Cafeaua decofeinizata si inima

Options Cafeaua decofeinizata si inima
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Kiki
Postat: Monday, October 9, 2006 10:26 AM


Nivel: TOP TEAM

Intrat: 2/14/2006
Postari: 36607
Locatia: In casuta cu pitici
Cafeaua decofeinizata poate afecta inima

Cafeaua decofeinizata poate cauza o crestere a LDL-colesterolului (fractiune “rea” a colesterolului) prin cresterea unui tip de grasime din sânge legata de sindromul metabolic, sugereaza nou un studiu efectuat în America.

Studiul CALM “Cafeaua si metabolismul lipoproteinelor” (The Coffee and Lipoprotein Metabolism) a inclus 187 de pacienti împartiti în trei grupuri: primul consuma între 3 si 6 cesti de cafea normala pe zi, al doilea între 3 si 6 cesti de cafea decofeinizata pe zi, iar cei din al treilea grup nu consumau cafea deloc.

Toti participantii la studiul CALM au fost instruiti sa îsi prepare cafeaua la fel si sa consume cantitatile verificate zilnic. Toti consumau doar cafea neagra.

“Nu doar prezenta cofeinei diferentiaza cafeaua cofeinizata de cea decofeinizata”, sustin cercetatorii. “Cele doua tipuri de cafea sunt obtinute din boabe diferite. Cafeaua cofeinizata este obtinuta din boabe de cafea Arabica pe când cea decofeinizata din boabe de cafea Robusta. În procesul de decofeinizare sunt extrase flavonoide si ingrediente care dau aroma specifica cafelei. Astfel, producatorii de cafea decofeinizata folosesc pentru obtinerea ei cafea mai aromata”.

Cercetatorii au masurat nivelul de cofeina din sângele tuturor participantilor la studio, la fel ca si indicatorii afectarii cardiovasculare înainte si dupa trei luni de studiu.

Ei au încercat sa demonstreze efectele cafelei cofeinizate si decofeinizate asupra indicatorilor sindromului metabolic, care este termenul general pentru factorii biologici care dau riscul de boala cardiovasculara. De asemenea au mai fost urmarite tensiunea arteriala, pulsul, indicele de masa corporala, colesterolul total, trigliceridele, HDL-colesterolul (fractiunea “buna” a colesterolului din sânge), nivelul insulinemiei si al glicemiei, apolipoproteina B, o proteina legata de LDL-colesterol.

S-a demonstrat pentru prima data ca în grupul care a consumat trei luni cafea decofeinizata s-a produs o crestere a acizilor grasi din sânge care duc la cresterea nivelului de LDL-colesterol. Nu s-a observat la niciunul din cele trei grupuri modificari ale insulinemiei sau glicemiei sau a altor factori de risc cardiovasculari.

Apo B a crescut cu 8 procente în grupul care a consumat cafea decofeinizata dar nesemnificativ în celelate doua grupuri. Apo B este singura proteina atasata de LDL-colesterol iar studiile au demonstrat ca este un factor predictor al riscului cardiovascular.

sfaturimedicale.ro
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.
Printeaza subiectul
RSS Feed