Nivel: TOP TEAM
Intrat: 14.02.2006 Postari: 36,450 Locatia: In casuta cu pitici
| Piscina
Piscina de inot in care se organizeaza cursul de inot influenteaza semnificativ desfasurarea lectiei de inot precum si implicit obiectivele inot+copiipe care si le propune instructorul de inot. Si parintii trebuie sa fie atenti la alegerea piscinei, conditiile igienico-sanitare fiind un criteriu in alegerea unui bazin de inot.
Factori pe care tebuie sa-i luam in considerare:
Adancimea apei Pentru copii de varsta 5-8 ani, incepatori, este ideala o piscina cu apa mica. Chiar daca nu pe toata suprafata ei, piscina are o adancime a apei mai mica decat talia copilului, ci adancimea creste treptat dintr-un capat inr-altul, este de preferat decat bazinele destinate exclusiv inotatorilor sau adultilor. Oricum ar fi piscina cu apa adanca sau mica (atunci cand se organizeaza cursuri de inot) ea trebuie sa dispuna pe margine de bara (bara de inot). Aceasta bara este utila in aplicarea exercitiilor de invatare a inotului. Se stie ca primele exercitii efectuate in apa se fac la bara. Alt lucru la fel de util este asa-zisa bordura sau inaltator pe care copiii sa se sprijine atunci cand apuca bara cu mainile. Aceasta bordura se afla de-a lungul peretilor laterali ai piscinei, in interiorul ei, sub apa, la o adancime de 1-1,2 m. latimea ei poate fi variabila (cu cat mai mare cu atat mai bine), dar realizata astfel incat copilul sa-si poata mentine talpile pe ea intr-o pozitie relaxanta, dupa efortul depus in timpul exercitiilor efectuate la bara. * La inceput miscarile copiilor sunt incordate, ineficiente tehnic, conform etapelor de formare a deprinderilor motrice.
Conditiile igienico-sanitare
Sunt factor primordial (atentie parinti) in alegerea cursurilor de inot, pentru ca, nu-i asa?!, sanatatea micului inotator este lucrul cel mai important. PH-ul apei trebuie sa fie conform reglementarilor in vigoare, tinandu-se cont ca in apa vor fi copii a caror toleranta la substantele folosite pentru tratarea apei din piscine, difera de cea a adultilor.
* Clorul poate irita ochii, mucoasa nazala sau pielea. Folosirea unor ochelari de inot se impune, dar numai cu acordul instructorului de inot.
Este obligatoriu ca la sfarsitul fiecarei lectii de inot, copilul sa faca dus si sa foloseasca sapunul. Tot din motive de igiena, dusul ar trebui sa fie obligatoriu si inainte de intrarea in apa (Temperatura apei de la dus, in acest caz ar trebui sa fie apropiata de temperatura apei din piscina). Este obligatorie purtarea slapilor de baie in interiorul incintei unde se afla piscina (in imediata apropiere, pe margine), pentru copii, instructor, parinti, personal auxiliar care deserveste piscina. Casca de inot nu trebuie sa lipseasca din echipamentul tuturor celor care intra in contact cu apa (inotatori, profesor). Culoarea apei poate fi un indicator al calitatii ei. O culoare albastra a apei este indicata care sa permita vizualizarea partii de jos a piscinei (de pe mal).
* Copiii se sperie atunci cand nu "vad" cat de adanca e apa.
Temperatura apei si a incaperii trebuie sa asigure un confort termic copiilor. Ei n-ar trebuie sa tremure sau si mai grav sa li se invineteasca buzele in timpul lectiilor de inot. O temperatura adecvata este de 29-30 grade C, iar cea a aerului din incinta la fel, astfel incat sa nu existe un transfer termic intre temperatura mediului (a aerului) si apa din piscina.
* Atunci cand temperatura apei este scazuta copiii vor dori sa mearga mai des la toaleta.
Conditii de securitate
Nu trebuie uitat niciodata ca avem de-a face cu copii, iar acest lucru impune o mare responsabilitate din partea instructorilor si a celor care administreaza piscina. Pavarea marginii care inconjoara piscina precum si treptele de acces in piscina nu trebuie sa fie din materiale care in contact cu apa devin alunecoase. O gresie uda, alunecoasa poate deveni un real pericol privind integritatea corporala a copiilor si nu numai. Se impune ca pe marginea bazinului sa nu se alerge (descult).
* Nu intru in amanunte privind personalul auxiliar care n-ar trebui sa lipseasca: cadru medical, femeie de servici, etc.
De retinut:
Echipament necesar pentru o buna desfasurare a lectiei de inot: 1. Costum de baie (slip) 2. Casca de inot 3. Slapi de baie (din plastic sau din guma) 4. Obiecte ajutatoare solicitate de instructor (colac, aripioare, plutitoare, etc 5. Halat de baie, prosop, sapun, sampon.
Materiale ajutatoare necesare grupelor de initiere:
Impunerea folosirii acestor obiecte este data de nivelul inotatorilor, dar este la latitudinea instructorilor alegerea lor. In alegerea lor ar trebui sa avem in vedere cat de mult influenteaza (pozitiv sau negativ) viitoarea tehnica de inot a copilului. Acest lucru determina si o alegere corecta a exercitiilor si jocurilor de catre instructor. Indiferent de procedeul de inot invatat, exista cateva materiale de inot foarte importante procesului de predare-invatare: - bara de inot, - pluta de inot, - suprafata plana pe uscat unde copilul sa execute miscarile inainte de a o face in apa. - brasiere sau aripioare, colac, veste, etc * Incercati sa folositi material intuitiv: poze, imagini video, chinograme,etc. Alegerea corecta a materialelor de inot va concura cu succes la o buna desfasurare a cursului de inot. Materialele (obiectele) folosite trebuie sa respecte specificul, caracteristicile acestei etape de initiere. In acest sens instructorul de inot nu trebuie sa uite ca are de-a face cu copii incepatori. * Un topogan atasabil piscinei ar crea atmosfera jocului cu care copilul este obisnuit. (Chiar si o mica trambulina sau blocstart pentru cei curajosi) Materialul din care sunt confenctionate obiectele si forma lor nu trebuie sa creeze in nici un fel pericole pentru integritatea fizica si psihica a cursantilor. Se va tine cont de: duritatea, forma (rotunjite), dimensiunea, compactitatea, gradul de deformare, etc.
Sursa |
|

