A venit toamna...si cu ea...depresia

Options A venit toamna...si cu ea...depresia
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Kiki
Postat: Monday, October 30, 2006 7:30 PM


Nivel: TOP TEAM

Intrat: 2/14/2006
Postari: 36607
Locatia: In casuta cu pitici
Depresie sezoniera? De ce depresie sezoniera?

Perceptia comuna este ca depresia sezoniera afecteaza in special persoanele mai sensibile dar adevarul este ca intr-un fel sau altul oricine poate resimti mai intens inceputul toamnei. De fapt depresia sezoniera nu este doar o "depresie de toamna": orice schimbare de anotimp poate determina o forma mai discreta sau mai vizibila de depresie cunoscute ca "depresie de toamna" sau "depresie de iarna".
Ce intelegem prin depresie sezoniera?

Depresia sezoniera (numita si tulburare afectiva sezoniera) este pe scurt o stare de disconfort psihic si fizic asociata cu schimbarea de anotimp, de obicei toamna si iarna. De aici si denumirile de "depresie de toamna" si "depresie de iarna".

Depresia sezoniera a fost mentionata prima data in 1845 dar nu a primit oficial un nume pana in 1980.
In DSM-IV (Manualul de Diagnostic si Statistica a Tulburarilor Mintale) depresia sezoniera nu este descrisa ca o tulburare separata ci doar ca o "particularizare" a episoadelor depresive majore care pot aparea in alte tulburari.
Cele mai dificile luni pentru cei suferinzi de depresie sezoniera sunt ianuarie si februarie iar persoanele cele mai vulnerabile la aceasta forma de depresie sunt tinerii si femeile.

Cand vorbim de depresie sezoniera?

Depresia sezoniera apare in primul rand din cauze externe. Odata cu schimbarea anotimpului procesele fiziologice si psihologice se schimba si ele. Ne schimbam treptat stilul de viata, intram in alt ritm, organismul trebuie sa se readapteze la mediul extern, iar persoanele mai fragile nu fac intotdeauna fata cu succes acestor schimbari.
Zilele mai scurte in timpul iernii asociate cu lipsa luminii solare in aceasta perioada sunt considerate cauze de aparitie a depresiei sezoniere. Depresia sezoniera nu este asociata cu temperaturile mai scazute ale toamnei sau iernii ci cu lumina mai putina din aceste anotimpuri. Alte posibile cauze ale depresiei sezoniere sunt dereglarea ceasului biologic intern (a ritmului circadian) sau dificultati de reglare ai unor neurotransmitatori.

Cum ar putea fi prevenita depresia sezoniera?

Se poate incerca o prevenire a depresiei sezoniere prin administrarea unor suplimente de vitamine, minerale, oligoelemente, printr-o dieta bogata in vitamine, minerale, print-un program ordonat, cu somn destul, activitate fizica in aer liber.
Simptome si manifestari in depresia sezoniera

Depresia sezoniera are manifestari similare oricarei forme de depresie: o tristete permanenta, mai ales dimineata, dificultati de concentrare, pierderea interesului pentru orice gen de activitate zilnica (in special a celor sociale), iritabilitate, oboseala si lipsa de energie, pierderea interesului pentru sex, tulburari de somn cum ar fi hipersomnia (dormitul excesiv) si/sau somnolenta, cresterea apetitului, bulimia, atractia pentru dulciuri, cresterea in greutate iar uneori chiar ganduri suicidare.

Ca si in celelalte forme de depresie persoanele cu depresie sezoniera pot avea simptome majore sau minore de depresie. Cei cu simptome minore sunt considerati a avea un subsindrom de depresie sezoniera.
Diagnosticul in depresia sezoniera

Pentru a pune un diagnostic de depresie sezoniera se poate incepe prin cateva intrebari simple, plecand de la manifestari comune in depresia sezoniera.

Apare oboseala odata cu schimbarea anotimpului si scurtarea zilei? Ar putea fi vorba de depresie sezoniera. Au aparut dificultati de trezire dimineata? Da, ar putea fi vorba de depresie sezoniera. S-a prelungit perioada de somn? Da, putem lua in considerare depresia sezoniera. Apar dificultati de concentrare? Putem lua in considerare depresia sezoniera. S-a diminuat interesul pentru sex?
A crescut apetitul? A crescut preferinta pentru dulciuri? A aparut cresterea in greutate? Toate aceste schimbari pot indica o depresia sezoniera.
Tipuri de terapie in depresia sezoniera

Psihoterapia si fototerapia (terapia cu lumina) sunt formele de terapie cele mai folosite in depresia sezoniera. In anumite cazuri antidepresivele pot aduce unele beneficii pe termen scurt mai ales daca sunt asociate cu o forma de fototerapie si psihoterapie.

