati-i sa se aseze pe olita fara pantalon si scutec, dar nu asteptati ca el sa faca ceva imediat.
# Pentru baieti va fi mai usor sa accepte sa stea pe olita sa urineze, dupa ce-l asigurati ca va putea face din picioare cand va fi mai mare.
# Fiti atenti la semnele indicate de copil si intrebati-l daca doreste sa foloseasca olita. Daca refuza, nu-l fortati. Daca insa accepta sa o foloseasca, fiti rabdatori. Incercati sa cititi o carte ca sa treaca timpul si sa se simta relaxat. Poate trece ceva timp pana copilul va urina sau defeca, dar va fi fericit cand va reusi acest lucru. Aratati-i ca sunteti la fel de fericiti de reusita lui.
# Daca copilul paraseste olita fara sa fi facut ceva in ea, nu va aratati dezamagiti. Nu spuneti decat: "Vom incerca data viitoare".
# Daca copilul refuza sa stea pe olita mai mult de cateva secunde, incercati sa-l convingeti sa ramana pe ea oferindu-i o jucarioara sau lasati-l sa rontaie un fruct sau un biscuit. Dar daca refuza si acest lucru nu incercati sa-l fortati.
# Sarbatoriti fiecare reusita, dar nu prea mult, pentru a nu-l face pe copil sa se simta presat.
# Nu uitati sa luati olita in calatorii - la bunici sau in vacante, de exemplu.

Cit va dura acest antrenament la olita?
Depinde de copil; pentru unii dureaza cateva saptamani, pentru altii poate chiar un an sau mai mult. Studiile au aratat ca 22% dintre copii sunt fara scutec pana la 2 ani si 1/2, 60% pana la 3 ani, 88% pana la 3 ani si 1/2. In general fetitele invata mai usor decat baietii, iar fratii mai mici mai repede decat cei mari. Desi copilul pare sa utilizeze in mod regulat olita, e posibil ca mentinerea scutecului sa fie inca necesara, mai ales pe timpul noptii.

Pana la varsta de 4 ani copiii se descurca si singuri cand vor sa-si goleasca vezica urinara sau intestinele pe durata zilei, iar noaptea chiar sa nu mai aiba astfel de nevoi. Dupa ce copilul invata sa foloseasca in mod regulat olita, trebuie sa faca tranzitia la toaleta mare, astfel incat sa poate folosi singur toaleta de la gradinita/scoala. In general, copiii trec usor la toaleta mare, fara probleme si fara rugaminti prea multe din partea parintilor. Pentru a facilita asezarea la toaleta, puneti un scaunel in dreptul ei. Unii copii sunt speriati de statul pe toaleta mare, pentru ca deschiderea ei este prea mare si le este frica sa nu cada. In acest caz cumparati un capac de toaleta pentru copii, ce se poate fixa pe cel obisnuit. !!! Nu uitati sa-l laudati de cate ori reuseste sa foloseasca toaleta.

Ce se intampla cand folosirea olitei / toaletei esueaza?
Copiii intre 3-5 ani isi mai uda uneori pantalonii daca apar schimbari in viata lor, cum sunt mersul la gradinita sau aparitia unui frate/sora. Dar chiar si fara stres, multi copii la aceasta varsta isi uda pantalonii daca tin prea mult urina. Aceasta se intampla de multe ori cand sunt implicati prea mult intr-un joc si nu au timp sa mearga la baie. Parintii pot ajuta amintind copilului sa mearga la baie in mod regulat, inainte de a pleca de acasa, dupa masa, sau inainte de culcare. Unii copii au accidente la gradinita deoarece sunt prea timizi sa se adreseze educatorilor cand au nevoie la baie. Pentru a va ajuta copilul, pretindeti ca sunteti educatorul si invatati-l ce cuvinte sa foloseasca pentru a cere permisiunea de a merge la baie.

!!! Este normal ca un copil de 3-4 ani sa ude inca patul noaptea. Daca insa problemele persista in mod regulat dupa 5 ani, consultati medicul, ca acesta sa verifice daca sunt, sau nu, probleme medicale. In majoritatea cazurilor maturizarea controlului asupra sfincterelor este mai lenta decat in cazul altor copii.


Bibliografie:
Infants, Children and Adolescents - L.E. Berk;
The 3 a.m. Handbook. The most commonly asked questions about your child's health - W. Feldman;
The Children's Hospital Guide to Your Child's Health and Development - Children's Hospital Boston.

Pentru trucuri si tehnici de invatat copilul aflat intre anii 1-2 la olita vizitati acest topic.
stele_pe_cer
Postat: Thursday, November 23, 2006 8:02 PM


Nivel: Senior

Intrat: 2/13/2006
Postari: 6678
Destul de des, trecerea de la „cârpe“ la olitã este o piatrã de încercare pentru mama nerãbdãtoare sã scape de schimbatul scutecelor ca pe bandã rulantã. Cu cât mai devreme, cu atât mai usor - sunã unul din sfaturile bunicilor. Dar reusita la vârste prea mici e întâmplãtoare sau, mai degrabã, rezultatul unui veritabil chin pentru amândoi, presupunând exasperarea mamei în fata nenumãratelor esecuri, frustrarea copilului care nu întelege de ce tipã la el cei din jur.

Secretul adevãratei reusite nu e simplu: trebuie sã descoperi momentul când cel mic resimte dorinta, impulsul de a folosi olita. În orice caz, este bine sã stii cã nu e indicat sã te gândesti la olitã înainte ca mititelul sã împlineascã un an, de fapt nu înainte de un an si sase luni, iar cea mai bunã perioadã pentru a începe fãrã chinuri este, la majoritatea copiilor, între 2 si 3 ani. Cu observatia cã sunt copii - si nu putini - pentru care momentul trebuie amânat si mai mult.

Deci nu-l împinge sã facã un lucru de care nu este capabil încã - aceasta i-ar putea face mai mult rãu decât bine!

Pasul 1. Cât de devreme poti începe?

Nu te lua dupã presiunile pe care le fac cei din jur, mai ales bunicii. Ceea ce se fãcea pe vremuri tine mai mult de dresajul animalelor decât de acceptarea voluntarã.

Dacã insistenta ta vine din faptul cã astepti un alt copil si te cutremurã gândul de a avea doi în scutece, încearcã sã privesti situatia din altã perspectivã. Aparitia unui nou bebelus în familie este, în sine, o încercare dificilã pentru copilul cel mare, care nu mai poate face fatã si altor încercãri.

Dacã vrei sã reusesti trebuie sã stii când piciul este cu adevãrat pregãtit. De pildã, dacã observi „balta“ de pe covor când îl lasi în pielea goalã si vezi cã nu-si dã seama ce a fãcut, poti sã fii sigurã cã e mult prea devreme pentru olitã.

