Am autism

Options Am autism
Subiectul anterior · Subiectul urmator
autismcopii.ro
Postat: Monday, January 30, 2012 7:11 PM

Nivel: Membru

Intrat: 1/30/2012
Postari: 2
Locatia: Bucuresti
Reportaj RFI: Campania de voluntariat “Am autism”

Campania de voluntariat “Am autism”.
În România, autismul este vazut ca un handicap sau o boala psihica, desi nu este. Pentru constientizarea acestei probleme, Asociatia AITA a realizat campania “Am autism”. Un demers prin care voluntari sportivi, actori sau jurnalisti petrec câteva ore alaturi de copiii autisti pentru a constientiza ca autismul este o problema înteleasa gresit de societate si mai ales de autoritati.

Liliana Simonescu a participat ca voluntar la campania “Am autism” si a realizat un reportaj dedicat Anului european al voluntariatului .

La AITA am întâlnit-o pe Julia, care tocmai luase masa. Psihoterapeutul care se ocupa de ea, Carmen Hotar, îi arata cartonasele care se folosesc pentru a-i descrie pe parinti si alte obiecte care ar ajuta-o pe Julia sa înteleaga ca trebuie sa se exprime atunci când are anumite nevoi.

Autismul este o tulburare de dezvoltare care se manifesta înainte de vârsta de trei ani si afecteaza capacitatile de comunicare si de relationare cu cei din jur. Copii pot avea un comportament repetitiv, adesea si tulburari de natura senzoriala. Cel mai greu le este parintilor care traiesc pe propria piele ce înseama sa ai un copil cu autism. Ana Maria are 25 de ani si un baietel de doi ani si sapte luni cu autism. “Asta e cel mai greu: sa accepti si sa lupti. E greu, e foarte greu, mai ales ca Razvanelul face progrese foarte încet, foarte putine si foarte încet, le pierde, o luam de la capat”, spune Ana Maria.

Daca acasa si la centrul de terapie copilul se simte în siguranta, cel mai greu pentru parinti este în momentul în care se întâlnesc cu lumea de afara, de pe strada, din parc, povesteste Ana Maria… “Noi când suntem în familie e foarte ok. Razvan e vesel, râde, se joaca cu noi, ne fugarim prin casa… dar când iesim e ciudat. În metrou, Razvan mai tipa, ma mai musca, lumea se uita… Am o insigna la rucsac cu autism pentru ca nu vreau sa dau explicatii… Si daca se uita lumea ciudat asta e, se uita. Încerc sa ma duc în parc atunci când nu e nimeni.”

Tocmai pentru ca în România problema autismului nu este asa de bine cunoscuta, Asociatia AITA a gândit campania de voluntariat “Am autism”. Carmen Hotar, coordonator de programe si psihoterapeut, a început sa lucreze cu copii cu autism tot ca voluntar în cadrul Asociatiei AITA .

“Eu am venit aici ca voluntar si dupa asta am fost angajata. Eu asa mi-am dat seama ca îmi place, vedeam foarte multe rezultate, copii care îsi schimbau comportamentul, care învatau lucruri noi si asta m-a motivat. Am avut persoane importante care au venit ca voluntari. Unii nu stiau nimic despre autism înainte sa vina, iar dupa aceasta experienta ne-au mai vizitat si chiar au vrut sa se implice mai mult”, spune Carmen Hotar.

În afara de voluntarii din presa, actori sau sportivi care vin la AITA din când în când, în timpul terapiei de grup l-am întâlnit pe Catalin la o masuta. Tânarul desena alaturi de Mara. El este voluntar activ si vine de doua ori pe saptamâna sa se joace cu copiii.

“Am venit aici printr-un prieten, am vazut acesti copii si nu am putut sa nu ma mai întorc. Ei mai mult simt decât rationeaza, ei simt omul si sunt speciali”, spune tânarul Catalin, de profesie dansator.

Carmen Hotar spune ca mai sunt si alti voluntari care vin la centrul de terapie.

“Avem si alti voluntari, ei au un anumit program, fiecare vine în anumite zile. La început ei vin de proba, vad cum e, daca le place, daca se pot adapta regulilor noastre. În general ei vin în sprijinul terapeutilor.”

Invitatia pentru voluntariat ramâne deschisa pentru oricine vrea sa ajute sau sa înteleaga ce este autismul. Mai nou, Asociatia AITA cauta spiridusi voluntari pentru confectionarea de felicitari de Craciun care vor ajunge la cei care pe tot parcursul anului au ajutat în cadrul asociatiei. “Noi suntem deschisi pentru toata lumea. Cu cât mai multa lume care vine si transmite mai departe mesajul nostrum, noi suntem bucurosi. Luna aceasta organizam un atelier de creatie. Noi vom fi spiridusii, vom crea felicitari, decoratiuni pentru Craciun. Atelierul se va desfasura la asociatie în urmatoarele patru joi. ”

Daca în România autismul înca nu este constientizat, trebuie sa spunem ca informatiile existente la nivelul Uniunii Europene arata ca vârsta specifica ratei de prevalenta pentru „autism clasic” ar putea varia între 3,3 si 16 la 10.000 de persoane. O definitie larga a autismului este înca în curs de dezbatere la nivel european si chiar daca autismul este o problema actuala, înca nu exista strategii concrete pentru interventie terapeutica în autism la nivelul Uniunii Europene.

Liliana Simionescu, despre Campania de voluntariat "Am autism".

Acest material a fost publicat pe www.rfi.ro.
http://m.rfi.ro/articol/reportaj-rfi/reportaj-rfi-campania-voluntariat-am-autism

www.autismcopii.ro


Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.
Printeaza subiectul
RSS Feed