Ca forma individuala de psihoterapie in depresia sezoniera se foloseste in special psihoterapia cognitiv-comportamentala; se folosesc insa si alte forme de psihoterapie, de grup sau psihoterapie de familie. De altfel, indiferent de forma de psihoterapie aleasa in depresia sezoniera familia poate juca un rol important in terapia acesteia prin recunosterea la timp a simptomelor acestei afectiuni si prin srijinul acordat celui suferind de depresie sezoniera.

In depresia sezoniera psihoterapia poate ajuta la identificarea si schimbarea gandurilor care conduc la depresie si mentin cercul vicios al depresiei.

Fototerapia este deasemnea foarte eficienta ca forma de tratament in depresia sezoniera, poate cea mai eficienta. Exista doua tipuri de fototerapie: in prima se foloseste o lumina intensa, cand pacientul este asezat in fata unei lampi pentru o anumita perioada de timp, de obicei dimineata. A doua forma de fototerapie se refera la simularea rasaritului, fototerapie efectuata in timpul somnului. In cazul simularii rasaritului se foloseste o lampa cu lumina de intensitate redusa programata sa porneasca la o anumita ora, dimineata, treptat pana ajunge la intensitatea maxima, inainte de trezirea pacientului. Fototerapia cu simularea rasaritului este preferata de multi pacienti cu depresie sezoniera deoarece aceasta functioneaza in timpul somnului, desi unele studii au indicat ca nu este la fel de eficienta ca si fototerapia cu lumina intensa. Intreruperea fototerapiei poate duce la recidive in depresia sezoniera. Se presupune ca fototerapia functioneaza in depresie deoarece influenteaza ritmul circadian care controleaza somnul si trezirea.
Alte activitati care pot ameliora depresia sezoniera

Activitatea fizica de orice forma efectuata mai ales dimineata poate ajuta la cresterea nivelului de energie si evita aparitia episoadelor de depresie sezoniera.

Deasemenea o dieta echilibrata poate ajuta in controlul oricarei forme de depresie inclusiv in depresia sezoniera, cu atat mai mult cu cat in depresia sezoniera exista riscul unei alimentatii excesive si dezechilibrate.
Cateva sfaturi pentru familia pacientului cu depresie sezoniera

Dupa cum spuneam mai devreme familia poate fi de mare ajutor in depistarea la timp a episoadelor de depresie sezoniera. Deasemenea familia poate oferi sprijin prin petrecerea timpului liber cu persoana suferinda de depresie, o poate sprijini in indeplinirea activitatilor zilnice si o poate sprijini in efectuarea unor activitati fizice simple, de exemplu plimbari impreuna.

psihoterapie.net
Miri
Postat: Friday, November 3, 2006 10:20 PM


Nivel: SAFIR

Intrat: 2/26/2006
Postari: 16505
Locatia: pe o margine de lume...
Bun articol Kiki!cool

Cred ca ne lasa in pace depresia de toamna, anul asta!De la vara am trecut direct la iarna!ras
Kiki
Postat: Friday, November 3, 2006 10:31 PM


Nivel: TOP TEAM

Intrat: 2/14/2006
Postari: 36607
Locatia: In casuta cu pitici
Miri wrote:
Bun articol Kiki!cool

Cred ca ne lasa in pace depresia de toamna, anul asta!De la vara am trecut direct la iarna!ras


Cam asa!
Nu-i nimic, ramane scris pentru la anul sic
g_nicoleta2000
Postat: Monday, November 13, 2006 11:31 AM


Nivel: Avansat

Intrat: 2/14/2006
Postari: 3898
Locatia: Bacau
Miri wrote:
Bun articol Kiki!cool

Cred ca ne lasa in pace depresia de toamna, anul asta!De la vara am trecut direct la iarna!ras


Cum la bacau a fost toamna am cazut rau de tot. Am tot citit articolul ala scris de psihologi si cry . Visele din timpul noptii ma tulbura enorm si de acolo totul pare gri.
Sper sa fiu singura cu aceasta problema pentru ca-i o povara ingrozitoare.
sousourel
Postat: Monday, November 13, 2006 9:50 PM


Nivel: Senior

Intrat: 2/18/2006
Postari: 7688
g_nicoleta2000 wrote:


Cum la bacau a fost toamna am cazut rau de tot. Am tot citit articolul ala scris de psihologi si cry . Visele din timpul noptii ma tulbura enorm si de acolo totul pare gri.
Sper sa fiu singura cu aceasta problema pentru ca-i o povara ingrozitoare.


Hai ma... tocmai tu, cu energia ta debordanta si optimism si cu felul in care iei necazul la misto! Hai, ma... sper sa-ti revii curand... si un pupici
stele_pe_cer
Postat: Monday, November 13, 2006 10:22 PM


Nivel: Senior

Intrat: 2/13/2006
Postari: 6678
Nico, capul sus mama, ce toamna,ce depresie, vine Craciunul si cu el si Mosul cu ganduri si voie bunadance !Hai, s-auzim de binefirstprize !
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.
Printeaza subiectul
RSS Feed