Ca sã începi antrenamentul cu sanse de succes, sunt importante câteva semne pe care poti sã le vezi usor în comportamentul lui. Este esential sã observi momentul în care vrea „un pisu“ înainte de a-si da drumul în pantaloni. Treptat, un copil foarte mic reuseste sã facã legãtura între ceea ce simte, ce înseamnã de fapt ceea ce simte el si rezultatul a ceea ce simte. Si tot treptat intrã în functiune cãile nervoase de la rinichi la creier. Capacitatea de a le controla - continenta, în termeni medicali - variazã de la copil la copil.

Si iar este bine sã stii cã, de obicei, poate mai întâi sã se controleze când face... treaba mare, decât... pe cea micã. Si cã fetitele sunt mai precoce decât bãietii în aceastã privintã!

Dr. Aurelia Simion, expert în dezvoltarea copilului mic, considerã cã acei copii care sunt ajutati sã-si controleze musculatura învatã mai repede sã foloseascã olita si cu „accidente“ mai putine.

Pasul 2. Pregãteste din vreme ziua debutului

Spune-le si celor din casã ce ai de gând si cum ai sã faci - astfel câstigi aliati importanti.

Cumpãrã din vreme o olitã - unii spun cã o poti aduce în casã chiar de la prima aniversare a copilului, ca sã-i dai timp sã se obisnuiascã cu ea.

Începe prin a-l aseza în joacã, si e important sã-ti aduci aminte cã la vârsta lui se sperie de tot ceea ce este neobisnuit, strãin. Nu-si va aseza usor poponetul în gura balaurului! Lasã-l sã stea când si cât vrea el, chiar îmbrãcat. Nu-l forta, trebuie sã o facã numai atunci când simte el dorinta sau curiozitatea, altfel spus... când vrea. A, dacã vezi cã, din întâmplare, reuseste sã si facã ceva, laudã-i mãreata izbândã! Asa, va veni mai repede clipa când se va aseza si fãrã pantalonasi pe el. De-a lungul acestei perioade în care se obisnuieste cu ideea, e bine sã tii olita într-un anume loc... si, de fiecare datã când se asazã, aminteste-i cã poate sã stea oricât doreste si, de fiecare datã când face ce trebuie, laudã-l!

Continuã aceste sedinte - initial la întâmplare, apoi, dirijatã de orarul la care se produce „inevitabilul“, adu-l sã sadã pe olitã explicându-i mereu la ce foloseste acel obiect. Dacã nu poti sã observi o anume regularitate a iesirilor, fii atentã când i se înroseste fata, privirea i se concentreazã si „încremeneste“ brusc. E momentul... asazã-l repede pe olitã. Dacã îti iese figura, încearcã s-o repeti, mai ales dupã mese sau dupã ce se trezeste din somn.

Regularitatea momentelor când îi vine sã facã pipi sau caca nu înseamnã cã are control constient asupra acestor procese.

Nu-l forta! Expertul nostru ne spune cã asta este o pierdere de timp. Laudã-l de câte ori ai motiv. Dacã nu, pãstreazã-ti optimismul si rãbdarea. Blândetea e un bun aliat; treptat, va întelege ce vrei, va reusi sã lege si el toate aceste actiuni între ele si antrenamentul cu olita nu-ti va mai crea probleme.

Pasul 3. Fii consecventã când începi antrenamentul

Planificã totul pentru o perioadã când esti acasã si, timp de o sãptãmânã, nu mai adãuga alte lucruri de învãtat.

Semnele încurajatoare pot fi destul de subtile. Observi, de exemplu, cã îsi dã seama si se simte stânjenit cã si-a udat scutecul sau pampersul, îsi duce mâna la locul cu pricina sau chiar îti spune cã a fãcut pipi. Ori chiar te anuntã cã îi vine sã facã, înainte de a-i da drumul. Alte semne bune le ai dacã e capabil sã se tinã câteva secunde (ceea ce se întâmplã de obicei dupã ce reuseste sã-si controleze scaunul, ceva mai târziu, în al doilea an de viatã), dacã întelege ce-i spui când îi arãti olita, dacã descoperi cã s-a obisnuit sã se aseze singur...

Poti sã-i ceri cu blândete sã o foloseascã, întrebându-l dacã are nevoie de olitã - dar sã nu te enervezi dacã uneori o refuzã si prompt face în pantalonasi ceea ce îi ceri tu sã facã în olitã! Dacã se întâmplã asa, nu-l critica. Lasã-l sã i se dezvolte spiritul de independentã, nu mai decide tu pentru el când sã stea pe olitã. Scopul tãu este sã-l ajuti sã recunoascã singur semnele acestor momente.

În paralel, obisnuieste-l sã poarte haine mai putine - chilotei sau pantalonasi care pot fi scosi usor, la nevoie. Puteti merge împreunã sã cumpãrati pantalonasi - si ai grijã sã luati destui!!! Treptat, poti sã-l lasi tot mai mult fãrã scutec sau pampers în chilotei.

„Accidentele“ sunt inevitabile: în loc sã te enervezi, încearcã sã fii sensibilã la eforturile si nereusita lui. Accidentele se întâmplã mai adesea când este preocupat de joacã sau când se aflã într-un mediu cu care nu este familiarizat. De asemenea, boala, oboseala, vacantele... si un nou bebelus în casã pot duce la perioade în care parcã uitã complet ceea ce abia a învãtat. Cu întelegere pentru starea lui, nu cu mânie, poti trece cu vederea esecurile, dar fãrã sã te grãbesti sã te întorci imediat la pampersi sau scutece!

Înainte de a pleca de acasã, pune-l pe olitã. Îi ia timp pânã va învãta sã facã pipi „la comandã“, fãrã sã aibã întâi semnalul cã îi vine sã o facã, asa cã ai rãbdare cu el. Când iesiti împreunã, ia cu tine olita si nu te simti jenatã sã o folosesti oriunde e nevoie.

Dacã se împotriveste si vezi cã toate acestea nu merg si nu merg... uitã deocamdatã de antrenamente, lasã deoparte olita si nu mai vorbi de esec în fata lui. Peste câteva sãptãmâni, cu blândete, poti încerca din nou.

Pasul 4. Adio, scutece, adio, pampersi!

Dacã operatiunea „olita“ a avut succes mai multe zile, poti folosi scutecele sau pampersii doar peste noapte. Probabil va mai avea din când în când accidente, dar persevereazã. Adu-ti aminte cã mai are nevoie de tine pentru deprinderi care îi dau încã bãtaie de cap: sã-i desfaci fermoarul sau sã-i deschei nasturii pantalonilor.

Dacã începe sã se simtã confortabil si sigur pe olitã, poti sã-i explici cã si adultii au olita lor, toaleta (oricum, v-a vãzut intrând acolo!). Lasã-l sã se aseze pe toaletã, dacã devine curios, asistându-l la început, dar fãrã sã-l fortezi. El decide când va începe sã o foloseascã.Nopti fãrã scutece

Sã începi sã te gândesti la dormitul fãrã pampers doar când copilul se scoalã dimineata cel mai adesea cu scutecul uscat, iar în timpul zilei poate sta pânã la 4 ore fãrã sã simtã nevoia sã facã pipi.