Nivel: Junior
Intrat: 27.01.2007 Postari: 1,849
| Foarte bun articolul Kiki o sa tinem cont de el acum, si cand va creste David mai mare. Noi suntem mari amatori de statul si inotatul in apa. |
|

Nivel: TOP TEAM
Intrat: 14.02.2006 Postari: 36,450 Locatia: In casuta cu pitici
| Da, Crista, si mie mi-a placut articolul, de asta l-am si postat. Si sfaturi de genul asta gasesti rar |
|
 Nivel: Senior
Intrat: 13.02.2006 Postari: 5,302 Locatia: pe-aici
| Avand ceva experienta cu piscina si avand si-o copila avida dupa apa -s-o bea in special -, pot sa va spun cate ceva despre mentenanta ei pe timpul verii...pentru a mentine apa curata toata vara si in parametrii optimi, fara a schimba apa (care e si-asa destul de scumpa), trebuie neaparat filtrata o zi din 7 (sau decelate orele de filtrare pe zile), efectuat saptamanal teste ale apei pentru a mentine parametrii optimi (ph-ul-pt a vedea alcalinitatea sau aciditatea apei si nivelul de clorina sunt cele mai importante), tinut ridicat nivelul de clorina pentru prevenirea formarii de alge si distrugerea bacteriilor (soarele direct face consumptia de clorina mult mai rapida) prin adaugarea regulata de pool shock treatment (un mix ce contine clorina) in functie de cantitatea de apa din piscina si filtrata apa bine, trebuie adunate frunzele, pietricelele, insectele cazute in ea in fiecare zi (ideal), dar cel mai bine e sa folositi o copertina cand n-o folositi, mai ales daca aveti copaci in jur ...din cand in cand adaug un mix pentru mentinerea ph-ului optim, in functie de rezultatele testelor si dau cu insecticid in jur ca sa nu vina insecte, ca fiind foarte cald, apa atrage insectele si nu vreti sa gasiti tot felul de gandacei sau furnicute in piscina...filtrul piscinei se inlocuieste la 2-3 saptamani de rulaj daca e din hartie sau se spala si se monteaza la loc...in felul asta noi mentinem o apa cristal clear toata vara si n-a fost nevoie sa inlocuim apa din cauza formarii de alge sau a depunerilor de sedimente de la frunzele cazute sau insecte...la prima vedere, intretinerea unei piscine e un pain in the ass, noi eram aproape sa renuntam la a o mai pune din cauza ca necesita mult timp pentru intretinere, dar ne-am obisnuit si nu ni se mai pare asa greu, cateva minute pe zi la curatare dac-o folosim zilnic si bagat filtrul in functiune o data/sapt. dupa ce pui shock treatmentul nu e mare scofala daca vrei sa ai o cada mare de balaceala cand afara e infernal de cald.
|
|
Intrat: 18.02.2006 Postari: 6,556
| Prima experienta la apa mare a fost la Cojocna, la saramura ...so, nu ne-a interesat adancimea apei, ca pluteam vrand-nevrand...si nici vietuitoarele ... ca nu traiesc in saramura...iar distractie...la greu!!! sousourel attached the following image(s):
|
|
 Nivel: Maestru
Intrat: 29.03.2007 Postari: 8,225 Locatia: in ciubota...
| Pe Alessandra am inscri-o la inot.Prima ora a mers cu placere, dar din a doua ora au incepuìt problemele.Refuza sistematic sa intre in apa si plande de mama focului.Instructorii sunt foarte calmi , nu o forteaza la nimic...dar cu mare chin intra in apa. Cum as putea sa o conving sa intre fara sa mai planga? |
|
Intrat: 14.02.2006 Postari: 6,570 Locatia: end of the rainbow
| Foarte util articolul, Cris.
As vrea sa o inscriu si eu pe Rux la inot imediat ce se mai incalzeste vremea. Chiar ma gandeam sa incep sa ma documentez pe net. Intre timp, daca are cineva mai multe informatii despre cursuri de inot pentru copii in Bucuresti, mai ales daca a inscris cineva copilul la astfel de cursuri, va rog mult sa va dati cu parerea. |
|
| Am gasit un club de inot pentru copii AICI, dar mi se pare totusi scump la 160 EUR/luna pentru o singura sedinta pe saptamana. Acestea sa fie oare preturile? |
|