Încurajeazã-l sã facã pipi înainte de a se duce la culcare; pune o olitã lângã pãtut si lasã o luminã de veghe. Nu utiliza pentru culcare un costum dintr-o bucatã, ci unul care sã permitã scoaterea rapidã a pantalonasilor de pijama si, la nevoie, a hãinutei udate.


Pune sub cearsaf o folie protectoare acoperitã cu un prosop, pentru protejarea saltelei.


Nu-l certa dimineata pentru accidentele din timpul noptii si, cu atât mai mult, nu-l certa noaptea. Vorbeste-i cu blândete dacã vrei sã nu dureze la nesfârsit.
stele_pe_cer
Postat: Thursday, November 23, 2006 8:05 PM


Nivel: Senior

Intrat: 2/13/2006
Postari: 6678
Cand sa incepem?

Este greu de spus. Nu exista o varsta anume cand trebuie sa inveti copilul sa mearga la toaleta. Copiii, in general, isi formeaza indemanarea necesara intre 18 si 30 de luni, dar sa nu va sperie daca acest lucru incepe abia pe la varsta de 4 ani! Cu cat copilul este mai pregatit cu atat va fi mai usor sa inceapa. Important este sa NU tratati problema ca o "rusine" si nu ascultati de "ultimatumul" mamei soacre: "Pana face 3 ani este musai sa stie la WC! Eu pe voi v-am invatat de la 6 luni!". Daca presati in mod inutil copilul riscati un mare insucces. Concluzia: Aratati copilului fiecare pas insa el trebuie sa aleaga cand si cum il face.

Ce semnale trebuie sa ne dea de gandit ca este cazul sa incepem?


- Cand sta cu usurinta in poponet
- Cand copilul incepe sa imite comportamentul nostru mai ales cel din toaleta.
- Cand incepe sa refuze scutecul in schimbul chiloteilor (deci trebuie din cand in cand sa ii oferiti aceasta alternativa)
- Cand incepe sa devina ordonat: pune lucrurile la loc de unde le-a luat, face curat etc.
- Cand da semne de independenta (va refuza manuta la coburatul unei trepte, sau pur si simplu prin a spune mult mai des "NU!")
- Cand incepe sa spuna cand face caca/pipi si mai ales cand face un ritual din aceasta (uni copii cer mana mamei pe parcursul "operatiei").
- Cand incepe sa il intereseze toaleta/olita si incepe sa ii placa sa va urmeze in baie sau sa se joace in baie
- Cand poate sa isi dea jos si sa isi ridice pantalonasii
- Cand intelege diferenta intre ud si uscat
- Cand intelege ce este pipi si caca
- Cand are scaun regulat
- Are pauze "uscate" mai lungi de 3 ore (asta arata ca muschii s-au dezvoltat suficient pentru a tine urina)

Evident nu toate conditiile trebuie indeplinite pentru a incepe procesul de invatare. Este mai bine sa urmariti mersul lucrurilor decat efectiv "cand a venit momentul". Daca mergeti inca la pediatru il puteti intreba si pe el ce parere are. Pediatrii va pot ajuta cu informatii privind pregatirea fizica a copilului pentru toaleta (sta suficient de bine in poponet etc.) dar si cu multe procedee bazate pe experienta lor vasta.

Pas cu pas pe drumul cel bun!

Mesrul la olita si apoi la toaleta este un drum drept dar pe care copilul dumneavoastra il poate invata in cateva zile sau in cateva luni. Asa cum am mai spus cel mai important este ca el sa fie pregatit pentru acest drum. Daca este pregatit, lucrurile vor merge usor atat pentru el cat si pentru dumneavoastra. Ce trebuie retinut: ACESTA ESTE PROIECTUL LUI SI NU AL DUMNEAVOASTRA!

De la start si pana la final obijnuirea cu olita sau toaleta include:
- explicarea exacta a ce asteptati de la el (mai ales scopul final)
- copilul sa va atentioneze cand trebuie mers la toaleta
- copilul trebuie sa inteleaga fiecare operatie (dezbracarea, asezarea, timpul de asteptare, stergerea, tragerea apei , spalarea olitei, imbracarea si spalatul pe maini). Fiecare pas este important si de aceea trebuie sa creati o buna rutina si sa "premiati" (laude, dezmierdari, aplauze) fiecare reusita. Cand pasul precedent este bine invatat noul pas trebuie introdus. Atingerea scopului final este importanta dar fiecare pas in sine este si are ceva special. Atentie! Succesul este reprezentat de folosirea olitei sau toaletei si nu in efectuarea perfecta a fiecarei operatii. Deci trebuie sa fiti flexibili si nu stresati copilul cu tot felul de amanunte pe care le considerati dumneavoastra importante.

Puteti ca reteta sa folositi urmatorii pasi dar nu uitati ca fiecare copil are propia lui personalitate:

1. Gasiti o olita comfortabila si pe masura. In cazul WC-ului cumparati un capac pentru copii. Multi copii se simt mult mai siguri pe un capac de WC sau pe o olita stabila. In cazul WC-ului asigurati copiilor o sprijinire a picioarelor (un taburet micut, o cutie de lemn etc). Multi copii se simt nesiguri cu picioarele in aer. Dupa cateva zile puteti renunta treptat la aceasta sprijinire.

2. Ajutati copilul sa devina familiar cu olita sau WC-ul, sa o observe sa se aseze pe ea si sa gaseasca o pozitie comfortabila. De asemenea accentuati ideaa ca olita este ceva personal: "Numai al tau/Numai a ta"

3. In cazul olitei asezati olita intr-un loc convenabil pentru copil. Nu trebuie sa stea numai in baie! Tineti-o in camera de joaca, in curte, in bucatarie. Important este pentru copil sa ajunga usor la ea daca este necesar.

4. La inceput asezati copilul o data pe zi pe olita, imbracat. Asta ajuta la formarea rutinei. Nu il fortati sa se aseze si lasati-l sa se scoale daca el doreste.

5. Cand aceasta rutina este acceptata de copil. Introduceti dezbracarea. Deci il veti aseza ca si pana acum insa fara fustita sau pantalonasi.

6. Can copilul a facut caca in scutec (recomandabil cand nu are diaree:)) asezati caca din scutec in olita. Aveti insa grija sa va vada! Apoi luati olita si aruncati-o la WC si trageti apa. Daca intamplator face pipi cand sta pe olita efectuati aceleasi operatii de aruncare + curatare. Explicati de mai multe ori de ce aruncati la WC. El trebuie sa inteleaga bine unde este destinatia fiecarui lucru.

7. Aveti rabdare cu aceste operatii caci ele dureaza pana ce copilul le va accepta si le va invata.

Trucuri pentru usurarea procesului:


- mai ales acasa imbracati copilul in lucruri usor de dezbracat. Ajutati copilul sa se dezbrace singur!
- Incurajati-l sa va imite! Mergeti in baie si asezativa pe WC indemnand copilul sa se aseze pe olita.
- invatati si baieteii ca si fetitele sa faca pipi sezand. Daca le explicati la baietel ca pipi se face din picioare o sa fie dificil sa il readuceti in pozitia sezut.
- Urmariti atent semnalele pe care le face: grimase, cererea de a merge la WC etc. La un astfel de semnal intrebai-l imediat daca vrea sa mearga la olita sau WC. Daca refuza nu il fortati.
- propuneti de mai multe ori copilului pe zi sa ii scoateti pantalonasi.
- "Daca vrei te intreb din ora in ora daca trebuie sa mergi la olita ca sa nu uiti!". Daca va refuza o astfel de propunere nu il stresati. Unii copii accepta aceasta aducere aminte si le vine mai usor sa mearga la olita - cand este cazul - daca propunerea a venit din partea dumneavoastra.
- Aratati-va foarte bucuros cand copilul cere la olita fara sa ii propuneti dumneavoastra.
- Oferti copilului posibilitatea sa traga apa dar numai daca el vrea. Multi copii se sperie de zgomotul produs prin tragerea apei.
- Explicati copilului ca nu trebuie sa fie suparat daca "opera sa de arta" a plecat pe gaura de WC. Explicati unde merge (folositi-va imaginatia)!
- stergeti copilul bine pentru a preveni iritarea. Nu uitati ca pielea lor este extrem de sensibila. In cazul unei iritati el poate sa o asocieze cu olita si sa nu mai vrea sa o foloseasca.
- Ganditi-va la trecerea la chilotei! Cand copilul foloseste olita de mai multe ori pe zi este pregatit pentru chilotei. La inceput imbracati-l cu chilotei numai pentru cateva ore pe zi. Nu va grabiti cu renuntarea la scutece.
- Daca peste zi altcineva se ocupa de copil, asigurati-va ca subscrie la metodele dumneavoastra si la planul de invatare.
- Asteptati-va la surprize neplacute precum constipatia. Acestea vor ingreuna programul de invatare. Nu disperati!

Probleme!

- Copilul meu nu accepta olita!
Desi copilul este pregatit pentru primirea invataturii el are probabil nevoie de mult suport si incurajare din parea dumneavoastra pentru a renunta la scutece. Nu fortati si nu disperati. Copiii au tendinta sa spuna NU cand parintii isi doresc ca ei sa zica DA si de multe ori spun nu in loc de da. Puneti olita la o parte si mai incercati dupa 2 saptamani.

- Sta pe olita dar nu face nimic!

Daca copilul sta pe olita cu usurinta sunteti de mult pe drumul cel bun. Motivul principal este: constipatia! Incercati sa ii oferiti mancare care sa conduca la un scaun moale. De asemenea, va puteti gandi si la cat de confortablil sta pe olita. Exista posibilitatea ca o anume jena sa il impiedice sa actioneze. Oricum. nu disperati si inca o data aveti rabdare.

- A re-inceput sa faca pe el
Asteptati un moment relaxat si discutati problema. Exista multe motive care pot fi cauza acestei situatii. La multe nici nu va ganditi! Poate se sperie sa mearga seara la baie sau poate are o iritatie de care ii este frica sa va spuna. Daca copilul cere sa se intoarca inapoi la scutece sau daca credeti ca ar trebui sa le introduceti nu faceti o problema din asta!

- Fetita mea a invatat usor dar cu baiatul am mari probleme.
Nu uitati ca fiecare persoana este diferita. De asemenea, metodele aplicate la o fetita nu sunt in todeauna aceleasi la baieti. Incercati sa schimbati metoda si sa o adaptati personalitatii copilului.

Mult success!
stele_pe_cer
Postat: Thursday, November 23, 2006 8:22 PM


Nivel: Senior

Intrat: 2/13/2006
Postari: 6678
Am auzit tot felul de povesti despre invatatul copiilor la olita. Nemaipomeniti bebelusi ce stateau cumintei pe olita inainte inca sa stea bine in fundulet, cateodata chiar fixati cu vreun ham, "antrenamente" incepute de la 6 luni... si soldate cu succese uluitoare in cateva saptamani...

Despre consecinte se vorbea mai rar - si sotto voce.

Hm... hai sa spunem, cu un eufemism zambitor, "relatii tensionate cu trainerul". Sau constipatii rebele, refuzuri incapatanate de a sta pe WC, ori, mai rau, encomprezis pana la varsta scolara si vizite interminabile la tot soiul de doctori care sa cerceteze funduletul.

Teoriile explicative sunt multe, dar nu e treaba noastra aici sa le discutam.

Copilul trebuie sa stie multe lucruri inainte sa achizitioneze controlul sfincterian. Ma refer la acel control in care copilul sa stie ce face, nu parintele sa poata recunoaste semnele si sa-l puna pe olita.

Trainingul incepeti-l la 20-24 l, ca sa aveti succes in minimum de timp (cam 5 luni, spun statisticile). Primul semn ca e ok sa incepeti "trainingul de olita" este dorinta micutului sa stea pe olita. Apoi va invata si la ce foloseste. Copilul trebuie sa fie capabil sa se imbrace /dezbrace singur . Permiteti-i sa priveasca alti membri ai familiei in timp ce folosesc toaleta, si invatati-l "vocabularul" de toaleta. Invatarea bazata pe imitarea modelelor este importanta. Cu cat mai multa responsabilitate are copilul, cu atat mai repede va invata - asadar, sarcina lui va fi, de exemplu, sa goleasca olita in scoica de WC, sa traga apa, sa priveasca jetul de apa - chestie care s-ar putea sa-l si amuze. Si papusa / ursuletul vor invata in aceasta perioada sa faca pipi in olita!

Renuntam la scutecele absorbante (in care e cald si bine...) si purtam pantaloni "de sacrificiu". Olita va sta in baie, in acelasi loc. Din jumatate in jumatate de ora stam pe olita, si orice succes e insotit de recompensa pozitiva (o bomboana, sa spunem). "Accidentele" se insotesc de dezaprobare, in mimica, gesturi si vorbe. Copilul va fi invatat sa se puna repede pe olita, dupa "accident", apoi sa-si scoata pantalonii uzi si sa-i puna singur in cosul de rufe murdare. Accentul trebuie pus pe reusite, lauda si incurajare.

Succes!
Sursa: 121.ro
stele_pe_cer
Postat: Thursday, November 23, 2006 8:23 PM


Nivel: Senior

Intrat: 2/13/2006
Postari: 6678
Auzim atat de des mame care spun: “Sunt disperata, copilul meu nu vrea la olita!” Este mama prea grabita sau prea insistenta? Sau este copilul prea incapatanat?

Daca mama e foarte hotarata si aseaza copilul pe olita in ciuda oricaror plansete si tipete, daca cel mai mic face pe el exact dupa ce s-a ridicat, aceste "scene" pot dura mai mult decat ne asteptam. Mama se enerveaza din ce in ce mai tare dar nici copilul nu se lasa mai prejos. Ce mai putem face atunci?