Nivel: SMARALD
Intrat: 12.05.2006 Postari: 12,976 Locatia: Hunedoara
| oana_nicole wrote:Am gasit un club de inot pentru copii AICI, dar mi se pare totusi scump la 160 EUR/luna pentru o singura sedinta pe saptamana. Acestea sa fie oare preturile? La noi nu este special pentru copii este un bazin unde merg si adulti si taxa pe o luna (nu stiu exact cite sedinte pe saptamina ) este de 100RON.
Apropo de inot de la ce virsta , in caul Cezarei , ar fi bine sa o dau la sedinte de inot . Tin foarte tare sa invete sa inoate de mica pentru ca mie imi place fff mult apa insa nu stiu sa inot si sa merg acum la lectii imi este cam rusine . |
|
| Daca se organizeaza cursuri pentru copii mici, poti sa o inscrii cat mai repede pe Cezara la inot. Mi se pare nemaipomenit pentru ei sa invete sa inoate de micuti. Pretul e foarte bun, ce mai. Eu ma documentez inca. |
|

Nivel: SAFIR
Intrat: 27.03.2006 Postari: 18,809
| Oana, pretul mi se pare cam mare.
oana_nicole wrote: Acestea sa fie oare preturile?
Aici o ora e 10 Ron, cu instructor.
Dya, eu zic asa: cu voi la mare, la vara. Dar la lectii efective nu inainte de 3 ani. Nu dispera, e timp suficient. |
|
Intrat: 22.07.2007 Postari: 6,550 Locatia: israel
| Eden merge la bazin de la 4 luni si acuma (pacat ca nu am poze recente) inoata pe sub apa doar atinsa cu degetul usor pe burtica (ptr.siguranta) Foarte indicat de inceput la o virsta cit mai mica ,bebelusul se obisnuieste cu atmosfera si nu are frica deloc de apa. Un curs de inot merita toti bani.mai ales cind ai si un instructor.
 Vedeti ce misto se distreaza. |
|
Intrat: 14.01.2008 Postari: 5,297 Locatia: Bucuresti
| shirel wrote:Eden merge la bazin de la 4 luni si acuma (pacat ca nu am poze recente) inoata pe sub apa doar atinsa cu degetul usor pe burtica (ptr.siguranta) Foarte indicat de inceput la o virsta cit mai mica ,bebelusul se obisnuieste cu atmosfera si nu are frica deloc de apa. Un curs de inot merita toti bani.mai ales cind ai si un instructor.  Vedeti ce misto se distreaza.
Si Luana mea inoata...in cada nu vrea la bazin Iar in mare mi-e teama sa incep lectiile cu ea Poate cand o duc pe Mayut va prinde si ea gustul Bravo, Shirel, cred ca se distreaza de minune pitica |
|

Nivel: SMARALD
Intrat: 12.05.2006 Postari: 12,976 Locatia: Hunedoara
| Anul acesta ne sare rindul cu lectiile dar asa cum zice si Shirel anul viitor o sa avem si noi un anisor jumate si la bazin pentru lectii cu noi. |
|
 Nivel: Maestru
Intrat: 29.03.2007 Postari: 8,225 Locatia: in ciubota...
| Desi la inceput a plans, acum domnisoara mea abia asteapta sa mearga la inot.I-am cumparat costimele de baie pe care le-a preferat ea si poate asta i-a adus bucurie. A recuperat foarte mult - nevrand sa intre in apa era ramasa in urma - innoata pe spate foarte bine si inainteaza si pe burtica, chiar daca mai incet.Sunt foarte multumita si o voi inscrie in continuare. |
|
|
Guest |