Putem incerca sa aflam care e cauza impotrivirii copilului cand si cum au inceput problemele, care este solutia lor.

Sau. . . ne putem gandi: "Ce este mai important? Copilul sa se dezvolte normal si in ritmul lui firesc sau mama sa aiba mai putin de spalat?

Pentru ca majoritatea mamelor vor intreba care este varsta la care trebuie sa inceapa sa aseze copilul pe olita, le voi spune ca este nevoie de o maturizare neurologica pentru ca cel mic "sa simta" ca-i vine sa faca; inainte de acest moment poate simti doar chilotelul ud, ceea ce inseamna ca deja a facut pe el! Asadar nu incepeti prea devreme pentru ca va veti chinui prea mult!

Este adevarat ca orice mama vrea sa se laude cu cat de "curat" este copilul ei. Dar daca o vecina va spune ca si-a invatat copilul sa faca la olita de la 8 luni, nu o credeti! Considerati drept o coincidenta ca cel mic facea dupa ce era asezat pe olita. Un copil poate fi desigur "dresat" sa faca anumite lucruri dar asta nu inseamna ca a inteles care e rostul olitei si ca poate merge atunci cand are nevoie.

Controlul sfincterian este realizabil atunci cand un copil poate merge pe varfuri sau poate urca o scara. Atunci sistemul sau nervos e dezvoltat suficient pentru ca el sa poata, daca este atent sa-si controleze aceste reflexe. Acest lucru se petrece in medie, la 2 ani in timpul zilei si la 2,5 ani in timpul noptii. Fireste, exista diferente intre copii ca si intre metodele folosite pentru a-i invata la olita.

Dar oricum ar fi, este intr-adevar pacat sa pierzi atata timp si energie cu olita, cand sunt atatea lucruri de facut pentru ca mainile, gura, vorbirea si intregul corp sa castige in indemanare. . . Cand copilul isi foloseste bine mainile, cand se misca cu usurinta si isi coordoneaza liber si fara efort miscarile, cand are un tonus bun si vorbeste bine, ajunge sa vrea singur sa fie "curat". Mamele nu ar trebui sa aduca olita in bucatarie sau in camera copiilor. Copilul trebuie invatat sa mearga la baie, ca si adultii, atunci cand are nevoie si nu in incaperile unde se joaca sau mananca.


Anca Pietraru, psiholog
stele_pe_cer
Postat: Thursday, November 23, 2006 8:27 PM


Nivel: Senior

Intrat: 2/13/2006
Postari: 6678
Cand este vremea pentru olita?

Seamana cu un Hopa-Mitica, dar parca, parca, conditia bipeda e mai potrivita ca sa zareasca olita. O noua etapa incepe acum, cand fiecare dintre voi va descoperi senzatii inedite: el, ca punandu-ti piciorutele unul dupa altul, poate sa mearga, tu, ca plimbandu-te cu olita in brate dupa micul cercetat, strabati zeci de kilometri. De-acum, mai e putin ti poti incepe numaratoarea inversa...dar nu te grabi!

Mersul ii dezvolta mutchii fesieri ti cei ai burtii. Debutul coordonarii membrelor inferioare nu este insa suficient pentru a-i permite copilului ti coordonarea sfincterelor. Atezarea unui picior inaintea celuilalt este o miscare dobandita in mod reflex, in schimb a te "abtine" si a-ti "da drumul" sunt actiuni gandite. Faptul ca sta in picioare il va ajuta pe baietel sa poata face pipi "de-a-n picioarelea", iar pe fetita sa-ti indoaie genunchii pentru a se ateza pe olita. Abia urmatorul test, cel al urcarii ti al coborarii treptelor, va fi considerat drept revelator pentru stadiul psihomotor al copilului pregatit sa devina curat.

La aproape 2 ani - "Mai lasati-ma un pic!"

Merge, alearga chiar, urca ti coboara scarile, este campion la tricicleta...dar unul cu fundul ud! "Aversele" din chilotei nu par a fi un impediment pentru a-ti continua joaca. Toate exercitiile facute deasupra olitei sunt gata sa se confunde cu etecul, daca n-ar exista atributul lor de repetitie. Te inarmezi cu rabdare ti o iei de la capat: "Uite, ti ursuletul face pipi!", "Hai sa-ti spuna mami o poveste, cat stai tu pe olita!", "Te rog, (te implor, iti cumpar bobo, mergem la huta-huta, iti ia tati o jucarie, o mata, o broasca testoasa ti faceti pitu impreuna, etc).

In ciuda inepuizabilei tale imaginatii, menite sa-l deprinda pe Praslea cu binefacerile curateniei, olita risca sa ramana tot goala! Se va umple insa la momentul oportun, iar acesta vine numai atunci cand piticul e in stare sa inteleaga ce attepti de la el ti se simta pregatit "s-o faca precum oamenii mari". Asta, da, motivatie pentru un omulet de-o tchioapa! Sigur ca un exemplu parintesc concret, in acest domeniu, nu este obligatoriu ti nici cel mai potrivit.

Dupa 2 ani - "Pricep, dar nu am chef"

Are, de-acum, un vocabular destul de bogat (cel putin in minte, daca nu ti pe buze) ca sa inteleaga la ce servette o olita - asta in cazul in care modelul destinat nevoilor lui firetti nu se confunda cu o matina de curse sau cu un mini-magazin, dotat cu raftulete ti casa de marcat in miniatura. Iar "hai la olita!" nu devine sinonim cu "hai la joaca!". E veteran al genuflexiunilor de cand se tot ateaza pe acest obiect laudat de toata lumea, se foiette, se rasucette, asista printre piciorute la "ce iese", asculta efectele sonore ti imediat, ropotul de aplauze ale asistentei. Misiune indeplinita!

Spre varsta de trei ani, copilul devine capabil sa conttientizeze "actul" ti sa-l produca voluntar apropierea momentului mult asteptat. "Nu trebuie insa ignorat faptul ca fetitele manifesta precocitate ti in acest domeniu ti ca majoritatea copiilor trec acum printr-o criza de negativism care ii poate determina sa refuze olita.
Citadela cucerita

Daca "citadela" din baie a fost cucerita, asta nu inseamna ca tu ti soldatelul tau ati scapat definitiv de probleme. Acel "bravo, te-ai facut mare!" care ii incununeaza de fiecare data succesul - lichid sau solid - ii gadila orgoliul, dar ii cam da de gandit: asadar s-a zis cu dulcea intimitate dintre el si mama, presupusa de schimbarea scutecelor? Iar ca un motiv in plus sa puna capac...la olita, iata ca dupa ce, incruntat si rosu de efort, a muncit sa produca rezultatul mult asteptat, trebuie acum sa se desparta de ceea ce ii apartine, deci de o parte din el insuti.

Perspectiva nu este menita sa-l linisteasca, dimpotriva, ceea ce se intampla in toaleta, unde stradania lui e aruncata din oala si inghitita de vartejul apei, il umple de oroare. Lucrurile pot fi usor intelese daca ii explici ca piureul pe care l-a inghitit coboara in burtica, unde ramane din el doar ce e bun, restul alunecand pe o "teava" prevazuta la capat cu o portita - situata exact in poponeata lui - ti pe care doar el o poate deschide.

La 3 ani - " Dati-mi olita, ca fac pe mine!"

Ideea se transpune in cuvinte sau in semne. Daca este un adept al declaratiilor verbale, piciul zice raspicat ce are de facut ti actiunea are tanse sa se incadreze in timp util ti...in obiectul destinat ei. Daca insa prefera sa-ti exteriorizeze simtamintele prin mimica ti gesturi, atunci trebuie sa stai la panda ca sa prinzi semnalele ce prevestesc momentul: usoara uimire pe chip, tropaiala pe loc, o manuta cramponata intre picioare sau cand fenomenul se anunta a fi mai "consistent", sprancene incruntate, obraji rumeniti subit, privire fixa, pozitie incremenita. Fii gata sa-i amintetti de olita, pentru ca, deti este familiarizat cu ea, o suspecteaza ca-i fura din timpul de joaca. Mai toleranti, chiloteii vor avea de suportat, din cand in cand, consecintele.

Sursa:mami.ro
stele_pe_cer
Postat: Thursday, November 23, 2006 8:30 PM


Nivel: Senior

Intrat: 2/13/2006
Postari: 6678
Copilul dumneavoastra devine din ce in ce mai independent si incepe sa vrea sa se imbrace singur, sa se spele singur, la inceput avand nevoie de ajutorul altcuiva. Cea mai mare parte a copiilor incep invatarea ingrijirii de la 2 ani si deprind bine procesul catre 3 ani. El poate invata mai repede, dar nu disperati daca nu a reusit pana la 4 ani sa devina ingrijit.

Se pot intampla accidente pe parcurs, toate astea fiind normale si nu justifica nici o neliniste cand au loc. Atentie! Daca nu este pregatit, nu-l fortati, acest lucru incetinind procesul si mai mult. Faceti dovada de rabdare si tratati problema cu calm.

Pierderea rabdarii in fata copilului nu va face decat sa ingreuneze procesul curateniei, chiar daca incearca mereu sa va faca pe plac si daca dumneavoastra sunteti suparat, el nu va deduce ca este vina lui si ca nu este capabil sa ajunga acolo.
Incet incet invat sa fac pipi…

Pregatiti copilul treptat, familiarizandu-l cu gesturile si cuvintele corespunzatoare eliminarii: “caca, pipi, olita, toaleta”. Pentru a facilita reflexul eliminarii, trebuie sa fie instalat confortabil pe olita, cu picioarele bine asezate pe sol. Daca este asezat la o inaltime mai mare, aduceti-i o bancuta pe care sa puna picioarele si sa se relaxeze.


- Instalati olitele in toaleta si explicati copilului la ce se folosesc si cand.

- Lasati-l sa se aseze pe olita atunci cand sunteti la toaleta.

- Nu-l fortati niciodata sa foloseasca olita: el sigur va va face sa stiti cand va fi pregatit.

- Lasati-l sa se joace fara scutece in apropierea olitei si amintiti-i sa o foloseasca atunci cand va avea nevoie.

- Atunci cand incepe sa ceara in mod regulat olita, treceti de la scutece la chilotei de antrenament in timpul zilei.
Ritualul olitei : problema de incurajare!

Copilul dumneavoastra va va da fara indoiala semne de aptitudini in invatarea ingrijirii pe parcursul celui de-al doilea sau al treilea an de viata. Va fi foarte interesat de faptul ca anumite obiecte este absolut necesar sa ramana in locuri precise si se va arata dornic sa va imite si sa va faca pe plac.

Daca inca nu a iesit din faza rezistentei si a opozitiei (noi, parintii, stim cate ceva despre asta!) va dori mai bine sa mai astepte un pic pana la eliminarea scutecelor.

Veti scuti multe dintre dificultati abordand invatarea ingrijirii cu calm, dominandu-va emotiile. Nu exista o data scadenta a curateniei. Prezentati-i olita si explicati-i la ce serveste. Lasati-l sa observe folosirea toaletei de catre ceilalti membri ai familiei, mai ales pe cei de acelasi sex. Intrebati-l frecvent daca vrea sa foloseasca olita, dar nu-l fortati.

Din momentul in care copilul este pregatit sa foloseasca olita, va trebui sa instaurati sedinte de olita regulate timp de cateva minute dupa fiecare masa, chiar inainte de a-l culca, la trezire, dimineata, dupa siesta. Chiar daca nu se intampla nimic la inceput, nu insistati. Incurajati-l sa vina sa va spuna atunci cand crede ca are nevoie sa mearga la olita.

Din momentul in care va invata sa stapaneasca bine olita, va dori cu siguranta sa faca la fel ca dumneavoastra si sa foloseasca toaleta pentru cei mari. Va avea nevoie probabil de un scaun ajustabil la inceput.

Amintiti-va ca rolul dumneavoastra este de a-l incuraja si de a-l felicita pentru progresele facute.
stele_pe_cer
Postat: Thursday, November 23, 2006 8:39 PM


Nivel: Senior

Intrat: 2/13/2006
Postari: 6678
Greselile care nu trebuie facute
Sa-l puneti pe olita prea devreme

Cand micutul dumneavoastra va fi pregatit, el singur va va arata semnele. Nu exista o varsta pentru a fi pregatit: unii copii vor fi de la 20 de luni, altii doar pe la 2 ani si jumatate – 3 ani. Anumite semne indica totusi ca momentul este aproape. Copilul dumneavoastra merge deja de la un timp. Este capabil sa urce si se coboare scarile. Se ridica singur cand este aszat sau dupa ce a cazut. Nu mai face pipi in timpul somnului de dupa masa. Isi manifesta interesul pentru olita. Puteti sa-i propuneti sa se aseze pe ea. Daca fuge, inutil sa insistati. Va reveni singur spre ea dupa cateva zile sau saptamani.

Sa cumulati exigentele

Micutul incepe sa renunte la biberon de dimineata? Se detaseaza in sfarsit usor de suzeta lui ? Sa nu-i cereti ca pe deasupra sa scape si de scutecele lui ! Momentul nu este bine ales pentru a pretinde de la el sa fie si curat. Nu poate sa investeasca energia lui in mai multe domenii in acelasi timp.Sa puneti olita intr-un loc inaccesibil sau prea expus la privire

Unde sa instalati olita ? Mare intrebare ! Doua scoli se contrazic: sunt cei care sustin ca trebuie sa fie in baie si cei care spun ca locul cel mai potrivit este in salon. Totul depinde cum il percepeti pe copilul dumneavoastra. Daca il simtiti pudic, daca nu-i place sa faca baie in fata unui strain, si nici sa se dezbrace in public, mai bine instalati olita in baie, bine in evidenta. Daca nu-i place sa fie despartit de dumneavoastra, daca are tendinta sa-si plimbe toate jucariile oriunde sunteti, instalati olita in salon. Dar nu in mijlocul camerei totusi ! Alegeti un colt unde micutul dumneavoastra se va simti la adapostul de priviri. Odata reflexul dobandit, veti putea muta olita in baie sau in wc.

Sa puneti copilul dumneavoastra pe olita la ore fixe

Aceasta mecanizeaza functia si ii taie copilului orice senzatie. Or, ce simte copilul este esential pentru a deveni curat ! Daca il instalati pe micutul dumneavoastra pe olita cand hotariti dumneavoastra, nu va face ca ii vine, va face pentru ca-i spuneti sa faca. Si poate sa aiba probleme mai tarziu pentru ca un copil care nu simte nimic, n-are cum sa se retina. Si cand scapa atunci in chiloti, se simte mizerabil.

Sa-l incurajati in mod exagerat, sa-l rasplatiti cu un cadou

Nu este pentru ca veti inmulti provocarile sa se duca pe olita sau ca il veti felicita pentru ca a facut, ca micutul dumneavoastra va fi curat mai repede ! Dimpotriva, cu cat va va simti preocupata de aceasta problema, cu cat exista riscul sa profite de aceasta situatie si sa se transforme intr-un mijloc de presiune. Refuzand sa se duca pe olita, va destabilizeaza si simte foarte bine asta. Preia puterea. Pe de alta parte, daca insistati prea mult, «a face in olita » risca sa fie afacerea vietii lui, in detrimentul celorlalte achizitii cum ar fi de a gusta de toate, a invata, a descoperi prin joaca… Si nu ar fi pacat !?!

Sa-l certati

Nu vrea sa faca in olita ? Mare lucru ! In materie de curatenie, mustrarea nu ajuta cu nimic. Nu face decat sa ingreuneze procesul curateniei si sa-i comunicati un sentiment de vinovatie. Dar daca micutul dumneavoastra traverseaza o perioada de comportament de opozitie caracterizata (face sistematic pe langa olita, se joaca cu excrementele lui sau le intinde pe pereti…), atunci trebuie sa-l certati.

Sa-l lasati mai mult de 10 minute pe olita

Un copil care se aseaxa pe olita cand are nevoie face repede ce are de facut. Daca dupa zece minute, micutul este tot asezat pe olita inseamna ca a gresit : a crezut ca vrea sa faca pipi dar nu era tocmai cazul. Atunci trebuie sa interveniti dumneavoastra intrebandu-l : « Esti sigur ca vrei sa faci ? » Daca nu, strangeti olita. Daca ezita, mai lasati-l inca cateva minute. Daca sa nu-l lasati sa stea ore pe olita : nu este un joc.


Sa-i cereti sa faca in olita pentru a va face placere

Asta ar insemna ca amestecati doua chestii care nu au legatura una cu alta : placerea de a raspunde la dorinta parintilor si satisfactia nevoilor corporale. Daca un copil nu poate sa faca pe olita sau nu poate sa se retina, imseamna ca nu poate. Chiar si din dragoste pentru mama lui ! A pune curatenia pe planul afectiv poate face mari ravagii. Supus la o cerere la care nu poate sa raspunda, copilul poate sa-si piarda stima de sine si poate dezvolta un comportament de tip : « sunt un zero pentru ca nu sunt in stare sa-i fac placere lui mama, nu voi reusi nimic niciodata ». Deci in loc sa-i spuneti « fa pipi sa-mi faci placere », spuneti mai degreaba «ma bucur pentru ca esti mare si acum reusesti sa simti cand vrei sa faci pipi ». Acest discurs va fi mult mai pozitiv !

Sa-i cereti sa faca « inainte de » (a iesi, a merge la scoala, a urca in masina…)

Nu facem pipi cum deschidem un robinet. Daca micutul dumneavoastra nu simte nevoia, nu are nevoie, nu poate sa faca la comanda. Va face cand va veni momentul, in toaleta scolii, a supermarketului sau in tren. Insistand sa faca « inainte », se subintelege trei lucruri. Unul : ca nu stie sa recunoasca singur daca are nevoie sau nu. Doi : ca nu va fi in stare sa se retina daca are nevoie in afara casei. Trei : ca nu va gasi cum sa-si satisfaca nevoile. Asa construim adulti carora le este teama sa iasa afara si care devin obsedati si utilizeaza toate wc-urile publice « din precautie ».

Sa devalorizati ce face in olita

Bineinteles daca va grabiti sa luati olita tipand « Puuuu, ce urat miroase ! Hai repede sa arunca asta ! », copilul dumneavoastra se va simti un pic debusolat. Adica cum ? Face efortul sa va satisfaca si faceti mutra asta de dezgustata ? Dar nici sa va extaziati de acest « mic cadou » pe care vi l-a facut ! Spuneti pur si simplu « cam miroase » si propuneti-i sa vina pana la toaleta cu dumneavoastra sa goliti olita. A simti o anumita repulsie pentru excremente, este perfect normal, si copilul dumneavoastra trebuie sa resimta si el aceasta respingere pentru ce lasa in olita.

Sa-l obligati sa se uita cum dispar excrementele lui daca asta il inspaimanta

Unii copii au impresia, uitandu-se cum dispar excrementele lor, ca este o bucatica din viata lor care se duce. Explicati-i bine despre ce este vorba : « Urina si excrementele sunt deseuri. Corpul tau le-a respins, nu le utilizeaza. Dimpotriva, daca ar ramane in corpul nostru ar putea sa fie periculoase. » Dupa ce inteleg bine acest mecanism, in general, micutilor le place sa-si goleasca olita in wc. Daca al dumneavoastra pare sa fie speriat, nu insistati. Pana la urma, nu este obligat sa se uite !

Sa faceti o drama cand face din nou

El care era aproape curat a inceput sa faca din nou pe el ? Doua ipoteze : sau ati inceput prea devreme, si curatenia nu este inca bine dobandita. Are un mic ragaz, nu-i nimic grav. Sau s-a intamplat ceva in viata lui care a provocat aceasta regresiune. Poate fi intrarea la gradinita, sosirea unui fratior. Crede ca, daca devine din nou mic, va fi mai bine pentru ca lucrurile vor fi din nou cum erau inainte. Sa nu faceti o drama, n-ati face decat sa-i agravati starea lui proasta. Incercati mai bine sa-l intelegeti si sa-l linistiti.

Sursa:lumeapiticilor.ro
stele_pe_cer
Postat: Thursday, November 23, 2006 8:44 PM


Nivel: Senior

Intrat: 2/13/2006
Postari: 6678
Am facut pipi in pat!


Invatarea controlului


Copilul dumneavoastra va avea nevoie probabil de cateva saptamani de antrenament inainte de a fi curat. In cazul unui accident, curatati incercand sa nu-l culpabilizati in exces. Pastrati pentru dumneavoastra eventualele reactii de frustrare sau dezgust, el este fara indoiala mai tulburat de acest accident decat lasa sa se vada, nu agravati sentimentul sau de esec.

Daca este ca majoritatea copiilor, curatenia in timpul siestei sau al noptii va fi ceva mai greu de invatat. Cea mai buna solutie pentru a-l incuraja este de a folosi sistematic toaleta inainte si dupa somn. Folosirea unui cearceaf absorbant va minimaliza stricaciunile. Restrangeti consumul de lichide seara (mai ales dupa ora 18).


Motivele care pot intrerupe invatarea:


- o boala sau moartea cuiva din familie,
- vacantele,
- schimbarea supraveghetorului,
- nasterea unui nou bebelus.


Reguli de aur


1. Invatarea controlului ia timp, nu-l sicanati pentru un accident si nu faceti o adevarata poveste daca trebuie sa curatati.
2. Un chilot ud nu-i place mai mult decat dumneavoastra, aratati-va intelegator ajutandu-l sa se schimbe.
3. Incurajati-l sa mearga pe olita inainte de a se culca si imediat dupa ce se trezeste.
4. Daca face pipi in pat in timpul noptii, spuneti-i ca intelegeti ca nu a putut face nimic.
5. Problema unui pat ud poate fi simplificata cu ajutorul unui cearceaf absorbant.
Maria & Mario
Postat: Thursday, November 23, 2006 10:25 PM


Nivel: MEMBRU FONDATOR

Intrat: 2/13/2006
Postari: 9883
Locatia: Departe-poate prea departe
Mami, da' un rezumat nu ai gasit ? alcool Interesant , dar ..... recunosc: Nu am avut rabdare sa citest TOT ! Ma intereseaza tema, dar mai revin sa ..... aprofundez.....

Maria mea NU STA pe olitza. incerc eu de ceva timp, si-o pune in cap, se joaca cu ea , dar...... O singura data a folosit-o pt kk si atunci ca am tinut-o ca sa ii explic pe .... material didactic .... ce si cum. E in camera ei, e familiarizata cu ea, nici imbracata nu prea e incantata de ideea de a sta pe ea......Merge bine in casa , urca scarile in 4 labtze sau cu o mana ajutor ..... etc....Dar.....NIMIK. Hai ca v-am plictisit !
stele_pe_cer
Postat: Thursday, November 23, 2006 10:38 PM


Nivel: Senior

Intrat: 2/13/2006
Postari: 6678
Mami de Maria, nu am facut rezumat, ca daca faceam, il faceam ca pt.mine.M-am gandit ca fiecare poate spicui cate ceva din fiecare post.Am vazut ca unele idei se bat cap in cap, deci, fiecare adapteaza la propriul copil!
MNiko
Postat: Thursday, November 23, 2006 10:43 PM
Nivel: Guest

Intrat: 2/12/2006
Postari: 5
Poate ca o sa ziceti ca sunt nebuna, dar eu am inceput s-o pun pe Cristina pe olita de la 7 luni. Prietenele mele care aveau copii de 2 ani imi tot spuneau ca au probleme cu olita si ca ar fi mai bine sa incep de pe atunci. N-am avut si nu am pretentii nici acum sa ceara la olita (n-are nici macar un an). Tot ce am vrut a fost sa stie ca exista si sa se invete cu olita. Vreo 2 saptamani am pus-o doar dimineata cand se trezea. Facea, era bine, nu facea... nu era nici un necaz. Mai tarziu am inceput s-o pun de mai multe ori pe zi.
Cu ce mi-a ajutat asta? Cu faptul ca sta pe olita atunci cand o pun(asta era si scopul pana acum), chiar daca nu face mereu. Surpriza a fost ca a inceput sa ceara la olita, mai ales la kk. Nu stie sa vorbeasca, dar vine la mine, ma bate picior si incepe sa se screama, apoi asteapta putin. Daca nu o duci la olita ea isi vede linistita de treaba si cand termina are o privire care parca iti spune " Eu te-am anuntat!. Acuma schimba-ma".
N-am renuntat inca deloc la scutece pt ca e iarna, dar cand se va incalzi o s-o facem cu prima ocazie.
Miri
Postat: Thursday, November 23, 2006 10:47 PM


Nivel: SAFIR

Intrat: 2/26/2006
Postari: 16505
Locatia: pe o margine de lume...
Si noi avem ceva "vechime"in utilizarea olitei, mai exact ,tot de pe la 7 luni!De obicei, face cite ceva in ea, iar daca se mai intimpla sa nu ramina niciun "cadou"pe fundul olitei, nu-i nimic!Mai exista si o data viitoare!dance
Chestia buna e, cum zicea si Niko, ca accepta sa stea pe olita, in 80% din cazuri, face ceva in ea si intotdeauna primeste laude si e foarte curioasa sa vada pentru ce!hohot
g_nicoleta2000
Postat: Friday, November 24, 2006 2:29 PM


Nivel: Avansat

Intrat: 2/14/2006
Postari: 3898
Locatia: Bacau
ce poveste lunga ai scris mai Stele.. si ametitoare pe deasupra...

Noi facem la olita! o pun cam la fiecare ora, ii spun din timp ca va sta pe oala si de obicei se uita pe o carticica sau se jaoaca cu caruselul. Dupa ce face, exact ca si Sara se uita sa vada ce minune a facut si-i bucuroasa de parca a facut un ou de aur yes yes . Eu zic ca pusul regulat la olita dupa un anisor este cheia succesului. Stiu ca se spune ca abia dupa 18 luni ar fi mai bine dar cred ca respectivul copil este cam marisor si se va deprinde mai greu cu oala. Atata ciuda am ca punem pampers cand iesim afara. Saraca spune ca face si eu sunt nevoita sa-i spun sa faca asa, fara olita ca doar nu am sa o dezbrac pe marginea trotuarului sa-si faca nevoile. La fel se intampla cand mergem la cumparaturi sau la joaca in door cu alti copii.
Noaptea nu am curaj sa o las fara pampers pentru ca si asa dimineata este plin la refuz.
La amiaza facem nani fara pampers dupa incurajarile lui mami Alina si chiar avem mari succese dca eu sunt rapida si-i duc olita chiar la trezire. daca nu o aud cand se trezeste face pe ea jucandu-se si apoi imi spune usor inidferenta "CACA".cry
Kiki
Postat: Friday, November 24, 2006 2:33 PM


Nivel: TOP TEAM

Intrat: 2/14/2006
Postari: 36607
Locatia: In casuta cu pitici
g_nicoleta2000 wrote:
...
La amiaza facem nani fara pampers dupa incurajarile lui mami Alina si chiar avem mari succese dca eu sunt rapida si-i duc olita chiar la trezire. daca nu o aud cand se trezeste face pe ea jucandu-se si apoi imi spune usor inidferenta "CACA".cry


hohot hohot hohot
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.
Printeaza subiectul
RSS Feed